Neler Yeni

Rehber Kötü/ucuz VA'larda yaşayacağınız sorunlar nelerdir? Yalnızca ghosting mi?

Phoenixxx

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
601
İsim
Erdem çay
Gayet güzel ve detaylı açıklamışsınız sebebini elinize sağlık
Mesaj otomatik birleştirildi:

olay göz uzvunda bitmiyorki 34 ekran bile alsan panel dandikse her türlü baltalayacak seni ips glow harici ipslerde (Düşük bütçeler için konuşuyorum) va kadar göze batan başka pek bir şey olmuyor va lar ise hem black smearing hem ghosting derken zaten senin kullanım zevkini öldürüyor.
Ya dersen ben 20k para veririm bi monitöre dersen al kaliteli bi Va bak dalgana bizde eyvallah deriz.

Konu daki mesajımı buraya taşıdıkları için aslında ne demek istediğim anlaşılmıyor.

Evet va panel kötü 6 bine 34" dediklerini yapabilecek monitör bul o zaman diyorum ona cevap yok. Anca bık bık bık forumda apex alınmaz aula alınmaz cloud 3 alınmazcı tayfa gibi alınmazda adam yerine ne alacak onu söyle, bilmiyorki anca eleştiriyor.

•KoRkMaZ•

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
531
İsim
Hasan Korkmaz
İlgilendiği Kategoriler
OYUN VE BİLGİSAYAR PARÇALARI
güzel rehber olmuş elinize sağlık hocacım

Necromancerr

80+ Platinum
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
5,496
İsim
Emre
Discord
necromancerr

Konu daki mesajımı buraya taşıdıkları için aslında ne demek istediğim anlaşılmıyor.

Evet va panel kötü 6 bine 34" dediklerini yapabilecek monitör bul o zaman diyorum ona cevap yok. Anca bık bık bık forumda apex alınmaz aula alınmaz cloud 3 alınmazcı tayfa gibi alınmazda adam yerine ne alacak onu söyle, bilmiyorki anca eleştiriyor.
6k ya gömülür olaya fransızmışız :D alınmama durumunu o 6k için esnetebiliriz

Phoenixxx

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
601
İsim
Erdem çay
6k ya 34" bulmuşlar va panel black smearing yapıyor diyor. 🤣

İkiside rakip bir monitör linki atamadı çünkü panel bilgileri var fakat piyasa bilgileri sıfır.

Fantastiktürk

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Hayır. Bu konuyu genel olarak ucuz VA'lar için açtım. O konudaki mesajları mod buraya taşıdi benim böyle bir şeye yetkim yok tabii ki.

O monitör için de şöyle söylemiştim:
Bu fiyata bu falan değil. Şunu anlamanız gerekiyor: bu fiyata 34 inç ultra geniş + iyi bir monitör alamazsınız. Almak istiyorsanız fiyat yükseltmelisiniz. Ya da bu sorunların hepsini göze alıp bunu alırsiniz ki bu kullanıciların cok büyük çoğunluğu için saçma bir tercih. Çok spesifik bazı kullanıcilar seçer anca bunu.
Bknz.:
Ha sadece film için alinabilir ama yanlış değilsem bu modelin gamutları da düşük. Renkler biraz cansız olacaktir.
Verdiğiniz para bu bütçede sadece boyuta gider doğal olarak. UW deneyimi yasamak istiyorum diye ısrar ediyorsaniz alinir ancak.

Necromancerr

80+ Platinum
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
5,496
İsim
Emre
Discord
necromancerr
Hayır. Bu konuyu genel olarak ucuz VA'lar için açtım. O konudaki mesajları mod buraya taşıdi benim böyle bir şeye yetkim yok tabii ki.

O monitör için de şöyle söylemiştim:
evet ucuz va lar konusunda haklısın ilk yazan adamda haklı herkes haklı konu kapandı .d

6k ya 34" bulmuşlar va panel black smearing yapıyor diyor. 🤣

İkiside rakip bir monitör linki atamadı çünkü panel bilgileri var fakat piyasa bilgileri sıfır.
kanka adam 34 inçliğe alınabilir demiş gözardı edilip

Senerr

80+ Bronze
Anladım hocam zevk meselesi 144hz va 34" gayet yeterli

Bu yazdıklarınızın %90 ını kimse farketmiyor.

