Neler Yeni

Rehber 7000-12000TL, 2K 144-180Hz monitör tercih rehberi (+240Hz mini rehber eklendi!)

Fantastiktürk

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
-
Güncelleme:
Asus VG27AQ3A kesinlikle uzak dur kısmına eklendi.

Fantastiktürk

80+ Bronze
En İyi Cevap
1

Owlore

80+
Başka bir konuda @B1L0 modumuz öneri istemişti. Baktım bu segment için komple rehber olmuş ve herkes özelden/konudan bu segment için öneri istiyor bende. Bari ayrı konuda rehber olarak paylaşayım dedim. Kopyala yapiştır yapıyorum. İyi okumalar.

-----

Modumuza özel içeriğimize geçelim:
Edit: bu fiyatlarda incelemediğim ya da incelemesi olmayan bazı modeller var. Ancak bunların daha F/P modeller olmasına bayağı düşük ihtimal veriyorum. Velev ki olsa bile çok az fark olacaktır. Dolayısıyla bu yazımı 7-12000TL 2K 144-180Hz segmenti için mini rehber olarak alabilirsiniz.
Edit2: Bari bunu konu yapayım da millet görsün. Herkes bu segment monitör önerisi istiyor benden yetişemiyorum.

Çok fazla model eklemişsiniz. Kısa bir iki cümle ile açıklayacağım sadece.
Direk uzak durmanız gereken bir model. Fiyatını hak etmiyor.
1) 880:1 eski nesil 2K 180Hz kontrast performansı en önemli eksilerinden. Günümüz modelleri 1200-1300 gibi kontrastları rahatlıkla görüyor. Bazı modeller 1450-1500:1 kontrastlara çıkmış durumda. Resmen 2 katı fark var. Emin olun yan yana koyunca Asus gri kalacaktır. IPS'in en zayıf yönlerinden biri kontrast olduğu için kontrast önemli.
2) 350 nit parlaklık. SDR için 400 olduğu sürece yeterli aslında. 350 de kabul. Ama yine 2024 modeller 400-450-480 niti bulabiliyor SDR'da. Neden daha azı vereni alasınız?
3) %89 DCI-P3 gamutu. Renk gamutu renk canlılığını doğrudan etkiler. 2024 modeller %93-95 arasını rahatlıkla görüyor. QD yazmadan %96'lara ulaşanlar var. Çıplak gözle görmesi zor aradaki farkı. Ama yine daha fazlası varken niye azına minnet edesiniz?
Not: Gamut testinin resmi eklenmemiş. Dolayısıyla DCI gamutunun dışına taşıp da dahil edilmeyen yerler varsa göremiyoruz. Ancak bu da zaten maksimum %2-3 fark ettiriyor.
Hareket performansı test edilmemiş ve şu an bulabildiğim tek inceleme bu. Ancak gerek de yok zira hareket performansı iyi olan ve yazdığım özelliklerde daha iyi olan monitörler var bu fiyatta. Dolayısıyla eleyin.
Alıntıyı görüntüle
Şu özelliklere bakıp benim yazdıklarım yüzünden kafası karışan olabilir. Burada verilen gamut değerleri coverage değil volume'dur ya da CIE1976 alanına göre girilmiştir. İkisi de normalden daha yüksek bir değer olduğu için yüksek gözükmesi amacıyla onu girmişler. Kontrast VS. de tipik tüm IPS'lere 1000:1 yazılır. Gerçek testler farklı olur.

Marka takıntınız olmasın. Günümüz eskisi gibi değil. Asus'un da iyi kötü; F/P, F/P olmayan modelleri var.

Kötü bir monitör değil. Ancak az farkla daha düşük fiyata Philips 27M2N500 var ve daha iyi. Aradaki fark çok değil dolayısıyla eğer Philips'in satıcı kötüyse Amazon'dan olduğu için tercih edilebilir bile hatta (Tabii bu bütçe için konuşuyorum). Farklar:
1) Daha düşük kontrast. Philips 1250:1 iken MSI 1100:1 ölçülmüş. Philips'in fena olmayan bir dinamik kontrast özelliği vardı. Onunla beraber 1300-1400'ü görebilir. Dolayısıyla arada hatırı sayılır bir fark var. Ancak 1100 de 2024 için sınır. Kabul edilebilir.
2) Daha düşük gamut. %91 vs %94. Aradaki fark çıplak gözle seçmesi zor ama var.
3) MSI'ın tek incelemesini bulabildim ve onlar da ghosting'i düzgün test etmemiş. Ama başka incelemelerini de izlediğimden ve aynı monitörü başka incelemelerden de baktığımdan az buçuk fikrim var. MSI, önemli bir şey olmamakla birlikte Philips'ten daha yavaş gözüküyor. Diğer alanlarda daha iyi olsaydı bu farkı göz ardı edebilirdim ama o da yok.
4) Renk doğruluğu olarak iki modelde de bazı sapmalar olsa da MSI'da bir tık daha fazla. Ve renk sıcaklığını hiçbir şekilde 6500'e yaklaştıramamışlar. Size gelen üründe fazlasıyla farklı olabilir bu tabii zira şans işi ama yine de söylüyorum.

