Hocam şimdiden hayırlı olsun, öncelikle direk sistem toplamaktan ziyade kendimde bulunan bazı parçalar üzerinden ve kendi araştırma sürecinde edindiklerimden kendimce fikir vereceğim.
Kullandığım işlemci 5900x, kule tipi ile soğutuyorum ancak kesinlikle sıvı soğutma almalısınız render ve 3d modelleme yapacağım dediğinize dayanarak. Ama günlük kullanımda sıcaklıklar benim için normal ve 40 dakikalık aida full stress testinde kötü bir hava akışına sahip bir kasam olmasına rağmen package 92, cpu 81 gördüm en fazla.
İşlemci için bir tavsiyede bulunamayacağım çünkü 1 ay önce 5900x 8k, 5950x 10k idi hepsiburada satıcı olarak minimum fiyatları. Şu an baya çıldırmış durumda. Ancak sarı sitede sıfır açılmamış paket bulabilirseniz eski fiyatlardan almış kişilerden daha uyguna alabilirsiniz ancak bazı yerler var özellikle esenyurttaki bir satıcı dikkat edin durmadan isim değiştiriyorlar ve pek güvenilir değiller.
Sıvı soğutmalar için genel "tier list" olarak geçen sıralama aşağıdaki linkte mevcut, buradan piyasa fiyatlarına göre değerlendirip alabilirsiniz ancak şu an aşırı saçma şeyler dönüyor fiyatlarda. Eskinin en f/p ürünlerinin bir kaçı hariç hepsi stok yok olarak gözüküyor ya da satıcılar tükendiğinden fiyatları yüksek satıcılar şu an piyasada. Bunlara akakçe üzerinden bakabilirsiniz fiyat geçmişine.
Last edited 2024.07.14 Cooler performance varies depending on the system. This list ranks coolers using generalized cooling performance from available benchmark results. Quality, aesthetics, acoustics, and ease of installation aren't accounted for. This is not a list of recommendations. A low tie...
linustechtips.com
İkinci olarak anakartlarda 1 ay önceye kadar alabileceğiniz en iyi anakart da fiyat performans olarak x570 tomahawk idi ama şu an bilmiyorum çünkü onun da fiyatı çıldırmış durumda. Ancak gene de siz kendiniz aşağıdaki tier listten bakıp fiyatlarını araştırıp karar verebilirsiniz.
Credit to: @LukeSavenije The following list is based on facts, ranked on power delivery and known problems. The list will include boards that support CPU overclocking available at retail from different brands. There are still differences in performance among boards of the same tier. As a result, ...
linustechtips.com
Ramleriniz için 3600mhz önerebilirim, bir çok yerde infinity fabric mantığına dayanarak 5900x ve ryzen 5 serisi için genel olarak 3600 mhz ramler öneriliyor.
Kasa olarak şu an piyasadaki en iyi hava akışlarından birine sahip kasa lian li liancool 215, ön 2 fan sabit arkasında 360mm radyatörlü sıvı soğutma takabiliyorsunuz. Bu kasa civarında gene güzel hava akışlı kasalar var, bunları en güzel bir şekilde internette case air flow tier list diye aratarak bulabilirsiniz.
Ekran kartı konusunda ise açıkçası 2014 2015 gibi aldığım r9 380x beni hiç yarı yolda koymazken son aldığım 6600xt de saçma şeylerle karşılaşıyorum, driver çöküyor oyun kapanıyor gibi vs. O yüzden size 6900xt de ısrar etmeyeceğim ama genel olarak gördüğüm kadarıyla amazondan alışveriş listesi yapmışsınız, eğer ki garantici ve kafam rahat etsin adamı iseniz en mantıklısı.
Ayrıca şunu da göz önünde bulundurmanızı rica edicem, amazondan 6900xt alıp iade de edebilirsiniz rahatlıkla(politikaları hala aynısa). En azından gerçekten 3090 a yakın bir kart gücünü deneme şansınız olur. Ancak iade kısmı için satıcı gönderici amazon almayı unutmayın ve ekstra müşteri hizmetleriyle alakalı ekran kartı iade politikasını tekrar konuşun.
Çok konuştum

aklınızda takılan bir şey olursa alıntılayıp sorarsanız, bilgim dahilinde cevap verebilirim. Tekrardan umarım gönlünüzce bir kasa toplarsınız.