Bir Ramin Cl'si Sizin İçin Ne Kadar Önemli?

Öncelikle konuyu açarken şunu demek istiyorum üretici/die türü falan karıştırmayın lütfen. Sadece Cl hakkındaki yorumunuzu merak ediyorum. Benim sorum CL üzerine. Mesela tamamen örnek veriyorum: 20kya cl30-32 ram buldunuz 6000mhz bir de 15k cl40 5600mhz ram buldunuz. Hangisini alırdınız? Merak edip konuya gelen olursa diye nedeniyle belirtirseniz sevinirim.
ucuz olan ve işime hangisi yararsa onu alırım cl ml umrumda değil horoz hesabı takar geçerim

Cl'si tamamen fiyatına göre Cl 40 kullanmam ama 6000 cl30 ile 5200cl 38 ya da 5600 cl36 arasında fiyat farkı varsa ucuz olanı alırım. Oraya vereceğlm 3-5K farkı işlemciye veririm, daha fazla perf alırım.

@Efe D. Ayhan hocam çok iyi ya. Bide Bandırmalı var. Laptop 10-15 güne elime geçecek bakacaz bi. Ne olur ne olmaz laptoptan diye parçaların detaylı olarak bilgisi elimde yok şuan.

@MeGaDave06 Özelden yardım ettiğin için sağol hocam. ❤️

CL'nin önemi latency kısmında çok önemli ancak, ram alırken a-die olarak bakıp almanız gerekir bütçeniz yetiyorsa. Ramlerimin üzerinde aktif soğutma mevcut ve değerlerim çok sıkı. Bunu yapabilme sebebim de aktif soğutma ve ram'in a-die olması. A2 B2 ilettim ilgisini çeken olacaktır. 6000-28 gelen ramleri ben 6200-26 olarak çok sıkı zamanlamalarla kullanıyorum.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Bu kadar uzun sürmeyecektir dediğiniz kadar, sentetik testlerden geçersen eğer oyunlarda crash alman pek mümkün değil. Çünkü hiç bir oyun sentetik testler kadar yük bindirmeyecek rame de işlemciye de imc'ye de. Ram için TM5 1usmus ve RTP , bunlardan geçersen de pbo ayarlayıp vt3 testinden geçerse sistem başka bir işleme gerek yok stabil kullanırsın.

Güzel soğutma olmuş ramlere

Sözlerime başlamadan önce önemli ve kritik bir bilgi vermek istiyorum: ben arkadaşlarımızın yerinde olsam kullandıkları ram xmp expo her neyse sadece bunda kullanıp önce işlemci overclockunun stabil olup olmadığını test ederdim. Önce işlemciyi rayına sokup sonra ram oc işine girerdim. Çünkü bazı programlarda siz ramler ne kadar kaya gibi stabil profil yaptım ondan bundan geçti desenizde bazı programlarda işlemci oc stabil değilse rami test ederken o program crash yiyor ve sorun ramde sanıyorsunuz 👍

Sürer hocam şöyle söyleyim
1usmus 2.5 saat
Extreme 3 tur 2.5 saat (minimum)
Absolute 3 tur 2.5 saat (minimum)
Occt sse 1 saat
Occt avx 1 saat
Vt3 şöyle 2-3 saat çalışsa çok iyi
Prime95 large fft 2 saat
Ben vst’de seviyorum 2 saatte öyle

Bu tablo tamamıyla okey oldu mu? Hiçbirinden hata vermedi mi? Çok iyi. Zafere çok yaklaştık demektir. Ama halen ufak bir yolculuk kaldı

Extreme 6 döngü çevrilecek (evet extremeyi bu sefer 6 döndü döndürmemiz gerek 5 saat alır buda)
Sonra 6 saat ve üzerinde absolute’ye bırakıp yatıp kafayı uyumak ve sabah uyanıp error aldımı almadımı diye bakmak 😃

Extreme 3 döngüden geçti diyip 6. Döngüye gelmedende çakılabilirsin absolute 4 saat çevirip 6. Saatinde de hata verebilir bu sebeple.

Tabi bu dediklerimden şey çıkmasın o zaman ben tek test seçeyim 24 saat bırakayım gibi bişey. Yukarda yazdığım testlerin farklı olması zaten burdan geliyor. Her biri farklı parametre ve yüklerle bu donanımları strese sokuyor. Kimisi ısıya duyarlı oluyor kısa sürüyor kimisi ısı çok yaratmıyor ama uzun ve yayılımlı stres yapıyor kimisi ise en ağırı vuruyor saatlerce vs.

