RYZEN7 7800X3D İLE ASUS PRİME B650-M R SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇALIŞIR MI

Miralay31

80+
Reaksiyon skoru
1
Hocalarım selamlar öncelikle mevcut durumda asus prime b650M-R ile r5 7600 kullanıyorum ancak işlemciyi güncellemek istedim. Ekran kartım asus rtx4070super oc bilgisayarı gündelik işler ve oyun için kullanıyorum sadece, render gibi işlemler yapmıyorum anakartı da güncellemem gerekir mi ? yardımcı olursanız sevinirim.

Sanmıyorum, R model Asus anakartlar klasına göre zayıf ve özellikle 7800X3D gibi güçlü bir işlemciyle ben tavsiye etmem. Render almıyor olsanız dahi sağlam anakart her zaman artıdır ve oyunlarda bile işlemci yüksek güç çekebileceği için uzun vadede sıkıntı olabilir. bence anakartı imkanınız varsa güncelleyin yoksa da çok bekletmeyin derim yükseltmeyi.

gündelik işler için yeterli ama aynı kalibre olmadıklarını bilin yukarıdaki arkadaş açıklamış

7800X3D, güçlü bir işlemci olsa da oyunlarda inanılmaz verimlidir. Ortalama 60W-85W civarı güç çeker. anakartın VRM yapısı bu kadar düşük güç tüketimini beslemekte hiç zorlanmaz, ısınma sorunu yaratmaz. Değiştirmenin lüzmu tok.

çok fazla görüş ayrılığı var kimisi diyor ki beslemekte zorlanmaz yeterlidir tek sorun vrmde ısınma onu da mesh panelli büyük bir kasanız ve iyi bir sıvı soğutucunuz varsa ççözersiniz diyor
Sanmıyorum, R model Asus anakartlar klasına göre zayıf ve özellikle 7800X3D gibi güçlü bir işlemciyle ben tavsiye etmem. Render almıyor olsanız dahi sağlam anakart her zaman artıdır ve oyunlarda bile işlemci yüksek güç çekebileceği için uzun vadede sıkıntı olabilir. bence anakartı imkanınız varsa güncelleyin yoksa da çok bekletmeyin derim yükseltmeyi.

çok fazla görüş ayrılığı var kimisi diyor ki beslemekte zorlanmaz yeterlidir tek sorun vrmde ısınma onu da mesh panelli büyük bir kasanız ve iyi bir sıvı soğutucunuz varsa ççözersiniz diyor
Hocam daha net açıklayayım, birde araştırdım biraz daha düzeltme yapayım😅
Anakarta baktığımızda VRM soğutucu bloğu var bu iyi bir şey ama küçük olması dezavantaj.
Direkt işlemciye güç ileten diyelim, 4 veya 6 VRM'i varki bu giriş seviye bir yapıdır.

Anakart'a "sanmıyorum" deme sebebim VRM yapısının güçsüz olmasıydı ancak anakarta tekrar baktım araştırdım biraz ve bu anakart 7800X3D yi besleyebilirmiş :D
Fakat burada şuna dikkat etmen gerekir:
VRM yapısı az olduğundan ısınmaya karşı mutlaka kasa içi hava sirkülasyonun iyi olsun yeter.

Eğer ileride daha güçlü bir işlemci takmak istersen o zaman anakart değiştir yani 7800X3D den güçlü.

alama 60W-85W civarı güç çek

Hocam daha net açıklayayım, birde araştırdım biraz daha düzeltme yapayım😅
Anakarta baktığımızda VRM soğutucu bloğu var bu iyi bir şey ama küçük olması dezavantaj.
Direkt işlemciye güç ileten diyelim, 4 veya 6 VRM'i varki bu giriş seviye bir yapıdır.

Anakart'a "sanmıyorum" deme sebebim VRM yapısının güçsüz olmasıydı ancak anakarta tekrar baktım araştırdım biraz ve bu anakart 7800X3D yi besleyebilirmiş :D
Fakat burada şuna dikkat etmen gerekir:
VRM yapısı az olduğundan ısınmaya karşı mutlaka kasa içi hava sirkülasyonun iyi olsun. Bu anakartın daha iyi şekilde işlemciyi besleyebilmesini sağlar, ısınma ne kadar az olursa o kadar iyidir.

Eğer ileride daha güçlü bir işlemci takmak istersen o zaman anakart değiştir yani 7800X3D den güçlü.
teşekkür ederim hocam çok sağolun vrm soğutma kapasitesiine sahip biir sıvı soğutucu almayı düşünüyorum kasa zaten kocaman vento vg22al ön tamamen mesh panel soğutucuyu da alsam herhalde sorun yaratmaz

teşekkür ederim hocam çok sağolun vrm soğutma kapasitesiine sahip biir sıvı soğutucu almayı düşünüyorum kasa zaten kocaman vento vg22al ön tamamen mesh panel soğutucuyu da alsam herhalde sorun yaratmaz
Kasanız zaten havadarmış sıkıntı olmaz diye düşünüyorum. VRM soğutma özelliği olan sıvı soğutucu varmıydı hatırlayamadım şimdi, bence zevkinize göre sıvı soğutma alın yeter. Bu arada kasanız güzelmiş güzel günlerde kullanın inşallah.

MSI MB PRO B650M-P AM5 DDR5 6000MHZ(OC) HDMI DP VGA 2X M.2 USB3.2 2.5G LAN MATX
Bende bu anakartı aldım, işlemci r7 7800x3d.
Sorduğum bi kaç bilir insan sorun olmaz ama yükseltme yapmak istersen anakartı değiştirmek zorunda kalırsın gibi yanıtlar almıştım.
Bende 360mm sıvı soğutucu aldım ram kaldı 😭

Hocam 7800x3d çok güç çeken bir işlemci değil anakart gayet yeterli olur. Yine de değiştirsen iyi olur tabi ki ama elzem değil.

Çoğu kişi olmaz demiş ama a620 + 7800x3d ile en az 20 kasa toplayıp satmışımdır hiç sorun çıkmadı, çıkamaz da. a620 chipset 120 watta kadar işlemci destekliyor, kaldı ki 7800x3d 120 watt tdp olmasına rağmen istediğin teste sok 80-90 wattı geçmiyor. AMD okadar verimli bi işlemci yapmış ki herkes güçlü olduğu için anakartında güçlü olması gerektiğini düşünüyor fakat değil. 14900k nın 350 watt ile veremediği fpsi 7800x3d 70 watt ile veriyor.

Özetle, 7800x3d için anakart masrafı yapmanıza gerek yok.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,181,200
Üyeler
187,468
Son üye
karasugundem
Geri