ABLsiz OLED yok ki ama keske olsaBen IPS de göz yorgunluğu yaşarken oledde yaşamadım. Tabii şöyle bir şey qd oledde sdr içeriği geniş gamut modunda izlersem aşırı rahatsız ediyordu mide bulantısı, göz kuruluğu, göz yorgunluğu vs srgb renk uzayın da izleyince hiç yorgunluk yapmadı. HDR içeriği de geniş gamut modunda tükettim yine sorunsuzdu. Çünkü hdr da parlaklık artsa da renkler otomatik yönetiliyor. Aşırı doygunluk söz konusu değil renkler gerçek hayatta nasılsa ekranda da öyle oluyor. İçeriğin amaçladığı gibi gözüküyor.
Oledde göz yorgunluğu yaşayanların bir çoğu dikkat ederseniz qd oled kullanıyor. Woled geçince çoğu kişide düzeliyor tesadüf değil. Qd oled panel, woled panelden renk hacminde aşırı üstün ve renk parlaklığı bile 2 kat hatta eski modellerde 2 katından daha fazla yanlış hatırlamıyorsam.
Monitör kullananların (oled dahil) büyük bir çoğunluğu tüm içerikleri geniş gamut modunda izliyor. Woled de geniş gamut modu qd den cok geride olduğu için göz yorgunluğu yaşayan daha az. Çünkü IPS ten daha canlı görüntüye sahip olsa da qd oled gibi aşırı canlı değil. IPS-VA monitörlerin bir çoğunun renkleri qd oled seviyesine yakın bile değil doygunluk-canlılık olarak. Aynı renk gamutuna sahip modeller olsa bile renk parlaklığı, parlak kaplama ve sonsuz kontrast oranı olunca görüntü aşırı canlı oluyor. Bu yüzden şikayetin az olduğunu düşünüyorum. Ki çoğu kişide Edge lit IPS var.
Bence oversaturation içerikler göz yorgunluğuna sebep oluyor ve bir çok kişi bunu bilmiyor.
HDR da şöyle bir durum var mini led ve oled 1000nit görebiliyor ancak bu değer ekranın küçük bir bölümünü kapsıyor. 350nit sdr ise tüm ekranı kapsıyor. Lcd de sdr 350nit bana fazla geliyor gözümü yoruyor ancak oled monitörde hdr Peak1000 modunda 1000nit gördüğü halde göz yorgunluğu yaşamadım. Hatta Peak1000 bright modunda bile ki bu aşırı parlak gözle görülür şekilde parlaklık artıyor. Oled tv de çoğu zaman hdr parlaklık açısından rahatsız etmedi sadece akşam karanlıkta hdr video açarsam rahatsız ediyor. Oyunlarda yine sorun yok.
Bence oversaturation kullanılmadığı sürece oled en az rahatsız eden seçenektir. ABL bulunduran modellerden kaçınmak lazım onlar rahatsız edebilir.
Benim Plasmadan servis menusune girip ABLyi kapatsam mi diyorum ama omrunden yer, OLEDlerde de oyle ve OLEDler garanti disi olur. QD ile Woled arasindaki renk gamutu farkliligi buyuk olcude kapandi yaw yeni modellerle. Ama iste bu fiziksel sorunlari yasayanlarin ister LCD ister OLED olsun kendine uygun goruntu ayari yapmasi lazim ve LCD kullanacaklarsa PWMsiz olani almalari gerek.