8 Bit ve 10 Bit Arasında Çok Bir Fark Var mı?

TV'de 10 bit değerini 8 bite alıyorum ben çok fark görmüyorum mesela kimisi fark yok diyor kimisi büyük fark biraz kişisel ya da kullandığı monitörün panel kalitesinden dolayı farklı görüşler oluyor olabilir bilmiyorum açıkcası
eger daha once 10 bıt kullandıysan 8 aldıgında farkı gorursun zaten 8 kullanıyorsan fark gormezsın ve tv dekı paneller renk verme uzerıne kurulu pc dekıler hem renk hem fps olarak 2 ye ayrılıyor veya ayrı ayrı kalıte ayrılıyor ben kendı deneyımımı soyledım 8 bıt aldım fark yok dedıler dıye pısman oldum gerı yollıcam sımdı msı geldıgınde

Günlük kullanımda ya da oyunda 8 bit ve 10 bit farkını çok anlar mıyım alacağıım monitör 8 bit destekliyor sorun olur mu?
Yüksek hz 8 bit > düşük hz 10 bit
Bir de paneli çöp (berbat) olmayan bir monitör almadığın sürece renk ayarını illaki güzel yapabilirsin

eger daha once 10 bıt kullandıysan 8 aldıgında farkı gorursun zaten 8 kullanıyorsan fark gormezsın ve tv dekı paneller renk verme uzerıne kurulu pc dekıler hem renk hem fps olarak 2 ye ayrılıyor veya ayrı ayrı kalıte ayrılıyor ben kendı deneyımımı soyledım 8 bıt aldım fark yok dedıler dıye pısman oldum gerı yollıcam sımdı msı geldıgınde

Daha önce 10 bit kullanmadım TV'de test etmiştim sadece TV'ler zaten Monitörlere göre daha iyi güzel görüntü veriyor o konuda katılıyorum o yüzden de anlamamış olabilirim farkı işte monitörde daha önce 10 bit kullanmadığım için ve TV'de olanlar da illa fark olabilir düşüncesiyle açtım bu konuyu görüş almak için

Bu iki modelin farklı monitörler olduğunu dolayısıyla farklı panel ve arka aydınlatma kalitesi ile geldiğini markadan markaya hatta modelden modele göre görüntü kalitesinin değiştiğini biliyorsunuz değil mi? Bunun 8 bit veya 10 bit olması ile alakası yok.

Kronik ölü piksel sorunu olsaydı duyardım. Aylardır öneriyorum.

VG27AQL5A aklıma yattı sayılır aslında bu bütçeye göre bir monitörde olabilecek her şey var VESA DisplayHDR 400 bile var ancak HDR kullanmayı sevmediğim için çok da önemli değil.

Alacaksam muhtemelen VG27AQL5A veya MSI MAG 274QPF E20 AOC Q27G4ZR Bunlardan birisini alacağım ama Asus olan daha çok ilgimi çekti keşke Monitörün ayağı daha kısa olsaydı güzel olurdu ama şu anda kullandığım monitörün ayağı da böyle geniş alıştık artık.

VG27AQL5A aklıma yattı sayılır aslında bu bütçeye göre bir monitörde olabilecek her şey var VESA DisplayHDR 400 bile var ancak HDR kullanmayı sevmediğim için çok da önemli değil.

Alacaksam muhtemelen VG27AQL5A veya MSI MAG 274QPF E20 AOC Q27G4ZR Bunlardan birisini alacağım ama Asus olan daha çok ilgimi çekti keşke Monitörün ayağı daha kısa olsaydı güzel olurdu ama şu anda kullandığım monitörün ayağı da böyle geniş alıştık artık.
asusun renklerı sarımsı oluyor benden soylemesı

Bende bir tane sıkışmış piksel çıktı İade ettim

O da şans işi biraz ya kronik olsa her alan kişide çıkardı ama illa ölü piksel çıkanlar oluyordur. Bir de iade olarak herhangi bir sebep belirttiniz mi eğer bende de çıkarsa ona göre bende iade edebilirim direkt ölü piksel yazınca iade almıyorlar diye biliyorum
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Monitörün renk ayarlarını kurcaladınız mı belki renk sıcaklığı sıcak olarak kalmıştı AOC marka monitör kullanıyorum hazır ayarları sıcak olarak geçiyordu sonra onu normale çektim o sıcak ton gidince daha güzel oldu mesela

Hassas gözlerin varsa farkı anlıyorsun, ben ince detaycı olduğum için 10 bit kullanıyorum. FRC 10 bit oluyor çoğu monitör ona dikkat et.

gram farkı yok 1 bit benim monitörüm 8 bite çektim aynı hatta 6 bitte bile fark göremedim
1780323659854.webp

En büyük rahatsızlık bu tarz sahnelerde belli oluyor, görsel temsili ama walpaper testi yapın anlarsınız.

