Neden Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Puanları Her Sene Düşüyor?

kendim bilgisayar programcılığından yeni mezun oldum usta AI olmasa ben bir cacık çıkartamazdım ortaya söylüyom açık açık

kendim bilgisayar programcılığından yeni mezun oldum usta AI olmasa ben bir cacık çıkartamazdım ortaya söylüyom açık açık
çıkartırdınız ama bu kadar kolay olmaz 10 kat daha zor olur zamanınız gider kafanız ağrırdı aı seçilimi artırıyor doğru ama kullanmayı bilen adam da seçilimde öne çıkıyor

Ziraat mühendisliği nasıldır?
Hocam, mühendislikler arasında (Excel mühendisliği hariç) en kolay bölümdür.
Arkadaşlarım okuduğu için gelecek planlarını sorma fırsatım olmuştu.
Çoğu Kpss'den atanmayı planlıyor ki bu konuda puan avantajları oluyor.
Diğer yandan devletin verdiği hibeler ile kendi yolunu da çizebilirsin.
Arkadaşlar 24 25 de 50k ile alan üniversite 2026 da 70k ile almış, oranı belki değişebilir ama her üniversitede bu artış var neden acaba bu millette neden böyle bir aşk var?
İnsanlar yapay zekanın gelişimden sebep bilgisayar mühendisliğinin önünün kapanacağını düşünüyor ki tam olarak doğru bir düşünce değil.
Yapay zekanın gelişimine katkıyı sizce en çok hangi mühendislik bölümü sağlayacak?
Bilgisayar mühendisliği ve yazılım.

millet tıp istiyor hep işi garanti bilgisayar mühendisligi artık düşünte yazılım daha çok öne çıkıyor

Hocam hiç sormayın, şu an millet ikiye ayrılmış durumda.

İlk grup; bilgisayar, teknoloji ve yazılımla ilgilenen, sektörü takip eden insanlar. Bu grubun büyük kısmı, yapay zekânın yazılım alanında ne kadar ilerlediğinin, piyasada özellikle yeni mezun yazılımcılar için ciddi bir rekabet ve işsizlik sorunu olduğunun farkında. Bu yüzden uzay-havacılık, makine, elektronik, yapay zekâ mühendisliği (ki bence Türkiye’de en balon bölümlerden biri) gibi alanlara yönelenler ya da farklı mühendislik ve tıp bölümlerini tercih edenler artıyor. Bu nedenle bilgisayar ve yazılım mühendisliği bölümlerine olan ilgi azalıyor.

Diğer grup ise genelde teknolojiyle çok ilgisi olmayan kişilerden oluşuyor. Instagram ve YouTube’da “yazılımdan parayı vurdum”, “yaptığım uygulamadan milyon kazandım”, “ilk yazılımcı günüm” gibi içerikleri veya Elon Musk, Google, Facebook gibi örneklerin başarı hikâyelerini görüp; “Masa başında oturup bilgisayar kullanarak milyonlar kazanabilirim” düşüncesiyle bilgisayar programcılığı, yazılım ve bilgisayar mühendisliği bölümlerine yöneliyor.

Bu yüzden ilerleyen yıllarda Türkiye’de çok fazla işsiz bilgisayar mühendisi ve yazılımcı görebiliriz. Üstelik bu durum sadece Türkiye’ye özel değil; yapay zekâ nedeniyle dünya genelinde yazılımcı ihtiyacı azalıyor. Eskisi gibi “Türkiye’de iş bulamazsam Amerika’ya giderim” kafasıda işe yarammayacak

Hocam, mühendislikler arasında (Excel mühendisliği hariç) en kolay bölümdür.
Arkadaşlarım okuduğu için gelecek planlarını sorma fırsatım olmuştu.
Çoğu Kpss'den atanmayı planlıyor ki bu konuda puan avantajları oluyor.
Diğer yandan devletin verdiği hibeler ile kendi yolunu da çizebilirsin.

İnsanlar yapay zekanın gelişimden sebep bilgisayar mühendisliğinin önünün kapanacağını düşünüyor ki tam olarak doğru bir düşünce değil.
Yapay zekanın gelişimine katkıyı sizce en çok hangi mühendislik bölümü sağlayacak?
Bilgisayar mühendisliği ve yazılım.
Teşekkürler hocam haftasonları bağcılık ve köy işleri ile uğraştığımız için merakım var ve meslek lisesi bilişim bölümündeyim bu sene sınava gireceğim hangisi daha mantıklı olur pc veya yazılım mı ziraat mühendisliğimi?

