Sadece Online Oyunlarda Ekran Yırtılmaları

Roxane

80+
Reaksiyon skoru
0
Merhabalar

ASUS G814-JIR6060W (2024) model cihazım var. Sebebini bilmediğim ve aldıktan 5 ay sonra SADECE ONLİNE OYUNLARDA EKRAN YIRTILMA / TAKILMA sorunu çıkmıştır (1.5 yıldır böyle kullanmaktayım). İnanın aklınıza gelebilecek çoğu şeyi yaptım ancak artık oyun oynama zevki bırakmadı ve bu cihazın bu donanımlarla bunu yaşatması gerçekten siniz bozucu. Bir kaç tavsiye üzerine en son LatencyMon ile gecikme testi yapmaya karar verdim ve sonuç ekte koymuş olduğum gibidir. CS2 / WAR THUNDER / VALORANT / BATTLEFIELD 5 & 2042 gibi oyunlarda EFEKT GERÇEKLEŞİRKEN VEYA ATEŞ ETTİĞİNDE , SMOKE ATTIĞINDA anlık ekran takılmakta. Clash of Clash dahi oynattırmıyor..

Bunun üzerine buraya yazmaya karar verdim. Önerilerinizi ve tavsiyelerinizi beklemekteyim ayrıca hepsi için teşekkür ederim.

Laptop: ASUS ROG Strix G18 G814-JIR6060W (2024)
Ekran kartı: NVIDIA Geforce RTX 4070 Laptop GPU
İşlemci: Intel(R) Core(TM) i9-14900HX, 24 Çekirdek, 32 Mantıksal İşlemci
RAM: 32GB

Ekler

• critical-failure-my-rog-strix-g18-is-a-software-bricked-v0-40l1oz52drsg1.webp
    critical-failure-my-rog-strix-g18-is-a-software-bricked-v0-40l1oz52drsg1.webp
    134.5 KB · Hit: 21
Termal macun yenilemesi yaptınız mı? Yapmadıysanız yapın. Takılmalar genelde ısınma yüzünden olur. Ayrıca en aşağıda bıraktığım konudaki dizüstü için olan taktikleri de uygulayın. Mesela dizüstüyü kumaş bir yüzeyde kullanmayın, yoksa dizüstü yükseltici veya iyi bir soğutma alın. Dizüstü altında oluşacak boşluk, havayı daha rahat atmasını sağlar. Arka plan uygulamalarını keza oyun oynarken her zaman simge durumunda tutun.

Bağlantıda önerdiklerimi uygulayın. Güncellemeler ve ince ayarları yılda 1-2 kere tekrar gözden geçirin.

Ayrıca indie oyunlar, Clash of Clans da olabilir harici GPU ile çalıştırmaya ayarlamanız lazım. Grafik ayarları kısmından, çok popüler olmayan veya bütçesi Nvidia'a bu exe oyundur diye para veya iletişim kuramayan firmaların oyunlarını ekleyin.

Değişken yenileme hızı açıksa da kapatın. Bu ayar dizüstünün sıcaklığı veya oyuna göre Hz oranını düşürecektir. Ayrıca dizüstü olduğundan, isterseniz ₺400.000 ürün olsun, hikayeli oyunlarda 60 FPS vb. sabitleyip oynamanızı öneririm. Gamepad takınca 60 FPS rahatsız etmez veya 120 FPS falan da olur. Sabit FPS cihazın daha az ısınmasına ve oyunlarda sorun yaşamamasını sağlayacaktır.

Dizüstüler taşınabilir olduklarından bazen konsollar gibi dertsiz tasasız gözükse de, kullanılabilecek en karmaşık sistemler olabilir. Sürekli garip dertleri oluyor. Öyle yükledim kullandım cihazları da değiller. Bazı taktikleri falan var diyelim. Bağlantıda bunlara biraz değindim.

Termal macun yenilemesi yaptınız mı? Yapmadıysanız yapın. Takılmalar genelde ısınma yüzünden olur. Ayrıca en aşağıda bıraktığım konudaki dizüstü için olan taktikleri de uygulayın. Mesela dizüstüyü kumaş bir yüzeyde kullanmayın, yoksa dizüstü yükseltici veya iyi bir soğutma alın. Dizüstü altında oluşacak boşluk, havayı daha rahat atmasını sağlar. Arka plan uygulamalarını keza oyun oynarken her zaman simge durumunda tutun.

Bağlantıda önerdiklerimi uygulayın. Güncellemeler ve ince ayarları yılda 1-2 kere tekrar gözden geçirin.

Ayrıca indie oyunlar, Clash of Clans da olabilir harici GPU ile çalıştırmaya ayarlamanız lazım. Grafik ayarları kısmından, çok popüler olmayan veya bütçesi Nvidia'a bu exe oyundur diye para veya iletişim kuramayan firmaların oyunlarını ekleyin.

