Dostlar Bu Bilgisayar Neden Çöküyor?

RevenKalr

80+ Platinum
Reaksiyon skoru
4,449
Dostlae selamlar, önceden oyunlarda vesaire çökme yaşıyordum, ekran kartında sorun var sanıyordum garantiye yolladım. Testlerini yapıp macununu yenileyip sorun yok deyip yolladılar, güç kaynağım 500w idi, ondan çöküyor dediler bende 750w tuf gaming güç kaynağı aldım, ama son zamanlarda cod 2018 de çöktüğü için tekrardan deneyeyim dedim fakat yine çöktü bi 5-10dk sonra.
Bu sorun nedendir, neden olduğunu nasıl anlarım? dump dosyalarından falan anlayabilir miyiz?

Sistem: Gigabyte Rx7700xt
r5 7500f
16gb teamforce 6000mhz ram
512gb kc3000ssd
1tb hdd
B650m s2h anakart
asus tuf 750w psu

Ekler

• 72FA35E3-6D87-430E-9981-5A9D315F28BC.webp
    72FA35E3-6D87-430E-9981-5A9D315F28BC.webp
    237.7 KB · Hit: 44
En son bir moderatör tarafından düzenlendi:
GPU'da daisy chain yapmıyorsanız (tek kablodan 2 tane 2+6 pin beslemesi), bunu temiz bir format sonrası da yaşıyorsanız; GPU'nuzda arıza olabilir.

amd driverları genelde sorunlu oluyor diyorlar bende şahsen öyle düşünüyorum hocam ddu ile driveri kaldırıp eski sürüm dener misiniz 6800 kullanıyorum çoğu zaman çöküyordu siyah ekranda kalıyordu reset atmadığım sürece düzelmiyordu bende eski driver yükleyince düzeldi denemekte fayda var geçmiş olsun can sıkıcı durum

GPU'da daisy chain yapmıyorsanız (tek kablodan 2 tane 2+6 pin beslemesi), bunu temiz bir format sonrası da yaşıyorsanız; GPU'nuzda arıza olabilir.
dediğinizi yapıyorum, güç kısmı tek bir kabloya takılı.
kartı garantiye geçen hafta yolladım, bütün testleri sorunsuz geçtiğini söyledikleri bi kağıt ile birlikte gönderdiler
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

amd driverları genelde sorunlu oluyor diyorlar bende şahsen öyle düşünüyorum hocam ddu ile driveri kaldırıp eski sürüm dener misiniz 6800 kullanıyorum çoğu zaman çöküyordu siyah ekranda kalıyordu reset atmadığım sürece düzelmiyordu bende eski driver yükleyince düzeldi denemekte fayda var geçmiş olsun can sıkıcı durum
Bir ara çok driver denemiştim ama fayda etmedi diye hatırlıyorum

dediğinizi yapıyorum, güç kısmı tek bir kabloya takılı.
kartı garantiye geçen hafta yolladım, bütün testleri sorunsuz geçtiğini söyledikleri bi kağıt ile birlikte gönderdiler

Bir ara çok driver denemiştim ama fayda etmedi diye hatırlıyorum
Lütfen 2 ayrı kablodan verip deneyin bir de

nvidia alın kardeşim kafanız rahat olsun. o kadar sorunları var amd'nin görüyorsunuz.. en basitinden işlemcide AMD ekran kartında NVİDİA.

Sorun kablo değil. Sorun kart belli, servisler işgüzar ve işten anlamaz, lavuklar la dolu. Bu kartları oyun oynamak için alıyoruz akşama kadar test etmek için değil. Adam kartı Furmark a sokup test ok diyor. Aynen böyle yaz ben kartı sabah akşam Furmark a sokmak için almadım, adam gibi oyun testi yapın kart çöküyor yaz bi de flash ile video koy gönder servise.

