❌İndirim Bitti! Asus Rog Strıx 1200p Plat Psu 10550.71tl

Nasıl gümledi hocam tam olarak?
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Pardon şimdi gördüm mesajınızı. Bende de aynı PSU var 5080 ile kullanıyorum ve sadece pc açılırken fanları dönüyor. Haricinde döndüğünü görmedim henüz.
Mayıs ayında sistemi açmaya calıştığımda sistem açılmadı, sistemi komple sök çıkar, Uzay montaj dahil bir çok şey yaptım, kutu içerisinde gelen 24 pin kısa devre aparatı ile kısa devre dahi yaptırdım ama nafile güç kaynağında güç namına hiçbir şey yoktu, daha sonra güç kaynağını komple söküp arka kısmını biraz burnumu dayadığımda yanık kokusu geldi burnuma. Sanırım kapasitörler gitti ve gaming gen ile iletişime geçtim, onlarda ürünün sorunlu olduğunu belirttiler.

Ne alaka hocam... ASUS güç kaynağı tasarlayan bir şirket değil zaten, nasıl kısmamazlık yapsın. Platform seçimi yaparken FFP veya 16AWG kablo neden koymamış bu güç kaynağına o zaman. İllaki bir yerlerinden kısıyor. Ve ENERMAX yaklaşamaz diye bir şeyde yok. Sağlam güç kaynakları var piyasada onlarında. Platgemini serisi gayet iyi. Çoğu yerde 1. sırada yer alıyor.

Thor serilerine bir şey demiyorum çünkü diyemiyorum. Onlar kazığın kazığı. Bir zahmet iyi yapsınlar.

Bu arada 1450TL'ye satılan Green'in güç kaynakalrında bile PCI-e kablolarında 16AWG kullanılıyor. Öyle saçma bir durum yani.
Bana 16AWG ve 18AWG kablo arasındaki teknik açıklamayı yapabilir misin? akım kapasitesi ne kadar artıyor? kaç a vs? yada 18AWG kablo kullanıp tüh ya keşke 16AWG olsaydı diyen dünya üzerinde tek 1 kişi gösterebilir misin? koskoca asus ve yüzlerce arge mühendisi 1200W PSU da 18AWG kablonun sorun çıkaracağını bilse sence koyarlar mıydı? yani şöyle bir durum çıkıyor ortaya asus ve mühendisler hiç bir halt bilmiyor DA forumdan yusuf daha iyi biliyor... aynı şekilde lian li nin 1200W plat bazı PSU ları da 18AWG kablo yine onlar da bilmiyor yusuf biliyor...

FFP ye de gümledim ya kusura bakma. Sırf bir muhabbet de üste çıkacam diye bazen aşırı saçmalıyorsun.

MEG Ai1600T ye adamlar SIP/ NLO korumaları bile koymuş ama FFP yi koyamamış tüh bak bu adamlar da kısmışlar :kekw:

FFP koruması mı kaldı yahu...

Yusuf hoca bu psu ya sıcak bakmayınca ben :D

Alıntıyı görüntüle

Aura'nın kabloları muhteşem, ipli örgülü felan her şekle giriyor. Bunun da aşağı kalacağını sanmam.
Şimdi gidiyorsun enermax alıyorsun ve 1500 TL kar a giriyorsun :kekw:

Adam saçma sapan 2-3 teknik terimle senin aklını bulandırdı iptali çakmış bir de yusuf hoca sıcak bakmayınca ben yazmış :kekw::kekw::kekw:

Aferin şimdi yusuf hocan sana enermax falan aldırır hiç dert etme :D

Son düzenleme:
Asusun psu üreticisi olmadığını biliyorum. Kendi psu üretip Türkiyede satışta olan bildiğim kadarıyla 3 firma var Enermax FSP High Power.

bu ülkede psu skalası o kadar daraldı ki 7-8 sene öncesine dönüp bakıyorum ve şimdikilere bakıyorum çeşitlilik aşırı azaldı. Hatırlamazsın belki ama bu ülkede Be Quiet psuları bile çokça satılmıştı

Psuyu kendi üreten firmalar tabikide daha kalitelidir imajı verir fakat bu denge son 3-4 yılda malesef değişti. Psu üreticisi olmayıp psu ürettiren firma öyle bir psu isterki, psu üreticisi firmanın üretip maliyetide minimum tutmaya çalıştığı psuyu geçebilir. Bunun örneklerinide görüyoruz ufak bi araştırma yeterli

