Çözüldü✓ Expo Sonrası Sistem Kararsız Çalışıyor!

Layhton

80+ Bronze
Reaksiyon skoru
122
Merhaba, forumda açılan diğer konulara baktım fakat bir çözüm bulunamamış gibi gözüküyor. Şöyle açıklayayım, bios üzerinden expo ayarını enabled yaptıktan sonra kaydedip çıkıyorum. Reset sonrası açılırken ilk başta sinyal yok hatası alıyorum(bu hatayı alırken bilgisayar çalışmaya devam ediyor). Ardından bir dakika sonra kendiliğinden görüntü geliyor ve açılıyor. Bu olay her bilgisayarı aç kapa yaptığımda ya da resetlediğimde yaşanıyor.

Bilgisayarı ilk başlattığımda beyaz ışığı yanıyor ve sinyal yok hatası gelince turuncuya dönüyor. Bir dakika gibi bir süre sonra tekrardan, kendiliğinden beyaz yanıyor ve görüntü geliyor.

Anakartta AI TWEAKER üzeerinden EXPO1, EXPO2, EXPO TWEAKED gibi seçenekleri seçebiliyorum. Ek olarak biosa ilk girdiğimde, advanced moda geçmeden ana ekrandayken de bir expo ayarı var. O ayar da dahil bütün expo ile alakalı ayarları tek tek denedim ama sorun aynı.

Aida64 testinde ''Hardware failure detected! Test stop..'' hatası alıyorum. Expo kapalıyken herhangi bir sorun çıkmıyor.

ANAKART: Asus Prime B650M-R
Ram: Patriot Viper Venom (2x16)Gb 6000Mhz Cl30
İşlemci: AMD Ryzen 5 7500F

Merhaba, forumda açılan diğer konulara baktım fakat bir çözüm bulunamamış gibi gözüküyor. Şöyle açıklayayım, bios üzerinden expo ayarını enabled yaptıktan sonra kaydedip çıkıyorum. Reset sonrası açılırken ilk başta sinyal yok hatası alıyorum(bu hatayı alırken bilgisayar çalışmaya devam ediyor). Ardından bir dakika sonra kendiliğinden görüntü geliyor ve açılıyor. Bu olay her bilgisayarı aç kapa yaptığımda ya da resetlediğimde yaşanıyor.

Bilgisayarı ilk başlattığımda beyaz ışığı yanıyor ve sinyal yok hatası gelince turuncuya dönüyor. Bir dakika gibi bir süre sonra tekrardan, kendiliğinden beyaz yanıyor ve görüntü geliyor.

Anakartta AI TWEAKER üzeerinden EXPO1, EXPO2, EXPO TWEAKED gibi seçenekleri seçebiliyorum. Ek olarak biosa ilk girdiğimde, advanced moda geçmeden ana ekrandayken de bir expo ayarı var. O ayar da dahil bütün expo ile alakalı ayarları tek tek denedim ama sorun aynı.

Aida64 testinde ''Hardware failure detected! Test stop..'' hatası alıyorum. Expo kapalıyken herhangi bir sorun çıkmıyor.

Bios güncel mi?
Ramler Anakartın QVL uyumluluk listesinde var mı?

Bios güncel mi?
Ramler Anakartın QVL uyumluluk listesinde var mı?
Bios güncel
Hazır sistem aldım o yüzden uyumlu olduklarını tahmin ediyorum. Kontrol edebileceğim bir yer varsa paylaşabilirmisiniz?

Tıpatıp yaşadığım problem. Her kelimesiyle aynı. donanımlarımız da farklı olmasına rağmen aynı problemleri yaşıyoruz. Her şeyi denedim bir türlü problemi çözemedim. Expo kapalı şekilde kullanıyorum. Hatta bu problem yüzünden yeni psu aldım fakat bir şey değişmedi. Takipteyim. Bu arada aynı hatayı almaktayım. "Hardware ....."

Expoyu açtığında 6000mhz ye çekiyor diye biliyorum. Manuel olarak 5600mhz ye çekip dener misin bir de.

Dostlar sorun expo değil biostan farklı bir ayar.
Sistem her açılışında ramlerinizi sıfırdan tarıyor bundan kaynaklı çözümü ise şu ayarı değiştirmek

Memory context restore ayarını biosunuzdan bulup " enabled " hale getirin auto'dan.
İlk seferde olmamış gibi gözüküyor tekrar res attığınızda sorun çözülüyor youtubeda detaylı videoları var.

Sistem her açılışında ramlerinizi sıfırdan tarıyor bundan kaynaklı çözümü ise şu ayarı değiştirmek

Memory context restore ayarını biosunuzdan bulup " enabled " hale getirin auto'dan.
İlk seferde olmamış gibi gözüküyor tekrar res attığınızda sorun çözülüyor youtubeda detaylı videoları var.
Yeni am5 sisteme geçtim aynı sorunu yaşayan biri olarak önerimdir ama siz yinede youtubeda gezinin daha ince ayarlarda var sanırım.

kaba taslak baktım ama çoğu kaynak boot hızını arttıracağını söylüyor sadece

Bu ayar sonrası expo ayarı tekrar açılmalı mı? ya da ramleri otomatik olarak 6000mhz de mi kullanmaya başlayacağım?
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Dostum birebir aynı sorunu yaşadım ve bu şekilde çözdüm deneyip dönüş yaparsan sevinirim.
Bugün eve dönünce deneyimleyip geri dönüş sağlayacağım.

pc özelliklerine baktım ekran kartın ne bilmiyorum ama geri kalan her şeyimiz birebir aynı.Çözülecektir yani sorunun

bende de pc baya geç açılıyordu expo açıp 6000mhz yapınca bende direkt expo falan açmadan 4800 mhz de bıraktım ramleri performans farkını da ben gram hissetmedim tavsiye ederim belki çözer sorunu

Geri