Monitör 12.999 TL.
Mini-LED olması tek başına yetiyor zaten. Local diming sadece kontrast sağlamıyor. 822 CD parlaklığa ulaşıyor bu monitör local diming sayesinde.
Olay OLED alternatifi olması değil, 12 bin TL'ye çok iyi monitör olması. Kimse KTC H27E6 konusuna 8 bin TL koyun OLED alın demiyor mesela.
Demek ki o sağlam bir monitörmüş. VA panele göre yine gayet iyi ghosting durumu var. Yeni nesil bir VA panel olduğu belli.
VA panellerin çoğunluğu 75 ms+ gören Samsung Odyssey G3 gibi. Bu şekilde düşünmek lazım VA panele göre ghosting durumunu yorumlarken.
Hocam 32" bile büyük bana. Oda çok küçük. Daha önce LG 48" C3 oled tv kullandım. O aşırı iyiydi. Ama dediğim gibi 32" bile büyük kalıyor. 27" almam gerek maalesef.
Hocam 32" bile büyük bana. Oda çok küçük. Daha önce LG 48" C3 oled tv kullandım. O aşırı iyiydi. Ama dediğim gibi 32" bile büyük kalıyor. 27" almam gerek maalesef.
Ben 27P3A Pro aldım yarın teslim edilecek.. G64'ü ise arkadaşım aldı onunda çarşamba teslim edilecek taşra bölgesinde olduğumuz için geç geliyor birde Horoz Lojistik firmasına vermişler kargoyu o yüzden beklemedeyiz.
Monitör geldi.
Kurulumu yaptım, Resim ve video yüklemeden önce kısa yazayım. Çok tartışılan stand sallanma bende olmadı. yukarı kaldırdığınızda OSD menü ayarında evet 1 tık sallanıyor ama aşağıya indirdiğinizde hiç sallanma yok.
N11 üzerinden 750 tık hızı indirim kuponu ile 20.7k'ya alındı.
Herhangi bir ölü pixel yok, DP kablosu geliyor, HDMI yok
SDR parlıklık oldukça parlak gündüz çekimlerinde veya kullanımda ciddi göz yorar veya göz kuruluğuna neden olur. Parlaklığı kısmanız lazım.
HDR parlaklığı kısıyor ve muhteşem çalışıyor, g64'den videolara bakarak söylüyorum daha iyi. Çok aydınlık ortamda sanki loş bir ortamdaymış hissi alıyorsunuz. HDR kullanımı aşırı tatlı, Yüksek parlaklık isteyen SDR kullanmak durumunda.
Local Dim oldukça güzel çalışıyor 1k bölge karartma 27inç için yeterli bir seviye olmuş. TLC C6K TV'yi hatırlattı bana resmen onun 27 inç monitörü gibi olmuş.
(Soldaki resim full güneş alan ve perdeler açıkken çekildi sağdaki resim aynı ortam Local Dim-Yüksek haldeyken çekildi)
Burada önemli olan ayar ''Karanlık Parçası Parlayan'' OSD menüsünden bunu -10'na getirince Mini Led -IPS farkı aşırı şekilde ortaya çıkıyor. Siyahlar daha koyu, siyah arkasında beyaz ışık parlamaları önemli ölçüde açılıyor Local Dim-Yüksek ayarda tabi.
Baya fark var....
Oynadığım oyunlara göre Karanlık Parçası parlayan ayarı ile ilgili görseller. HDR-Local Dim Yüksek-Fast-MPRT-Plus Yüksek-Parlaklık yüksek. Renk gamutu standart.
(Türkçeye çevirisi çok hoş karanlık parçası parlayan )
Bir nevi kullanmak zorunlu hale gelmiş gibi. SDR modda'da hemen hemen aynısı aynı görüntü.
