Şuanda en mantıklı satın alınacak 5080 modeli hangisi?

Hukuk, muadil falan diyon da dostum ciddi anlamda sıfır bilgi sahibisin.

Eski teknoloji bir kartın VRAM, bellek veri yolu ve bant genişliğini alıp yeni teknoloji kartlarla sadece bu veriler üzerinden kıyaslaman inanılmaz komik.

Ben firmanın yerinde olsam senin gibi şark kurnazlarına sıfır bir 7900 XT bulurdum sonuçta senin ''amiral gemisi'' kartına en yakını o.

20GB VRAM, 320 bit ve 800 GB/s bant genişliği yani her halükarda teknik olarak 9070XT den daha iyi bak bu da bir alternatif nasıl? sonuçta XTX bulamazsa al sana onun alternatifi XT. 5080 den daha yüksek VRAM e ve daha yüksek bit değerine sahip.

Neden 7900 XT varken daha alt özelliklerde 5080 versin firma?

Bir de konu açmış ya hangi 5080 diye kafayı yersin :kekw:

Önce öğrenmen gereken şeyi söyliyim sana bir kart bozulduğu zaman bu satıcı firmayı bağlamıyor. Örneğin vatandan aldıysan o kart da parası da vatandan çıkmıyor. Vatan servise yönlendiriyor, servis değişim onayı verirse vatan bunu tedarikçisine yani distribütöre iletiyor. Distribütör de değişim onayı geldiği için mecbur değişimi yapıyor ama o da direkt ana üretici olan AMD ye iletiyor yani bir kart bozulduğu zaman sıralı şekilde satıcı-servis-distribütör-AMD şeklinde gidiyor yani sana verilen sıfır kart direkt AMD nin cebinden çıkıyor gibi düşün bu süreçte ne satıcı, ne servis ne de distribütör hiç birinin zararı yok.

Velhasıl dünya üzerinde tek bir AMD kart dahi kalmasa sana yine 5080 veremezler bu teknik olarak imkansız zaten ama sen sağlam hayal kurduğun için fazla gaza gelmişsin.
Konuya duygusal değil, hukuki ve teknik çerçevede bakıyorum; “şark kurnazlığı” gibi ithamlar meseleyi saptırıyor.
Öncelikle şunu netleştirelim:
Muadil değerlendirmesi “hangi kart daha iyi?” sorusu değildir.
Tüketici hukukunda muadil; aynı segmentte konumlanan, benzer teknik kapasite ve sınıf ürün demektir.
RX 7900 XT önerisi bu yüzden geçerli bir muadil değildir.
Çünkü 7900 XT, AMD ürün gamında XTX’in bir alt segmenti olarak konumlanmıştır.
Aynı mimari ailesinde olması onu muadil yapmaz; XTX → XT açık şekilde down-tier’dır.
RTX 5080 meselesine gelince:
Kimse “5080 daha iyi diye verilsin” demiyor.
Güncel ürün gamında 7900 XTX’in konumlandığı amiral gemisi segmentine NVIDIA tarafında karşılık gelen kart 5080’dir.
4080/4080S üretimi yok, 5070/9070 ise alt segmenttir.
“5080’in VRAM’i 16 GB” argümanı da muadil tanımını tek başına çürütmez.
Muadil değerlendirmesi tek bir parametreye değil; segment, sınıf ve toplam teknik kapasiteye bakılarak yapılır.
Aksi hâlde üretici her üst seviye kart için “eski teknoloji” diyerek alt model dayatabilir ki hukuk buna izin vermez.
Distribütör–üretici zinciri anlatımı doğru; ancak bu, tüketicinin THH kararıyla doğan hakkını ortadan kaldırmaz.
Eğer muadil sunulmazsa süreç zaten değişimden güncel bedel tespiti + icra aşamasına döner.
Bu noktada konu “firma ister mi?” değil, kararı uygulamanın maliyetini kim üstlenir meselesidir.
Özetle:
7900 XT muadil değildir.
9070 XT muadil değildir.
Muadil sunulmazsa konu icra yoluyla parasal telafiye gider.
5080 talebi de bu çerçevede, segment eşleşmesi gerekçesiyle dile getirilmektedir.
Senin iş zor. Uzlaşma için 9070xt + üzerine para iadesi en iyi ihtimalle 5070Ti teklif edebilirler. Şu an 5080 teklif edecek firma yok senin hesap işi yaş.
“Firma neyi vermek ister” hukuki ölçüt değil. Konu piyasa alışkanlığı değil, muadil tanımıdır.
RX 7900 XTX üst segment/amiral gemisi bir karttır. 9070 XT ve 5070 Ti daha düşük bellek kapasitesi ve segmentte olduğu için muadil sayılmaz. Güncel ürün gamında aynı segmentte konumlanan tek kart RTX 5080’dir. Kabul edilmezse süreç uzlaşma değil, hakem heyeti kararının icrası üzerinden ilerler.

