Neler Yeni

İnceleme Samsung Odyssey G6 G65B 1ms(GtG) / VA panel (LS27BG652EUXUF) Monitör Ghosting Testi

hellx6

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
40
İsim
Hellx
Hocam size kızmıyorum yanlış anlaşılmasın. Ama aynı şeyleri sormanın bir manası yok 😅

Panel türü meselesi değil bu bakın. Mbdmdnydrdğmpnl diye bir panel olabilir gerekli değerleri karşılarsa o da canlı VS. olur. Renk gamutu, kontrast, parlaklık, renk doğrulukları VS. birkaç değer var.

Ve evet QD IPS gamutları dışında herhangi bir değerde geri kalır yanı yok, çoğunda çok daha iyi.
Tekrardan çok teşekürler, monitör arayan arkadaşlarıma sizi önereceğim gerçekten çok bilgilisiniz daha da iyi olmanız dileğimle.

nova23

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
3
İsim
Onur Bal
@Fantastiktürk hocam monitör geldi ama oyuna girince ekranda şöyle şeyler çıkıyor ve ekranın sürekli başka yerlerinde çıkıyor. Bu arada 120 hz'e alınca sorun düzeliyor. Firmware güncellemesi yaptım ama düzelmedi. Bir de normal ekrandayken de çıkmaya başladı.

Ekler

• WhatsApp Image 2024-10-19 at 13.05.32.jpeg
    WhatsApp Image 2024-10-19 at 13.05.32.jpeg
    76.5 KB · Hit: 60
Son düzenleme:

Fantastiktürk

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
@Fantastiktürk hocam monitör geldi ama oyuna girince ekranda şöyle şeyler çıkıyor ve ekranın sürekli başka yerlerinde çıkıyor. Bu arada 120 hz'e alınca sorun düzeliyor. Firmware güncellemesi yaptım ama düzelmedi. Bir de normal ekrandayken de çıkmaya başladı.
Daha önce başka monitör denediniz mi o bilgisayarda? Bilgisayar yeni mi aldınız?

Kablo kutudan mı çıktı? Bi farklı kablo ile dener misiniz? HDMI ile bağladıysanız DP ile bağlayın, HDMI olmamalı.

Ekran kartıyla ya da ekran kartı sürücüsüyle alakalı bir sorun olmadığından emin olun.

Ayarlardan oyun modunu etkinleştirip tepki süresini standarta alın. Bölgesel aydınlatmayı, MPRT'yi ve HDR'ı kapatın.

nova23

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
3
İsim
Onur Bal
Daha önce başka monitör denediniz mi o bilgisayarda? Bilgisayar yeni mi aldınız?

Kablo kutudan mı çıktı? Bi farklı kablo ile dener misiniz? HDMI ile bağladıysanız DP ile bağlayın, HDMI olmamalı.

Ekran kartıyla ya da ekran kartı sürücüsüyle alakalı bir sorun olmadığından emin olun.

Ayarlardan oyun modunu etkinleştirip tepki süresini standarta alın. Bölgesel aydınlatmayı, MPRT'yi ve HDR'ı kapatın.
Hocam display portu başka girişe takınca düzeldi. Giriş bozuk olabilir mi? Hocam bir de oyun için en renk ayarlarını paylaşabilirsen sevinirim. Renk doğruluğu ve canlılığı açısından.

Son düzenleme:

Fantastiktürk

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
Hocam display portu başka girişe takınca düzeldi. Giriş bozuk olabilir mi? Hocam bir de oyun için en renk ayarlarını paylaşabilirsen sevinirim. Renk doğruluğu ve canlılığı açısından.
Siz bana tüm menüleri çekip atın gece bakayım hocam şu an müsait değilim.

Girişin bozuk olacağını sanmıyorum ama... Gözlemlemeye devam edin bir daha olursa diye.

nova23

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
3
İsim
Onur Bal
Siz bana tüm menüleri çekip atın gece bakayım hocam şu an müsait değilim.

Girişin bozuk olacağını sanmıyorum ama... Gözlemlemeye devam edin bir daha olursa diye.
Eyvallah hocam. Bu arada monitör dediğiniz kadar varmış. İps'den geçtim ama renkler daha canlı. Ölü piksel testi yaparken siyah ekrana gelince monitör bozuldu zannettim. Siyah o kadar siyah. Malum ips'de görüntü gri olunca.

Fantastiktürk

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
Eyvallah hocam. Bu arada monitör dediğiniz kadar varmış. İps'den geçtim ama renkler daha canlı. Ölü piksel testi yaparken siyah ekrana gelince monitör bozuldu zannettim. Siyah o kadar siyah. Malum ips'de görüntü gri olunca.
Dediğim gibi hocam. MiniLED, MicroLED'den sonra LCD'deki en iyi iyileştirme olabilir. Hızlı ama glow, gri siyahlar yok. Gamut IPS gibi.

İnşallah scanline cıkmaz.

nova23

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
3
İsim
Onur Bal
Dediğim gibi hocam. MiniLED, MicroLED'den sonra LCD'deki en iyi iyileştirme olabilir. Hızlı ama glow, gri siyahlar yok. Gamut IPS gibi.