Ortalama bir kullanıcı için 6k ya iş görür monitör

Bunları bende biliyorum sizde o zaman 6k 34" tavsiye verinde rakip olsun

Bende biliyorum oled alın demeyi
Buna bence her bu sektörde olan biri bir payda olsa hak verecektir, bilgisayar ve bilgisayar donanımı demek benim için artık taşınabilirlik ve inovatiflik. Bana kalırsa panel teknolojileri ve paneller monitörlerden ibaret değildir (en azından günümüzde). Bu yüzden laptop veya buna benzer steam deck, nintendo switch gibi günümüzde vaktimizi geçirdiğimiz taşınabilir cihazları da düşünmek gerekiyor. Bunlar bana kalırsa olmazsa olmazdır. Bunlardan en ilgi gösterdiğim kısım ise laptoplar olmuştu benim, çocukluktan beridir kullandığım laptopları ve bunlar kullanırken araştırdığım ve sorguladığım aynı zamanda öğrendiğim öğrenirken zorlandığım şeyleri yazsam sayfalar muhtemelen anlatmaya yetmez ancak şunu biliyorum ki, laptoplar konusunda IPS ve VA konusu tamamen kandırmacadan ibaret. Giriş oyuncu seviyesi laptopların çoğu donanımı ve batarya performansını ön planda tutmak için ms değerini düşük tutuyorlar bu mantıksız bir şey mi ? Değil elbette ancak IPS demeye bin şahit ister diyebilirim. Daha önce ghosting nedir ? Ne değildir bilmeyen biri olarak ve VA panel kullanmış böylece ghostingi görmüş ve öğrenmiş biri olarak yavaş IPS panellerin VA panele çok benzediğini gördüğümde çok şaşırmıştım. Bunu da bu konuda paylaşmak isterim çünkü bu giriş seviyesi oyuncu laptoplarda çok yaygın beyler, ciddi oranda yaygın. Öyle bir yaygın ki benim bu sorunu ilk kez fark ettiğim laptop Asus TUF A15 (2023) RTX 4060 laptopuydu ve ekranı yüksek sRGB oranı içeren bir ekrandı, sonra ise Lenovo ideapad 3 ile fark ettim (2021). Bu kadar bunu geç fark etmemin sebebi hep IPS panellerde ghosting olmaz algısıydı ama oluyor. VA panel kullanan laptoplarda olması gereği insan bunu bir garipsiyor bence. IPS diye dikkat ederek alıyorsun VA panel kullanmışsın ve örneğin FantastikTürk gibi bu konularda takıntılı derecede makaleler, metinler veya konular yazmış bir kişileri gördükten sonra şaşırmamak elde olmuyor. Ha ben bu farkı peki nasıl ayırt ettim ? Açıkçası gözüm ghostingli panellere öyle bir alışmış ki, imzamdaki 3 ms laptopun ghosting testini yapasıya kadar normalde panellerin hepsinin ben ghostingli olduğuna inanmışım hiçte çocukluğumda özellikle yadırgamamışım. Şahsen ghosting, bence bir iade sebebi veya kusur değil yavaşlık olarak nitelendirilebilir. Daha fazla detaya girdikçe kendi panelinize takılabilir, sinir olabilirsiniz bu yüzden şahsi fikrim. Tavsiyem aldığınız ürünün fiyatı muadili ürünlerine bakarak, alabileceğiniz en iyisini aldığınızdan eminseniz, bu durumlara ve konu başlıklarına pek takmamanızdır.

Yani demek istediğim ghosting baya baya göreceli bir kavram. Şimdi yalan yok ucuz VA paneller ile bu bahsettiğim eskiden kullandığım metnimde ghostingli dediğim laptoplar arasında bile epey fark vardı. Evet ikisi de hayaletli ama VA panellere smearing denen durumda ekleniyor (IPS panellerde smearing olmaz). Kimi bu smearingi ghosting adı altında söylüyor kimi ayırıyor bu da sizin görecenize kalıyor. VA panellerde smearingi kısabileceğiniz hız ayarları mevcut ama o hayaleti asla bitiremezsiniz onu her türlü ya overshoot olarak ya da bir şekil görürsünüz olayın özeti budur ucuz olmasının sebebi de budur zaten. Ama smearing gözle hissedilebilir oranla azalır, IPS teknolojisinde ise smearing olmaz ancak bu hız ayarı olmadığı anlamına da gelmez, IPS teknolojisi monitörlerde epey geliştiğinden ghosting epey az ve bu az olmasına rağmen hızlandırma ayarlarıyla oynarsanız VA panellerden çok daha fazla overshoot yaşarsınız lakin sadece bazı renklerde ms süreleri düşebilir.

İki adet göz uzvuna sahip olmak konuda zikredilenlerin fark edilmesi için kâfi. Black smearing sorunu koyu renklerin olduğu her senaryoda geçerli. Sadece rekabetçi oyunlarda değil sıkıntı. İnternette sörf ederken, dizi ve film izlerken... Çoğu konuda deneyimi baltalar. Lakin insan, şeyleri çabuk kanıksar. Bu dandikliğin de normal olduğunu düşünür, problem etmez kendine. Bu demek değildir ki sorun yok. Yüksek tepki süresine sahip VA'ları almayın, aldırtmayın. Büyük ekran alıp bilhassa simülasyon oyunlarında deneyimi arttırayım diye girdiğiniz yolda daha da beter bir deneyim yaşarsınız. Bu bütçede Ultrawide'den uzak durmanızı tavsiye ederim. Güzel bir alternatif yok sayılır.

