Çözüldü✓ 7800x3d - 4060ti Sistemde Güç Tüketimi ve Kullanım Sorunu

Hangi kablo hocam? Kabloda bir sıkıntı olsa daha büyük sorunlar ortaya çıkar gibi😄. Bir de acaba MSI Afterburner verileri yalnış mı veriyor diye de düşündüm. Çünkü %0 ekran kartı kullanımıyla stabil bir oyun deneyimi sunacağını sanmam.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Dün test yapmaya çalıştım da hiçbir şey anlamadım ki. Yarım yamalak birşeyler yaptım sadece sıcaklık değeri dikkatimi çekti.
Hangi programı kullandın test için? HWMonitör açıp Cinebench R23 çalıştır, orda multi core ve single core seçenekleri var.
Multi core testi yaparken X3d Turbonun biosdan kapalı olduğuna emin ol, o ayar processor sayısını yarıya indirdiği için düşük skor alırsın multi core'da.

Run test diyorsun, 10-12 dk bir test yapıyor ve kendi bitiriyor testi, skor çıkıyor test bitince "Run" ın yanında, aldığın skoru yazarsın buraya. Arka planda bir şey açık olmadığından emin ol test esnasında(firefox, discord vs), Sadece HWMonitörden sıcaklıklara bakarsın bi yandan

Hangi programı kullandın test için? HWMonitör açıp Cinebench R23 çalıştır, orda multi core ve single core seçenekleri var.
Multi core testi yaparken X3d Turbonun biosdan kapalı olduğuna emin ol, o ayar processor sayısını yarıya indirdiği için düşük skor alırsın multi core'da.

Run test diyorsun, 10-12 dk bir test yapıyor ve kendi bitiriyor testi, skor çıkıyor test bitince "Run" ın yanında, aldığın skoru yazarsın buraya. Arka planda bir şey açık olmadığından emin ol test esnasında(firefox, discord vs), Sadece HWMonitörden sıcaklıklara bakarsın bi yandan
Cinebench R23, bunu kullanırken de HWinfo64'dü galiba ordan değerleri izlemeye çalıştım ama dediğim gibi gözüm sadece sıcaklıkları görüyor 😄. Bir de OCCT programını kullandım.

Dün biostan ram ayarıyla bir tane işlemci ayarını açtım P ile başlıyordu. X3D Turbo modunu da açacaktım da ne biostan bulabildim ne de Youtube'dan bulabildim. Yani muhtemelen kapalıdır. Bu testlerini bios günceleyipte mi yapayım yoksa güncellemeden yapsam da olur mu?

Eve gidince bakayım bakalım. Ayrıca RDR2 ve Cyberpunk gibi oyunlarda da deneyeceğim. Testleri gene atarım buraya.

İşlemciyi ve ekran kartını stres testine sokma için önerdiğin bir program var mı hocam? Nasıl yapacağıma dair Youtube'dan video atarak yada yazılı olarakta anlatma şansınız varsa çok sevinirim.
Ekran kartı için; heaven benchmark, furmark ve occt.
İşlemci için; prime95, aida64, occt cpu testi (avx2 seçerek).
SSD için; crystal diskmark.
Ram için; Testmem5 testinin usmus1 ve ryzen x3d anta777 konfigürasyonlariyla ayrı ayrı testler yapabilirsiniz. Eğer testmem5 de sorun çıkarsa memtest86 da uygulayabilirsiniz.
PSU için; OCCT power testi.

Bu testler yapılırken önceden yüklediğiniz hw info programını sadece sensörler şeklinde açık tutun. Her test bitiminde sıcaklık değerleri, voltaj değerleri vs içeren tabloları fotoğraf alıp buraya atarsınız.

Son düzenleme:
Ram için; Testmem5 testinin usmus1 ve ryzen x3d anta777 konfigürasyonlariyla ayrı ayrı testler yapabilirsiniz.

Bu testler yapılırken önceden yüklediğiniz hw info programını sadece sensörler şeklinde açık tutun. Her test bitiminde sıcaklık değerleri, voltaj değerleri vs içeren tabloları fotoğraf alıp buraya atarsınız.
Teşekkürler hocam. Bu HWinfo sensörler açıkken değerleri görebiliyordum fakat bir de daha detaylı şekilde değerleri görebilmem için ayarlarından birşeylere bakmıştım. Oradan görmem için başka değerleri açmalı mıyım yoksa direk stok haliyle de anlar mısınz?

Cinebench R23, bunu kullanırken de HWinfo64'dü galiba ordan değerleri izlemeye çalıştım ama dediğim gibi gözüm sadece sıcaklıkları görüyor 😄. Bir de OCCT programını kullandım.

Dün biostan ram ayarıyla bir tane işlemci ayarını açtım P ile başlıyordu. X3D Turbo modunu da açacaktım da ne biostan bulabildim ne de Youtube'dan bulabildim. Yani muhtemelen kapalıdır. Bu testlerini bios günceleyipte mi yapayım yoksa güncellemeden yapsam da olur mu?
Cinebench R23 testi cpu stabilitesi için başlıca test programı değil. Önceliğiniz yazdığım programlar olsun. Bunlardan geçtikten sonra cinebench R23 de uygulayabilirsiniz.
Ayrıca her bir programın nasıl kullanıldığına dair videolar YouTube da mevcut eğer anlamadığınız bir yer olursa yazarsınız.

