Güzel soğutma olmuş ramlere
Sözlerime başlamadan önce önemli ve kritik bir bilgi vermek istiyorum:
ben arkadaşlarımızın yerinde olsam kullandıkları ram xmp expo her neyse sadece bunda kullanıp önce işlemci overclockunun stabil olup olmadığını test ederdim. Önce işlemciyi rayına sokup sonra ram oc işine girerdim. Çünkü bazı programlarda siz ramler ne kadar kaya gibi stabil profil yaptım ondan bundan geçti desenizde bazı programlarda işlemci oc stabil değilse rami test ederken o program crash yiyor ve sorun ramde sanıyorsunuz
Sürer hocam şöyle söyleyim
1usmus 2.5 saat
Extreme 3 tur 2.5 saat (minimum)
Absolute 3 tur 2.5 saat (minimum)
Occt sse 1 saat
Occt avx 1 saat
Vt3 şöyle 2-3 saat çalışsa çok iyi
Prime95 large fft 2 saat
Ben vst’de seviyorum 2 saatte öyle
Bu tablo tamamıyla okey oldu mu? Hiçbirinden hata vermedi mi? Çok iyi. Zafere çok yaklaştık demektir. Ama halen ufak bir yolculuk kaldı
Extreme 6 döngü çevrilecek (evet extremeyi bu sefer 6 döndü döndürmemiz gerek 5 saat alır buda)
Sonra 6 saat ve üzerinde absolute’ye bırakıp yatıp kafayı uyumak ve sabah uyanıp error aldımı almadımı diye bakmak
Extreme 3 döngüden geçti diyip 6. Döngüye gelmedende çakılabilirsin absolute 4 saat çevirip 6. Saatinde de hata verebilir bu sebeple.
Tabi bu dediklerimden şey çıkmasın o zaman ben tek test seçeyim 24 saat bırakayım gibi bişey. Yukarda yazdığım testlerin farklı olması zaten burdan geliyor. Her biri farklı parametre ve yüklerle bu donanımları strese sokuyor. Kimisi ısıya duyarlı oluyor kısa sürüyor kimisi ısı çok yaratmıyor ama uzun ve yayılımlı stres yapıyor kimisi ise en ağırı vuruyor saatlerce vs.
Ben böyle bi tablodan sonrada topladığım cesaretle Linpack Xtreme çevirip infinity fabric ile ram’e en ağır darbeyi vururdum. Linpacktende geçtimi? Allaaaahh. O sistemi durdurabilene hata verdirebilene aşk olsun. O sistem Toyota motoru kadar sapasağlamdır
Neden yukarda yazdım böyle sıraladım ? 8-9 tane test vermişim size. Bunların 6 tanesinden geçip 2 sinden çakılıp error verenlerede denk geldim. Bu sebeple “YAV 6 sından geçti 2 sinden error versin ne olacak” demek çocuk kandırmaktan, kendini kandırmaktan başka bişey değildir
Sürmesinin sebebi, kim 1 gün içinde bilgisayar işlemi hiç yapmadan 12-14 saat üzerinde stres testi yapmaya bırakır o sebeple. Ben evde olmadığım zaman, işim olduğu zaman tek seferde bu testleri yapamıyorum. Bide hata verdimi tekrar en başa
Ben ddr4 ramlerimle 45 günden fazla uğraştığımı biliyorum. Çünkü işten eve geliyorum ve en fazla 1-2 test yapabilme olanağım var
Benim başıma gelmedi çok şükür fakat bu kadar buna yakın buna benzer testleri yapıp cyberpunk başta olmak üzere tomb raider yok god of war gibi oyunlarda crash yiyenleri gördüğüm için dedim. Onların durum çok daha kötü vallaha hepsinden geçiyosun ama oyuna girince bi süre sonra crash veriyor. Kim bilir o ram profilinde hangi ayardan dolayı veriyor değil mi? Tekrar sar başa…