Çözüldü✓ 7800x3d - 4060ti Sistemde Güç Tüketimi ve Kullanım Sorunu

basitçe işlemci düzgün soğumuyor soğutucunuz işlemcinin tam performansına gelemeden tüm gücünü kullanıyor bu nedenle işlemci daha ileriye gidemiyor ben 9800x3d thermalright phantom spirit kullaniyorum ppt limit benchmark sırasında 80-90 arası thermal limit de 83-95 Arasi yani neredeyse denk yani işlemci soğutucusu Max soğutma performansına ulaştığında işlemci de aynı şekilde üst limitlerinde olmuş oluyor yani birbirini idare edebiliyor
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Ama dediğim gibi test sonuçları normal gibi şuan mesela benchmark yapıyorsun işlemci hwinfo kısmını paylaşır mısın ppt ve thermal limit gözükecek şekilde
Yanlış bilgi olmuş kardeşim, thermal limit burda max %92.5 görmüş yani hız ya da thermal kısma söz konusu değil zaten o yüzden tam puan almış arkadaş Cinebench'den, CPU sıcaklığı 82-83 lerde, eğer CPU 90 derecelere çıksaydı o thermal limit %100 olur ve Thermal kısmalar başlardı.
Soğutucusunda veya sıcaklıklarda bir problem yok yani

Yanlış bilgi olmuş kardeşim, thermal limit burda max %92.5 görmüş yani hız ya da thermal kısma söz konusu değil zaten o yüzden tam puan almış arkadaş Cinebench'den, CPU sıcaklığı 82-83 lerde, eğer CPU 90 derecelere çıksaydı o thermal limit %100 olur ve Thermal kısmalar başlardı.
ancak ppt max 46 görmüş sanırım neden daha fazla artmadı

Hocam bu ram testin de hangi sonuçları, nerden atmam gerekiyor?

Ekran kartı driverını sildim, geri yükledim fakat hala oyunlarda değerler aynı. Ekran kartı 0 kullanım, 25MB vram kullanımı ve 35-40W güç tüketimi. İşlemci en fazla %50 kullanım, 65-75 arasında sıcaklık ve ortalama 45W Güç tüketimi.

@Asulgard, @3uncubayezit.

Sorunu buldum. @Asulgard, @3uncubayezit, @Senoly

Afterburner'in izleme kısmında "GPU1, GPU2" seçenekleri var. GPU1 dediği işlemcimizde ki dahili grafik 🤣. Yani hocam @Senoly izleme ekranında GPU2'de ki şeyleri OSD'de göster dersen normal haline gelir ve değerleri görürsün.

Yalnız işlemci az güç tüketiyor neden acaba?

1080p ve 2K'da full ayarlarda ki performansı;

Ekler

• 20250918_235624.webp
    20250918_235624.webp
    808.2 KB · Hit: 12
  • 20250918_235227.webp
    20250918_235227.webp
    1.2 MB · Hit: 12

Afterburner'in izleme kısmında "GPU1, GPU2" seçenekleri var. GPU1 dediği işlemcimizde ki dahili grafik 🤣. Yani hocam @Senoly izleme ekranında GPU2'de ki şeyleri OSD'de göster dersen normal haline gelir ve değerleri görürsün.

yeminle aklıma gelmişti ama ihtimal vermemiştim :D iyi en azından sistem düzgün

yeminle aklıma gelmişti ama ihtimal vermemiştim :D iyi en azından sistem düzgün
Valla saçma sapan bir şey oldu, kusura bakmayın. Yalnız cidden bu işlemci az güç tüketmiyor mu? 130W felan çekmesi gerekmiyor mu?

Valla saçma sapan bir şey oldu, kusura bakmayın. Yalnız cidden bu işlemci az güç tüketmiyor mu? 130W felan çekmesi gerekmiyor mu?
İşlemci o güç tüketimine ancak stres testinde ulaşır. Oyunlarda o kadar tüketim olmayacaktır.