Psuyu kendi üretipte Dünyada kendini bırakmamış kaliteyi düşürmemiş hep yükseklere çıkan iki firma var. Seasonic ve SuperFlower (ki ikiside malesef Türkiyede yok. Teknobiyotik bi dönem Seasonic distribütörüydü fakat onunda işbirliği kısa sürdü ve distribütörlükten çekildi) FSP 3. Olarak bunları takip ediyor fakat araştırmalarım fspnin pazar payının biraz daha daraldığını geriye düşmeye başladığını gördüm. Yurtdışına gidip psu alma imkanım olsaydı direkt SuperFlower cepleyip dönerdim gözüm kapalı. Çünkü seasonic yıllarca kullandım ve aşık ola ola kullandığım bi psu kendisi superflower deneyimlemekte harika olurdu

Konumuza dönersek.

Gelelim 16AWG 18AWG meselesine. Vallaha 5090 5080 kullanıpta “keşke 16awg olsaydı kartın güç girişi yanmazdı” dediğimiz bi durumla karşılaştık mı buna bakmamız lazım ki zaten 5080 5090 alacak adam paraya kıyıp en pahalı en kaslı psuyu almaktanda çekinmez. O, 16AWG olsun diye titizlikle seçim yapabilir. Ama senin benim gibi kıt kanaat parayı denkleştirip psu alan gariban kesim için 18AWGli psulara muhtaç kaldık riskteyiz diye algıya giremeyiz. 5070ti 9070xt veya daha alt gpulara sahip insanı herhangi “kaliteli (ama senin saydıklarının olmadığı) psu” kolay kolayda yarı yolda bırakmaz. Millet tam modüler olmayan 80+ bronzelarla tieri düşük psulara emanet etti bile çoktan. Ben psuya para harcamaktan çekinmeyen taraftayım

Not: asus rog thor plat 3 ler seasonic tarafından üretilir

Green psu meselesinde onlarda 16Awg var diye 12v 5vb 3.3v kanalları nasıl besliyor bunlarada bakmanız gerekir. Psu 1450₺ 16awg var tamam diyip diğer taraflardan stabilizasyondan ve elektrik akımından ne kadar kısıp kısmadığını öğrenmek gerekir

Benim 7 yıllık Seasonic psu’um ilk gününden bu zamana kadar 12v kanalının daha 12.000 den aşağı düştüğünü görmedim ki o psuyu 3 farklı gpu 2 farklı işlemcilerde kullanmama rağmen. Ama bazı psular varki herşeyi güncel olmasına rağmen daha 2. 3. Senesinde 11.900 11.800 lere düşmeye başlıyor bile. (Psunun gücünün ve ömrünün azalıp azalmadığını anlamanın ilk yollarından bi tanesi hwinfoda 12v kanalının 12.000 altına düşüp düşmediğini gözlemlemektir)

Bu sebeple asusun ffp veya 16awg koymamış olması o psuyu zayıf, alınmaması gereken yapamaz. Seasonicin bile hiçbir model gamında “FFP” yok. Ama Seasonicin herhangi bir modelini alıpta en ufak bi soru işareti kalmadan uzunca senelerce kullanabileceğin taş gibi psuları yapmayı biliyorlar 👍

Belkide senin bahsettiğin “FFP” korumasına artık ihtiyaç duyulmayacak kadar iyi psu üretiyordur herkes :) çünkü ffp dışındaki bütün korumalar akım voltajla alakalı iken ffp sadece fanla ilgili bi durumdur
Madem çoğu yazınızı AI ile yazdıracaksanız bari şu siyahlaştırılmış kısımları yok edinde belli olmasın. Böyle olunca kabak gibi ortaya çıkıyor.

1; 5090, 5080 12x6 güç girişini kullanıyor. 600W 12x6 kablosu yapısı gereği zaten 16AWG olmak zorunda. Bunu bilmiyorsunuz ve yorum yapıyorsunuz. AI bilememiş demek ki. Benim bahsettiğim kablolar PCI-e kabloları. Kendi kullandığım High Power Performance GD ATX 3.0 modelinde bile CPU ve PCI-e kabloları 16AWG. High Power'ın ürettiği veya başkasına ürettiği güç kaynaklarının çoğunluğuda böyle. Belirli üreticiler dışında 16AWG kablo yaptıran ben görmedim.