Dipnot: n11 üzerinden 20.7k benim kullanım amacıma göre tatmin eder fiyat ancak net maliyet fiyatı bana göre 20k yani 19.999TL 'den çıkış yapmalıydı 1.4k bir tık yüksek. N11 kuponu ile 750Tl düşürseniz geriye kalan 750 Tl yi beklemem derseniz alabilirsiniz memnun eder. Bunun Pro olmayan modeli 2p3a Hz daha düşük onunda ederi 17k olmalı. Yada pro olmayan modeli beklersiniz. Akakçede bir kişi yorum yapmış dedikleri doğru ancak Rusya'da Pro modeli 35Bin ruble, Pro olmayan modeli ise 33 bin ruble bilginiz olsun. bizde de 20k fiyatlama ile Pro modeli oturur 17-18k ilede Pro olmayan modeli oturur. Tabi bu bir tahmin Doların artmayayacağı mücbir sebep olmadan normal şartlarda.
OLED farklı bir teknoloji bana göre, Mini led şuan gördüğüm performans ile OLED'in temizlik veya yanma problemlerini kafaya takmamak için net kullanıcıların alacağı segment olmuş.
g64 ile aradaki farka değermi Panaller farklı, Local Dim'ler farklı Karanlık parçası parlayan OSD menüsü onda nasıl çalışır yada varmı dır görmek lazım ama Pro modelinde HZ önemli ise aradaki farka değer, Pro olmayan modeli ile zaten farka değer. Sağlam bir bölgesel karartma yapıyor bilginiz olsun IPS monitörleri solluyor
Kullanıcı tercih meselesi ancak bunun fiyatının şuan görünce pek de düşeceğini düşünmüyorum. HDR kullanımı SDR'ye göre çok iyi , OLED HDR ile farkı var.. Zaten o yüzden bunun yanına Giriş OLED alacağım. HDR mini led de, SDR ise OLED'de sinema film için ben kullanıcam. Kafamdaki senaryo oydu zaten..
Videolardan Poe1 oynayan birinden anlamıştım iyi olacağını ama şuan HDR ile çok rahat çok profesyonel ve net görüntü göz hiç yormuyor. Beklentimin üstü oldu. SDR'si bir tık abartı geldi bana..
+Yanma ,temizlik sorunu vs yok risk az. Fiyatlamalarda bu önemli. Yine de tabi herkesin monitör beklentisi farklı...
Kullanıcı tercih meselesi ancak bunun fiyatının şuan görünce pek de düşeceğini düşünmüyorum. HDR kullanımı SDR'ye göre çok iyi , OLED HDR ile farkı var.. Zaten o yüzden bunun yanına Giriş OLED alacağım. HDR mini led de, SDR ise OLED'de sinema film için ben kullanıcam. Kafamdaki senaryo oydu zaten..
Videolardan Poe1 oynayan birinden anlamıştım iyi olacağını ama şuan HDR ile çok rahat çok profesyonel ve net görüntü göz hiç yormuyor. Beklentimin üstü oldu. SDR'si bir tık abartı geldi bana..
+Yanma ,temizlik sorunu vs yok risk az. Fiyatlamalarda bu önemli. Yine de tabi herkesin monitör beklentisi farklı...
Monitör geldi.
Kurulumu yaptım, Resim ve video yüklemeden önce kısa yazayım. Çok tartışılan stand sallanma bende olmadı. yukarı kaldırdığınızda OSD menü ayarında evet 1 tık sallanıyor ama aşağıya indirdiğinizde hiç sallanma yok.
N11 üzerinden 750 tık hızı indirim kuponu ile 20.7k'ya alındı.
Herhangi bir ölü pixel yok, DP kablosu geliyor, HDMI yok
SDR parlıklık oldukça parlak gündüz çekimlerinde veya kullanımda ciddi göz yorar veya göz kuruluğuna neden olur. Parlaklığı kısmanız lazım.
HDR parlaklığı kısıyor ve muhteşem çalışıyor, g64'den videolara bakarak söylüyorum daha iyi. Çok aydınlık ortamda sanki loş bir ortamdaymış hissi alıyorsunuz. HDR kullanımı aşırı tatlı, Yüksek parlaklık isteyen SDR kullanmak durumunda.
