mrdnz0027
80+
- Reaksiyon skoru
- 0
Merhaba arkadaşlar,
Sistemimde uzun süredir çözemediğim, donanımsal olduğunu düşündüğüm bir ARGB titreme/parazit sorunu var. Çok fazla deneme yaptım ancak işin içinden çıkamadım, teknik tecrübesi olan arkadaşların fikrine ihtiyacım var.
Sistem Bileşenleri:
Sorunun Detayı:
Şu Ana Kadar Denediğim ve Elediğim Adımlar:
Şüphelendiğim Nokta:
Corsair CV650'nin grup regülasyonlu (group-regulated) eski bir topolojiye sahip olduğunu biliyorum. 3070 Ti gibi ani akım çeken bir kart takılıyken, PSU'nun iç filtreleme katının zayıf kalması nedeniyle 5V ve ortak toprak (GND) hattına yüksek frekanslı elektriksel gürültü (ripple/EMI) kaçırdığını; fanların içindeki hassas LED mantık çiplerinin bu paraziti sinyal sanıp çıldırdığını düşünüyorum.
Bu senaryoda suçlu %100 güç kaynağının regülasyon ve filtreleme zaafı mıdır? DC-DC mimarili kaliteli bir PSU'ya geçmek bu sorunu kesin çözer mi, yoksa anakart/şasi tarafında gözden kaçırdığım bir kaçak ihtimali olabilir mi?
Fikir belirten herkese şimdiden teşekkürler.
Sistemimde uzun süredir çözemediğim, donanımsal olduğunu düşündüğüm bir ARGB titreme/parazit sorunu var. Çok fazla deneme yaptım ancak işin içinden çıkamadım, teknik tecrübesi olan arkadaşların fikrine ihtiyacım var.
Sistem Bileşenleri:
- İşlemci: AMD Ryzen 5 5600
- Ekran Kartı: NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti
- Anakart: Gigabyte B550M DS3H
- Güç Kaynağı: Corsair CV650 (650W 80+ Bronze)
Sorunun Detayı:
- Kasa açıldığı andan itibaren boştayken bile ARGB fanlarda sürekli bir göz kırpma, renk titremesi (flicker) ve kararsızlık var.
- Sistem boştayken de bu durum devam ediyor ancak özellikle ekran kartı yüke girdiği anda (oyunlarda veya FurMark testinde) titreme ve pırpır etme şiddeti bariz şekilde katlanarak artıyor.
- En garip tarafı; kumandadan veya yazılımdan ARGB ışıklarını tamamen kapatsam bile, GPU yüke girdiği anda fanların arkasından hayalet gibi saniyelik parıldamalar ve pırpırlar çakmaya devam ediyor.
Şu Ana Kadar Denediğim ve Elediğim Adımlar:
- Kontrolcü Arızası Elendi: Acaba kontrolcü mü bozuk diyerek sıfır yeni kontrolcü aldım. İki farklı kontrolcüde de birebir aynı titreme devam etti.
- Güç Besleme Hatları: Kontrolcünün gücünü hem SATA güç kablosuyla hem de Molex dönüştürücü üzerinden PSU'nun farklı kanallarından beslemeyi denedim; hiçbir değişiklik olmadı.
- Kablo ve Fan İzolasyonu: Ekran kartına giden beyaz sleeved uzatma kablolarını tamamen devreden çıkardım, doğrudan PSU'nun orijinal PCIe kablolarını karta bağladım. Fanları tek tek bağlayarak ayırdım; sorun yine aynı.
- Voltaj Değerleri: BIOS ve HWiNFO üzerinde 5V hattı normal standartlarda (~5.08V) görünüyor; yani statik bir aşırı voltaj yok.
Şüphelendiğim Nokta:
Corsair CV650'nin grup regülasyonlu (group-regulated) eski bir topolojiye sahip olduğunu biliyorum. 3070 Ti gibi ani akım çeken bir kart takılıyken, PSU'nun iç filtreleme katının zayıf kalması nedeniyle 5V ve ortak toprak (GND) hattına yüksek frekanslı elektriksel gürültü (ripple/EMI) kaçırdığını; fanların içindeki hassas LED mantık çiplerinin bu paraziti sinyal sanıp çıldırdığını düşünüyorum.
Bu senaryoda suçlu %100 güç kaynağının regülasyon ve filtreleme zaafı mıdır? DC-DC mimarili kaliteli bir PSU'ya geçmek bu sorunu kesin çözer mi, yoksa anakart/şasi tarafında gözden kaçırdığım bir kaçak ihtimali olabilir mi?
Fikir belirten herkese şimdiden teşekkürler.