2; Green kısmının topolojiyle alakasını anlamadım. Güç kaynağı zaten dehşet ucuz. DC-DC beklemek komiklik olur. Olay orada o kadar ucuzluğa rağmen 16AWG kullanmış olmaları. İsterlerse 18AWG kullanıp kısabilirler ve daha fazla para kazanabilirler.

3; ASUS Thor III serisini komple Seasonic üretmiyor. 1600W'lık modelleri piyasada daha önce güç kaynağı üretimi yapmamış, deneyimsiz, Wentai üretiyor. ASUS ne diye bu üreticiyi kullanmış Allah bilir. 1600W platforma sahip çok daha fazla güç kaynağı üreticisi var.

4; Günümüzde güç kaynağı kalitesi öyle dehşet düşmedi aksine arttı. Eskiden top seviye modeller bile grup regulasyonlu olurken şu anda DC-DC güç kaynağı bulamamanız imkansız. Tagan'ın çoğu modeli öyle. 1000W+ üstü gibi güç verebilen modeller dışındaki çoğu modelleri grup regulasyon. Bunu şimdi görmeniz imksanız hatta giriş seviyeye LLC'li güç kaynakları bile oluyor artık. Sektör o kadar yükseldi. LLC normalde pahalı olduğundan kullanılmamaya çalışılan bir topoloji örneği.

5; Piyasada çok olmasada FFP içeren güç kaynakları var. NZXT C 2024 serisi ve MSI PRO A-PLS/ PL serisinde bulunuyor. Ki A-PLS serisinde artık 12x6 kablosunda +12v pinleri üzerinde tek tek OCP bulunuyor. Türkiye'ye gelmedi sadece. Siz 10.000TL ödediğiniz güç kaynağında her şey olsun istersiniz. Ben isterim. Aynı fiyatta olanlar var ama ASUS'da yok. Ne yapacağız şimdi?

Ayrıca ASUS'da tek sorun bu da değil. Performansı iyi değil testlere göre. Koruma eşiklerininde elden geçirilmesi lazım. ASUS olunca uçacak diye bir şey yok yani.

6; Bir güç kaynağının performansı 12v'un altına inmiyor diye ölçülmez. Güç kaynağının boşta verdiği nominal değer taban olarak alınır, sonra yüke sokulur ona göre de 12v hattındaki değişim izlenir. % kaç değişim gösteriyorsa ona göre performans ölçülür. Yoksa 12v hattının nominalini 12.5V yapıp 12V üstüne kalmayı başaran güç kaynağı çok.

7; Türkiye'de aktif/pasif güç kaynağı üreticileri şunlar şimdilik;

SAMA (AOJİE) - daha yeni gelmişler. Bizde hesaplı distrübütölüğünü yapıyor olsa gerek.
High Power - Teknobiyotik.
FSP.
ENERMAX - pek sayılır mı bilmem ama 12 yıl öncesine kadar fabrikaları vardı.
Delta - bilmeyen yoktur zaten artık. Yalnız Türkiye'de sadece 10 yıllık üniteleri satılıyor. Normalde Delta'nın ATX 3.1 bayağı yeni modeli var ama görünen o ki Distrübütör kimse bizi çok önemsiyor Maşşallah :giggle:
Huntkey - çok eski modelleri Türkiye'de var.
HEC - çok eski modelleri Türkiye'de var.
Segotep - PSU pazarında ünleri çok iyi olmsasada kendi üretimlerini yapıyorlar. Kutulamalarına bayılıyorum adamların. Çok güzel kutu yapıyorlar.

Örnek kutu ve içeriği;

1783842177509.webp

Bunlar dışında aklıma gelen olmadı. Mesela ben High Power'ın çok düşük seviyeli ürünlerinin bile çok kötü olmadığını gördüm. Politikaları böyle heralde. İllaki kötü olacak diye bir şey yok yani. Delta'da aynı şekilde. Onlarında dehşet kötü güç kaynaklarını görmeniz zor. Yani direkt güç kaynağı üretimi yapan firmalar daha insaflı oluyor bu konularda.

Bir de markadan markaya kullandıkları bileşen türleri değişiyor. Mesela High Power fan olarak Gblobe Fan, Poweryear dışında kullandığı görmedim. Kapasitör olarak %90 olarak Teapo, %10 olarak CapXon kullanıyorlar. Yani kendi prestijleri var. MSI falan ChengX, AsiaX çöplerini kullanıyor. Fan olarak Yate Loon çöpleri dahil.

