Fotoğraf Düzenleme ve Rekabetçi Oyun İçin : Gigabyte G27q20 Vs Dell S2725hsm

NRGN

80+
Reaksiyon skoru
0
Bütçe
9500
Merhaba arkadaşlar,

Yeni monitör almayı düşünüyorum ve iki model arasında kaldım:
  • Gigabyte G27Q20
  • Dell S2725HSM
Kullanım amacım yaklaşık %80 Lightroom'da RAW fotoğraf düzenleme, %20 oyun.

Fotoğrafçılığı profesyonel olarak yapmıyorum, tamamen hobi amaçlı uğraşıyorum. Ancak mevcut monitörümün renklerinden çok memnun değilim ve düzenlediğim fotoğrafları sürekli telefona atıp kontrol etmek zorunda kalıyorum. Bu yüzden renk doğruluğu benim için önemli.

Gigabyte tarafında QHD çözünürlük, 10-bit desteği ve 123% sRGB / 94% DCI-P3 değerleri dikkatimi çekiyor.

Dell tarafında ise kontrast oranının 1500:1 olması dikkatimi çekti. Gigabyte'ın 1000:1 kontrast değerine sahip olması biraz karasız bıraktı.

Oyun tarafında ise CS2 oynuyorum ve genellikle 1024x768 stretched çözünürlük kullanıyorum. Ekran kartım çok güçlü olmadığı için bazı oyunlarda da 1080p çözünürlük oynamam gerekebilir.

Merak ettiğim birkaç konu var:
  • 1000:1 ve 1500:1 kontrast farkı fotoğraf düzenleme sırasında gerçekten hissedilir mi?
  • Dell'in 1500:1 kontrast avantajı, Gigabyte'ın QHD çözünürlüğü, 10-bit renk desteği ve geniş renk gamut'una göre daha önemli mi?
  • Gigabyte G27Q20 kullanan varsa renk doğruluğu ve fotoğraf düzenleme performansı hakkında yorum yapabilir mi?
Şimdiden teşekkür ederim.

fotoğraf düzenleme odağın %80 gibi büyük bir oranda olduğu için Gigabyte G27Q20 modeli senin için çok daha doğru bir yatırım olacaktır.

Dell'in sunduğu 1500:1 kontrast oranı, özellikle karanlık bir odada çalışırken siyahların standart bir IPS panele göre bir tık daha derin görünmesini sağlar ve fotoğraftaki gölge detaylarını ayırt etmene yardımcı olur. Ancak bu fark, Gigabyte'ın sunduğu avantajların yanında kesinlikle arka planda kalır.

Çünkü fotoğraf düzenlerken asıl can alıcı noktalar çözünürlük, renk derinliği ve renk gamutudur. 27 inç bir ekranda QHD (2K) çözünürlük, fotoğraflardaki pikselleri görmeden en ince detaylara kadar keskin bir şekilde çalışmanı sağlar; Dell'deki muhtemel 1080p çözünürlük ise bu boyutta pikselli bir görüntü sunarak seni fazlasıyla üzer. Ayrıca Gigabyte'ın %123 sRGB ve %94 DCI-P3 geniş renk gamutu ile 10-bit renk desteği, renk geçişlerindeki dalgalanmaları (banding) engeller ve çok daha zengin bir renk evreni sunar. Şu an yaşadığın "düzenlediğim fotoğrafları telefona atınca renklerin değişmesi" sorununun temel sebebi, mevcut monitörünün bu geniş renk doğruluğunu karşılayamamasıdır. Günümüz akıllı telefon ekranları da geniş renk gamutuna sahip olduğu için, Gigabyte bu iki ekran arasındaki renk uçurumunu büyük oranda kapatacaktır.

Oyun tarafında ise CS2'yi zaten 1024x768 stretched oynadığın için monitörün 2K olmasının ekran kartına hiçbir zararı olmaz. Diğer hikayeli oyunlarda da gerekirse çözünürlüğü 1080p'ye düşürebilirsin ancak Lightroom'da çalışırken ve günlük kullanımda 2K ekranın sunacağı netlik ve geniş çalışma alanı çok daha kritiktir. Özetle; bütçen dahilinde hobi amaçlı fotoğrafçılık için 1500:1 kontrast yerine QHD çözünürlük, 10-bit ve geniş renk gamutunu seçmek seni çok daha mutlu edecektir.

Valla fotoğraf işini bilemem kral o konuda bilgim yok ama fps oyuncusu olduğum için diyorum ama %20 filan giricem demişsin

Hardcore kasmıcaksan zevk için cs2 gireceksen al ama böyle rank kasıcam pat pat adam vuruyim falan diyosan o monitör bu monitör deil haberin olsun

Çünkü monitörler 2k optimize edilmiş 1080p alınca görüntü çamurlaşır adamları hiç vuramazsın ayrıca hard fps oyuncusuysan adamları hızlı görmek için 24 inç tercih et
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

ayrıca şunu da söyleyeyim sistemine göre değişir ama bu devirdeki manyak aimli oyuncular varken 200hz de sıkışmak da bence kötü olur adamı sen görmeden sana kafayı çakıyor çıldırıyosun bence min 240-270hz olsun monitörün 360hz oyuncusuyum ben yinede çıldırıyorum valorantda mesela

