Ryzen 7 9850X3D + RTX 5080 Sistem Yorum ve Öneri

300-320k ya güzel sistem olmuştur bilgine güveniyorum 5080 alındırmamak lazım kimseye gidip 5070ti alsınlar %13 fark için 20k fazla ödüyorsun
Valla bence çok güzel oldu. Estetikten çok performansa yönelik oldu. Estetikte olması istenirse ekstra 20 30k masraf edilip lian li fanlar curved ekran sıvı soğutma vs. de alınabilir.

Valla bence çok güzel oldu. Estetikten çok performansa yönelik oldu. Estetikte olması istenirse ekstra 20 30k masraf edilip lian li fanlar curved ekran sıvı soğutma vs. de alınabilir.
ben estetik istiyorum mesela şuan o11 mini v2
X870E-E rog veya carbon bakıyorum anakart seçmek çok zor özellikle benim gibi çok düşünen biriysen

5070Ti 3090 yaparsın çözersin onu yine sadece iyi bir psu ve ikisini birden besliyebilicek çok çekirdekli bir işlemci akar gider

MSI GeForce RTX 5090 32G Gaming Trio OC seçtim (önermiş olduğunuz model + bu seriyi seviyorum).
CPU: Ryzen 7 9850X3D tercih ettim, 9800X3D ile aradaki fark bana göre çok büyük olmadığı için +5K verip bunu aldım.
Anakart: ASUS ROG STRIX X870E-H aldım, MSI ile aynı fiyattaydı ve ASUS tarafına anakart konusunda daha çok güveniyorum. Ayrıca bir kaç kişidende anakart için asus önersii adlım.
RAM: Kingston Beast RGB 64GB (2x32) 6000MHz CL36 – önermiş olduğunuz rami seçtim.
PSU: ROG STRIX 1200W Platinum aldım. MSI’a göre ~4K daha ucuzdu, ayrıca OVP/SCP/OPP korumaları ve Japon kapasitör tercih ediyorum. Bu psu ile ilgili çok detaylı bir araştırma yapmadım kesin olarak bu demiyorum.
Soğutma: Arctic Liquid Freezer III Pro 360 A-RGB – önermiş olduğunuz modelle aynı.
SSD: Samsung 9100 Pro 2TB aldım. Arada 2.5K fark vardı, biraz daha hızlı + Samsung’a marka güvenim nedeniyle bunu seçtim.
Kasa: O11 Vision Compact
Fan: UNI FAN SL-INF
Toplam: 330K
CPU’yu 9800X3D seçsem 325K
SSD’yi önerilen modele indirsem 322.5K
yani sizin önerdiğin sisteme baya benzer ürünler seçtim, sevdiklerimle değiştirdim. Öneriniz yada eksiğim varmı hocam?

MSI GeForce RTX 5090 32G Gaming Trio OC seçtim (önermiş olduğunuz model + bu seriyi seviyorum).
CPU: Ryzen 7 9850X3D tercih ettim, 9800X3D ile aradaki fark bana göre çok büyük olmadığı için +5K verip bunu aldım.
Anakart: ASUS ROG STRIX X870E-H aldım, MSI ile aynı fiyattaydı ve ASUS tarafına anakart konusunda daha çok güveniyorum. Ayrıca bir kaç kişidende anakart için asus önersii adlım.
RAM: Kingston Beast RGB 64GB (2x32) 6000MHz CL36 – önermiş olduğunuz rami seçtim.
PSU: ROG STRIX 1200W Platinum aldım. MSI’a göre ~4K daha ucuzdu, ayrıca OVP/SCP/OPP korumaları ve Japon kapasitör tercih ediyorum. Bu psu ile ilgili çok detaylı bir araştırma yapmadım kesin olarak bu demiyorum.
Soğutma: Arctic Liquid Freezer III Pro 360 A-RGB – önermiş olduğunuz modelle aynı.
SSD: Samsung 9100 Pro 2TB aldım. Arada 2.5K fark vardı, biraz daha hızlı + Samsung’a marka güvenim nedeniyle bunu seçtim.
yani sizin önerdiğin sisteme baya benzer ürünler seçtim, sevdiklerimle değiştirdim. Öneriniz yada eksiğim varmı hocam?
Anakart normalde hangi Msi anakarttı aynı fiyattaysa bahsettiğin anakart yüksek ihtimalle Carbon

Anakart normalde hangi Msi anakarttı aynı fiyattaysa bahsettiğin anakart yüksek ihtimalle Carbon
evet carbon seçmiştim görsellik sevdiği için yoksa bende asus anakartları daha çok seviyorum.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Hocam 9800x3D yi seçtim fiyat olarak ucuz diye değildi aslında. 9850 x3D %3 5 daha performanslı ama 5 10 derece civarından daha sıcak çalışıyor diyeydi. MSI olan güç kaynağı Asusa göre çok daha üst segment bir güç kaynağı ben yine onu almanızı tavsiye ederim açıkçası.

