Ben bu zamana kadar çok sistem kurdum. Çok alakasız ramleride yan yana taktım. Bir kez uyumsuzluk denk geldi o da bu patriot markada Bu şekilde tekli aldığım ramler yanyana çalışmadı. Yüzde doksan problem olmaz ama garantisi yok olmayacağının.
Aynı ramin ss yada ds versiyonu olabiliyor buna dikkat etmek gerekiyor.
Ram bozuk değil ve dual çalışmıyorsa sorun ramde değil anakarttadır. Otomatik çalıştırmıyorsa düşük olanın gerilim ve tmingleri elle ayarlanıp dual çalıştırılır. Rame b.k atılmaz. Ram etiketinde ne yazıyorsa o hızda çalışır gerisi anakart üreticisindedir. B.k atılacaksa nakarta atılır. Sorun Aanakart listesine bakmadan ram alan tecrübesiz kullanıcıdadır.
Ddr4e kadar sorun olmuyordu. Ddr5 ile yüksek hızdan dolayı ramlerdeki uyum sorunları arttı. Ddr5ler nazlı sorunsuz kullanmak isteyen anakart destek listesinden seçsin.
Ben geçen ay hepsiburada üzerinden satıcısı hepsiburada olarak 2 tane ayrı aldım. Model numaraları aynı sonları da 82 83 şeklinde bitiyordu. Banttan peş peşe çıkan iki ram i yollamışlardı. Belki de satıcı hepsiburada olduğu için bu şekilde denk geldi ve hiçbir sorunu yok ramlerin. SK Hynix H-Die çıktı. Sadece expo açıp devam ettiğim için A-Die olmaması da benim için bir sorun oluşturmadı. Doğru yerden ve doğru satıcıdan alınırsa bu risk epey azalıyor bence çünkü alırken satıcıya bununla alakalı mesaj da atmamıştım.
Ram bozuk değil ve dual çalışmıyorsa sorun ramde değil anakarttadır. Otomatik çalıştırmıyorsa düşük olanın gerilim ve tmingleri elle ayarlanıp dual çalıştırılır. Rame b.k atılmaz. Ram etiketinde ne yazıyorsa o hızda çalışır gerisi anakart üreticisindedir. B.k atılacaksa nakarta atılır. Sorun Aanakart listesine bakmadan ram alan tecrübesiz kullanıcıdadır.
Ddr4e kadar sorun olmuyordu. Ddr5 ile yüksek hızdan dolayı ramlerdeki uyum sorunları arttı. Ddr5ler nazlı sorunsuz kullanmak isteyen anakart destek listesinden seçsin.
Ben birini Amazon'dan vizyon bilgisayar dan aldım. Birini hepsiburadadan direkt kendi sattığından aldım ikisi de h Die, takar takmaz expo tanıdı diğerini hatta manuel ayar dahi yaptık sorun yok şimdilik.
Mesela benim anakart listesinde destekliyor gözüküyor? Mevzu zaten anakart-ram uyuşmazlığında. Burada sorun anakarttadır diyelim işte geliyor bu modülü buluyor. Upgrade yapmak için ram aldım. Çalışan sistemdeki anakartı değiştirip ramin uyumlu olacağı doğru anakartı bulasaya kadar yenisini mi almalıyım?
Ayrıca o listeye de şartlanmamak lazım.
Burada ürüne bok atılmamalı. AMA iyi kontrol edilmesi gerektiğinin farkında olunmalı. Çoğu kişi tak kullan seviyesinde olabilir. Ürünün sistem seçtiği / kalite kontrolünün zayıf olduğu bir gerçek. Buna yok demenin bir anlamı yok.
Mesela benim anakart listesinde destekliyor gözüküyor? Mevzu zaten anakart-ram uyuşmazlığında. Burada sorun anakarttadır diyelim işte geliyor bu modülü buluyor. Upgrade yapmak için ram aldım. Çalışan sistemdeki anakartı değiştirip ramin uyumlu olacağı doğru anakartı bulasaya kadar yenisini mi almalıyım?
Ayrıca o listeye de şartlanmamak lazım.
Burada ürüne bok atılmamalı. AMA iyi kontrol edilmesi gerektiğinin farkında olunmalı. Çoğu kişi tak kullan seviyesinde olabilir. Ürünün sistem seçtiği / kalite kontrolünün zayıf olduğu bir gerçek. Buna yok demenin bir anlamı yok.
Aslında QVL'de anakart firması tam olarak o ramleri o hızda test etti anlamına geliyor , Bütün ddr5ler uyumlu olur zaten Samsung hynix ve micron üretiyor çoğunlukla , Anakart firmasının kendi testi onlar . Listede olmaması sebebi sadece firmanın test etmemesi . Uyumsuzluk değil.
Aslında QVL'de anakart firması tam olarak o ramleri o hızda test etti anlamına geliyor , Bütün ddr5ler uyumlu olur zaten Samsung hynix ve micron üretiyor çoğunlukla , Anakart firmasının kendi testi onlar . Listede olmaması sebebi sadece firmanın test etmemesi . Uyumsuzluk değil.
Evet. Aynı şeyi söylüyoruz. Listeye çok şartlanmamak lazım. Diğer arkadaş için durumu belirttim. Olay listede bitseydi ben veya başkası sorun yaşamazdı.
Uzun uzun yazmışsınız ama yarısı gereksiz ve boş. Benim bahsettiğim olay ddr4 ile oldu. Anakartım deskmini b760. Aynı satıcıdan 2 adet aldığım ramlerdi. Birebir aynı ram. Yüksek hız profili seçme haricinde ayar yapmadım biostan. 1-5 dk çalışıp donuyorlardı. Sonra Kingston marka ram aldım zamanlaması aynı olan. Aynı anakartta biri yine patriot diğeri alakasız iki ram hiç bir ayar yapmadan çalıştı. Onda da yine yüksek hız seçme harici ayar yapmadım. Şu an calisan patriot ds dual rank , yanındaki Kingston ss single rank. Anakart üreticileri çalışabilecek tüm ram modellerini yazmaz. Listede olmayan bir ramin çalışıp çalışmayacağını denemeden bilemezsiniz. Bu zamana kadar listede olmayan ramler daima çalışmıştı. Daha herkesin sayabilecegi markalardı. Yazınızdaki tek mantıklı yan zamanlama ayarı yapılabilirdi ama uğraşmak istemedim yeni aldım. Donanım almayı seviyorum. Çin malı anakartlarda aldım hiç birinde sıkıntı yaşamadım. Bireysel kullanıcı olmama rağmen elimde 5 bilgisayarlık malzeme var. Kaç kez farklı kombinasyonlarda kurdum dağıttım emin değilim. Ram timing işine hiç girmemiştim gerek olmadığı için. Patriot markasını denemek için bir kez aldım onda da direk takınca çalışmadı. Şu an yine de patriot ddr5 aldım. Uygun fp denk gelirse yine alırım Tanımadığın birine bok atmadan da yazabilirsin.