İnşallah scanline cıkmaz.
Hocam bu nedir tam olarak videolara baktım sanırım ekranda çizgilenme gibi anlamadığım şey bu sonradan mı oluşuyor yoksa şansa bağlı baştan mı öyle?

Fantastiktürk

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
Hocam bu nedir tam olarak videolara baktım sanırım ekranda çizgilenme gibi anlamadığım şey bu sonradan mı oluşuyor yoksa şansa bağlı baştan mı öyle?
Sonradan oluşuyor hocam.

Fantastiktürk

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
@Canberk86 Nova hocam da G6 alanlardan. Foruma giriyorsa hala sorun varsa ona sorabilirsin. G6 benim yanımda hazır yok.

asiwe

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
23
İsim
Tarık Kömürcü
@Fantastiktürk
Sonradan önemli ek: scanline problemi için konudaki mesajları okuyunuz.
-----
Selamlar arkadaşlar. Yakın zamanda yeni nesil çok hızlı VA'lardan olan bu modelden tanıdıklarıma 2-3 tane aldık. Elime geçmişken ghosting testi yapayım dedim.

Alıntıyı görüntüle

UFO GHOSTİNG TESTİ

Overdrive (Tepki süresi): standart.
Not: Diğer ayarların kötü olduğunu hem kendim test ettim hem de GTID testinden tepki süresi cihazıyla yapılan ölçümleri izleyerek tatbik ettim. Dolayısıyla paylaşmıyorum. İstek olursa atarım yine de.

Testte gördüğünüz üzere arkasında siyah iz yani black smearing var. Yani bu kadar hızlı olmasına rağmen black smearing (VA ghostingi) sorunu tamamen çözülmemiş. Ama çok çok az. Öyle ki tek amacınız üst düzeyde ya da sadece rekabetçi oyun oynamak değilse bu kadar black smearing önemli değil. Anlamayan biri IPS ile arasındaki farkı görmeyecektir bile. Size IPS panel gibi gelecek. Ayrıca Samsung diğer tüm geçişlerde herkesten çok daha hızlı olduğu için yanındaki IPS 270Hz monitörden bile net gösteriyor ufoyu. Detaylar daha iyi gözüküyor. Yani hareket bulanıklığı daha az.

Sonuç olarka Samsung çok iyi bir iş çıkarmış. Lenovo'da yazdığımdan bile iyi bir incelemesini yazıyorum çünkü insanların bilmeyi hak ettiği, sonunda LCD'ler de ileri gitmiş diyeceğimiz müthiş bir monitör, güzel fiyat. Yarısını yazdım ama vaktim kısıtlı olduğu için tamamlayamadım. Kısa sürede paylaşacağım!
Mesaj otomatik birleştirildi:

@Abdullah Hacıgül

Monitör elime perşembe günü ulaştı. Ufo testi yapmıştım sorun yok gibiydi ama cs2de durum böyle bunun bir çözümü var mıdır acaba monitör ayarlarından falan bişey yaparak düzeltebilir miyim yoksa garanti ya da direkt satın aldığım yere mesaj atarak değişim mi istemeliyim?

Youtube kaliteyi biraz bozmuş bunları da atsam daha iyi olucak gibi.

Screenshot_2024-11-12-10-27-47-83_965bbf4d18d205f782c6b8409c5773a4.jpg
Screenshot_2024-11-12-10-28-31-11_965bbf4d18d205f782c6b8409c5773a4.jpg
Screenshot_2024-11-12-10-27-38-03_965bbf4d18d205f782c6b8409c5773a4.jpg
Screenshot_2024-11-12-10-28-15-12_965bbf4d18d205f782c6b8409c5773a4.jpg

Son düzenleme:

Fantastiktürk

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
@Fantastiktürk

Monitör elime perşembe günü ulaştı. Ufo testi yapmıştım sorun yok gibiydi ama cs2de durum böyle bunun bir çözümü var mıdır acaba monitör ayarlarından falan bişey yaparak düzeltebilir miyim yoksa garanti ya da direkt satın aldığım yere mesaj atarak değişim mi istemeliyim?

Youtube kaliteyi biraz bozmuş bunları da atsam daha iyi olucak gibi.

Alıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüle
Sonradan ek mod: oyun modunu açmayı ve tepki süresini standart yapmayı unutmayın!
Bir sorun göremedim? Bu ghosting falan değil ki bildiğimiz Phantom Array Effect:
Hz ile alakalı bu. Hz ne kadar yüksekse o kadar az olur.

