Ryzen 5 5600x/ RTX 3070 ile Lolde Düşük FPS Alma

Nios

80+
Reaksiyon skoru
1
merhaba arkadaşlar sistemim bu şekilde fakat lolde özellikle fightlarda fpsim çok düşüyor 60-70e kadar nasıl çözebilirim

Ekler

• Screenshot_3.webp
    Screenshot_3.webp
    18.3 KB · Hit: 38
  • Screenshot_4.webp
    Screenshot_4.webp
    9.8 KB · Hit: 34
Lol öyle hocam maalesef her pcde bu şekilde

benden düşük veya aynı sisteme sahip arkadaşlarım daha çok fps alıyor o yüzden aklım çok karışıyor maalesef
Oyun sonuna doğru onun da dusuyordur fpsi. Görüntü kalitesini fullemeyi deneyin

merhaba arkadaşlar sistemim bu şekilde fakat lolde özellikle fightlarda fpsim çok düşüyor 60-70e kadar nasıl çözebilirim
Driverlerini nereden indirip kurdun?
Birde BIOS dan XMP/EXPO vs. kapalı olabilir mi?

Driverlerini nereden indirip kurdun?
Birde BIOS dan XMP/EXPO vs. kapalı olabilir mi?
merhaba driverlarını nvidia uygulamasından güncelliyorum ekran kartımın bios ayarlarına hakim değilim 20-25 dakikaya kontrol edip dönüş yapabilirim

merhaba driverlarını nvidia uygulamasından güncelliyorum ekran kartımın bios ayarlarına hakim değilim 20-25 dakikaya kontrol edip dönüş yapabilirim
Önce XMP/EXPO açık mı kapalı mı buna bakın ram frekansı düşük kalınca ciddi makas oluşturuyor emsal sistemlerde FPS açısından
Ayrıca görev yöneticisinden ram/bellek kısmına girip orada da çalıştığı frekansı görebilirsin, ramlerinin frekansıyla karşılaştır düşük yazıyorsa kapalıdır

Eğer ki açıksa ve yine de FPS leriniz düşükse şahsi tavsiyem temiz bir format atıp ardından temiz driver kurmak
4 tane driver a ihtiyacın var
GPU, Chipset, Audio ve LAN
Anakartının markasını ve modelini yaz çıkan sayfada support bölümüne gir driverları orda bulabilirsin
GPU driverini de Nvidia App den yüklersin direk
Bu 4ü dışında başka bir şey kurmana gerek yok Driver Booster vs. gibi yazılımlar kullanıyorsan hiç bulaşma onlara

Amd chipset driver indir sitesinden. Biostan da amd smt kapayıp dene. Lolde smt oyle sorun yaşatıyor

Foruma konu açanlar ve çözüm ararken gördüklerimi söyleyeyim.

İlk olarak bilgisiz kullanıcılar, 4-8K Hz farelerin oyunda avantaj sağladığını düşünüp yüksek Hz kullanıyorlar. Çoğu hile koruması ve online oyun 1K Hz üstü fare desteklemiyor. Bu yüzden de oyun garip bir FPS aralığına kitleniyor ve artmıyor. İlk olarak fare Hz oranınız 1K üstündeyse tekrar 1K çekin.

İkincisi X3D işlemci kullanıp 300 FPS görenler olsa da dövüşlerde 120-180 civarında oyun geziyor. Bunun sebebi de oyunun temeli DX9 dayanıyor ve güncellenerek DX11 yükseltiyorlar diye biliyorum. Bu tarz yükseltmeler asla istikrarlı olmuyor. Yani firmanın baştan oyunu yeni bir motorla DX11-12 göre uyumlu yapması gerekiyor. Bu da FPS'in belirli seviye üstünde sapıtmasına yol açıyor.

Yani eski bir oyun olduğundan, aşırı yüksek FPS alabilirim tezi doğru değil. Hatta çoğu zaman eski oyunlar, modern donanımlarda çalışmıyor veya bir sürü sorunla cebelleşiyor. Elbette online bir oyun olduğundan geliştiriciler güncellemeye çalışıyor. Ama bu güncellemeler eski istikrarı koruyarak olmuyor.

Kısaca oyun 100-200 FPS arası ideal, daha üstünde oyunun animasyon, karakterleri birbirini görünce oluşan aksiyonları desteklemiyor. Yani bir video veya esporcunun boş yerde koşarken gördüğünüz 300 FPS'ler doğru oranları yansıtmıyor ki emin olun %1 FPS değerleri büyük ihtimalle 300 ise 150 falandır.

Videoda 5090 ile ortalama 650 boş yerde görüyor. Tek kişiyle dövüşürken birden 350 düşüyor. Ayrıca %1 FPS boş yerde 350 yani aldığı 650 FPS'in yarısı.

Kabaca bu oyun kaynaklı bir limit, oyunun hatası ise bu limiti açık bırakmak. Aslında oyunun kendi limitleri var ve bu limitler savaşlarda ortaya çıkıyor.

Bakın mesela X3D işlemci kullananlar da daha düşük alıyormuş. Yani eski videolar da net bir kaynak değiller.

2026-08-01_16-50.webp

Yani bu oyunda dengesiz bir 120-300 FPS yerine, en düşük oran atıyorum 150 ise oraya sabitleyip oynamak daha mantıklı. Ayrıca FPS oyunu değil bu, FPS oranından çok internet ve sunucu değerleri, doğru konum alma ve takım oyunu daha önemli. Bireysel elbette iş gören maçlar vardır. Ama LOL, Overwatch, Marvel Rivals gibi karakter odaklı oyunlarda ana omurga takım oyunu.

Neyse FPS oranını artırmak adına oyun içi ayar kısmak ve bağlantıda önerdiklerimi de uygulayabilirsiniz.

Ama ben o işlemci ile 80-120 FPS oranına en fazla çıkabileceğinizi düşünüyorum. LOL hakkında çok bilgim yok, belki Reddit veya YT videolarına bakılabilir. Belki spesifik bir ayarı vardır. Bakın mesela bağlantıdaki Reddit'de biri Discord donanım hızlandırmayı kapatınca bayağı artış sağlamış.
Reddit bağlantısı

İstiyorsanız Discord donanım hızlandırmayı kapatın. Bir de donanım hızlandırma kullanan tarayıcı (Chrome, Opera vb.), Spotify, Steam gibi uygulamaları kapatıp test edin. Eğer FPS artıyorsa, oyun esnasında bunlardan Steam'ı mesela açık tutmayın. Spotify donanım hızlandırmasını kapatın. Yedek bir tarayıcı yükleyin atıyorum Edge veya Chrome ana tarayıcınız, gidin Opera veya Vivaldi yükleyin. Bu yedek tarayıcının donanım hızlandırmasını kapatın ve oyun esnasında bu tarayıcıyı kullanın. Ana tarayıcının donanım hızlandırmasını kapatmanızı önermem, çünkü akıcılığı ve video performanslarını çok bozuyor.

2026-08-01_16-49.webp

Oyunun insafına kaldığın bir durum.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,231,575
Üyeler
200,720
Son üye
hamlekpss

Geri