Local Dim oldukça güzel çalışıyor 1k bölge karartma 27inç için yeterli bir seviye olmuş. TLC C6K TV'yi hatırlattı bana resmen onun 27 inç monitörü gibi olmuş. Alıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüle
(Soldaki resim full güneş alan ve perdeler açıkken çekildi sağdaki resim aynı ortam Local Dim-Yüksek haldeyken çekildi)
Burada önemli olan ayar ''Karanlık Parçası Parlayan'' OSD menüsünden bunu -10'na getirince Mini Led -IPS farkı aşırı şekilde ortaya çıkıyor. Siyahlar daha koyu, siyah arkasında beyaz ışık parlamaları önemli ölçüde açılıyor Local Dim-Yüksek ayarda tabi. Alıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüle
Baya fark var....
Oynadığım oyunlara göre Karanlık Parçası parlayan ayarı ile ilgili görseller. HDR-Local Dim Yüksek-Fast-MPRT-Plus Yüksek-Parlaklık yüksek. Renk gamutu standart. Alıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüle Alıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüle
(Türkçeye çevirisi çok hoş karanlık parçası parlayan )
Bir nevi kullanmak zorunlu hale gelmiş gibi. SDR modda'da hemen hemen aynısı aynı görüntü.
Dipnot: n11 üzerinden 20.7k benim kullanım amacıma göre tatmin eder fiyat ancak net maliyet fiyatı bana göre 20k yani 19.999TL 'den çıkış yapmalıydı 1.4k bir tık yüksek. N11 kuponu ile 750Tl düşürseniz geriye kalan 750 Tl yi beklemem derseniz alabilirsiniz memnun eder. Bunun Pro olmayan modeli 2p3a Hz daha düşük onunda ederi 17k olmalı. Yada pro olmayan modeli beklersiniz. Akakçede bir kişi yorum yapmış dedikleri doğru ancak Rusya'da Pro modeli 35Bin ruble, Pro olmayan modeli ise 33 bin ruble bilginiz olsun. bizde de 20k fiyatlama ile Pro modeli oturur 17-18k ilede Pro olmayan modeli oturur. Tabi bu bir tahmin Doların artmayayacağı mücbir sebep olmadan normal şartlarda.
OLED farklı bir teknoloji bana göre, Mini led şuan gördüğüm performans ile OLED'in temizlik veya yanma problemlerini kafaya takmamak için net kullanıcıların alacağı segment olmuş.
g64 ile aradaki farka değermi Panaller farklı, Local Dim'ler farklı Karanlık parçası parlayan OSD menüsü onda nasıl çalışır yada varmı dır görmek lazım ama Pro modelinde HZ önemli ise aradaki farka değer, Pro olmayan modeli ile zaten farka değer. Sağlam bir bölgesel karartma yapıyor bilginiz olsun IPS monitörleri solluyor
Bloom ve Local dim Kapalı şekilde Satandart veya Fast Ips diye geçen modellere göre İps Glow oldukça düşük hatta yok denecek kadar az.. SDR 'de hiç problem yaşamazsın çünkü çok yüksek parlaklığı var açığı iyi kapatıyor ama HDR' de problem yaşarsın... HDR 'da kullanmak zorunlu hale gelmiş bir nevi. HDR'de Bloom ve local Dim açsan dahi Masaüstünde komple siyah düz arka planda görev çubuğundaki saat kısmının yani masaüstü sağ alt tarafın beyaz yansıması düz arka siyah masaüstünde bulunduğu yere beyaz yansıması oluyor. Veya mouseyi masaüstünde siyah arka planda tutarsan etrafı beyaz parıldıyor iz bırakıyor bu sadece HDR' de oluyor. SDR'de problem yok.