Şu konuma bir göz atın derim:
Aşırı yavaş VA panellerde bile bu sorunu yaşamamak adına hızlandırma seçenekleri oluyor ancak bu sadece temel işlerde işe yarıyor overshoot denilen illetten dolayı. Açıkçası yıllardır ghosting nedir bilmeden ghosting panelli bir sürü cihaz kullandım ve evet hiçbiri ucuz VA'lar kadar korkutucu değildi ama hız ayarları internette gezerken smearing sorununu epey azaltıyordu tabii her güzel şeyin bir sonu var bu seferde oyunlarda vs. overshoot dikkat dağıtıyordu.:F:
Özellikle Minecraft mesela Minecraft çubuğu atıyordum sarı kum bloğunun üzerine ve etrafında döndüğümde sarı sarı oluyordu etrafı ancak video vs. izlerken 60 fps oluşu etkisiyle de bir problem yaşamıyordum araştırmalarımda da arka plan siyah yazılar beyaz değilse kolay kolay sorun olmuyordu. Bende Minecraft'ta hızlandırmayı kapatıyordum overshot bitiyordu deli smearing ile oynuyordum, Minecraft bir de first person bakış açısı olduğundan VA panele kızabiliyordum ama overshoot yaşamaktan daha iyiydi net.

Yavaş VA paneller net olarak FPS gibi bakış açıları düşmanıdır.

Son düzenleme:

Fantastiktürk

80+ Silver
En İyi Cevap
1
evet ucuz va lar konusunda haklısın ilk yazan adamda haklı herkes haklı konu kapandı .d

kanka adam 34 inçliğe alınabilir demiş gözardı edilip
Okumuyorlar ki.

Bu arada bu Phoenixx arkadaş yanlış bilgilendirme aldı zaten o konuda. Doğrusunu da ben yazdım buyrun:

Aşırı yavaş VA panellerde bile bu sorunu yaşamamak adına hızlandırma seçenekleri oluyor ancak bu sadece temel işlerde işe yarıyor overshoot denilen illetten dolayı.
Kalanını okuyamadım vaktim çok azaldı ama en azından buna cevap yazayım. Zaten optimum overdrive (Tepki süresi hızlandırma) ayarı için (Genellikle VA'larda en yükseği olur) konuşuyorum. Overdrive falan kurtarmıyor VA'ları.

LoserIl

80+ Gold
En İyi Cevap
1
IPS'den devam o zaman?

Fantastiktürk

80+ Silver
En İyi Cevap
1

LoserIl

80+ Gold
En İyi Cevap
1
Düşük bütçede: %95.

Yüksek bütçede (+15-20K): VA'sına ve kullanım amacına göre değişir. Ama yine IPS daha ağırlıklı.
Işık sızması dışında IPS'in ne eksisi var? Sanırım kontrast mı ne düşüktü ama hatırlamıyorum

Fantastiktürk

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Işık sızması dışında IPS'in ne eksisi var? Sanırım kontrast mı ne düşüktü ama hatırlamıyorum
Işık sızması değil o ikisinde de olabilir. IPS glow. Kontrast düşüklüğü ve IPS glow temel sorunlar. Elinizdeki monitör IPS ise tam siyah ekran açıp oda ışıklarını kapatın ikisini de dibine kadar görebilirsiniz.

Senerr

80+ Bronze
Işık sızması değil o ikisinde de olabilir. IPS glow. Kontrast düşüklüğü ve IPS glow temel sorunlar. Elinizdeki monitör IPS ise tam siyah ekran açıp oda ışıklarını kapatın ikisini de dibine kadar görebilirsiniz.
Overdrive olmadan normal google search bile yapamıyorsunuz blurrdan en azından onu engelliyor ama başka bir şey beklememek gerekiyor bir de dizi film olur bir de overshoottan etkilenmeyecek senaryolarda oyun oynamak, ofis gibi işleri edit gibi işleri yaparsınız. VA panellerde overshoota neden olan 2 3 renk oluyor sadece onu bilirsen bilinçli kullanırsan çoğu işinde kullanırsın lakin fps oyunlarını unutacaksın. VA panellere boşuna dizi film izlemek için demiyorlar ya resmen sadece onlar için üretilmiş ucuz maliyetli yüksek hızlı paneller ama hz olarak sadece.

Gerçekten kullanmasını bilen ve rakipsiz bir fiyata alanlar dediğim gibi bal gibi kullanabilir ama dediğim gibi first person Minecraft falan sıkıntılı mağaralarda resmen gölgeler smearing yapıyor ne kadar engellersen engelle. Doğallık bozuluyor.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,033,549
Üyeler
163,841
Son üye
Berivan ışık
Top Bottom