Çözüldü✓ ARGB Fanlarda Parazit/Titreme Sorunu (Kontrolcüler ve Kablolar Elendi)

mrdnz0027

80+
Reaksiyon skoru
0
Merhaba arkadaşlar,

Sistemimde uzun süredir çözemediğim, donanımsal olduğunu düşündüğüm bir ARGB titreme/parazit sorunu var. Çok fazla deneme yaptım ancak işin içinden çıkamadım, teknik tecrübesi olan arkadaşların fikrine ihtiyacım var.

Sistem Bileşenleri:

• İşlemci: AMD Ryzen 5 5600

• Ekran Kartı: NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti
  • Anakart: Gigabyte B550M DS3H
  • Güç Kaynağı: Corsair CV650 (650W 80+ Bronze)

Sorunun Detayı:

• Kasa açıldığı andan itibaren boştayken bile ARGB fanlarda sürekli bir göz kırpma, renk titremesi (flicker) ve kararsızlık var.
  • Sistem boştayken de bu durum devam ediyor ancak özellikle ekran kartı yüke girdiği anda (oyunlarda veya FurMark testinde) titreme ve pırpır etme şiddeti bariz şekilde katlanarak artıyor.
  • En garip tarafı; kumandadan veya yazılımdan ARGB ışıklarını tamamen kapatsam bile, GPU yüke girdiği anda fanların arkasından hayalet gibi saniyelik parıldamalar ve pırpırlar çakmaya devam ediyor.

Şu Ana Kadar Denediğim ve Elediğim Adımlar:

1. Kontrolcü Arızası Elendi: Acaba kontrolcü mü bozuk diyerek sıfır yeni kontrolcü aldım. İki farklı kontrolcüde de birebir aynı titreme devam etti.
  2. Güç Besleme Hatları: Kontrolcünün gücünü hem SATA güç kablosuyla hem de Molex dönüştürücü üzerinden PSU'nun farklı kanallarından beslemeyi denedim; hiçbir değişiklik olmadı.
  3. Kablo ve Fan İzolasyonu: Ekran kartına giden beyaz sleeved uzatma kablolarını tamamen devreden çıkardım, doğrudan PSU'nun orijinal PCIe kablolarını karta bağladım. Fanları tek tek bağlayarak ayırdım; sorun yine aynı.
  4. Voltaj Değerleri: BIOS ve HWiNFO üzerinde 5V hattı normal standartlarda (~5.08V) görünüyor; yani statik bir aşırı voltaj yok.

Şüphelendiğim Nokta:

Corsair CV650'nin grup regülasyonlu (group-regulated) eski bir topolojiye sahip olduğunu biliyorum. 3070 Ti gibi ani akım çeken bir kart takılıyken, PSU'nun iç filtreleme katının zayıf kalması nedeniyle 5V ve ortak toprak (GND) hattına yüksek frekanslı elektriksel gürültü (ripple/EMI) kaçırdığını; fanların içindeki hassas LED mantık çiplerinin bu paraziti sinyal sanıp çıldırdığını düşünüyorum.

Bu senaryoda suçlu %100 güç kaynağının regülasyon ve filtreleme zaafı mıdır? DC-DC mimarili kaliteli bir PSU'ya geçmek bu sorunu kesin çözer mi, yoksa anakart/şasi tarafında gözden kaçırdığım bir kaçak ihtimali olabilir mi?

Fikir belirten herkese şimdiden teşekkürler.

En olası neden bence de PSU, bu kadar sorun yaratır mı bilemiyorum ama kesin bir şey demek zor.

Abi kafayı yemek üzereyim denemediğim şey kalmadı 2 tane kontrolcü değiştirdim 7 tane fan değiştirdim

Fanlardan biri problem çıkıyor ve paralel bağlantı üzerinden devam ediyor ise en büyük çözüm onu tespit etmektedir.