Konuyu bilerek saptırıyorsun. CUDA, GDDR7 vs. teknik etiketler muadil tanımını ortadan kaldırmaz.
Hukuk “aynı işi yapıyor mu?” diye bakmaz, aynı segment ve kapasitede mi? diye bakar.
RX 7900 XTX: – Üreticinin amiral gemisi – 24 GB VRAM – 384-bit bellek yolu – ~960 GB/s bant genişliği
Yani üst seviye, tavizsiz bir kart.
9070 XT veya 5070 gibi kartlar: – Daha düşük bellek kapasitesi – Daha dar bellek yolu – Alt segment konumlandırma
Bu kartlar teknik olarak da, ticari olarak da muadil değildir.
“Firma vermez” söylemi hukuki argüman değildir.
Firmalar vermemek için zorlar, bu başka;
vermek zorunda kalıp kalmadığı bambaşka bir konudur.
Bugün piyasada 7900 XTX segmentinde konumlanan tek güncel kart RTX 5080’dir.
4080/4080S üretimi yok, 5070/9070 alt segmenttir.
Kimse “canım 5080 istedi” demiyor.
Muadil tanımı bunu işaret ediyorsa talep edilir.
Kabul edilmezse de süreç hakem heyeti + bedel iadesi + icra olarak ilerler.
CUDA anlatısı hukuki bir savunma değildir, teknik fan muhabbetidir.
Konu hukuk, segment ve donanım kapasitesidir.
Fan muhabbeti? Cuda bana para kazandırıyor işimi yapmamı sağlıyor neden fan muhabbeti olsun aynı işleve sahip olsa amd kullanırız değil mi? Kullanamıyorum çünkü desteklemiyor ben de isterim hocam en iyisini alın bana ne zararı var hepimizin kartı bozulabilir ben kötülüğüne konuşmuyorum ki Nvidia sadece oyun oynatan kartlar üretmiyor bir çok profesyonel işi de çok rahat yapabiliyor 5080 açıkçası muadil tanımınıza uymuyor

Konuya duygusal değil, hukuki ve teknik çerçevede bakıyorum; “şark kurnazlığı” gibi ithamlar meseleyi saptırıyor.
Tüketici hukukunda muadil; aynı segmentte konumlanan, benzer teknik kapasite ve sınıf ürün demektir.
Aynı mimari ailesinde olması onu muadil yapmaz; XTX → XT açık şekilde down-tier’dır.
Güncel ürün gamında 7900 XTX’in konumlandığı amiral gemisi segmentine NVIDIA tarafında karşılık gelen kart 5080’dir.
Muadil değerlendirmesi tek bir parametreye değil; segment, sınıf ve toplam teknik kapasiteye bakılarak yapılır.
Aksi hâlde üretici her üst seviye kart için “eski teknoloji” diyerek alt model dayatabilir ki hukuk buna izin vermez.
Distribütör–üretici zinciri anlatımı doğru; ancak bu, tüketicinin THH kararıyla doğan hakkını ortadan kaldırmaz.
Eğer muadil sunulmazsa süreç zaten değişimden güncel bedel tespiti + icra aşamasına döner.
Bu noktada konu “firma ister mi?” değil, kararı uygulamanın maliyetini kim üstlenir meselesidir.
Özetle:
7900 XT muadil değildir.
9070 XT muadil değildir.
5080 talebi de bu çerçevede, segment eşleşmesi gerekçesiyle dile getirilmektedir.

