Neler Yeni

Corsair CX Series CX550 80+ 1.769,00 TL

kpeasy

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
31
İsim
kadir
İtopyadan alınma toplanmış kasa çıkması thermaltake 600w psu var elimde ilgilenen arkadaşlar yazabilir uyguna bırakıcam.

Zelrael

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
378
İsim
Enes Var
Eski CX'ler gibi değil bu, CV refresh'i yeni CX'ler. Bu CV550 ile tamamen aynı yani kötü bir psu, başka psulara yönelin.

Zelrael

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
378
İsim
Enes Var
Burada yanlış bir nokta var.
Sizin attığın listedeki cx modeli 2023 üretimi.
Hepsuburada satılan ise 2017 modeli.
Bunu nereden anlıyoruz peki? Hepsiburada başlığa yazdığı CP-9020121-EU koddan anlıyoruz.
Bu kodu ile ilgil sitede sertifikasını sorguladığınız da 2017 sertifika aldığını göreceksiniz.

Siz 2017 serisi ile 2023 karıştırmışsınız.
2017 üretimli olan CP-9020121-EU model bu.
Bu modelde tier list olarak b sınıfında yer alıyor.

Hatta dikkat ederseniz attığınız fotoğrafta gray label yazıyor işte bahsettiğim model o b listesine girmiş attığınız fotoğrafta.
2017 modeliyse iyiymiş ama psuların çok uzun süre rafta kalmasıda pek sağlıklı değil

arseyus

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
84
İsim
Akın
2017 modeliyse iyiymiş ama psuların çok uzun süre rafta kalmasıda pek sağlıklı değil
Durumu fark etmenize sevindim.
Rafta kalma olayıyla alakalı bir döküman herhangi bir makale var mı kaynak gösterebileceğiniz?
Ben bir şey bulamadım nette bu konuyla alakalı bir şey.

Zelrael

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
378
İsim
Enes Var
Durumu fark etmenize sevindim.
Rafta kalma olayıyla alakalı bir döküman herhangi bir makale var mı kaynak gösterebileceğiniz?
Ben bir şey bulamadım nette bu konuyla alakalı bir şey.
Elektrolit kapasitörler kullanılmadığında zamanla aşınıyor elektrolitler buharlaştığı için, bununla alakalı arama yaparsan daha fazla sonuç karşına çıkar

arseyus

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
84
İsim
Akın
Elektrolit kapasitörler kullanılmadığında zamanla aşınıyor elektrolitler buharlaştığı için, bununla alakalı arama yaparsan daha fazla sonuç karşına çıkar
Fazla bir bilgi yok nette üstede yazdım araştırdım bulamadım.
Aklımda kalan muhafa edildiği yer iyiyse çokta bişey olmadığı.

Hashus000

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
176
İsim
Cihan Bozkır
ne zaman üretildiğine depoda saklama koşullarına bağlı kapasitörler durduğu yerde de eskiyor. benim merak ettiğim acaba kullandığımız psular da çok eskiyor mu 7 yıl önce aldım. ömürlük bunlar diye düşünerek 80+ gold olanını almıştım
Elektrolitik kapasitor çok uzun süre hiç şarj olmadan durduğunda daha hızlı eskir. Kullanmadığınız PSU ya da 6 ayda bir 10 dakika güç verip kapatın. Uzun süre şarj olmayan kapasitörün elektroliti daha hızlı uçuyor.

arseyus

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
84
İsim
Akın
Elektrolitik kapasitor çok uzun süre hiç şarj olmadan durduğunda daha hızlı eskir. Kullanmadığınız PSU ya da 6 ayda bir 10 dakika güç verip kapatın. Uzun süre şarj olmayan kapasitörün elektroliti daha hızlı uçuyor.
Canlar verdiğiniz bilgileri kaynağı ile destekleyin lütfen.
Gerçekten konu hakkında bilginiz varsa konuya fayda sağlaması açısından yazın ama kaynakta gösterin ki kafalarda soru işareti kalmasın.

Benim kafama takılan konu 2025 yılında 2017 corsair psu alıyorsun ve bu 5 yıl garantili olarak size geliyor.
Arada geçen 8 yıl ve sizde 5 yıl kullansanız eder 13 yıl. Gerçekten ciddi anlam'da kapasitörler veya powerin içinde ki bileşenlere sırf yıllarca rafta kalıp çalıştırılmadığı için zarar geliyorsa o zaman üreticiler neden bu riski göze alıp 5 ile 10 yıl arası garanti vaad ediyor?