öyle hocam zaten arkadaş çok karamsar yorum yapmış her zaman sizi öne çıkaracak, sertifika, yapay zekanın çıkması ile açığa çıkan yeni dallar üzerinde uzmanlaşma, deneyimsiz mezunlar arasından sıyrılmak yani işin özünde ekmek yemenizi sağlayacaktır. ama bilgisayar mühendislerine göre yazılımcıların işi biraz daha zor
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Yapar hocam, misal veriyorum sen yazılımcısın ve oyun programlıyorsun burada sadece kod mu yazılıyor işin özünde hayır texture işler optimizasyon işleri gibi zibilyon işle uğraşıyorsun ve bunu tek bir yazılımcı yapmıyor alanında ustalaşmış olan yapıyor web mi tasarlıyorsun yapar, kod mu yazıyorsun kısmen yapar. bir siber güvenlik şirketinde beş bin tane siber güvenlik uzmanı vardır ama işin özünde kimisi pentest kimi soc kimisi cloud security gibi alanda çalışıyordur yapay zekanın babası gelse tabikide cloud security işini elinden alamaz adamın. Ama entry level 10 kişinin yaptığı işi aı kullanmayı bilen 5 entry level adam yapıyor ve aı kullanmayı bilen adam entry olarak kalmıyor gelişiyor

Aslında yapay zeka teknoloji meraklarının o yönde meslek yapmasını engelleyecek kötü bir etken değil, mezunlar arası seçilimi artırıyor sadece
1 adam ve gelişmiş 100 Ai ajanı her şeyi yapabilir, şuanki sorun aşırı maliyetli olması. Birçok firma çalışanlarına verimlilik artışı için Ai sağlamayı denedi ve astronomik faturalar ödediler 😀

Bilgisayar mühendisliği bölümü sağlık liseleriyle aynı duruma gelmiş.
Hiç sormayın hocam 2024 te baktığımda bilgisayar ve yazılım vs. tıp ile kapışıyordu puanı özellikle ai ile kod yazanlar (vibe cıding yapanlar) kendini yazılımcı sanıyordu sorna kodu da ai yazıyor diyip seçiyordu galiba bilmiyorum ama tıp ile kapılmak nedir ya

Kardes sen ciddi bir cevap arıyorsun ama burası cami çay ocağı gibi konuşanların yarısı lise mezunu.

Gerileme sebebi önceden cok yükselmisti hatırlarsan berat albayrak zamanında 1milyon yazilımci diye bisey başlatmıştı ve sağda solda durmadan reklam yapılıyordu herkes bilgisayar başına oturmamış ögrenci bile babasının baskası ile tercih etmişti.

Simdi o kadar propaganda yapan yok ve özel sektör eskisi gibi değil hype ı azaldı.
Normal seviyesine geriliyor.

İş yok öğrenci çok ve AI şuan Türkiyedeki bilgisayar mühendislerinin %50 sinin işini yapabilecek potansiyelde.
%50 çok iyimser bir rakam olmuş hocam

AI sağolsun daha da düşecek.
Bence daha iyi hocam piyasada çok boş beleş insan var bence yazılım vs. Üniversitesine yetenekle girilmeli, Türkiyenin en iyi üniversitelerin’de yazılım bölümünden mezun olup yazılımda berbat olanlar hatta nerdeyse hiç bir şey bilmeyen işe başladıktan sonra öğrenmeye başlayanlar var vs…

Teşekkürler hocam haftasonları bağcılık ve köy işleri ile uğraştığımız için merakım var ve meslek lisesi bilişim bölümündeyim bu sene sınava gireceğim hangisi daha mantıklı olur pc veya yazılım mı ziraat mühendisliğimi?
Hocam valla bilgisayar ve yazılım mühendisliğini daah çok bu konuda önceden merağı olup kendini geliştirmişler okuyor ki bölüme gidince kendini onlar arasında geri hissetmeyeceksen gidebilirsin.
Ziraat mühendisliğinde dediğimi gibi kpss veyahut bir projen varsa hibe yolu ile ilerleyebilirsin.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,235,743
Üyeler
201,834
Son üye
İptal
Geri