Ama sizin aldığınız PSU kötü değil tabii ki oda A tier son kalite bir PSU.

evet carbon seçmiştim görsellik sevdiği için yoksa bende asus anakartları daha çok seviyorum.

Hocam 9800x3D yi seçtim fiyat olarak ucuz diye değildi aslında. 9850 x3D %3 5 daha performanslı ama 5 10 derece civarından daha sıcak çalışıyor diyeydi. MSI olan güç kaynağı Asusa göre çok daha üst segment bir güç kaynağı ben yine onu almanızı tavsiye ederim açıkçası.

Ama sizin aldığınız PSU kötü değil tabii ki oda A tier son kalite bir PSU.
H modeli Carbon’la denk olabilir belki F modeli değil sonuçta emin olamadım

Selamlar,

Aşağıya topladığım sistemi bırakıyorum. Sistem tamamen üst seviye oyun odaklı gibi görünebilir ama ben sadece oyun için değil, aynı zamanda yazılım geliştirme, render ve genel üretkenlik işleri için de kullanacağım.

O yüzden sadece FPS değil, uzun vadeli stabilite, parça uyumu ve mantıklı fiyat/performans dengesi açısından yorum almak istiyorum.

Sistem listesi

• CPU: Ryzen 7 9850X3D
  • GPU: RTX 5080 SUPRIM SOC
  • Anakart: X870E-E Gaming WiFi
  • RAM: 64GB DDR5 CL28 RGB
  • SSD: Samsung 9100 PRO 2TB
  • Soğutma: TRYX Panorama 360
  • Fan: UNI FAN SL-INF x2
  • PSU: ROG Thor 1000W
  • Kasa: O11 Vision Compact
  • Monitör: PG27AQDP 480Hz

Özellikle fikir almak istediğim noktalar

1) Darboğaz / kullanım dengesi

Bu sistem sadece oyun değil, aynı zamanda:

• yazılım geliştirme
  • çoklu görev
  • render / üretkenlik
için de kullanılacak.
CPU (X3D) + 64GB RAM + RTX 5080 kombinasyonu bu işler için dengeli mi, yoksa bazı parçalar gereksiz mi kalıyor?

2) Anakart seçimi (marka + model)

X870E-E şu an listemde ama açık konuşmak gerekirse:

• ASUS mu daha stabil olur yoksa MSI / Gigabyte mı daha mantıklı?
  • Bu seviyede anakart gerçekten fark yaratıyor mu yoksa sadece ekstra özellik mi satılıyor?
Özellikle uzun süreli kullanım + yazılım işleri + stabil sistem açısından fikir almak istiyorum.

3) Ekran kartı marka seçimi

RTX 5080 tarafında SUPRIM SOC seçtim ama emin değilim:

• MSI SUPRIM mi daha mantıklı
  • ASUS ROG STRIX mi
  • Gigabyte AORUS / Gaming OC tarafı mı
Burada soğutma, ses, coil whine ve uzun ömür önemli.

4) Gereksiz pahalı kalan parçalar var mı?

Şu kısımlar gözüme biraz “fazla premium” geliyor:

• 64GB CL28 RAM (32GB yeterli olur mu?)
  • X870E anakart (B850/X870 ile fark hissedilir mi?)
  • Samsung 9100 PRO (iş için gerçekten gerekli mi?)

5) Soğutma ve kasa uyumu

• TRYX 360 + O11 Vision Compact uyumu sorunsuz mu?
  • Ekstra fan şart mı yoksa mevcut kurulum yeterli mi?

6) PSU seçimi

1000W ROG Thor bu sistem için yeterli mi yoksa ileride upgrade düşünülürse 1200W daha mantıklı olur mu?

Son not

Sistem “en pahalı parçaları alayım” mantığında değil, ama gereksiz şişme de istemiyorum.
Özellikle uzun vadede stabil çalışan, hem oyun hem yazılım tarafında sorun çıkarmayan bir kurulum hedefliyorum.

Fikir veren herkese şimdiden teşekkürler.
Uzun yıllar 4k da kullanıcaksan 16gb vram baya yetersiz 4090 yada 5090 o bütçelere daha mantıklı

NTC gelince ve düzgün çalışırsa kullanabilir
Zaten o bütçelere çıkınca bir sistemi bir şey çalışmadan kullanmak lazım değmez saf güçte 4k native sistem odaklı toplanıp ilerisi sonra düşünülmeli 400k bütçede

Zaten o bütçelere çıkınca bir sistemi bir şey çalışmadan kullanmak lazım değmez saf güçte 4k native sistem odaklı toplanıp ilerisi sonra düşünülmeli 400k bütçede
400K bütçede 5090'ın zorunlu olması gerek aslında dicem onda bile 4K DLAA Path tracing 30fps falan oynuyorsun. Bir şey çalıştırman lazım el mahkum. Kendi yaptıkları hatayı düzeltebilecek bir şey çıkarabilirlerse sıkıntı etmem şahsen ben.

Geri