Fanlardan biri problem çıkıyor ve paralel bağlantı üzerinden devam ediyor ise en büyük çözüm onu tespit etmektedir.
Tek tek takmayı denedim olmadı hocam. Tek fanda bile renk titremesi devam ediyor ekran kartı yükteyken iyice saçmalıyor renk kapalıyken bile renk açıp kapıyor yükte

Size yardımcı olmaya çalışayım aruza ederseniz istanbul da iseniz buyrun gelin birlikte bakalım sorunu çözüme kavuşturalım, Farklı marka fan kullanabildiniz mi ? Ya da aynı fanları farklı bir sistemde deneyebildiniz mi inanın bazen fan rgb yazılımı ile anakarttakiler uymasa bile bu tür problemler ile karşılaşabilirsiniz.

Hocam nazik teklifiniz için çok teşekkürler yapmam gereken son bir test kaldı onda da başarısız olursak çayınızı içip sorunu gidermekten çok mutlu olurum. ( Baklava ustasıyım tatlımla gelirim).
Şöyle bir şey denedim ;
Komşumun kasasını getirdim aynı kablomla prize taktım bende ki fabları vs sökmeden sadece kontrölcüyü sata dan söküp komşunun sataya bağlayıp çalıştırdım. Komşunun sistemde hiç bir sorun olmadan fanlar gayet uyumlu ve nizami çalıştı. Bunun üzerine tamamen sorunun psu dan kaynaklandığını düşünerek psu sipariş ettim Msi marka yarın psu geldiğinde deneyeceğim.

İşin garibi bende ki psu ile komşumdaki psu aynı marka aynı model ( bendeki sisteme psu güç yetmiyor mu diye ekran kartı pinlerini takmadan da çalıştırdım fablar yine titredi) tabii garantileri bitmiş durumda Corsair cv650 yarın belli olur haberdar ederim her şey için çok teşekkürler hocam.

Ne demek rica ederim, PSU lar içerisinde Power Grip adlı bir akım değeri vardır bu değer PSU nun bir nevi sağlığını gösterir voltaj dalgalanmaları vs gibi oluşumlarda ömür geriye doğru düşmeye başlar, Corsair her ne kadar güçlü bir marka da olsa malumunuz Türkiye de kullanılan elektrik alt yapısı iç kondanstorleri ya da katı kapasitörleri etkileyebiliyor, Düşünceniz güzel geri dönüşünüzü sabırsızlıkla bekliyorum. Hayırlı geceler dilerim.

Güncelleme ;
Hocam yeni gelen Msi marka psu ile sorun tamamen çözüldü sorun psu kaynaklı imiş her şey için teşekkürler
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Ne demek rica ederim, PSU lar içerisinde Power Grip adlı bir akım değeri vardır bu değer PSU nun bir nevi sağlığını gösterir voltaj dalgalanmaları vs gibi oluşumlarda ömür geriye doğru düşmeye başlar, Corsair her ne kadar güçlü bir marka da olsa malumunuz Türkiye de kullanılan elektrik alt yapısı iç kondanstorleri ya da katı kapasitörleri etkileyebiliyor, Düşünceniz güzel geri dönüşünüzü sabırsızlıkla bekliyorum. Hayırlı geceler dilerim.
her şey üiin teşekkürler hocam Yeni Psu ile sorunsuz çalıştı sıkıntı psu kaynaklı

Ne demek çalıştığına çok sevindim, Düşündüğüm gibi muhtemelen PG değeri kaynaklı voltaj dalgalanması yaşıyorsun +12V +3.3 +5V kanallarından kaynaklanır genelde, Test amaçlı kenara kaldır dursun gidip atma ileride bir şeyde lazım olabilir. :) Güle güle kullan tekrardan.

iyi çalışmalar,

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

Forum istatistikleri

Konular
1,244,944
Üyeler
204,563
Son üye
HamsiliKetcAPPP
Geri