FSP falanda FOAI kullanır mesela. Onda neredeyse tüm güç kaynaklarında ya Yate loon kullanılır, ya Power Logic, Huntkey ya da Protechnic kullanılır. Bunun dışında kullanılan bir fan görmedim.

Yani velhasılkelam demeyi çalıştığım güç kaynağı üreticilerinin çıkardığı ürünlerin nasıl olabileceği öngörülebiliyor. Rastgele bir markanın nasıl olacağını bilmesi daha zor.

Madem çoğu yazınızı AI ile yazdıracaksanız bari şu siyahlaştırılmış kısımları yok edinde belli olmasın. Böyle olunca kabak gibi ortaya çıkıyor.

1; 5090, 5080 12x6 güç girişini kullanıyor. 600W 12x6 kablosu yapısı gereği zaten 16AWG olmak zorunda. Bunu bilmiyorsunuz ve yorum yapıyorsunuz. AI bilememiş demek ki. Benim bahsettiğim kablolar PCI-e kabloları. Kendi kullandığım High Power Performance GD ATX 3.0 modelinde bile CPU ve PCI-e kabloları 16AWG. High Power'ın ürettiği veya başkasına ürettiği güç kaynaklarının çoğunluğuda böyle. Belirli üreticiler dışında 16AWG kablo yaptıran ben görmedim.

2; Green kısmının topolojiyle alakasını anlamadım. Güç kaynağı zaten dehşet ucuz. DC-DC beklemek komiklik olur. Olay orada o kadar ucuzluğa rağmen 16AWG kullanmış olmaları. İsterlerse 18AWG kullanıp kısabilirler ve daha fazla para kazanabilirler.

3; ASUS Thor III serisini komple Seasonic üretmiyor. 1600W'lık modelleri piyasada daha önce güç kaynağı üretimi yapmamış, deneyimsiz, Wentai üretiyor. ASUS ne diye bu üreticiyi kullanmış Allah bilir. 1600W platforma sahip çok daha fazla güç kaynağı üreticisi var.

4; Günümüzde güç kaynağı kalitesi öyle dehşet düşmedi aksine arttı. Eskiden top seviye modeller bile grup regulasyonlu olurken şu anda DC-DC güç kaynağı bulamamanız imkansız. Tagan'ın çoğu modeli öyle. 1000W+ üstü gibi güç verebilen modeller dışındaki çoğu modelleri grup regulasyon. Bunu şimdi görmeniz imksanız hatta giriş seviyeye LLC'li güç kaynakları bile oluyor artık. Sektör o kadar yükseldi. LLC normalde pahalı olduğundan kullanılmamaya çalışılan bir topoloji örneği.

5; Piyasada çok olmasada FFP içeren güç kaynakları var. NZXT C 2024 serisi ve MSI PRO A-PLS/ PL serisinde bulunuyor. Ki A-PLS serisinde artık 12x6 kablosunda +12v pinleri üzerinde tek tek OCP bulunuyor. Türkiye'ye gelmedi sadece. Siz 10.000TL ödediğiniz güç kaynağında her şey olsun istersiniz. Ben isterim. Aynı fiyatta olanlar var ama ASUS'da yok. Ne yapacağız şimdi?

Ayrıca ASUS'da tek sorun bu da değil. Performansı iyi değil testlere göre. Koruma eşiklerininde elden geçirilmesi lazım. ASUS olunca uçacak diye bir şey yok yani.

6; Bir güç kaynağının performansı 12v'un altına inmiyor diye ölçülmez. Güç kaynağının boşta verdiği nominal değer taban olarak alınır, sonra yüke sokulur ona göre de 12v hattındaki değişim izlenir. % kaç değişim gösteriyorsa ona göre performans ölçülür. Yoksa 12v hattının nominalini 12.5V yapıp 12V üstüne kalmayı başaran güç kaynağı çok.

SAMA (AOJİE) - daha yeni gelmişler. Bizde hesaplı distrübütölüğünü yapıyor olsa gerek.
FSP.
Delta - bilmeyen yoktur zaten artık. Yalnız Türkiye'de sadece 10 yıllık üniteleri satılıyor. Normalde Delta'nın ATX 3.1 bayağı yeni modeli var ama görünen o ki Distrübütör kimse bizi çok önemsiyor Maşşallah :giggle:
Segotep - PSU pazarında ünleri çok iyi olmsasada kendi üretimlerini yapıyorlar. Kutulamalarına bayılıyorum adamların. Çok güzel kutu yapıyorlar.