Bugün corsair veya asus olsun 10 yıl garanti ettiği psular var.
Ve bu psuları ilk çıktığında değil de 5 yıl sonra alsan sırf rafta 5 yıl beklediği için 10 yıl içinde dayanmaması gerekir o zaman?
Yani üretici 10 yıl garanti veriyorsa ben şahsen sizin dediklerinize kaynak belirtmediğiniz sürece farkında olmadan forum kullanıcılarına zarar veriyorsunuz. Çünkü kullanıcı kaliteli bir psuyu uygun fiyata alıp sistemini gönül rahatlığı ile o psu emanet etmek varken sizin yazdıklarınıza inanıp bütçesi düşük olduğundan daha kötü ürünlere yönelebilir.

Bakın tekrar diyorum gerçekten ciddi bir konuysa kaynak gösterin hepimiz istifade edelim.
Ben ilk defa böyle bir şeyi sizden duydum ve gerçekten haklıda olabilirsiniz.
Ama bunu detaylı ve kaynağı ile belirtin ki bundan sonra forum adına sayenizde önemli bir konuyu öğrenmiş olalım.
Vesselam.

Hashus000

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
176
İsim
Cihan Bozkır
Canlar verdiğiniz bilgileri kaynağı ile destekleyin lütfen.
Gerçekten konu hakkında bilginiz varsa konuya fayda sağlaması açısından yazın ama kaynakta gösterin ki kafalarda soru işareti kalmasın.

Benim kafama takılan konu 2025 yılında 2017 corsair psu alıyorsun ve bu 5 yıl garantili olarak size geliyor.
Arada geçen 8 yıl ve sizde 5 yıl kullansanız eder 13 yıl. Gerçekten ciddi anlam'da kapasitörler veya powerin içinde ki bileşenlere sırf yıllarca rafta kalıp çalıştırılmadığı için zarar geliyorsa o zaman üreticiler neden bu riski göze alıp 5 ile 10 yıl arası garanti vaad ediyor?

Bugün corsair veya asus olsun 10 yıl garanti ettiği psular var.
Ve bu psuları ilk çıktığında değil de 5 yıl sonra alsan sırf rafta 5 yıl beklediği için 10 yıl içinde dayanmaması gerekir o zaman?
Yani üretici 10 yıl garanti veriyorsa ben şahsen sizin dediklerinize kaynak belirtmediğiniz sürece farkında olmadan forum kullanıcılarına zarar veriyorsunuz. Çünkü kullanıcı kaliteli bir psuyu uygun fiyata alıp sistemini gönül rahatlığı ile o psu emanet etmek varken sizin yazdıklarınıza inanıp bütçesi düşük olduğundan daha kötü ürünlere yönelebilir.

Bakın tekrar diyorum gerçekten ciddi bir konuysa kaynak gösterin hepimiz istifade edelim.
Ben ilk defa böyle bir şeyi sizden duydum ve gerçekten haklıda olabilirsiniz.
Ama bunu detaylı ve kaynağı ile belirtin ki bundan sonra forum adına sayenizde önemli bir konuyu öğrenmiş olalım.
Vesselam.
Ciddi test verisi bulamadım, bulursam paylaşırım. Raf ömrü o kadar kısa değildir, iyi kapasitor 8 senede bozulmaz muhtemelen, üretici de geç satılıp garanti süresi içinde bozulacak güç kaynağını çok sorun etmiyordur. Kullanılmadığı için diekektrik karmanın incelmesinden bahseden çok ama teknik makale göremedim. 2008'de alıp hala kullandığım marka güç kaynağı var. Markasız olup 4 senede kapasitör patlatıp bozulan 97 model bir güç kaynağım da oldu. Alt model de olsa marka güç kaynağında çok kalitesiz kapasitor yoktur. 2-3 sene sonra kullanmak için ucuz denk geldiğinde güç kaynağı almak bence de mantıklı.

arseyus

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
84
İsim
Akın
Ciddi test verisi bulamadım, bulursam paylaşırım. Raf ömrü o kadar kısa değildir, iyi kapasitor 8 senede bozulmaz muhtemelen, üretici de geç satılıp garanti süresi içinde bozulacak güç kaynağını çok sorun etmiyordur. Kullanılmadığı için diekektrik karmanın incelmesinden bahseden çok ama teknik makale göremedim. 2008'de alıp hala kullandığım marka güç kaynağı var. Markasız olup 4 senede kapasitör patlatıp bozulan 97 model bir güç kaynağım da oldu. Alt model de olsa marka güç kaynağında çok kalitesiz kapasitor yoktur. 2-3 sene sonra kullanmak için ucuz denk geldiğinde güç kaynağı almak bence de mantıklı.
Benim aklımada şöyle bir şey geldi.
Presitijli markaların tier a ile b ürünleri çok uzun yıllar sonrada fiyatı cazip olduğu sürece en az 5 yıl garanti sağlama koşulu ile alınabilir die düşünüyorum.
Neden mi? Zaten prestijli marka dahi olsa 2025 üreteceği giriş seviyesi bir ürün 5 yıla kadar dayanabilecek mi? Hadi diyelim 5 değil 7 yıla kadar bile dayansın. Yinede uzun yıllar rafta kalan ancak üst kalitede üretilmiş bir psu almak yine mantıklı gibi duruyor. Sebebi ise 5 yıl garanti sunması ve gönül rahatlığıyla en azından 5 yıl boyunca bir psuya sistemi emanet etmiş oluruz.