HDR Local Dim açık Bloom Kapalı- Komple her şey kapalı (Parlaklık %100)
SDR (Yukarıdaki ile aynı)
Kişiye göre değişir. ATW polarizer SDR' de ciddi oranda ATW polarizer yok. Şaşırtan kısım o zaten. Bende eski HP x24ih Ips var doğal olarak baya fark varda resimlerde görüldüğü gibi değil veya incelemesini yapanlarda. Çünkü fotoğraf çekilen ile gözün gördüğü aynı değil. HDR kısmında ATW polarizer ciddi oluyor buna da yukarıda yazdığım gibi azaltıyorsun fakat başka şeyleri tetikleyebilir. Chrome veya nette gezinirken misal Mouse beyaz kısmı parlamaz siyah yerlerde ama siyah düz masa üstünde parlıyor. Veya yandan bakıldığında HDR'nin herşeyi açtığında Local dim,Bloom, MPRT Plus ...OSD menüsünü oldukça geniş. her kullanım için mecburen ayar yapman lazım 1 kere yapınca hafıza alıyor. Kullanım amaçlarına göre o ayara geçmeye zorluyor sizi çünkü göz takılabilir. Bazı noktalar sizi tatmin etmeyebilir. Çoğu lişi MPRT Plus'ı anlamamış ama ben kullanıyorum ona göre bloom ve parlaklık ayarlaması yapılması lazım. Kısaca ATW polarizer HDR' de uğraştırıcı biraz.
Oyun HDR ayarı ile Sinema HDR ayarı misal default iyi değil. Film dizi izlemeleri mecburen SDR kullanıyorum herhangi bir HDR Calibrasyon veya piyasa da dolanan github gibi yerlerden bir ayar, program vs indirmedim. Micrasoft'tun HDR Calibrasyon uygulaması fena değil. 1 kere denedim ama pc uzun kullanımda ayar otomatik bir anda sebepsiz bozuldu/kaybnoldu. Maviler mor oldu nedenini çözemedim. Restte düzeldi. sonra ayarı sildim.
Benim haklı çıkmak gibi boş dertlerim yok. Konulara girişin biraz egolu geliyor bana ve monitör bilginde hakaret olarak algılamazsan bence çok az. Referans için monitör kullanan biriyim. Hemen şuan sana va panel baş ağrısı ve göz kuruluğu konusu dolusuyla atarımda atamayacağımı düşünmen daha iyi olur benim için diye atmıyorum, zaten sen görmeyince öyle konular açılmamış oluyor sanırım. Monitörden anlayan anlamıştır zaten yazdığımı, neyi kastettiğimi ve ne anlattığımı. Gayet net ve açıklayıcı şekilde yazdım anlamadıysan tekrar okursun tekrara düşmeye gerek yok. Ben kendi tecrübelerimle konuşurum, başkalarının tecrübeleri ile değil. Yoksa 768p monitöre 10 saat bakıp memnun olanda tanıyorum, 4k monitörden memnun olmayanda tanıyorum. Her araç kullanan şöför oluyorsa, F1'e gitsin herkes aynı hesap. 400cd full'de yüksek doygunlukta fabrikasyon kullanıyorsa zaten rahatsız eder, benide ediyor. Düz sadece panel tipi olarak temel şeyler dışında kıyaslama yapamazsın. Ben sana teknik şeyler yazmışım, sen bana ayarlardan mavi ışık kapatınca bile göz kuruluğu oluyor yazmışsın Anlaması gereken anlamıştır gerekeni diye düşünüyorum.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:
Onuda yazacaktımda sen zaten kanıtlı cevabını atmışsın diye çok üstelemek istemedim. Biz bazı monitörlerin detayına hiçbirşekilde ulaşamıyoruz, 3 aşşağı 5 yukarı ne kullanmıştır diye tahmin ediyoruz Onlarda kaynak yok, bunda zaten sitesinde bile mevcut çoğu detay.
Atsana va panel baş ağrısı ve göz kuruluğu yapıyor konularını bakim.Lafın altında kalmamak için çevirme şimdi.Atamıyorsan zaten yorumunun bir geçerliliği yoktur.