Ayrıca normal şartlarda gözünüz ile gördüğunüz bundan farklı olacaktır. Şu anda böyle olmasının nedeni hareketli cismi sabit kamera/göz ile izlemeniz. Hareket eden cismi gözünüz ile takip etmelisiniz. Aynı şey ghosting testinde de olur. Kamerayı sabit tutup yaparsanız şöyle olur:
1731399939315.png

Ama olması gerektiği gibi çeker/izlerseniz şöyle olur:
1731399983773.png

(KAYNAK: Direk bu ghosting testini icat edenler, sitenin admininin makalesi: https://forums.blurbusters.com/viewtopic.php?t=4782)

Kendiniz de test edebilirsiniz bunu. Beyaz ekran açıp fareyi sağa sola haraket ettirip gözünüzle takip etmeyin. Birden fazla fare işaretçisi görürsünüz. Takip ederek hareket ettirirseniz tek işaretçi görürsünüz. Ya da ghosting testini açın:
Ekranda bir noktaya odaklanıp ufolara bakın birden fazla uro görürsünüz. Aradaki siyah bölgelerdeki beyaz işaretler nokta gibi ve birbirinden ayrı gözükür. Ufoyu takip etmeye başladığınızda ise ufo sayısı teke duser ve varsa arkasındaki izi (ghostingi) görürsünüz. Ayrıca aradaki siyah bölgedeki beyazlar birleşip çizgi halini alır.

Eğer bunun ghosting VS. olduğunu iddia eden varsa (Örneğin: ModArt. Örneğin PCH daha son videolarına kadar ghostingin ne olduğunu bilmediğinden bu kopya görüntüleri ghosting diye paylaşıyordu ama son videolarında düzeltmiş.) monitörden zerre anlamıyordur uzaklaşın ondan.
Ek not: Ben bu "milyonluk" "kaç yaşında adamın" "yılların" teknoloji kanalları basit bir ghosting testini bile yapamıyor/bilmiyor+araştırmıyorlar, monitörden zerre anladıkları yok derken beni linçlemişlerdi. Vay efendim bunlardan iyi mi biliyor muşum kendimi ne sanıyormuşum falan... Eee şimdi dediğime gelmediler mi? Arkadaşlar bu kanalları masum, inceleme yapan pıtırcık abiler sanıyor. Sponsorluklar ve algılar ile yeni tanışıyorlar...

Ghosting diye ifade ettiğimiz olay, yani sizin bakmanız gereken, testi doğru yaptıktan sonra arkada çıkan şu izdir:
Screenshot_2024-11-11-20-29-12-361_com.google.android.youtube.png

(Kötü bir VA black smearing (ghosting)

Screenshot_2024-11-11-20-29-01-012_com.google.android.youtube.png

(Kötü bir IPS ghostingl

Screenshot_2024-11-11-20-28-01-873_com.google.android.apps.docs.png

(Aynı Hz'de olması gereken görüntü, hızlı bir 180Hz IPS.)

Bu da sizin monitorün ghosting sonucu (İlki benim kendi testim, ikincisi profesyonel birinin):
1.jpg

IMG_20241112_114924.png

Bu da örneğin başka bir popüler 240Hz VA olan Lenovo Legion R25F'nin ghosting testi:
R25F-30 ufo test.jpg

Son düzenleme:

Kaelvoker

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
1
İsim
Cüneyt Çap
-----
Selamlar arkadaşlar. Yakın zamanda yeni nesil çok hızlı VA'lardan olan bu modelden tanıdıklarıma 2-3 tane aldık. Elime geçmişken ghosting testi yapayım dedim.

Alıntıyı görüntüle

UFO GHOSTİNG TESTİ

Not: Diğer ayarların kötü olduğunu hem kendim test ettim hem de GTID testinden tepki süresi cihazıyla yapılan ölçümleri izleyerek tatbik ettim. Dolayısıyla paylaşmıyorum. İstek olursa atarım yine de.

Testte gördüğünüz üzere arkasında siyah iz yani black smearing var. Yani bu kadar hızlı olmasına rağmen black smearing (VA ghostingi) sorunu tamamen çözülmemiş. Ama çok çok az. Öyle ki tek amacınız üst düzeyde ya da sadece rekabetçi oyun oynamak değilse bu kadar black smearing önemli değil. Anlamayan biri IPS ile arasındaki farkı görmeyecektir bile. Size IPS panel gibi gelecek. Ayrıca Samsung diğer tüm geçişlerde herkesten çok daha hızlı olduğu için yanındaki IPS 270Hz monitörden bile net gösteriyor ufoyu. Detaylar daha iyi gözüküyor. Yani hareket bulanıklığı daha az.

Sonuç olarka Samsung çok iyi bir iş çıkarmış. Lenovo'da yazdığımdan bile iyi bir incelemesini yazıyorum çünkü insanların bilmeyi hak ettiği, sonunda LCD'ler de ileri gitmiş diyeceğimiz müthiş bir monitör, güzel fiyat. Yarısını yazdım ama vaktim kısıtlı olduğu için tamamlayamadım. Kısa sürede paylaşacağım!

@Abdullah Hacıgül

-----

Alıntıyı görüntüle

UFO GHOSTİNG TESTİ

@Abdullah Hacıgül
Hocam merhaba;
Tavsiyeleriniz üzerine bu monitörü aldım ve gerçekten memnun kaldım. Ölü piksel ve scanline problemi şükür ki çıkmadı. Ancak bir sorum var; ben amd 6700xt ekran kartını kullanıyorum, driverında 10-bit piksel biçimini etkinleştirince hdr ayarı deaktif oluyor. Bu normal midir?

Son düzenleme:
Top Bottom