Teşekkürler hocam. Bu HWinfo sensörler açıkken değerleri görebiliyordum fakat bir de daha detaylı şekilde değerleri görebilmem için ayarlarından birşeylere bakmıştım. Oradan görmem için başka değerleri açmalı mıyım yoksa direk stok haliyle de anlar mısınz?
Stok hâli yetecektir. Anakart kısmından 12v 5v 3v kısmı önemli, CPU kısmında soc voltage kısmı ve tdie cpu sıcaklık kısmı önemli. Gpu da keza ısılar önemli. Ram kısmında test sırasında maksimum sıcaklıklar ve yine voltajlar önemli.

Cinebench R23 testi cpu stabilitesi için başlıca test programı değil. Önceliğiniz yazdığım programlar olsun. Bunlardan geçtikten sonra cinebench R23 de uygulayabilirsiniz.
Ayrıca her bir programın nasıl kullanıldığına dair videolar YouTube da mevcut eğer anlamadığınız bir yer olursa yazarsınız.

Stok hâli yetecektir. Anakart kısmından 12v 5v 3v kısmı önemli, CPU kısmında soc voltage kısmı ve tdie cpu sıcaklık kısmı önemli. Gpu da keza ısılar önemli. Ram kısmında test sırasında maksimum sıcaklıklar ve yine voltajlar önemli.
Tamamdır hocam teşekkürler. Akiam inşallah atarım test sonuçlarını.

Rica ederim ve unutmayın testleri yapmadan önce mutlaka bios ve chipset sürücüsünü yukarıda söylediğim şekilde güncel hâle getirin, sonra testlere başlayın.
Biosu bulurum da chipset sürücüsünü hangi siteden bulucam hocam? Bir de sürümlerinin aynı olup olmadığını kolayca anlar mıyım?

Biosu bulurum da chipset sürücüsünü hangi siteden bulucam hocam? Bir de sürümlerinin aynı olup olmadığını kolayca anlar mıyım?
Burası AMD nin sitesi; Windows sürümüne göre buradan seçeceksiniz.

Bu da anakartınızın chipset driver sürümü olan kısım, yine Windows sürümüne göre seçeceksiniz:

Her iki sitede yayınlanan chipset sürücülerinden hangisinin sürümü daha güncel ise onu kurun. Ki baktığımda anakartın sitesindeki 25 Ağustos'ta yayınlanmış, AMD sitesindeki ise 13 Haziran'da. Bu durumda anakartınızın sitesindeki sürüm daha güncel oluyor.

Ram için; Testmem5 testinin usmus1 ve ryzen x3d anta777 konfigürasyonlariyla ayrı ayrı testler yapabilirsiniz. Eğer testmem5 de sorun çıkarsa memtest86 da uygulayabilirsiniz.

Niye overkill testler öneriyorsunuz ki bu kadar?
CPU için Cinebench R23 testi,
GPU içi oyun testi yeter artar.

Burada sorun W değerinin artmaması zaten. Gariplik karttan dolayı değil. Aynı şeyi yaşadım bende.
Oyunda artmıyor W değeri, benchmarklar da artması meselesi değil.
Overkill testler öneriyorsunuz çözüm yerine.

Seçim arkadaşın. Ben önerimi yaparım, ister yapar ister yapmaz. Niyesine gelince; arkadaş sistemi topladıktan sonra sisteme belliki test yapmamış, her yeni sistem kurulumunda bu testlerin yapılması taraftarıyım. Hepsini yapmak zorunda değil cpu için saydıklarımdan birisini de yapsa olur hepsini de. Sistem yeni olduğu için bunları yapmak daha önemli. Bir sorun varsa iade durumu süre aşımına uğramadan tespit etmiş olur. Kısacası size göre overkill olabilir, bana göre bunlar yeni sistemi test etmek için gayet normal testler.

Bende de Aorus anakart var, direk easy mode a girdiğinde sağ üstte duruyor X3d Turbo mode. Biosa bakana kadar windowsdan da kontrol edebilirsin açık olup olmadığını, Task manager > Performance > CPU sağ altta logical processors da 16 mı yazıyor 8 mi. 8 yazıyorsa turbo mode açık, 16 yazıyorsa kapalı.

@3uncubayezit dediği gibi gigabyte sitesine girip driverlara gir orda anakart modelini gir ve güncel driverları çeker kurarsın, en önemlilerden biri chipset driver.

Cinebench R23 ü de microsoft appsden çekersin, kendi sitesi indirmek için kayıt/üyelik istiyor. Çalışırken de sıcaklıklara bakman yeterli, test sonucu skorun normal çıkarsa zaten bi sorun yok demek. Eğer bi güç kısma vs varsa zaten skor düşük çıkar

Burada sorun W değerinin artmaması zaten. Gariplik karttan dolayı değil. Aynı şeyi yaşadım bende.
Oyunda artmıyor W değeri, benchmarklar da artması meselesi değil.
Overkill testler öneriyorsunuz çözüm yerine.
Ayrıca örnek olarak cs2 de kullanım ve watt değerleri artmama durumu var doğru. Peki w değeri neye göre artıp azalıyor; kullanıma göre. FPS de bunun sonucunda artıp azalıyor. Tabi eğer sorun Cs2 de değilse. Eğer ekran kartı dışında başka bir parça bu kullanıma etki ediyorsa ki bunu test yapmadan bilemeyiz, o hâlde test yapmadan bu kadar emin konuşamayız.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,151,871
Üyeler
183,175
Son üye
ananıavradını35
Geri