Değişken yenileme hızı açıksa da kapatın. Bu ayar dizüstünün sıcaklığı veya oyuna göre Hz oranını düşürecektir. Ayrıca dizüstü olduğundan, isterseniz ₺400.000 ürün olsun, hikayeli oyunlarda 60 FPS vb. sabitleyip oynamanızı öneririm. Gamepad takınca 60 FPS rahatsız etmez veya 120 FPS falan da olur. Sabit FPS cihazın daha az ısınmasına ve oyunlarda sorun yaşamamasını sağlayacaktır.

Dizüstüler taşınabilir olduklarından bazen konsollar gibi dertsiz tasasız gözükse de, kullanılabilecek en karmaşık sistemler olabilir. Sürekli garip dertleri oluyor. Öyle yükledim kullandım cihazları da değiller. Bazı taktikleri falan var diyelim. Bağlantıda bunlara biraz değindim.

Dediklerinizi önceden denemiştim ve sonucun değişmediğini hemen belirteyim. Cihaz 3 kere garantiye gitti ve BenchMark testi yapılıp geri gönderilmişti. Garantiden macunların değişimini talep ettiğimizde bir geri dönüş alamamıştık. 2026 Ocak ayında cihazın ASUS Fabrikasından hangi macunlar ile çıkıyorsa onları kendim alıp , değiştirttim. Laptop soğutucusu zaten kullanmaktayım . dGPU modlarının hepsini de tek tek denedim. Değişken yenileme hızı gibi benzeri ayarlarla da denedim. Cihaz 240Hz yenileme hızına sahip ancak 144 veya 120'ye bile sabitlediğimde tüm sorunlar aynıydı. Ayrıca diğer denemiş olduğum ayarlarda da bir değişiklik olmadı. OCCT ve 3DMARK ile laptopu sonuna kadar zorladığımda hiç bir sorunla karşılaşmadım. SSD testleri de aynı şekilde performans değerleri yerindeydi. Ancak dediğim gibi , sorun her neyse sadece ÇEVRİMİÇİ OYUNLARDA ortaya çıkıyor. Ek olarak şunu da belirtmek isterim, internet değerlerim de gayet iyi (1000Mbps Download & 50Mbps Upload) ve oyunlarda PİNG değerlerim gayet düşük (VALORANT 8ms , CS2 30-40ms , WAR THUNDER 70-+ ms -> PACK LOSE %0).

Son düzenleme:
Servis sağlayıcınız ne?

Sansüronline mesela testlerde iyi olsa da oyunlarda port sorunlarından berbat bir deneyim sağlıyor. Binamda fiberi olmasına rağmen TT üzerinden Netspeed ile 70/20 interneti, Keenetic modem ile kullanıyorum. En yakın rezaletleri 1 ay civarı BF6 ve FC26 insanlar oynayamadı. Çok şikayet gelince de sadece sorunu çözüyorlar, soruna sebep olan temel şeyleri umursamıyorlar. Yereldeki en leş firmalardan biri olabilir her anlamda.

Hangi marka ve modemi kullanıyorsunuz?
Wifi ile mi bağlanıyorsunuz? Aynı anda Bluetooth adaptörü kullanıyor musunuz?

Anakart ile gelen wifi adaptörlerinin %80 garip sorunlara yol açıyor. Hatta bellek sızıntısı sorunu Asus, MSI vb. anakartlardaki Wifi adaptörlerinde yaygın. Genelde masaüstü kullanıcıları bunları devredışı bırakarak çözüm sağlıyor. Bazen Bluetooth ve Wifi aynı anda kullanılınca birbiri ile çakışıp internet vb. ekstra felç edebiliyor. Keza kablosuz fareler alıcısına göre de ağ deneyimini kötü etkileyebilir.

Kablo ile bağlanıyorsanız kablo değiştirmeyi denediniz mi?

Bufferbloat testi yapıp değerleri paylaşın.

Bu sorunun internetle alakalı olmadığını düşünüyorum. Şuan da üniversiteden dolayı evde değilim yalnız internet kaynaklı olsa Clash Of Clans' da neden takılsın ? LatencyMon sonucu da zaten bir fikir sahibi ediyor bizi. WAR THUNDER ve CS2 oynadığım vakit ses düzeyini değiştirirken ekranın takıldığını da belirtmek istiyorum. Ses düzeyini değiştirirken neden bir bilgisayar takılsın ? Önümde tam efektler oluşurken neden internetten dolayı ekran yırtılsın ? Bunun şahsen internetle alakalı olmadığını düşünüyorum. Tüm sürücülerim günceldir. Eski sürücüleri de tek tek denedim elle kurarak ancak halen sonuç aynıydı . Process Lasso ile işlemcinin tüm çekirdeklerini uyku modundan çıkardım ve öncelikleri tüm modlarda denedim, lakin sonuç tahmin edeceğiniz gibiydi. Input / Output gecikmelerini azaltmak adına ISLC programını da denedim fakat nafile.

Ekler

• 1.webp
    1.webp
    122.8 KB · Hit: 9
  • 2.webp
    2.webp
    199.1 KB · Hit: 8
  • 3.webp
    3.webp
    107 KB · Hit: 7
Geri