Yardım Ram alırken 2x8 veya 1x16 nın önemi?

2x8 ram alırsan ramler çift kanal olarak çalışır. Çift kanal ise ramlerin daha performanslı olması diyebiliriz.
Dolayısıyla oyunlarda daha fazla FPS alırsın. Render tarzı işlerle uğraşıyorsan ramın çift kanal olması işini kolaylaştırır.
1x16 alırsan ram çift kanal çalışmaz. Ramın çift kanal olması için tek sayıda ramının olmaması gerekiyor.
Örneğin 4x16 ram alıp 64 GB ram yaparsan da çift kanal olarak çalışır ancak 3x8 ram alıp 24 GB yaparsan tek kanal olarak çalışır.

Genel olarak çift kanal daha performanslı çalışır diye bir tabir var çok araştırdığım bir konu değil fakat lise ve ortaokul fizik bilgilerimden yola çıkarak örnek veriyim paralel bağlı devreyle normal devre arasındaki fark gibi düşünüyorum.

Daha detaylar icin fps testlerine bakabilirsin youtube 2x8 ram vs 1x16 ram fps test yaz cikar knkm
Ben eskiddn ögrenmeden önce 1 tane 16 gb ram yerine 1 tane 8 gb ram tervih edilmesinin sebebini hem performans hemde biri bozulunca diyeri devreye giriyor pc kapanmiyor saniyordum

2x8 ram alırsan ramler çift kanal olarak çalışır. Çift kanal ise ramlerin daha performanslı olması diyebiliriz.
Dolayısıyla oyunlarda daha fazla FPS alırsın. Render tarzı işlerle uğraşıyorsan ramın çift kanal olması işini kolaylaştırır.
1x16 alırsan ram çift kanal çalışmaz. Ramın çift kanal olması için tek sayıda ramının olmaması gerekiyor.
Örneğin 4x16 ram alıp 64 GB ram yaparsan da çift kanal olarak çalışır ancak 3x8 ram alıp 24 GB yaparsan tek kanal olarak çalışır.
b450m anakart rx 5700 ekran kartım var tek ram kllanıuorum 2. ram kanalına ram uymuuyor ekran kartına değiyor takamıyorum ram ne yapmam gerek,ir

Çift kanal olmasın o?
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

RAM nasıl ekran kartına değiyor ki? Fotoğraf atar mısın?
cok pardon ekran kartı değil işlemci fanına temas ediYor

Çift kanal olmasın o?

RAM nasıl ekran kartına değiyor ki? Fotoğraf atar mısın?

AMD yazan yere temsa ettigi için takamıyorum rami

Ekler

• MAS.jpg
    MAS.jpg
    207.5 KB · Hit: 51
Son düzenleme:

AMD yazan yere temsa ettigi için takamıyorum rami
Ters yöne bağlanıyor mu o? 180 derece sağa.

Çift kanal tabi ki daha iyi olur. Şöyle düşün Trafikte 2 yoldan mı gitmek daha iyi olur yoksa tek yoldan sıkışık sıkışık gitmek mi? o yüzden 2x8 alınmalı.

Depolama birimlerindeki RAID teknolojileri gibi düşünebilirsin.

RAM'e yazacağı 2 dosya olsun ve bunun Dual veya Single Channel'da nasıl çalıştığına bakalım.
Single Channel RAM'de: 1. dosyayı alırken bant genişliğini dolduracak ve aynı anda 2 dosyayı alamayacak.
Dual Channel RAM'de: 1. dosyayı bir RAM'e, 2. dosyayı da diğer RAM'e yazacağı için Single Channel'ın 2 saniyede yaptığı işi teorik olarak 1 saniyede yapıyor.

Sonuç: 8+8 RAM tercih edin.

Geri