Ben böyle bi tablodan sonrada topladığım cesaretle Linpack Xtreme çevirip infinity fabric ile ram’e en ağır darbeyi vururdum. Linpacktende geçtimi? Allaaaahh. O sistemi durdurabilene hata verdirebilene aşk olsun. O sistem Toyota motoru kadar sapasağlamdır

Neden yukarda yazdım böyle sıraladım ? 8-9 tane test vermişim size. Bunların 6 tanesinden geçip 2 sinden çakılıp error verenlerede denk geldim. Bu sebeple “YAV 6 sından geçti 2 sinden error versin ne olacak” demek çocuk kandırmaktan, kendini kandırmaktan başka bişey değildir 😃

Sürmesinin sebebi, kim 1 gün içinde bilgisayar işlemi hiç yapmadan 12-14 saat üzerinde stres testi yapmaya bırakır o sebeple. Ben evde olmadığım zaman, işim olduğu zaman tek seferde bu testleri yapamıyorum. Bide hata verdimi tekrar en başa

Ben ddr4 ramlerimle 45 günden fazla uğraştığımı biliyorum. Çünkü işten eve geliyorum ve en fazla 1-2 test yapabilme olanağım var 😃

Benim başıma gelmedi çok şükür fakat bu kadar buna yakın buna benzer testleri yapıp cyberpunk başta olmak üzere tomb raider yok god of war gibi oyunlarda crash yiyenleri gördüğüm için dedim. Onların durum çok daha kötü vallaha hepsinden geçiyosun ama oyuna girince bi süre sonra crash veriyor. Kim bilir o ram profilinde hangi ayardan dolayı veriyor değil mi? Tekrar sar başa…

Son düzenleme:
Güzel soğutma olmuş ramlere

Sözlerime başlamadan önce önemli ve kritik bir bilgi vermek istiyorum: ben arkadaşlarımızın yerinde olsam kullandıkları ram xmp expo her neyse sadece bunda kullanıp önce işlemci overclockunun stabil olup olmadığını test ederdim. Önce işlemciyi rayına sokup sonra ram oc işine girerdim. Çünkü bazı programlarda siz ramler ne kadar kaya gibi stabil profil yaptım ondan bundan geçti desenizde bazı programlarda işlemci oc stabil değilse rami test ederken o program crash yiyor ve sorun ramde sanıyorsunuz 👍

Sürer hocam şöyle söyleyim
1usmus 2.5 saat
Extreme 3 tur 2.5 saat (minimum)
Absolute 3 tur 2.5 saat (minimum)
Occt sse 1 saat
Occt avx 1 saat
Vt3 şöyle 2-3 saat çalışsa çok iyi
Prime95 large fft 2 saat
Ben vst’de seviyorum 2 saatte öyle

Bu tablo tamamıyla okey oldu mu? Hiçbirinden hata vermedi mi? Çok iyi. Zafere çok yaklaştık demektir. Ama halen ufak bir yolculuk kaldı

Extreme 6 döngü çevrilecek (evet extremeyi bu sefer 6 döndü döndürmemiz gerek 5 saat alır buda)
Sonra 6 saat ve üzerinde absolute’ye bırakıp yatıp kafayı uyumak ve sabah uyanıp error aldımı almadımı diye bakmak 😃

Extreme 3 döngüden geçti diyip 6. Döngüye gelmedende çakılabilirsin absolute 4 saat çevirip 6. Saatinde de hata verebilir bu sebeple.

Tabi bu dediklerimden şey çıkmasın o zaman ben tek test seçeyim 24 saat bırakayım gibi bişey. Yukarda yazdığım testlerin farklı olması zaten burdan geliyor. Her biri farklı parametre ve yüklerle bu donanımları strese sokuyor. Kimisi ısıya duyarlı oluyor kısa sürüyor kimisi ısı çok yaratmıyor ama uzun ve yayılımlı stres yapıyor kimisi ise en ağırı vuruyor saatlerce vs.

