Termal Macun Değişimi Sonrası Sıcaklık Değişimi

Eren A.

80+
Reaksiyon skoru
42
Herkese iyi geceler. Önceki konularımda bilgili bir arkadaşımız lenovo ideapad gaming 15ACH6 laptopumda thermal throttle olduğunu tespit etmişti. O süreden sonra ancak şu an termal macun değişimi ve genel temizlik yapabildim. Oyunlarda sürekli 99 derece olan cpu ve gpu birimlerim şuan ortalama olarak 85-86 derecelerde geziniyor. Herhangi bir thermal throttle ile karşılaşmadım. Macun olarak da Arctic MX-6 kullandım. Boştaki değerlerim de 45-55 derece arasında değişiyor. Sormak istediğim yük altındaki sıcaklık değerleri bir oyuncu laptopu için normal midir ? Donanımları da aşağıya yazıyorum.
Ryzen 5 5600H İşlemci 45W TDP
1x16GB DDR4 3200Mhz Ram
RTX 3050 85W Ekran Kartı
512GB İntel M2 SSD
165 IPS Ekran
170W adaptör

sıvı metal veya faz değişimli pad kullansaydınız hem daha uzun ömürlü hemde daha düşük en yüksek sıcaklık değerine ulaşacaktınız max 3 ay sonra da pump out olacak, 90 100 derecelere çıktığında yenden değiştirmeniz gerek

hocam soğutucu bişey alınabilir altına çalışmasa dahi hava akışını artırabilir. sadece işlemci için mi bakım yaptınız? aynı şekilde ekran kartı macunu ve fan temizliği vs yaptınız mı? çünkü 85 bi tık sınırda gibi geldi bana

sıvı metal veya faz değişimli pad kullansaydınız hem daha uzun ömürlü hemde daha düşük en yüksek sıcaklık değerine ulaşacaktınız max 3 ay sonra da pump out olacak, 90 100 derecelere çıktığında yenden değiştirmeniz gerek
Aslında macun değişimini gerçekten macundan olduğunu görmek için deneme amaçlı yaptım diyebilirim. Pad kısmı uzun zamandır benim de düşündüğüm bir konuydu. Peki sıvı metal veya faz değişimli pad olarak f/p ürün öneriniz var mıdır ?
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

hocam soğutucu bişey alınabilir altına çalışmasa dahi hava akışını artırabilir. sadece işlemci için mi bakım yaptınız? aynı şekilde ekran kartı macunu ve fan temizliği vs yaptınız mı? çünkü 85 bi tık sınırda gibi geldi bana
Hem cpu hem gpu yaptım hocam. Fanlar ve hava kanalları çok tıkalı değildi lakin yine antistatik fırçalar ile temizleyebildiğim kadar temizledim. 85 bana da biraz anormal geldi acaba soğutucu bloklar mı oturmadı ya da macun mu kalın geldi diye düşündüm ama macun tamamen yayıldı ve kalın değildi. Vidalar da tam sıkılıydı.

Aslında macun değişimini gerçekten macundan olduğunu görmek için deneme amaçlı yaptım diyebilirim. Pad kısmı uzun zamandır benim de düşündüğüm bir konuydu. Peki sıvı metal veya faz değişimli pad olarak f/p ürün öneriniz var mıdır ?
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Hem cpu hem gpu yaptım hocam. Fanlar ve hava kanalları çok tıkalı değildi lakin yine antistatik fırçalar ile temizleyebildiğim kadar temizledim. 85 bana da biraz anormal geldi acaba soğutucu bloklar mı oturmadı ya da macun mu kalın geldi diye düşündüm ama macun tamamen yayıldı ve kalın değildi. Vidalar da tam sıkılıydı.
hocam arkadaşın faz değişimli pad dediği şey ısınınca macun kıvamı alıp soğuyunca tekrar eski haline dönen bişey. sıvı metalde laptop için sıkıntılı olabilir. bu arada faz değişimlide daha düşük sıcaklıktan ziyade daha uzun ömürlü macun değiştirme derdiniz olmadan kullanabileceğiniz bişey yani mx-6 ile daha düşük sıcaklık alabilirsiniz.

hocam arkadaşın faz değişimli pad dediği şey ısınınca macun kıvamı alıp soğuyunca tekrar eski haline dönen bişey. sıvı metalde laptop için sıkıntılı olabilir. bu arada faz değişimlide daha düşük sıcaklıktan ziyade daha uzun ömürlü macun değiştirme derdiniz olmadan kullanabileceğiniz bişey yani mx-6 ile daha düşük sıcaklık alabilirsiniz.
Anladım hocam bilgilendirme için teşekkür ederim. Sürekli olarak macun değiştirmek sorun değil elimden geldiğince yaparım. Lakin bir şey daha sormak istiyorum. Fabrikasyon olarak bazı entegrelerin üzerinde pembe padlerden bulunuyor. Deforme gibi bir durum görmedim lakin aynı kalınlıkta yeni padler ile değiştirmeli miyim ? Bu arada şunu söylemeliyim bilgisayar eskisine nazaran oyunlardan çıkınca daha hızlı soğuyup fan kapatıyor. Macun değişiminin etkili olacağını biliyordum ama bu kadar da beklememiştim. Uzun bir süre önce de MX-4 ile yenileme yapmıştım ama çok da fark etmemişti.

temizliği için en azından fanın çıkış kısmını aklınıza geldikçe temizleyebilirsiniz göründüğü kadarını fakat aktif kullanıyorsanız 6 ay civarında macun değişimi ve detaylı temizlik öneririm. pembe padler içinde laptop markası modeli ile biraz araştırırsanız onlarında boyutlarını bularak değişim yapılabilir diye düşünüyorum. en azından ben ekran kartım için öyle yapmıştım. kuruyor çünkü o padler bir süre sonra kullanıldıkça dokununca dökülüyor.

Tamamdır hocam dediklerinizi unutmayayım. Padleri de internetten bir araştıracağım. Yardımlarınız için teşekkür ederim.

Geri