Lütfen 2 ayrı kablodan verip deneyin bir de
Hocam 2 ayrı kablodan verip denedim ama 1-2 kere daha çökme yaşadım, sonra amd üzerinden ekran kartının mhz ini 2430 a sabitledim ve 50dk lık oyun süresince çökme yaşamadım, yaşarsam başka bi çözüm arayacağım

nvidia alın kardeşim kafanız rahat olsun. o kadar sorunları var amd'nin görüyorsunuz.. en basitinden işlemcide AMD ekran kartında NVİDİA.
Hocam ilana atıyorum 7700xt yi, driver problemi büyük ihtimalle bu sorun, çünkü ağır testlerde bir sorunu yok.
5060 falan alırım, gücü biraz düşer ama kafam rahat olur

Sorun kablo değil. Sorun kart belli, servisler işgüzar ve işten anlamaz, lavuklar la dolu. Bu kartları oyun oynamak için alıyoruz akşama kadar test etmek için değil. Adam kartı Furmark a sokup test ok diyor. Aynen böyle yaz ben kartı sabah akşam Furmark a sokmak için almadım, adam gibi oyun testi yapın kart çöküyor yaz bi de flash ile video koy gönder servise.
Çok doğru diyorsun hocam, tekrardan çok fazla yaşamaya başlarsam bu sorunu, dediğiniz gibi yollayacağım

Hocam 2 ayrı kablodan verip denedim ama 1-2 kere daha çökme yaşadım, sonra amd üzerinden ekran kartının mhz ini 2430 a sabitledim ve 50dk lık oyun süresince çökme yaşamadım, yaşarsam başka bi çözüm arayacağım

Hocam ilana atıyorum 7700xt yi, driver problemi büyük ihtimalle bu sorun, çünkü ağır testlerde bir sorunu yok.
5060 falan alırım, gücü biraz düşer ama kafam rahat olur

Çok doğru diyorsun hocam, tekrardan çok fazla yaşamaya başlarsam bu sorunu, dediğiniz gibi yollayacağım
Clock speed'i sabitleyince durum çözüldüyse kartın düşük voltaja olan toleransı zayıf olabilir.

Kablo da olabilirdi. 7700XT 330, profle göre 350W anlık çıkabiliyor. Tek kablo ile verebildiği karta 225W. AMD'de wattman sorunu en çok güç beslemesi sorununda ortaya çıkıyor.

Kablo da olabilirdi. 7700XT 330, profle göre 350W anlık çıkabiliyor. Tek kablo ile verebildiği karta 225W. AMD'de wattman sorunu en çok güç beslemesi sorununda ortaya çıkıyor.
Gigabyte RTX 3090 2*8 pin'li onu da tek kablo ile besledim yıllarca 😎

Clock speed'i sabitleyince durum çözüldüyse kartın düşük voltaja olan toleransı zayıf olabilir.

clock speedi direkt sabitlemedim, sınırladım, şuanlık bir sorun yok gibi ve umarım çıkmaz. Bunların fiyatları malum bi asgari maaş seviyesinde şuan

clock speedi direkt sabitlemedim, sınırladım, şuanlık bir sorun yok gibi ve umarım çıkmaz. Bunların fiyatları malum bi asgari maaş seviyesinde şuan
Kartın büyük ihtimalle furmark gibi sentetik testlerde sabit voltaj ve core speed'de. Ki furmark dediğimiz test artık extreme bir ısı testi falan değil. Kartlar 3.4 ghz'e boost olabiliyorken, furmark anca 2.2-2.3 ghz'e çekip, adaptive motoruna yükleniyor sadece.

Bu yüzden, furmark testinde sorun yaşamıyorsun. Sen clock speed'in 700mhz'e düşüp; voltaj kısıp; bir anda oyunda 2.3ghz'e fırlayıp; voltaj artımı durumlarındaki dalgalanmadan stabilite sorunu yiyorsun.

Bunu PSU'ya bağlarız ilk başta. AMA PSU'dan eminsek; kartının çip silikonu kötü deriz. E buna da kart arızalı deriz.

Ayrıca, AMD yazılımından bu sorunları yaşarken kartının default profilde olduğuna emin ol.

Sorunu bu şekilde çözdün ama bu kartının problemsiz olduğu anlamına ne yazık ki gelmiyor. :(

Geri