O da şans işi biraz ya kronik olsa her alan kişide çıkardı ama illa ölü piksel çıkanlar oluyordur. Bir de iade olarak herhangi bir sebep belirttiniz mi eğer bende de çıkarsa ona göre bende iade edebilirim direkt ölü piksel yazınca iade almıyorlar diye biliyorum

Monitörün renk ayarlarını kurcaladınız mı belki renk sıcaklığı sıcak olarak kalmıştı AOC marka monitör kullanıyorum hazır ayarları sıcak olarak geçiyordu sonra onu normale çektim o sıcak ton gidince daha güzel oldu mesela
evet kurcaladım ne kadar guzel ayar yapmıs olsamda bu seferde monıtor gozlerımı agrıtıyor ayrıca herhangı bı oyuna gırınce yıne kendı kafasına gore renklerı sarartıyor

Hassas gözlerin varsa farkı anlıyorsun, ben ince detaycı olduğum için 10 bit kullanıyorum. FRC 10 bit oluyor çoğu monitör ona dikkat et.

Alıntıyı görüntüle
En büyük rahatsızlık bu tarz sahnelerde belli oluyor, görsel temsili ama walpaper testi yapın anlarsınız.
Hassas göz ile alakalı değil çoğu içerikte 8 bit desteği var sadece. İçerik 10 bit olmazsa gözle görülür bir değişim yaşanmaz. Ekran kartın Ray racing destekliyor ama oyunda RT desteği yok gibi düşün. Sdr içeriklerin çoğu 8 bit, Hdr içerikler ise genelde 10 bit. Bu yüzden hdr monitörlerde 10 bit olması iyi olur ama zaten 10 bit oluyor. Nvidia kendi app uygulamasına ve kontrol paneline de bit ayarını yaptığımız yere fark oluşması için içeriğin desteklemesi gerekir diye yazıyor.

İkinci olarak native veya frc önemi yok. Native 10 bit olması frc ile 10 bit olan monitörden daha iyi olacağı anlamına gelmiyor. Frc ile native 10 bit olandan daha iyi gradyan performansı gösterenler var. Profesyonel incelemeciler bu yüzden gradyan performansına bakıyor. Ayrıca Profesyonel incelemeciler 8 bit frc veya 10 bit native diye ayrıştırma yapmıyor. Eğer nvidia denetim masasından 10 bit oluyorsa onu 10 bit olarak kabul ediyorlar.

Rtıngs yorumu:
13029.webp

Rtıngs makalesi:

PC monitors info, Rtıngs, monitors unboxed vs incelemelerine bakarsan kendinde görürsün.

HDR400 desteği sahte hdr dır hiç bir anlamı yok. Hdr için yüksek renk gamutu, yüksek parlaklık, yüksek kontrast oranı vs gereklidir. Bu monitörlerde HDR1000-HDR1400 oluyor genellikle. Oled olanlarda Trueblack adında farklı bir sertifika alıyor.

Sarımsı gözükmesi şansa bağlıdır renk sıcaklığı üniteden üniteye göre değişir. OSD menüsünden renk sıcaklığı kısmına girip Red ve Green azaltırsanız bu sorun çözülür.

Alıntıyı görüntüle
Bu görseli hemen hemen herkes anlar ama çoğu kişi Sdr içerik tüketiyor. Bu yüzden fark görmüyorum diyenler hassas olmadığı için değil içerik desteklemediği için fark görmüyor.

Kısaca Sdr içeriklerin çoğunda bu farkı göremezsin. HDR videosu izlemek için kimse monitör almıyor. Bu bit olayı orta-üst düzey (mini led-Oled) bir ekran almıyorsan kesinlikle elzem değil. Renk gamutu, parlaklık, kontrast oranı, çözünürlük gibi şeyler çok daha önemli. Kaldı ki 10 bin tl den falan itibaren hemen hemen tüm monitörler frc ile 10 bit oluyor. Yani dert etmeye lüzum yok. Aşırı abartılan ve bomboş olan mevzulardan birisi bu bit olayı.

GTG-MPRT
GSYNC-FREESYNC
8 BİT 10 BİT
ELMB

Bu tarz pazarlama hilelerine düşmeyin.

Son düzenleme:
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,216,093
Üyeler