Valla fotoğraf işini bilemem kral o konuda bilgim yok ama fps oyuncusu olduğum için diyorum ama %20 filan giricem demişsin

Hardcore kasmıcaksan zevk için cs2 gireceksen al ama böyle rank kasıcam pat pat adam vuruyim falan diyosan o monitör bu monitör deil haberin olsun

Çünkü monitörler 2k optimize edilmiş 1080p alınca görüntü çamurlaşır adamları hiç vuramazsın ayrıca hard fps oyuncusuysan adamları hızlı görmek için 24 inç tercih et

ayrıca şunu da söyleyeyim sistemine göre değişir ama bu devirdeki manyak aimli oyuncular varken 200hz de sıkışmak da bence kötü olur adamı sen görmeden sana kafayı çakıyor çıldırıyosun bence min 240-270hz olsun monitörün 360hz oyuncusuyum ben yinede çıldırıyorum valorantda mesela
knk ben o kadar tryhard değilim. benim için gecikme süresinin az olması ve hz'in de 144 ve üstü olması yeterli. benim için kritik konu renkleri ne kadar doğru ve kontrast oranına tercih edilebilir mi? deneyimleyebileceğim bir mağaza vs de olmadığı için buraya sormak zorunda kaldım.

Uygunsuz içerik
knk ben o kadar tryhard değilim. benim için gecikme süresinin az olması ve hz'in de 144 ve üstü olması yeterli. benim için kritik konu renkleri ne kadar doğru ve kontrast oranına tercih edilebilir mi? deneyimleyebileceğim bir mağaza vs de olmadığı için buraya sormak zorunda kaldım.
"2K monitörde 1080p alınca görüntü çamurlaşır" argümanı masaüstü ve normal oyunlar için doğru olsa da, senin CS2'de kullandığın 1024x768 stretched (uzatılmış) çözünürlük için geçerli değil. Sen zaten oyunu pikselleri büyüterek, adamları daha geniş görmek için bilerek native (doğal) çözünürlüğün dışında oynuyorsun. Bu yüzden 2K bir monitörde CS2'yi o çözünürlüğe aldığında yaşayacağın deneyim, 1080p bir monitördekinden farklı olmayacak; oyun içindeki o "eski usul competitive" görüntü aynı kalacak. Yani oyun performansın ya da adam görme netliğin bu yüzden baltalanmaz.

Gecikme süresi ve Hz konusundaki beklene de gelirsek; Gigabyte G27Q20 zaten 165Hz veya 170Hz gibi yüksek bir yenileme hızı ve düşük IPS gecikme değerleri sunuyor. Bu da senin gibi "tryhard olmayan", zevkine CS2 giren birinin akıcılık ve hız beklentisini fazlasıyla karşılar.

Asıl kritik sorun olan "Renk doğruluğu kontrast oranına tercih edilebilir mi?" sorununun cevabı, senin kullanım senaryonda kesinlikle evet. Fotoğraf düzenlerken karşına alacağın görselin siyahlarının bir tık daha koyu olmasındansa (1500:1 kontrast), o fotoğraftaki kırmızının, mavinin ya da ten renginin telefona veya baskıya gittiğinde tam olarak senin gördüğün tonda kalması (yani renk doğruluğu ve geniş renk gamutunun gücü) çok daha hayati. Deneyimleyebileceğin bir mağaza olmaması şanssızlık olsa da teknik veriler yalan söylemez: %80 Lightroom kullanan bir fotoğraf meraklısı için geniş renk gamutu ve QHD çözünürlük, her zaman yüksek kontrast değerine ağır basar.

Gigabyte G27Q20 modelini almalısın.

%80 fotoğraf düzenleyen biri için QHD (2K) çözünürlük, 10-bit renk derinliği ve geniş renk paleti, Dell'in sunduğu 1500:1 kontrast avantajından çok daha önemlidir. Bu özellikler, fotoğrafları telefona attığında yaşadığın renk değişimi sorununu çözer ve pikselleri görmeden detaylı çalışmanı sağlar.

CS2'de zaten 1024x768 stretched oynadığın için 2K monitörün oyuna hiçbir olumsuz etkisi olmaz; Gigabyte'ın yüksek Hz ve düşük gecikme değerleri senin gibi tryhard olmayan bir oyuncuya fazlasıyla yeter.

Arkadaşlar Lenovo Legion 27Q-10 modelini buldum ve çok hoşuma gitti. Hem 2K 240Hz hem de Delta E < 2. Diğer monitörlerin hiçbiri Delta E değeri vermemiş bu yüzden Lenovo'nun bu ürününe ayrı bir güvenim oluştu. Gigabyte'ın 10 Bit'i de 8-bit FRC'miş bu sebeple uzun ömürlülük ve renk doğruluğu bakımından çok güvenemedim ve soğudum o modelden. Yorumlarınız için teşekkür ederim. Varsa bu monitör hakkında bilginiz ya da görüşünüz paylaşırsanız çok sevinirim. 27 Haziran'da sipariş vereceğim.

Geri