StarWars
80+ Bronze
- Reaksiyon skoru
- 396
Arkadaşlar merhaba, ben yeni bir DA forumu kullanıcısıyım. Size bugün başıma gelen bir olayı anlatmak istiyorum. Bugün sistem toplamak isteyen birisi geldi ve bir başkası ona i3 12100f ve 6700xt önerdi. Bu işlemci 1080p de bu ekran kartında darboğaz yapar. Bunu söyleyip yüksek darboğaz oranlarında işlemciye yüksek kullanımdan yüksek sıcaklık değerine çıkacağı için işlemcinin iletkenlerine zarar verecektir dedim. Bunu nerden uydurdun diyen 3 kişi çıktı karşıma hepsine matematiksel değer sundum matematiksel değer olarak şunu söyledim, fiziksel çekirdek veya sanal işparçacığı farketmez 4 threat kullanan oyunlarda dahi kullandığı 4 lük parçayı sıkıştıracaktır, rivaturner static serverda her ne kadarda osd de yük %80 görünse bile bu aslında bir yanılgı/ilizyondur ki sanal olan bir simulasyonda bu tür ilizyonların olması mümkündür. Kullanılan ve yüke zorlanan 4 kısmı x,y,z,t olarak adlandırırsak boşta kalması gereken kalan 4 kısmı da v,b,n,m olarak adlandırırsak arka plan program kullanımı örneğin 20 arka plan programı sıkışan kısım dahil olmak üzere xv,yb,zn,tm olarak homojen şekilde kullanmaya çalışacaktır ki bu oyunda yüke sokulan x,y,z,t parçaları için ekstra yük demek. oyunun sıkıştırdığı osd de %80 gibi görünse de işlemci arka planda %99-100 sıkışır rivaturner osd ise sadece oyunun işlemcisinin kullandığı yükü bize simule eder. Böylece oyun içinde alan haritasını eşzamanlı gezdiğimizde ek render isteyen objeler karşımıza çıkabileceğinden işlemci yükü etkilenir ve işlem hacmini dolduran işlemci yeni yükü almak için total kapasitesinden yeni alacağı yük kadar yükü elimine etmesi gerekir. İşte bu elimine süresi halihazırda aktif oyunda belirli aralıklarda donmaların sebeplerinden biridir. Ayrıca yük altında sıkışan işlemcinin sıcaklığı artacak, kendini %100 yük altında stok fanda tuttuğunda ise kabul edilir 75-80C leri geçecektir. ( örn: i3-10105f stok fan %100 renderda 86C ye ulaşması) yüksek sıcaklık altında sürekli çalışan işlemcinin ise içindeki iletkenlerin bu kullanıma bağlı sıcaklıktan dolayı aşınacağı hatta bazı durumlarda eriyeceği anlamına dahi gelir ve bu husus işlemci sağlığını tehdit eden bir ambiyans oluşturur. Bunu yazmam üzerine bana şunu kafana sok böyle bir şey olmaz dedi. Üstüne SSD ler hakkında bir yorum yaptı, dedi ki, Kioxia ssd ile mld ssd arasında okuma yazma anlamında 2 kat fark var doğru ama günlük kullanımda bir fark yaratmaz dedi what? Aralarında 1300 mb yazma hızı farkı var kioxianın altına 1300 mb inersem sata 3 bir hdd elde ederim e aralarında o kadar fark yoksa git HDD kullan niye kanser oluyorsun? Bunun üstüne moderatörlerden bir uyarı aldım ve bugün saat 23:00 a kadar hiç bir şey yazamayacağım. Değerli DA forum üyeleri size yeni gelsemde bir tavsiye vermek istiyorum, lütfen size verilen matematiksel değerler haricinde söylenen şey yanlış ise acımadan gerçeği söyleyin. Çünkü bu kafada olan forumcular karşı taraf haklı olsa da matematiksel değer olmadığı sürece üste çıkmaya çalışır. Kanmayın. Teşekkür ederim biraz içimi dökmek istedim cringe bir durum yarattım mı bilmiyorum yarattıysam affola.