Örnek kutu ve içeriği;

Alıntıyı görüntüle

Bunlar dışında aklıma gelen olmadı. Mesela ben High Power'ın çok düşük seviyeli ürünlerinin bile çok kötü olmadığını gördüm. Politikaları böyle heralde. İllaki kötü olacak diye bir şey yok yani. Delta'da aynı şekilde. Onlarında dehşet kötü güç kaynaklarını görmeniz zor. Yani direkt güç kaynağı üretimi yapan firmalar daha insaflı oluyor bu konularda.

Bir de markadan markaya kullandıkları bileşen türleri değişiyor. Mesela High Power fan olarak Gblobe Fan, Poweryear dışında kullandığı görmedim. Kapasitör olarak %90 olarak Teapo, %10 olarak CapXon kullanıyorlar. Yani kendi prestijleri var. MSI falan ChengX, AsiaX çöplerini kullanıyor. Fan olarak Yate Loon çöpleri dahil.

FSP falanda FOAI kullanır mesela. Onda neredeyse tüm güç kaynaklarında ya Yate loon kullanılır, ya Power Logic, Huntkey ya da Protechnic kullanılır. Bunun dışında kullanılan bir fan görmedim.

Yani velhasılkelam demeyi çalıştığım güç kaynağı üreticilerinin çıkardığı ürünlerin nasıl olabileceği öngörülebiliyor. Rastgele bir markanın nasıl olacağını bilmesi daha zor.
Hocam siz ne alırdınız bu fiyatlara

Bunun beyaz 1000 watt olanına 13 bin verdim 9 taksit amazondan.
Bunun beyaz versiyonuna hep zam yapıyorlar stoktan gidiyor vs.
Amazon satıcılı ve 9 taksit olduğu için 1500-2000 fazla para bayıldım, kendime kızıyorum.

Bana 16AWG ve 18AWG kablo arasındaki teknik açıklamayı yapabilir misin? akım kapasitesi ne kadar artıyor? kaç a vs? yada 18AWG kablo kullanıp tüh ya keşke 16AWG olsaydı diyen dünya üzerinde tek 1 kişi gösterebilir misin? koskoca asus ve yüzlerce arge mühendisi 1200W PSU da 18AWG kablonun sorun çıkaracağını bilse sence koyarlar mıydı? yani şöyle bir durum çıkıyor ortaya asus ve mühendisler hiç bir halt bilmiyor DA forumdan yusuf daha iyi biliyor... aynı şekilde lian li nin 1200W plat bazı PSU ları da 18AWG kablo yine onlar da bilmiyor yusuf biliyor...

FFP ye de gümledim ya kusura bakma. Sırf bir muhabbet de üste çıkacam diye bazen aşırı saçmalıyorsun.

MEG Ai1600T ye adamlar SIP/ NLO korumaları bile koymuş ama FFP yi koyamamış tüh bak bu adamlar da kısmışlar :kekw:

Adam saçma sapan 2-3 teknik terimle senin aklını bulandırdı iptali çakmış bir de yusuf hoca sıcak bakmayınca ben yazmış :kekw::kekw::kekw:

Tamam en marka sensin en asus en msi sensin. Lütfen sus.

Kesit alanı yaklaşık 2 kat artıyor. Max a da %50’den fazla artıyor. 2 kablo da yeterli gücü verirken işini yapar ama kesit alanı büyük olursa ısınma daha az olur.

millet kafayı yemiş gerçekten şurda uzun süreler kendimize sorun çıkarmayacak ekipman arıyoruz herkes kişisel sidik yarışına çevirmeye çalışıyor.

FSP.

Örnek kutu ve içeriği;

Alıntıyı görüntüle

10klik PSUya (Asus Rog) 1 adet 16 pin pcie kablo mu koymuslar, benim icin bastan elendi. PSUnun soket destegi malzeme kalitesi kadar onemli

Bu arada MSI'in yeni PSUsunu Techpowerup incelemis. Bazi yonleri (230V verimliligi daha dusukmus) hosuma gitmedi. Bir de burdaya gelince fiyati ne olacak bakalim.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,225,921
Üyeler
199,053
Son üye
RyanGoslingTR

Geri