Rehber 9070 XT (Veya AMD GPU'larına) Undervolt atma

Reaksiyon skoru
72
Forumda hiç bu konu hakkında herhangi bir örnek veya forum görmediğimden açıyorum eğer varsa şimdiden kusura bakmayın olabildiğince detaylı bir şekilde açıklamaya çalışacağım.
Kendimde 9070 XT Pulse (Alt model) kullanıcısıyım. Birden fazla video izledim bu konu hakkında diğerlerindende ortalama bir örnekler toplayarak bu rehberi hazırlıyorum ama ana kaynak olarak nebi akgün adlı kanalın videosundan referans alıcam. okumaya üşenenler için orayada göz atabilirsiniz.
(Bu Rehber AMD Adrenalin Yazılımı İçindir, Yazılımın Olmasına Dikkat Edin Yoksa Linki Tam Burada : https://www.amd.com/en/support/download/drivers.html)

Gelelim anakonumuz olan undervolt atmaya. öncelikle undervolt nedir kısa açıklama :
Ekran kartlarında undervolt (voltaj, Watt düşürme), ekran kartının gereksiz yere yüksek voltajla çalışmasını engelleyip, olabildiğince daha düşük voltajda aynı (benzer) performansı sağlamaya çalışmaktır.

Undervolt atmak için öncelik olarak kartınızın "tepe" modelmi yoksa "alt" modelmi olduğuna dikkat etmenizde fayda var. yoksa birden fazla Crash yada çökme sorunları alabilirsiniz dikkat etmekte fayda olabilir.

İsterseniz düşük güç tüketimi ile fabrika çıkışı olan kartlardan azıcık daha fazla performans alabilirsiniz ama ben bu rehberde düşük watt çekerek nasıl fabrika çıkışı performans alabileceğinizi anlatıcam.
Alt modellerden girişmek istiyorum. (Örnek Pulse,Hellhound vs.)

Ekran Kartınızı ağır yükte çalıştıracak : Render, Oyun veyahut Program tarzında bir şeyi açın. Ardından ALT + R tuşlarına basarak AMD Adrenalin Yazılımını açın. Ardından Performans oradanda ayarlama bölümüne gelin.
1745015749018.png

Ayarlama köntrolünü özele,
1745015774459.png

AMD SmartAccess özelliğinide açmayı unutmayın.

İşin undervolt kısmına geldik.
Eğer şanslıysanız ve silikon kalitesi GPU'nuzda yüksekse siz daha yüksek değerlere çekebilirsiniz fakat ben işimi garantiye alarak hafif değerlere çektim.
Eğer GPU'nuz Fabrika çıkışlı OC'li (Overclock'lu) deyilse saat hızları otomatik olarak 2400-2500Mhz arasında bir değerlerde olması gerekiyor.
benim değerlerim 2518MHz'idi, ben bunu 2708Mhz ayarına çektim. (Abartmadığınız sürece benzer Mhz'ler veya daha üstü Mhzler kullanabilirsiniz).
1745016124667.png

Ardından bir üstünde yer alan GPU ayarı sekmesine gelelim.
1745016174072.png

Burada Maks. Frekans Offsetini ellemenizi önermem, onunla pek bir işiniz bulunmamakta direk atlayabilirsiniz 0'a çekerek.
Bir altında bulunan Voltaj Offseti (mV) ayarını ben -75 ayarına çekmiş bulunmaktayım. (Mümkün olduğunca benzer Offset ayarlarında kalın -100 ede çekebilirsiniz fakat performansınız düşebilir veya ekran kartı crash verebilir (Tercih Edilen Değerler -85 veya -70).
1745016286557.png

Fan Ayarlarını ben Stock bir şekilde bıraktım o tamamiyle size kalmış.

Son olarak güç ayarlama bölümüne gelelim.
Burdaki sekmede ekran kartınızın çekeceği gücü ayarlayacağız. (9070 XT Standartı maksimum %10 kadar fazladan güç verip -30 a kadar düşürebiliyorsunuz (Diğer AMD GPU'larda bir fikrim bulunmamaktadır))
Benim ekran kartım ortalama 300-310W civarında bir güç tüketmekteydi benim amacım 250W gibi bir değere kadar indirmeye çalışmaktı. Bundan dolayı güç limitini %-17 birimine kadar düşürdüm.
1745016639732.png

Değişiklikleri uyguladıktan sonra. eğer bir sıkıntı olmadıysa Undervoltumuz başarılı olmuş olması gerekmektedir.

Cyberpunk Fabrika Çıkışı Varsayılan Değerleri :

Ekran görüntüsü 2025-04-19 015352.png

Ekran görüntüsü 2025-04-19 015402.png

UnderVolt atıldıktan sonraki değerler :

Ekran görüntüsü 2025-04-19 015428.png

Ekran görüntüsü 2025-04-19 015441.png

Gördüğünüz üzere attığım undervolttan sonra kartım 252W ortalama güç, fanlar ise 1600 RPM civarlarından 1400RPM'e kadar düşerek sıcaklığı 50-60 derecelerde tutmayı başarıyor. hatta 1-2 fps fark bile alıyorum. bu ayarları aldıktan sonra "OCCT gibi farklı test programlarından" belirli testler yaparak mavi ekran vs. alıyormusunuz diye bir test yapmanızı öneririm. eğer almıyorsanız şimdiden hayırlı olsun daha az güç çekerek hem stabil hemde rahatça oyun oynayabilirsiniz.

Tepe model bir ekran kartınız var ise : tahmini olarak MHz değerlerini 2800 civarlarına kadar çekebilirsiniz. Alt modellerde bu tarz bir şey denerseniz crash yiyebilirsiniz yinede tamamiyle şans, teknoloji işi.
Eğer bir hatam veya kusurum var ise lütfen bildirin düzelteyim. umarım rehberimi sevmişsinizdir görüşlerinizi merak ediyorum. (Biraz geç saatlerde bu testi yapıyorum konuyu sabah yükselteceğim gibi, 9070 XT kullanan arkadaşlarımda veya Undervolt atmak isteyenlerde bunları görebilsin)

Pchocasi da yapmıştı sanki

Pchocasi da yapmıştı sanki
evet fakat hocam o biraz daha overclock işine kaçıyodu ayrıca fan ayarı %70 yaptıktan sonra 50-60 dereceyi normal olarak görürsün ben mümkün olduğunca stock fan ayarı ile undervolt yapma yolunu anlatmaya çalıştım. ama ordanda bazı örnekler aldım o konuda yalan söleyemem :D

Eline sağlık A520 anakart ı değişince yapıcam RX 6800 e : D

Son düzenleme:
Eline sağlık A520 anakart ı değişince yapıcam RX 6800 e : D
hocam bu arada biraz geç oldu aklıma geldi farklı amd gpu larının farklı frekans hızları var ufak bir araştırma yaparak yapmanızı tavsiye ederim benim rehberim 9070 XT olanlar için sizde farklı Mhz değerleri gerekebilir.

hocam bu arada biraz geç oldu aklıma geldi farklı amd gpu larının farklı frekans hızları var ufak bir araştırma yaparak yapmanızı tavsiye ederim benim rehberim 9070 XT olanlar için sizde farklı Mhz değerleri gerekebilir.
Onu farkettim hocam ikazınız için teşekkür ederim : D
Sizin kartınız aşağı yukarı 400-500MHz fazladır, ordan feyz alarak yapacağım.

Geri