Yardım Reverse kasa fanı cfm absürtlüğü

_Emir

80+ Platinum
Reaksiyon skoru
4,218
Arkadaşlar selamlar.Akvaryum kasa için ters fan bakıyordum. Reverse fan buldum diye sevinirken açıklamasında normal fanın 69 cfm görürken ters halinde 48 cfm gördüm. Yanlıştır diye Gaming geni aradım sordum globalde böyle açıklama olduğu için onlarda öyle yapmış. Pratikte mantıksız olduğunu belirttiler ki bana da öyle. Ciddi anlamda bu fark olabilir mi aklım almıyor ya. Tam F/P reverse fan buldum diyorum böyle şey yaşıyorum.

@Mehmet Yılmaz

Hocam tamamen cehaletimden soruyorum. Ben de kasamın alt tarafına 2 adet fan taktım ama reverse değildi ben de diğer yüzünü çevirip taktım arkasındada vida delikleri vardı. Bu aralar forumda çok gördüğüm için soruyorum benim yaptığım işe yaramıyor mu gerçekte. Yoksa bu reverse olayı estetik için mi?

Hocam tamamen cehaletimden soruyorum. Ben de kasamın alt tarafına 2 adet fan taktım ama reverse değildi ben de diğer yüzünü çevirip taktım arkasındada vida delikleri vardı. Bu aralar forumda çok gördüğüm için soruyorum benim yaptığım işe yaramıyor mu gerçekte. Yoksa bu reverse olayı estetik için mi?
Reverse fan estetik için değil fan yönü içindir. Kasanın alt tarafına reverse takman gerekiyor ki dışardan hava alsın. Reverse fan demek ters bıçaklı fan demek.

evet sen fanını reverse yapmış oldun ters çevirerek havayı itmek yerine çekiyorsun. doğru yaptın. Reverseblade mantığı havaya çekmek içindir.

Reverse fan estetik için değil fan yönü içindir. Kasanın alt tarafına reverse takman gerekiyor ki dışardan hava alsın. Reverse fan demek ters bıçaklı fan demek.
Ama ben diğer yüzünü bağlarsam mantıken aynısı oluyor ? Diğer yüzünü alta getirdim böylelikle alttan üste verdi hava akışını.

Son düzenleme:
Estetik için ,gayet doğru yapmışsınız.

Arkadaşlar selamlar.Akvaryum kasa için ters fan bakıyordum. Reverse fan buldum diye sevinirken açıklamasında normal fanın 69 cfm görürken ters halinde 48 cfm gördüm. Yanlıştır diye Gaming geni aradım sordum globalde böyle açıklama olduğu için onlarda öyle yapmış. Pratikte mantıksız olduğunu belirttiler ki bana da öyle. Ciddi anlamda bu fark olabilir mi aklım almıyor ya. Tam F/P reverse fan buldum diyorum böyle şey yaşıyorum.

@Mehmet Yılmaz
Bu fanların ben de beyaz olanından var. Evet, düz olanlar 2100 rpm, reverse olanlar 1500-1600 rpm arası çalışıyor.
Ekran görüntüsü 2026-01-08 111233.webp

CPU fanlar düz olanlar, Sistem 2 ve 3 te ise 6 tane reverse var. Sistem 4 pompa.

@Mehmet Yılmaz
reverseblade cfm değerinin düşük olması gayet normal. Akışkanlar Dinamiği ile alakalı ama kısaca şöyle söyleyim havayı itmek çekmekten daha kolaydır. bu da performansı doğal olarak etkiliyor. pek fizik bilmiyorum ama genel olarak sebebi bu.

Reverse blade fanların CFM değerlerinin düşük olmasının kısa özeti şudur:

• Fiziksel Engel: Standart fanlarda hava doğrudan kanatlara girer. Reverse fanlarda ise hava, kanatlara ulaşmadan önce fanın iskeletinden ve motor ayaklarından geçmek zorundadır. Bu engel, havanın hızını keser ve türbülans yaratır.
  • Aerodinamik Kayıp: Kanatlar, engellerin arkasındaki havayı "çekmeye" çalışırken, önü açık havayı "iten" standart fanlara göre daha fazla zorlanır ve verimsizleşir.
Sonuç: Bu fanlar estetik (motoru ve kabloları gizlemek) amacıyla tasarlandığı için, mühendislikte performanstan bilerek ödün verilmiştir.

Bu fanların ben de beyaz olanından var. Evet, düz olanlar 2100 rpm, reverse olanlar 1500-1600 rpm arası çalışıyor.
Alıntıyı görüntüle
CPU fanlar düz olanlar, Sistem 2 ve 3 te ise 6 tane reverse var. Sistem 4 pompa.
Soğutma performansları nasıl peki?Eski-yeni fanlarla kıyaslanırsa.Akvaryum kasaya geçmeyi düşünüyorum hava akışı zaten iyi sayılmazken bu fanlarla kötü olur diye düşünüyorum

Soğutma performansları nasıl peki?Eski-yeni fanlarla kıyaslanırsa.Akvaryum kasaya geçmeyi düşünüyorum hava akışı zaten iyi sayılmazken bu fanlarla kötü olur diye düşünüyorum
dostum eğer 6 reverseblade 2 exaust kullanacaksan benim gibi. herhangi bir problem yaşacağını düşünmüyorum termaller konusunda. Kasanı atarsan daha da detaylı bilgi verebilirim.

Ekler

• IMG_1633.webp
    IMG_1633.webp
    1.2 MB · Hit: 25
Gigabyte C500P kasa var bende. Sıvı soğutmanın fanlarını da bunlarla değiştirdim.
Ben gayet memnunum. 9800X3D işlemciyi boşta 37-42 derece, oyunlarda max. 60-62 derece, render programlarında %100 yük altında 84-85 derecelerde tutuyor.
Genelde gayet sessiz, görselliğini tartışmam bile.
BIOS ta bu şekilde ayarlı fan eğrisi
İlk yazdığım rakam derece, diğeri PWM yüzdesi.
30-25
40-30
50-35
55-45
65-55
70-75
80-100

dostum eğer 6 reverseblade 2 exaust kullanacaksan benim gibi. herhangi bir problem yaşacağını düşünmüyorum termaller konusunda. Kasanı atarsan daha da detaylı bilgi verebilirim.
Daha kasayı almadım.Lian li mini v2 almayı düşünüyorum.Tabii uyguna bulunablirse
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Gigabyte C500P kasa var bende. Sıvı soğutmanın fanlarını da bunlarla değiştirdim.
Ben gayet memnunum. 9800X3D işlemciyi boşta 37-42 derece, oyunlarda max. 60-62 derece, render programlarında %100 yük altında 84-85 derecelerde tutuyor.
Genelde gayet sessiz, görselliğini tartışmam bile.
BIOS ta bu şekilde ayarlı fan eğrisi
İlk yazdığım rakam derece, diğeri PWM yüzdesi.
30-25
40-30
50-35
55-45
65-55
70-75
80-100
Teşekkürler

Daha kasayı almadım.Lian li mini v2 almayı düşünüyorum.Tabii uyguna bulunablirse

Teşekkürler
kasa küçük ve compact bu nedenle normalden bir tık eskta sıcak olacaktır thermallerin. Onun haricinde yan ve alttlar intake aio radyator ve arka fan exaust olacak şekilde alabilirsin mini evo 2 için

Ekran görüntüsü 2026-01-08 112616.webp

Geri