Ancak konu tam olarak burda bitmiyor.
Önümüze bir sorun daha çıkıyor.
Şimdi kafanı biraz daha ağırtacağım:)

Tier a veya b olsa dahi bu üst kalitede 5 yıl ve üstü bekletilmiş bir psu zamanla koruma devrelerin de bir kayıp yaşamış olabilir mi?
En basit örnek ile kısa devre korumasını ele alalım. Rafta 5 yıldan fazla kalmış bir ürün eğer kısa devre koruması olsun yüksek gerelim olsun bu tür korumalar'da kayıp yaşıyorsa eğer bu durumda ben kesinlikle sizin dediğiniz gibi güncel psu alınması taraftarayım.

Dostum inan bana tartıştıkça konu iyi noktaya gidiyor.
Bu konuya biraz daha net bir açıklama getirebilirsek ilerde bu konu sayesinde forum psu konusunda iyi bir bilgiye sahip olacak.
Bu arada umarım konuyu çok abartılı bir yere uzatmamışımdır forum halkınında sürekli bu konuyu güncel tutarak rahatsız etmek istemiyorum.
Yani demek istediğim abartılı bir konu ortada yoksa bir nokta bitirelim bu konuyu artık.

Hashus000

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
176
İsim
Cihan Bozkır
Makale de buldum ama okumaya mecalim yok, chatgpt 'ye sordum. Şu cevabı verdi. En alttaki kaynaklardan ilkinde üretici Vishay' a link de var, üretici de arada şarj olması iyi diyor.

Do capacitors in PC power supply not in use degrade over time while power supply is not energized? Is it better to energize power supply time to time to prevent degradation of capacitors. I don't know which capacitor type is used in PC power supplies. So also consider type of capacitors used in PC power supplies when answering.

ChatGPT:​

Yes, capacitors in a PC power supply can degrade over time, even if the power supply is not energized. The type of degradation depends on the type of capacitors used.

Capacitor Types in PC Power Supplies

1. Electrolytic Capacitors (Aluminum Electrolytic)
    • These are the most common in PC power supplies, used in filtering and energy storage.
    • Degradation in storage: The electrolyte can dry out over time, and the dielectric layer (formed by an electrochemical process) can degrade if not periodically reformed.
    • Solution: Periodically applying voltage (energizing the PSU) helps maintain the dielectric layer, preventing excessive leakage current when powered on after long periods.
  2. Polymer Capacitors
    • Found in high-end or modern PSUs, these are more stable than electrolytic capacitors.
    • Degradation in storage: Minimal compared to electrolytic capacitors; they do not suffer from electrolyte drying.
    • Solution: No need for periodic energizing.
  3. Ceramic and Film Capacitors
    • Used in filtering and EMI suppression.
    • Degradation in storage: Almost none unless exposed to moisture or extreme conditions.
    • Solution: No need for periodic energizing.

Should You Energize the PSU Periodically?

Yes, if your power supply contains electrolytic capacitors (which most do), it’s beneficial to energize it periodically.
  • How often? Once every 3-6 months for 30-60 minutes should be enough to prevent excessive degradation.
  • Why? This allows the dielectric layer in electrolytic capacitors to reform, reducing the risk of high leakage current or failure when the PSU is powered on after a long time.
If your PSU uses high-quality polymer capacitors, periodic energizing is less critical.

Show me resources claiming electrolytic capacitors degrading faster if they are not energized periodically.

ChatGPT:​

Yes, electrolytic capacitors can degrade faster when left unenergized for extended periods. This degradation primarily stems from changes in the dielectric oxide layer and increased leakage current.
Key Points:
  • Dielectric Oxide Layer Degradation: When electrolytic capacitors remain unpowered for prolonged durations, the dielectric oxide layer can deteriorate, leading to increased leakage current. Periodic application of voltage can help maintain this layer's integrity.
  • Manufacturer Recommendations: Some manufacturers advise against storing capacitors without voltage for extended periods. For instance, Vishay suggests reforming electrolytic capacitors after long storage times. Electrical Engineering Stack Exchange
  • Increased Leakage Current: Long-term storage without applied voltage can lead to higher leakage currents. This is due to the degradation of the insulating interface, which can be mitigated by periodic energization or a reforming process. aictech-inc.comEng-Tips
In summary, to prevent accelerated degradation of electrolytic capacitors during storage, it's advisable to periodically energize them. This practice helps maintain the dielectric layer and reduces the risk of increased leakage current when the capacitors are eventually put back into service.
Favicon

Favicon

Favicon

Favicon

Kaynaklar

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,076,646
Üyeler
171,073