Kernel Power 41 Hatası

ejderos33

80+
Reaksiyon skoru
1
Selamlar,

Yaklaşık 7–8 aydır bilgisayarımda rastgele yeniden başlama (reset) sorunu yaşıyorum. Sorun tamamen düzensiz; bazen sistemi açtıktan birkaç dakika sonra, bazen saatler sonra, bazen de boşta kullanımda ortaya çıkıyor. Oyun oynarken de boşta iken de olabiliyor.
Reset olduğunda ekran bir anda gidiyor ve sistem sanki fiş çekilmiş gibi direkt yeniden başlıyor. Mavi ekran hiç görmedim.
Olay Görüntüleyicisi’nde şu hata kayıtlarını görüyorum:
WHEA-Logger Event ID 18 (Machine Check Exception / Cache Hierarchy Error)
Sistem:
AMD Ryzen 5 5600
MSI A520M-A PRO

RTX 5060 ekran kartı
2x8 GB DDR4 RAM
500 GB NVMe SSD
550W PSU (sonradan 750W Gold PSU ile değiştirildi)

Denediğim çözümler:
PSU değişimi (550W → 750W Gold)
BIOS sıfırlama ve güncelleme
XMP kapatma
Core Performance Boost aç/kapat testleri
Global C-State aç/kapat testleri
Power Supply Idle Control ayarı (Typical Current Idle)
Sistem stres ve normal kullanım testleri

PSU değişiminden sonra kısa süreli düzelme oldu (yaklaşık 24 saat), ancak ardından sorun tekrar başladı ve resetler devam ediyor.
Sorunun kaynağı hakkında (CPU / RAM / anakart / BIOS uyumsuzluğu) fikir verebilecek olan varsa çok sevinirim.

PC’yi aldığım günden beri bu sorun devam ediyor. İlk başta iade etmeyi düşünmüştüm ancak direkt iade yerine servise gönderdim. Toplamda 2 kez servise gitti ve her seferinde “sorun yok” denilerek geri gönderildi.
Daha sonra kişisel hayatımdaki yoğunluklar nedeniyle bilgisayardaki soruna tam olarak odaklanamadım ve yaklaşık 7–8 ay boyunca sistemi bu şekilde kullanmak zorunda kaldım.

WHEA-Logger Event ID 18 (Machine Check Exception / Cache Hierarchy Error)

Bundan sonra yazanlarda ne var? Detaylı tek fotoğraf atsanız yardımcı oluruz

1780660548528.webp
1780660606106.webp

Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Eski PSU varken Core Performance Boost’u kapattığımda sorun düzelmiş gibi olmuştu, o süre içinde reset attığını görmedim.
Bilgisayar bilgim fazla olmadığı için testleri ChatGPT’den yardım alarak yaptım.

Son düzenleme:
Türkçesi şu: “İşlemci çekirdeğinde ciddi donanım hatası oluştu.”

CPU kararsızlığı
Özellikle overclock, undervolt, PBO, Curve Optimizer, Intel undervolt/OC varsa.
RAM/EXPO/XMP kararsızlığı
RAM yüksek frekansta çalışıyorsa veya EXPO/XMP açıksa WHEA hatası verebilir.
BIOS / chipset sürücüsü problemi
Eski BIOS, özellikle yeni işlemcilerde bu tarz hatalara yol açabilir.
Sıcaklık veya güç problemi
CPU fazla ısınıyorsa, PSU yetersiz/kalitesizse veya anakart voltajları dengesizse görülebilir.
İşlemci arızası ihtimali
Eğer stok ayarlarda da devam ediyorsa CPU tarafında gerçek donanım arızası olabilir.

bunlara dikkat et

CPU kararsızlığı veya CPU arızası

Çünkü hata doğrudan:

Processor Core
Machine Check Exception
Cache Hierarchy Error
APIC ID 2 / 3 olarak görünüyor.
BIOS Güncelle , driverları güncelle dene

Bu anakart giriş seviyesi bir anakart olduğu için kağıt üzerinde yeterli gibi dursa da yetersiz olabilir.
Arkadaşlarında daha düşük model AMD işlemciler varsa alıp tak dene.
Sorun çıkmazsa olay belli.

