KaptanMC
80+ Silver
- Reaksiyon skoru
- 2,106
Yani ilk kısım bayağı karışık olmuş. PC'yi Vatan'dan mı topladın, ayrı ayrı mı topladınız anlamadım ama neyse. Garantisi duruyorsa tamam.hocam şöyle bir durum oldu pcyi ben tek tek toplayamadım ailevi sebeblerden başkası topladı ve en sonda dediki bunları toplamamız için vatanda bir parçada ordan almamız lazım vatandanda kule tipi soğutucu alarak toplama işini bedavaya getirmiş olduk vatandan arkadaşı sayesinde. 2 yıl nerdeydin dersende çok oyun oynayamazdım ben 1 yıl boyu sınav dönemimdi üni filan derken hiç oturmadım gibi bişe bu senede öyle oldu pc evde olduğundan pcye bakma bile bakamaıyodum ancak tatillerde ondada ekipçe valo cs oynadığımız için oyundan atmıyodu ben ne zaman hikaye oyunlarına başladım o zaman fark ettim 6 aydır filan diyim size bu sorunu çözmeye çalışıyourm önceden normal sanardım ayar kısardım çok bi sorun olmazdı (şimdide garantileri bitmeden sorunlu olan parçayı bulup garantiye yollamak istiyorum hepsinin garantisi duruyor bu yıl sonuna kadar)
Ama şimdi baktımki bu iş işlemci macunuyla çözülür bişe değilmiş yazılımsal bişe gibi ben hep sıcaklıktan sanardım işlemci macunu yenilenecek fanlar bi gözden geçirelecek hava akışı filan e şimdide kpss illeti var gene çok oynamıyorum oyun ama bu sorun artık ne çözmek istiyorum 2 saat oyunum zehir oluyo bana
işlemci sıcaklığını termal macuna veriyorum yenilemeden anlayamam ama benim gözüme batan ram sıcaklığı 80 üstü çok garip bakımı yapılacak ama dedim gibi kasa olduğu için hadi alıp gideyim diyemiyosun mecbur araba lazım
yani ölme eşşeğim ölme benim iş umarım anlatabildim
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:
son bir gelişme olarakta şunu ekliyim belki başka birininde başına gelir ekran kartının mhz kıstım manuel olarak pik atmasından olabilir diye birde cmd üzerinden Windows Dosya ve Disk Hatalarını Onarma kodları varmış onları yaptım ve the last of us 1 saatten fazla açık durdu ve atsın diye fulun fulune çektim atma olmadı tabi bida girdiğimde oyuna daha net anlaşılır son durum böyle arkadaşlar yardımlarınız için çokkk sağolun Allah razı olsun. farklı bir önerisi olan varsa yazarsa memnun olurum
Şimdi öncelikle, o “MEM” yazan şey RAM değil, VRAM olması lazım hocam, yanlışım yoksa. Yani ekran kartının içindeki bellekler. RAM'de ise direkt “RAM” veya Türkçeyse “bellek” yazar diye hatırlıyorum. MSI Afterburner ayarlarınızdan bakabilirsiniz. İzleme kısmından üzerini tiklediğiniz şeylere tek tek bakın; hangisinin OSD kısmında “MEM” yazıyor ve aktifse, dediğim gibi VRAM ise gayet normal. Oyunda 80 falan olması normal, bu kart genelde %75-80 arası oluyor zaten.
Ayrıca ayarları niye kısıyorsunuz? O ekran kartının 2K çözünürlükte The Last of Us'ı yüksek/ultra ayarlarda bile 60 FPS falan vermesi gerekiyor. Yani en fazla oyun kasar; gücü yetmiyorsa bir kartın direkt oyundan atması gerekmiyor. Oyundan atması için 4K Ultra ayarlarda Cyberpunk 2077'yi Ray Tracing vs. açıkken, FSR falan kapalıyken oynamanız lazım. Yani çok ekstrem durumlarda olur öyle. O yüzden boşuna ayarları kısmayın.
Ayrıca driver'dan kıstığınız o MHz ayarı ekran kartının gücünü düşürüyor. O kadar para verdiniz, niye gücünü düşürüyorsunuz?
Ayrıca daha önce açılmışsa termal macunları, kapatsanız bile bir süre sonra kuruyor. Mümkünse kaliteli, sağlam bir termal macun alın. Sonra fanın altını ve işlemcinin üzerini düzgünce, hafifçe ve mikro çizikler yapmadan peçeteyle vs. silin. Ardından işlemciye X şeklinde macun sürün ve fanı düzgünce monte edin. (Ayrıca fanınızın marka/modeli nedir? Hatta direkt sistemin bir fotoğrafı da güzel olur.) İnternette “How to apply thermal paste the best way” diye aratıp bakabilirsiniz. Ne fazla ne az olmalı; fazla sürerseniz ısı iletkenliği azalır. İnce olması gerekiyor, zaten videolarda görürsünüz.
Ayrıca MHz düşmesi beni şüphelendirdi. Bu yüzden normalde ekran kartının BIOS'unu güncelle derim ama sen pek anlamadığın için yanlış BIOS indirirsen kartı bozabilirsin. Senin ekran kartında ve diğer yeni ekran kartlarında da çift BIOS var ama eğer ilkini bozarsan, sonra ekran kartındaki tuş ile BIOS'u değiştirip “tekrar bozduğumu düzelteyim” derken onu da bozarsan kartı çöp edebilirsin. Yani o yüzden dokunmasan daha iyi olur aslında. Zor bir şey değil, kolay ama doğru modeli ve birebir aynı belleğe ait BIOS'u bulman gerek. Birkaç önemli detay daha var, o yüzden hata yapma riskini göze alma; en iyisi şimdilik BIOS'a dokunmamak.
Mümkünse ayarları eski hâline döndür, driver'dan yaptıklarını sıfırla. Sonra oyuna gir. Oyun çöktüğünde Windows Günlükleri'ne gir, oradan Sistem ve Uygulama kısmına bak. Oyunun tam çöktüğü saniye veya dakika aralığında alınmış hataların içeriğine bakıp buraya SS at, bir de öyle bakayım.
İstersen yapay zekâya da at durumu. Yaşadığın sorunu falan anlat, sonra “Forumdaki biri bana bunu yazdı, burada ne demek istemiş ve bunları nasıl yaparım?” diye sor. O sana nasıl yapacağını açıklar. Tabii GPU BIOS'una dokunma; o kısmı yapma henüz. O en son seçenek.
Son olarak mümkünse başka bir arkadaşından GPU ödünç al veya evde eski bir tane varsa onu takıp test et. Eğer sorun olmazsa GPU'nu garantiye yolla. Gerçi sorun bambaşka bir şeyden de kaynaklanıyor olabilir, bilmiyorum. Orada olsam çözerdim de buradan elimden pek bir şey gelmiyor.