Korsan işi geliştiricilere nasıl etki ediyor?

RTX3070

80+ Platinum
En İyi Cevap
7
Reaksiyon skoru
9,086
Öncelikle şunu söylüyüm aktif olarak oyun geliştirme yapıyorum, çoğunluğunu kendi kodladığım oyun şu anda 7k dolara yakın bir para kazandı (maalesef ki bunun sahibi ben değilim ve benim aldığım çok çok az) ve geliştiricilikle ilgili tecrübelerim var, bu konuda da korsanın bir geliştiriciyi muhtemelen nasıl etkilediğini anlatacağım.

Öncelikle herkesin tartıştığı yani korsan oyun indirme kısmına değineceğim. Büyük şirketlerin bu olay umrunda bile değil öncelikle. Zaten çoğunlukla crack oynayan ve oyunu gerçekten çok seven kişiler eninde sonunda oyunu alıyor. Almasa da onunla içerik üretiyor veya tanıdıklarıyla onunla ilgili konuşuyor, ondan gören veya duyan birçok kişi zaten oyunu alıyor. Yani aslında oyunlarını pazarlıyorlar. Bu da neden bilinen crack sitelerine yapımcıların dava açmadığını açıklıyor olsa gerek.
Bundan rahatsız olan daha çok küçük gruplar. Ancak zaten bu tip grupların oyunları çoğunlukla para vermek istemeyeceğiniz/iade edilen oyunlar. Bu kişiler kazanmasın mı diyeceksiniz. O kadar kolay iş değil yani. Eğer gerçekten iyi ise halihazırda tutmuş bir oyunun takımına girmeleri en mantıklı hareket olabilir. Tüketicilerin çoğunluğu, ben de dahil, kaliteye bakar.

Bizde durum nasıl peki, şükür çok böyle şeyler yaygın değil çünkü elimden geldiği kadar güvenlik açıklarına dikkat ediyorum. Vardır hileci veya hırsızlar ama çok önemsemiyoruz onları, fark ettiğimizi banlıyoruz. Ama şu ana kadar o kadar büyük bir olay olmadı.

Asset (oyun içerikleri - mesh'ler, kaplamalar vs) korsanlığı ise çok yaygın olan ancak tüketiciler tarafından çok bilinmeyen bir diğer korsan türü. Bunu çok büyük şirketler bile yapıyor/yapmış hatta. Doğru veya yanlışlığı size bırakacağım ama özellikle 3D modeller gibi içeriklerin piyasası gerçekten çok pahalı. Ona o parayı verecek kişiler de genelde kendisi onları yapabilen/yaptırabilen kişiler oluyor. Bazıları gerçekten F/P onlara lafım yok zaten ilgilisi onları alıyor da. Ancak zaten kalite kendini belli ediyor. Bir oyundan/siteden çalınmış bir içerik oyunda sırıtıyor resmen.

Bunlar sadece benim görüşlerimdir, elinizden geldiği kadar korsan kullanmayınız derim, tamamen kişinin tercihi yani gidip de korsan kullanandan nefret etmek yanlış.

Hırsızlık değil de sınırsız şeyi çalmak gibi mi çalsak kötü değil çalmasak iyi gibi mi?

Geliştirirken Hangi uygulamayı kullanıyorsun? Ve kod yazmayı öğrenmek için önerdiğin kanal var mı?

Hırsızlık değil de sınırsız şeyi çalmak gibi mi çalsak kötü değil çalmasak iyi gibi mi?
Anlamadım ama iyi-kötüsü hakkında konuşmadım ben orası size kalmış.

Oyunu kıran şirketler de emek harcıyor. Emeğe saygı abi
Çoğunlukla birkaç kişilik grupların işi hani "işi mi yok da hack yapıyor" diyoruz ya bu insanlar bunlar.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Sağol Hocam. Discord botu yapıcaktım yarım kaldı bari oyun yapmaya adım atayım.
Discord bot işi biraz batık işletmesi güvenliği vs. zor biraz sadece commission'lar para eder.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,157,957
Üyeler
183,925
Son üye
utkuwxe
Geri