PC’yi aldığım günden beri bu sorun devam ediyor. İlk başta iade etmeyi düşünmüştüm ancak direkt iade yerine servise gönderdim. Toplamda 2 kez servise gitti ve her seferinde “sorun yok” denilerek geri gönderildi.
Daha sonra kişisel hayatımdaki yoğunluklar nedeniyle bilgisayardaki soruna tam olarak odaklanamadım ve yaklaşık 7–8 ay boyunca sistemi bu şekilde kullanmak zorunda kaldım.
Olay görüntüleyicisinden bu SS'leri al yolla servise , nasıl sorun yok de.

Son düzenleme:
Bana işlemcinin silikonunda bir sorun var gibi geldi, zira yük altında olmadan ve dediğiniz denemeler yapıldıktan sonra 2 suçlu var, ya o giriş seviyesi anakart ya da işlemci. Ancak benim önerim işlemcinin RMA edilmesi geç kalınmadan.

Teknik servisin sorun yok demesi tahminimce işlemciyi AIDA64 ya da OCCT ile yük altında test etmeleri, ancak kusurlu silikon maalesef yük altında diyor hafif yükte bu tarz bir sorun yaşıyor. Bu işten anlıyorsanız curve optimizer ile voltajı optimize edebilirsiniz ama ben yerinizde olsaydım direkt RMA der geçerdim.

Eğer yok ben emin değilim diyorsanız çevrenizde uyumlu sokete sahip birinden işlemci ödünç alın ve stabilite sorununun testi için arkadaşınızın işlemcisinde cihazı 24-48 saat süreyle açık bırakın ve restart atıp atmadığını takip edin. Geçmiş olsun.

(Bir yanlış bilgilendirmem olmuşsa affola, tamamen şahsi görüştür.)

hocam aynı sorunu yaşadım 3-4 ay boyunca çözüm bulamamıştım, denemediğim yol yöntem kalmadı psu değiştirdim işlemci değiştim her türlü occt furmark cinebench testler yaptım çözemedim sonradan farkettim ki bu 50xx serisinin güç girişi biraz değişik tam takılmış gibi oluyor tırnak aşağıya düşüyor ama tam oturmuyor çok güçlü bastırmak gerekmiş onu yaptıktan sonra bir daha reset atmadı hiç.

Pazartesi yine servise göndereceğim
Bana işlemcinin silikonunda bir sorun var gibi geldi, zira yük altında olmadan ve dediğiniz denemeler yapıldıktan sonra 2 suçlu var, ya o giriş seviyesi anakart ya da işlemci. Ancak benim önerim işlemcinin RMA edilmesi geç kalınmadan.

Teknik servisin sorun yok demesi tahminimce işlemciyi AIDA64 ya da OCCT ile yük altında test etmeleri, ancak kusurlu silikon maalesef yük altında diyor hafif yükte bu tarz bir sorun yaşıyor. Bu işten anlıyorsanız curve optimizer ile voltajı optimize edebilirsiniz ama ben yerinizde olsaydım direkt RMA der geçerdim.

Eğer yok ben emin değilim diyorsanız çevrenizde uyumlu sokete sahip birinden işlemci ödünç alın ve stabilite sorununun testi için arkadaşınızın işlemcisinde cihazı 24-48 saat süreyle açık bırakın ve restart atıp atmadığını takip edin. Geçmiş olsun.

(Bir yanlış bilgilendirmem olmuşsa affola, tamamen şahsi görüştür.)
teknik bilgim çok fazla değil. Pazartesi pcyi tekrar servise göndereceğim. Eğer yine "sorun yok" şeklinde dönüş yaparlarsa ne söylemem gerektiği konusunda yardımcı olabilir misiniz ?

Pazartesi yine servise göndereceğim

teknik bilgim çok fazla değil. Pazartesi pcyi tekrar servise göndereceğim. Eğer yine "sorun yok" şeklinde dönüş yaparlarsa ne söylemem gerektiği konusunda yardımcı olabilir misiniz ?

Çözüm sunuyoruz servise göndereceğim diyorsun. Kendin bilirsin boş yere bi daha söküp günlerce bekle kardeşim o zaman. Yaşamadığımız bi problem olmasa yazmayız buraya

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,216,536
Üyeler
196,985
Son üye
izzo
Geri