Ben böyle bi tablodan sonrada topladığım cesaretle Linpack Xtreme çevirip infinity fabric ile ram’e en ağır darbeyi vururdum. Linpacktende geçtimi? Allaaaahh. O sistemi durdurabilene hata verdirebilene aşk olsun. O sistem Toyota motoru kadar sapasağlamdır

Neden yukarda yazdım böyle sıraladım ? 8-9 tane test vermişim size. Bunların 6 tanesinden geçip 2 sinden çakılıp error verenlerede denk geldim. Bu sebeple “YAV 6 sından geçti 2 sinden error versin ne olacak” demek çocuk kandırmaktan, kendini kandırmaktan başka bişey değildir 😃

Sürmesinin sebebi, kim 1 gün içinde bilgisayar işlemi hiç yapmadan 12-14 saat üzerinde stres testi yapmaya bırakır o sebeple. Ben evde olmadığım zaman, işim olduğu zaman tek seferde bu testleri yapamıyorum. Bide hata verdimi tekrar en başa

Ben ddr4 ramlerimle 45 günden fazla uğraştığımı biliyorum. Çünkü işten eve geliyorum ve en fazla 1-2 test yapabilme olanağım var 😃

Benim başıma gelmedi çok şükür fakat bu kadar buna yakın buna benzer testleri yapıp cyberpunk başta olmak üzere tomb raider yok god of war gibi oyunlarda crash yiyenleri gördüğüm için dedim. Onların durum çok daha kötü vallaha hepsinden geçiyosun ama oyuna girince bi süre sonra crash veriyor. Kim bilir o ram profilinde hangi ayardan dolayı veriyor değil mi? Tekrar sar başa…
Ben memtest86 da yapıyom :D onu yazmayı unutmuşsun.

Ben memtest86 da yapıyom :D onu yazmayı unutmuşsun.

Memtest86 ramde donanımsal bir arıza var mı yok mu onu teşhis etmek için olabilir. Ama overclocklu ramin stabilite olup olmadığını anlamak için en kötü yoldur katiyen tavsiye etmem. Arkada işletim sistemi bile açık değil ve işlemciye yük bindirmiyor. Usbden boot edilen testmi olur yav 😃 sadece ramde donanım arızası var mı yok mu onun için iyi. Yoksa hata vermiş vermemiş ben onu kıstas almam. Ram + işlemci kombinasyonlu test lazım

Tm5 tamamen ram testidir ama 16 testin yarısında işlemciye yük bindirip ram işlemci transferinide ölçer. İşlemciyle ilgili ufak bi stabil olmayan bir durumda da hatasını “geç” verir

Her hata ramin stabil olmamasından değil işlemcinin yeteri kadar beslenememesi, soc yetersizliği vs bunlarıda hata olarak verir.

İntelde bilmiyorum ama amd de vddg ccd ve vddg iod voltajları vardır (matisse ve sonrası). Hangi programdı hatırlamıyorum o programda hata verdiğinde direkt ccd ve iod voltajları suçlu çıkıyordu. Unuttum programın adını. Ramde hiçbir timing ve voltajı değiştirmene gerek kalmadan sadece o voltajları değiştirerek bile stabilitede 1 adım öne geçiyosun

Yurtdışında yaşayan arkadaşıma ulaşabilsem paypal yoluyla Karhu aldırıp kendime göndericemde programı bebeye ulaşamıyorum. Karhuda ram için baya güzel test ama ulaşamıyorum kendisine

Memtest86 ramde donanımsal bir arıza var mı yok mu onu teşhis etmek için olabilir. Ama overclocklu ramin stabilite olup olmadığını anlamak için en kötü yoldur katiyen tavsiye etmem. Arkada işletim sistemi bile açık değil ve işlemciye yük bindirmiyor. Usbden boot edilen testmi olur yav 😃 sadece ramde donanım arızası var mı yok mu onun için iyi. Yoksa hata vermiş vermemiş ben onu kıstas almam. Ram + işlemci kombinasyonlu test lazım

Tm5 tamamen ram testidir ama 16 testin yarısında işlemciye yük bindirip ram işlemci transferinide ölçer. İşlemciyle ilgili ufak bi stabil olmayan bir durumda da hatasını “geç” verir

Her hata ramin stabil olmamasından değil işlemcinin yeteri kadar beslenememesi, soc yetersizliği vs bunlarıda hata olarak verir.

