MeGaDave06
80+ Bronze
- Reaksiyon skoru
- 303
Hocam peki bu yabancı kaynaktan aldığınız bilgileri onların forumlarından mı alıyorsunuz? Özel bir kaç site mi var? Yoksa direk genel yazınca çıkıyor mu? Nasıl erişiyorsunuz yani böyle detaylı rehberlere?
Çok özel şu şu diyebileceğim site yok. Zaten araştırmaya başladığında önce reddit çıkar. Bazen tek başına reddit bile yeterli olabiliyor (konuya göre) Redditten sonra birleşik krallığın hız aşırtma siteleri gelir. Sayfalarca tartışırlar fikir alışverişi yaparlar. Amerikadaki techpowerup ve benzer forumlarda da kaynaklar çok (techpowerup’ın incelemeleri bi guru3d güvenirliğinde değil ama)
Hatta bazı konularda alman sitelerine bile baktığım oluyor fakat almanların rehberlerini ve kullanıcı deneyimlerini takip etmek, sayfa sayfa okumak oldukça zor
Birde bi donanımın nasıl efektif çalıştırılıp çalıştırılmayacağını veya nasıl iyi hız aşırtılıp aşırtılmayacağını forumlardan ziyade o forumdaki bir veya birden fazla kişide üstad seviyesinde olabiliyor. O kullanıcının o konudaki bütün yorumlarını kenara ayrı olarak kaydederim mesela. Herkes onun yönlendirmesiyle adım atıyor ve takıldıkları bi yerde cevap veriyor ve o bilgileri topluyorsun. Böyleleri var. Konuyu komple takip etmek yerine sırf o üyenin mesajlarına bakarım
Örneğin benim ilk üye olduğum donanım forumunda 7800x3d ve ddr5 ram overclock üzerine uzunca bir rehber hazırlamış (2024 yıllarıydı sanırım) ve her kelimesi noktası dahi bilgi kokan “Digital Reaction” nickli bir abimiz vardı. Onun rehberine bakarak bir çok kişi 7800x3dyi ve ddr5 ramlerini çok iyi performansta çalıştırdılar. Fakat kendisi forum içerisinde birisini silahla tehdit ettiği için forumu bırakmıştı
Mesela herkes kullandığı termal macunu yok 12.5wmk yok 13wmk yok 10wmk 15 gibi değerler sanıp firmaların katalog verilerine inanan aşırı bir kesimle karşılaştım burda ve yanıldıklarını söylediğimde linçlemişlerdi beni
Ben bunu nerden biliyorum? alman bir teknoloji sitesinin termal macunları “laboratuvar” ortamında yaptığı testlere göre. Macunları mikroskopla falan inceliyolar o derece
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:
Tecrübe bambaşka oluyor hocam, Ram Timing ayarlarını yaparken Ayhan hocam yerine yapay zekadan yardım alsaydım, kesin hata alırdım.
Az önce ram timingle ilgili bir ayarda gemini yanlış bilgi verdi teyit ettim mesela. Çoğunluk doğru çıkabilir ama bazı konularda hata yaptığı bariz belli (her yapay zeka gibi)
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:
Evet ama bu kadar sistem toplamışken ya 32 alayım yada 48 yada 9800x3d 24 gb 5200 mhz cl 40 mı alsam 2 3 ay sonrada yine 24 gb alırım daha 7800x3d almadım sadece ram ve işlemci kaldı ama 9800x3d ve 24gb 5200 mhz cl 40 olabilir
48 GB a ihtiyaç olacağın bir dönemde henüz değiliz (tabi iş yapmıyorsan). 32 garanti en iyi güç ve yeterlilik vericek seviyede
Fskst 2027 yılı ram yokluğu ve fiyat olarak çok sert geçeceğini düşünüyorum. Ben krizlere gelemem diyorsan 2x24 üde şimdiden ceplemek isteyebilirsin çok ziyan olmaz
X3d işlemci kullananlar mhz ve cl fark etmeksizin 32gb alsınlarda. Hazır profil 6000 cl30 olsun diye çok kasmaya gerek yok (bütçe meselesi tabi)
Son düzenleme: