Kernel Power 41 Hatası

ejderos33

80+
Reaksiyon skoru
0
Selamlar,

Yaklaşık 7–8 aydır bilgisayarımda rastgele yeniden başlama (reset) sorunu yaşıyorum. Sorun tamamen düzensiz; bazen sistemi açtıktan birkaç dakika sonra, bazen saatler sonra, bazen de boşta kullanımda ortaya çıkıyor. Oyun oynarken de boşta iken de olabiliyor.
Reset olduğunda ekran bir anda gidiyor ve sistem sanki fiş çekilmiş gibi direkt yeniden başlıyor. Mavi ekran hiç görmedim.
Olay Görüntüleyicisi’nde şu hata kayıtlarını görüyorum:
WHEA-Logger Event ID 18 (Machine Check Exception / Cache Hierarchy Error)
Sistem:
AMD Ryzen 5 5600
MSI A520M-A PRO

RTX 5060 ekran kartı
2x8 GB DDR4 RAM
500 GB NVMe SSD
550W PSU (sonradan 750W Gold PSU ile değiştirildi)

Denediğim çözümler:
PSU değişimi (550W → 750W Gold)
BIOS sıfırlama ve güncelleme
XMP kapatma
Core Performance Boost aç/kapat testleri
Global C-State aç/kapat testleri
Power Supply Idle Control ayarı (Typical Current Idle)
Sistem stres ve normal kullanım testleri

PSU değişiminden sonra kısa süreli düzelme oldu (yaklaşık 24 saat), ancak ardından sorun tekrar başladı ve resetler devam ediyor.
Sorunun kaynağı hakkında (CPU / RAM / anakart / BIOS uyumsuzluğu) fikir verebilecek olan varsa çok sevinirim.

PC’yi aldığım günden beri bu sorun devam ediyor. İlk başta iade etmeyi düşünmüştüm ancak direkt iade yerine servise gönderdim. Toplamda 2 kez servise gitti ve her seferinde “sorun yok” denilerek geri gönderildi.
Daha sonra kişisel hayatımdaki yoğunluklar nedeniyle bilgisayardaki soruna tam olarak odaklanamadım ve yaklaşık 7–8 ay boyunca sistemi bu şekilde kullanmak zorunda kaldım.

WHEA-Logger Event ID 18 (Machine Check Exception / Cache Hierarchy Error)

Bundan sonra yazanlarda ne var? Detaylı tek fotoğraf atsanız yardımcı oluruz

1780660548528.webp
1780660606106.webp

Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Eski PSU varken Core Performance Boost’u kapattığımda sorun düzelmiş gibi olmuştu, o süre içinde reset attığını görmedim.
Bilgisayar bilgim fazla olmadığı için testleri ChatGPT’den yardım alarak yaptım.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,216,169
Üyeler
196,908
Son üye
fozcinar1985
Geri