İntelde bilmiyorum ama amd de vddg ccd ve vddg iod voltajları vardır (matisse ve sonrası). Hangi programdı hatırlamıyorum o programda hata verdiğinde direkt ccd ve iod voltajları suçlu çıkıyordu. Unuttum programın adını. Ramde hiçbir timing ve voltajı değiştirmene gerek kalmadan sadece o voltajları değiştirerek bile stabilitede 1 adım öne geçiyosun

Yurtdışında yaşayan arkadaşıma ulaşabilsem paypal yoluyla Karhu aldırıp kendime göndericemde programı bebeye ulaşamıyorum. Karhuda ram için baya güzel test ama ulaşamıyorum kendisine
Voltaj dengesi için iyi oluyo ya ben geçen testmemde 15 18 saat geçirdim memtestte voltaj az gelmişti onu çözüp arttırmıştım biraz.

Hocam şöyle ama İnstagramda oturup saatlerce reels kaydırmaktansa günlük 1-2 saat hadi bilemedin 3 saat girip forumlarda takılmak hem daha faydalı hem de daha güzel geliyor.
Ya hocam zaten instagramda reels kaydir demiyorum insanlari o sekilde aptallastirdilar insanlarin odak sureleri cok dustu ve zamanlarini bosa harciyorlar bi bakiyorlar aksam olmus vs. her neyse uzun konu o

Hocam size foruma girmeyin demiyorum zaten ama forum mesajalsma yeri degil yani aninda insanlarin bir birine cevap verdigi bir sohbet grubu degil daha cok yardim veya goruslerin tartisildigi insanlarin arada girip cevap verdigi bir yer
Yani 3 saat forumda her seyi cevaplamak bos seyleri okumak yerine yanda acin gercekten yardimci olabileceginiz bir konu veya sizin merak ettiginiz veya tartismak istediginiz bir konu olursa kullanirsiniz onun disinda mesela 3 saat demissiniz kalan sureyide mesela evde 1 saat spor yapin (spor gercekten onemli yasin kac bilmiyorum ama gencsen bir zaman sonra o vucut gelisiminin onemini anlayacaksin) sonra kalan 1-2 saat'de kendinizi gercekten gelistirecek seyleri ogrenmekle gecirin yani teknolojiyi vs. seviyorsunuz galiba eger mesela teknoloji alaninda bir meslek/kariyer dusunuyorsaniz onu arastirin ogrenin bir seyler yapin vs.....

Yani demek istedigim forum kullanin tabi ama forum oyle saatlerimizi gommemiz gereken bir yer degil hele gunumuzde hic hic degil veya sosyal medyada ayni sekilde o yuzden zaman kaybetmek yerine 3 saat se 1 saate hatta 30dk dusurun geri kalan o bos vakitlerde kendinize yatirim yapin bence

Yani demek istedigim forum kullanin tabi ama forum oyle saatlerimizi gommemiz gereken bir yer degil hele gunumuzde hic hic degil veya sosyal medyada ayni sekilde o yuzden zaman kaybetmek yerine 3 saat se 1 saate hatta 30dk dusurun geri kalan o bos vakitlerde kendinize yatirim yapin bence
Hocam zaten 3 saatte forumda takılmicam canım. Genel araştırmayı diyorum 3 saat diye. 3 saat forumda takılmak çok fazla. Dünki gibi çok sararsa bir konu 2 saat bakarım yoksa 30dk-1saat o da son haftalarda normalde yine pasiftim forumda.
Yani 3 saat forumda her seyi cevaplamak bos seyleri okumak yerine yanda acin gercekten yardimci olabileceginiz bir konu veya sizin merak ettiginiz veya tartismak istediginiz bir konu olursa kullanirsiniz onun disinda mesela 3 saat demissiniz
kalan sureyide mesela evde 1 saat spor yapin (spor gercekten onemli yasin kac bilmiyorum ama gencsen bir zaman sonra o vucut gelisiminin onemini anlayacaksin) sonra kalan 1-2 saat'de kendinizi gercekten gelistirecek seyleri ogrenmekle gecirin yani teknolojiyi vs. seviyorsunuz galiba eger mesela teknoloji alaninda bir meslek/kariyer dusunuyorsaniz onu arastirin ogrenin bir seyler yapin vs.....
Hocam Bu sene sisteme sonuncu olarak biz gircez yks ye. Çoğunlukla yks çalışıyorum zaten. Erken kalkarsam anca internete girebiliyorum yoksa zaman olmuyor. Elektrik-Elektronik düşünüyorum. Kariyer için ders videoları izliyodumda bir işe yaramadığını anladım. Çünkü Üni ders videolarını izliyodum ve Üni derslerinin çoğu unutuluyomuş zaten. Elektrik-Elektronik için neye çalışacağıma karar veremedim. Bende zaten küçüklükten beri donanım ilgim olduğu için donanım bakıyorum. Yanlış Anlamışsınız Forum 3 saat diye :D