“Firma neyi vermek ister” hukuki ölçüt değil. Konu piyasa alışkanlığı değil, muadil tanımıdır.
RX 7900 XTX üst segment/amiral gemisi bir karttır. 9070 XT ve 5070 Ti daha düşük bellek kapasitesi ve segmentte olduğu için muadil sayılmaz. Güncel ürün gamında aynı segmentte konumlanan tek kart RTX 5080’dir. Kabul edilmezse süreç uzlaşma değil, hakem heyeti kararının icrası üzerinden ilerler.
Hakem heyetinin bir yaptırımı yok. Eğer verilen kartı kabul etmezsen icra yoluyla talep edersin ama fatura bedelini aşmaz. Diğer türlü iş mahkemeye girmek zorunda.

RX 7900 XTX verirler diye düşünüyorum çünkü sizin muadil kavramınıza en iyi bu uyuyor. Ayrıca AMD karta karşılık Nvidia kart niye versinler ki?
Sıfır fiyat olarak baktığımızda rx 7900 xtx en tepe modeli bile rtx 5080'nin en ucuz modelinden 20k daha ucuz. Yani olay para iadesi kısmına vs. gelirse de durum bu şekilde olur

Şuanda en mantıklı satın alınacak 5080 modeli hangisi?
5080 i aklından silmekle başla 2. yapacağın şey ya 4080 yada 9070xt lere bakman olur yada kartını yenisiyle değiştirirler ki bu senin için daha iyi

7900xtx'in muadili 4080 süper diye biliyorum hani gidip 5080 vereceklerini sanmam. En iyi ihtimalle aynı kartı verirler.

Özetle:
7900 XT muadil değildir.
9070 XT muadil değildir.

Tekrar söylüyorum, ciddi bir hayal dünyasında yaşıyorsun.

Ne hukuki olarak ne kanunen hiç bir şekilde 7900XTX e karşı RTX5080 alamazsın. İster tüketici hakem heyetine git, ister mahkemeye. Senin hayal dünyandaki XT yada XTX e göre işlemiyor kanunlar.

5000 serisinin amiral gemisi kartları XT dir. 6000 serisi de öyle amiral gemisi sınıfı XT modellerdir. 7000 serisi ilk defa XTX e ev sahipliği yaptı. 9000 serisi de yine amiral gemisi XT olarak konumlandırıldı. Yani genel itibari ile RX serilerinin amiral gemileri hep XT modellerdir, 1 sefere mahsus 7000 serisinde XTX şeklinde isimlendirilmiş olması XT nin alt sınıf olarak konumlandırıldığı anlamına gelmiyor. Yani özetle sizin kartınızın güncel AMD serisinde dengi 9070 XT dir. Bu arada lafta ''denk'' diyoruz ama herkes bilir ki 9070 XT her türlü daha iyi bir karttır gerek sunduğu teknolojiler olsun, gerek RT performansı olsun, gerekse güç tüketimi olsun 7900XTX den daha iyi bir karttır.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Bu arada evdeki awox marka televizyonum arızalandı beyler sizce değişim olarak 5090 ROG mu istiyim? yoksa 5090 Suprim mi? ben para vermeyenzi awox televizyon ile 5090 alanzi :kekw:

Son düzenleme:
Yetkili servis mi degistiriyor bedavaya?
Hayır. Firma arızalı kartı OEM'e iade eder ve kendi stoğundan müşteriye yeni bir kart verir. Eğer stoğunda varsa birebir değişim yapar yoksa misli (muadil) ile değişimi gerçekleşir. Arkadaşta 5080'e konarım diye düşünüyor ama kazın ayağı öyle değil.

Özetle:
7900 XT muadil değildir.
9070 XT muadil değildir.

Dostum almak istediğin için kendini kandırmaya yer arıyorsun ama kimse sana amd karta karşılık nvidia kart vermez verse bile 9070 XT verir oda çok zorlama olur senin dediğine göre eski kartlarımızı bozalım sonra gidelim yeni nesil kart alalım

Geri