risharo
80+
- Reaksiyon skoru
- 0
- Merhaba, i9-14900K işlemcili masaüstü sistemim var. Bilgisayarı yaklaşık 3 yıldır kullanıyorum ve aldığım günden beri işlemci sıcaklıklarıyla ilgili sorun yaşıyorum. Sorunu bir türlü çözemedim. Termal macunu bugün yeniledim ve fan RPM değerleri normal görünüyor. Buna rağmen boşta yaklaşık 50°C, LoL gibi hafif bir oyunda bile 90-100°C, zaman zaman 100°C+ sıcaklık görüyorum. Soğutucum MSI MAG CoreLiquid 360R V2 White. Biostan xmp1 seçtim ve başka bir ayarı değiştirmedim. Ve bu sıcaklıklar canımı sıktığı için 2 gün önce bilgisayarımı bir bilgisayarcıya götürdüm. Sorunun çözülmesi için 2 gün bekledim ve aldığım cevap şunlar: Sıvı soğutucu kablo bağlantıları yanlış takılmıştı, düzeltildi. Anakart BIOS yazılımı güncellenip işlemci güç ve stabilite ayarları soğutma sisteminize uygun şekilde optimize edildi. Yaptığımız testlerde donanımsal optimizasyonlar başarıyla tamamlandı. Ancak kendi SSD'nizdeki mevcut Windows kurulumu, içerisindeki eski yazılım ve güç profilleri nedeniyle BIOS'ta koyduğumuz isınma önleyici güç limitlerini devre dışı bırakmakta ve işlemciyi tekrar 100°C seviyelerine çıkarmaktadır. Test SSD'miz ile yaptığımız denemelerde temiz bir Windows kurulumu sonrası sıcaklıkların tamamen normale döndüğünü (60°C - 90°C) gözlemledik. Ve bu işlemler için yaklaşık 4 bin tl civarı fiyat istendi. Bu normal fiyat mı bilmiyorum ve sadece bios ayarı yapılıp kablonun yeri değiştirildiği için mi dereceler düştü? Bu arada bilgisayarıma formata gerçekten gerek var mıydı çünkü yaklaşık 2.5 ay önce zaten ben kendim format atmıştım ve bilgisayarımı düzgün kurup virüslü hiç bir uygulamama indirmemiştim. (Bundan önce format attığım zamanlarda hiç bir zaman işlemcide derece düşümü yaşamamıştım)
Açıkçası windowstaki yazılımların biostaki güç limitini ezip işlemciyi böyle 100 dereceye vurması bana pek mantıklı gelmedi. Aranızda böyle bir şey yaşayan oldu mu hiç,format atsam düzelir mi yoksa adamlar beni mi yio
-