kalan sureyide mesela evde 1 saat spor yapin (spor gercekten onemli yasin kac bilmiyorum ama gencsen bir zaman sonra o vucut gelisiminin onemini anlayacaksin) sonra kalan 1-2 saat'de kendinizi gercekten gelistirecek seyleri ogrenmekle gecirin yani teknolojiyi vs. seviyorsunuz galiba eger mesela teknoloji alaninda bir meslek/kariyer dusunuyorsaniz onu arastirin ogrenin bir seyler yapin vs.....
Hocam cidden spora ihtiyacım olduğunu düşünüyorum öyle yapılı bir şey değilim 55 kilo bişeyim Yaşım 18 ama sporu nasıl yapayım ki ara sıra şınav çekiyorum 20-30 tane o kadar. Belli bir spor programım yok yani.

(CL/mhz)*2000 gecikenin formülü. Buna göre seçenekleri değerlendirin. Bazı koşullarda ddr4 5 ten daha hızlı olabiliyor maalesef. İşin bant genişliği tarafına girmiyorum. Kullanım alanına göre gecikme ve bant genişliği işi değişir.

Hocam Bu sene sisteme sonuncu olarak biz gircez yks ye. Çoğunlukla yks çalışıyorum zaten. Erken kalkarsam anca internete girebiliyorum yoksa zaman olmuyor. Elektrik-Elektronik düşünüyorum. Kariyer için ders videoları izliyodumda bir işe yaramadığını anladım. Çünkü Üni ders videolarını izliyodum ve Üni derslerinin çoğu unutuluyomuş zaten. Elektrik-Elektronik için neye çalışacağıma karar veremedim. Bende zaten küçüklükten beri donanım ilgim olduğu için donanım bakıyorum. Yanlış Anlamışsınız Forum 3 saat diye :D
Yok hocam zaten 3 saat forum derken genel olarak arastirmayi kast ettim bende yani bende bir donem giriyordum yardim istediginde biri eger o konuda bilgim yoksa veya eksik ise gider 1-2 saat bazen arastirirdim (tabi arastirdigim seye bagli yoksa 5-10dk surmuyordu bile cogu) yani o bilgileride unutacaksiniz zaten o yuzden bence gereksiz veya detayli arastirma yapmayin bu konularda

Hocam bir meslek icin universite ders videosu izleyenide ilk kez goruyorum DGSDAFGDFGSD
yani universiteye gidince o dersin videosunu izlersinizde elektrik eloktronik icin niye o dersin videosunu izlediniz anlamadim yani sahsen ben mesela elektirik -elektronik/makina/mekatronik vs. her neyse iste okusam uni sinavlarina hazirlanma disinda asla uni ders videosu izlemezdim sahsen onun yerine Pratige dokmeye calisirdim mesela bende teknolojiyi,yeni seyler gelistirmeyi robotlar,dronlar vceya daha farkli seyler yapmayi seviyorum vs. bu yuzden mesela egitim almak yerine youtube'da falan iste insanlarin bir seyler gelistirdigi ve nasil yaptiginida anlattiklari videolar falan var onalra bakip bende kendim bir seyler uretmeye calsiyiorum iste tabi matematik vs. kesinlikle lazim oluyor ilerledikce ve kendi projelerini yapmaya basladikca bu yuzden matematigi ogreniyorum o ayri konu ama dedigim gibi yotube'dan ve ozellikle reddit te bazi insanlarin kendi yaptiklarini paylastigi ''Global'' guruplar var vs. oradan bakiyorum bir seylerden esinleniyorum veya yaptiklari bir seyi merak edip sorup yeni seyler ogreniyorum vs... yani sizinde benim gibi teknolojiyi seven yani bir seyler uretmeyi gelistirmeyi seven biri oldugunuzu dusunuyorum bu yuzden bence dedigim gibi bence kendiniz bir seylere yapmaya ve ogrenmeye calsiin en kotu ileride hobi olarak bir seyler gelistirirsiniz vs...

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,226,953
Üyeler
199,254
Son üye
violent99

Geri