Diego_Pasha
80+
- Reaksiyon skoru
- 76
ben 6gb 4050 laptopumla mutluyumYazdıklarının çoğu benim söylediğim şeyi cevaplamıyor konuyu başka yere çekiyor, tek tek cevaplayayım dediklerini.
1. Ürün eksik değil kullanım amacı farklı
Senin kullanım amacının farklı olması eleştirilemeyeceği anlamına gelmiyor. Ben bu kartın 4K ultra RT çalıştırmasını istemiyorum zaten. Söylediğim şey GPU gücü yeterli olduğu hâlde 8 GB VRAM yüzünden texture kalitesini kısmak zorunda kalınması ve performansı geri tutması. Bu da performansın değil kapasite sorunu.
2.Sedan ile offroad yapılmaz
Yanlış bir benzetme. Ben 5060 ile 5070'in yapacağı işi yapmasını istemiyorum. Daha doğru bir benzetme aynı motorlu arabanın deposunu gereğinden küçük yapmak olur. Motor gayet yeterli ama küçük depo yüzünden sürekli benzinliğe gitmek zorunda kalıyorsun. Burada da GPU yeterli ama VRAM sınır oluyor.
3.Suç oyun yapımcılarının
Oyun yapımcıları kesinlikle eleştirilebilir, özellikle UE5 motorlu oyunların optimizasyonları rezil seviyede. Ancak aynı zamanda ekran kartı üreticileri de. Bu birbirini dışlayan bir durum değil. Ayrıca yüksek çözünürlüklü texture kullanımı optimizasyon hatası değildir. Grafik kalitesi arttıkça VRAM ihtiyacı da doğal olarak artıyor. Optimize edilebilir ancak kalite arttıkça kullanım da artacaktır. Donanım üreticisinin de bunu öngörmesi gerekir.
4.verimlilik önemli eskisi gibi 600w kart yok.
Güç tüketimi ile VRAM kapasitesi apayrı konular. Kartın daha az güç tüketmesi 8 GB VRAM'in yeterli olduğunu göstemior
5.Bu oyunları oynayacaksan 5070 al
Hayır ve bunu neden sürekli söylüyorsun anlamıyorum. Ben daha güçlü GPU istemiyorum. Aynı sınıfta daha yüksek VRAM olmasını savunuyorum. Yine, apayrı şeyler.
6. Bana 8GB yetiyor.
Bu nesel ve teknik bir kriter değil. Bana bugün 1060 6GB yetebilir. Bu 2026da çıkan orta sınıf bir karta 6GB koymanın doğru olduğu anlamına gelmez. Bana yetiyor tamamen kişisel deneyimdir teknik argüman değildir.
7.üretici her bütçeye kart çıkarıyor.
Zaten öyle ancak bu ürünlerin eleştirilemeyeceği anlamına gelmiyor. Tam tersine bütçesi kısıtlı kullanıcılar kartlarını daha uzun süre kullanmak zorunda olduğu için VRAM kapasitesi onlar için daha da önemli. Zaten konuştuğumuz olay bu bütçedeki kartın vermesi gereken performansın VRAM taraflı throttle olması.
8. Yine bahsettiğin "Arabaya 2 milyon verip V8 istemiyorsundur"
Yinne aynı yanlış benzetme. Ben zaten v8 motor istemiyorum aynı motorla daha büyük depo istiyorum. Yani 5070 performansı değil 5060'ın VRAM kapasitesinin daha yüksek olmasını savunuyorum.
En son olarak da "Kimse sen istedin diye fazladan VRAM koymak zorunda değil."
Zaten zorunda demedim. Bir tüketici olarak tasarım kararını eleştiriyorum. Bir ürünü eleştirmek üreticinin onu yapmak zorunda olduğunu iddia etmek değil. Sonuç olarak hala benim asıl söylediğim noktaya cevap vermiyorsun ve konuyu başka yerlere çekiyorsun. Ben "5060 neden 5070 kadar güçlü değil?" diye bir cümle kurmadım. "GPU gücü yeterliyken neden 8 GB VRAM ile gereksiz yere sınırlandırılmış?" konusundan bahsediyorum. Sen buna teknik bir gerekçe sunmak yerine sürekli 5070 al,hedef kitlesi farklı, bana yetiyor diyorsun.
Bunlar 8 GB VRAM'in bu segment için neden doğru bir tercih olduğunu açıklamıyor.