Geçmiş olsun, isterseniz bios dan integrated graphics ayarını bulup disable yaparak işlemcinin dahili ekran kartını devredışı bırakabilirsiniz. "Biosdan ayar kurcalatacağım" dediğim şey aslında "integrated graphics" ayarıydı.

Ekran kartı driverını sildim, geri yükledim fakat hala oyunlarda değerler aynı. Ekran kartı 0 kullanım, 25MB vram kullanımı ve 35-40W güç tüketimi. İşlemci en fazla %50 kullanım, 65-75 arasında sıcaklık ve ortalama 45W Güç tüketimi.

@Asulgard, @3uncubayezit.
Dediğim gibi integrated graphics ayarını disable ettiğinizde sistem sadece ekran kartı gpu sunu göreceği için afterburnerda da yalnızca o görünecektir. Misal bende 9800x3d var o ayar disable halinde. Daha sistemi ilk kurduğumda devredışı bırakmıştım.

Bide bu ram testi bitince sonuçları nerden görücem acaba? Ufak bir pencere var orayı mı atayım yoksa, not defterinden birşeyler yapılan yeri mi atıcam?

Alıntıyı görüntüle
Testmem5 hatasız sona erdiyse, yani error kısmında hata çıkmadıysa, işlemci ram uyumunda vs sorun yok. Keza ramler de sağlam.

Son düzenleme:
İşlemci o güç tüketimine ancak stres testinde ulaşır. Oyunlarda o kadar tüketim olmayacaktır.

Geçmiş olsun, isterseniz bios dan integrated graphics ayarını bulup disable yaparak işlemcinin dahili ekran kartını devredışı bırakabilirsiniz. "Biosdan ayar kurcalatacağım" dediğim şey aslında "integrated graphics" ayarıydı.

Dediğim gibi integrated graphics ayarını disable ettiğinizde sistem sadece ekran kartı gpu sunu göreceği için afterburnerda da yalnızca o görünecektir. Misal bende 9800x3d var o ayar disable halinde. Daha sistemi ilk kurduğumda devredışı bırakmıştım.

Testmem5 hatasız sona erdiyse, yani error kısmında hata çıkmadıysa, işlemci ram uyumunda vs sorun yok.
Biraz araştırdıktan sonra güç tüketiminin normal olduğun anladım hocam.

Valla aslında kapatabilirim evet. Hiç kullanmayacağım bir şey işlemcinin dahili grafiği.

Tamamdır hocam o zaman herhangi bir problem yok. Error kısmında hata çıkmadı.

Tekrardan teşekkür ederim katkılarınız için. İyi geceler diliyorum.

Biraz araştırdıktan sonra güç tüketiminin normal olduğun anladım hocam.

Valla aslında kapatabilirim evet. Hiç kullanmayacağım bir şey işlemcinin dahili grafiği.

Tamamdır hocam o zaman herhangi bir problem yok. Error kısmında hata çıkmadı.

Tekrardan teşekkür ederim katkılarınız için. İyi geceler diliyorum.
Rica ederiz. İyi forumlar ve iyi geceler.

Sorunu buldum

Afterburner'in izleme kısmında "GPU1, GPU2" seçenekleri var. GPU1 dediği işlemcimizde ki dahili grafik 🤣.
Geçmiş olsun hocam sorun olmaması sevindirici 🫡 bizimki aynı değil maalesef.
Bizde kart bariz şekilde güç çekmiyordu. FPS'de düşük kalıyordu.
Arkadaşımın sistemde taktığımız için çözüm aramamıştık, hatta ben korktuğum için apar topar eve gelmiştim zaten. 🙃

Geçmiş olsun hocam sorun olmaması sevindirici 🫡 bizimki aynı değil maalesef.
Bizde kart bariz şekilde güç çekmiyordu. FPS'de düşük kalıyordu.
Arkadaşımın sistemde taktığımız için çözüm aramamıştık, hatta ben korktuğum için apar topar eve gelmiştim zaten. 🙃
Umarım oda en kısa zamanda sorununu bulur ve keyifle sistemini kullanır hocam.

Geri