R27QE neredeyse Philips ile aynı ama daha ucuz. Ama kalite kontrol bakımından çok zayıf. Çok sorun yaşayan forumdaşlar oldu. Çok fazla ölü piksel ve sızma şikayeti vardı. Bunu almak için birkaç defa iade/değişim ile uğraşmak lazım. Siz ise fiyatındaki kaliteli ve sorunsuz malı istiyorsunuz. Dolayısıyla önermiyorum.
Merak ederseniz bu monitör hakkında görüşlerimi uzunca paylaştığım bir konum var:

Philips ile çok benzer olmakla beraber yine ikisi arasından Philips diyorum. Yine satıcının iyi olması ve fiyat belirleyici faktör olabilir. Ama ikisi de İncehesap ve aynı fiyat.
1) Philips'ten daha yavaş. Philips'in tepki sürelerinin %76'sı yenileme sıklığının içindeyken AOC da bu oran %63. Ortalama tepki süreleri aynıyken Philips en kötü tepki süresinde bir tık daha kötü. Dolayısıyla Philips'te ghosting daha siyah iken AOC da daha renkli ama hareketli cisimler Philips'te daha blursuz=net.
2) Renk gamutu olarak AOC çok az farkla daha iyi (%95 vs 93.5). Arada gözle seçilecek bir fark yok.
3) AOC'un parlaklığının biraz daha düşük olması daha olası. Philips 380, AOC ilk teste göre 350 ama ikinciye göre 300 nit çıkmış. Ortasını alırsak 325 eder. Ki bu da 2024'te istediğimizden biraz uzak.
4) AOC'un en düşük parlaklığı biraz yüksek (85-95 nit vs 65 nit). Gözleriniz için zararlı ve IPS için ideal kullanım ortamı olmasa da karanlıkta kullandığınızda AOC fazla parlak kalıp gözünüzü yoracaktır.
NOT: AOC'un görüntü doğrulukları ilk teste göre bayağı kötü çıkmış ama bunun şans olduğunu ya da incelemecide sorun olduğunu düşünüyorum. Zira DeltaE de bu kadar kötü bir monitör görmedim bu segmentte + diğer incelemede normal çıkmış.

Ek: Gamma testlerine bakmayı unutmuşum ama amaan boşver. Renk doğruluğu şansa bağlı zaten diğer maddeler daha önemli.

- Viewsonic VX2758A-2K-PRO:

Kötü monitör.

Renk gamutu ve doğrulukları bakımından gamma hariç segmenti olan 4 monitöre (MSI G274QPF E2, Philips 27M2N5500, AOC Q27G4X, Lenovo R27QE) çok benzese de bunlardan çok çok daha düşuk (870 vs 1200-1450) kontrasta ve daha düşük parlaklığa (320 vs 320-380) parlaklığa sahip. Gamma'da nedense anormal kötü çıkmış.

Kontrast faciası tek başına değil. Önceki versiyonu olan VX2780 gibi çok yavaş bir model. Fazlasıyla ghosting var. VX2780 gördüğüm en yavaş IPS'lerden biriydi, bu da onun bir tik iyisi ama hala aynı kategoride. Sol resim VX2780, sağ resim VX2758A-2K-Pro:
Alıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüle
Bu da örneğin Philips 27M2N5500:
Alıntıyı görüntüle

Bu 4 monitör 8000 bandında hatta 6500'e kadar bulunabiliyor. 10 stok da olsa Philips'in 5999TL'ye düştüğünü de hatirlatayim. Ama bunlardan her anlamda bariz kötü olan bu modele 7800 çekmişler. Herhangi bir alınabilirliği yok.

- Samsung Odyssey G5 G50D IPS:

- Samsung Odyssey G6 G65B VA:
Fiyatının en F/P modeli olmasına, yıllardır beklediğimiz LCD gelişimlerinden biri olmasına rağmen önermiyorum:
+ VA olmasına rağmen normal kullanıcıyı rahatsız edecek bir black smearing (ghosting) yok. VA yavaşlık zayıflığı az.
+ Görüntü kalitesinde QD IPS'leri çıkarırsak fiyatındaki IPS'leri ezer. Zira aynı renk gamutuna ama çok daha yüksek kontrasta ve parlaklığa sahip. QD'lere karşı modele ve amaca göre değişir.
+ VA olduğu için IPS'in leş kontrastı ve glow sorunu gibi sorunlara sahip değil.
+ Aynı zamanda Smart TV. Kendi wifi'ı, etherneti ve diğer TV özellikleri var.
+ Hoparlör fena değil.
vs...
Ama bu tip ultra fast VA dediğimiz yeni nesil Samsung ve TCL CSOT üst düzey VA panellerin kronik bir arızası var: scanline çıkarma. Sorun pek çok kişiyi rahatsız etmeyecektir tahminen ama fark edip haklı olarak rahatsız olanlar da yine çok olacaktır. Aynı zamanda sorun garanti kapsamında ama garanti sonrası ne olur bilinmez. Dolayısıyla garantiyle vs. ile uğraşırım diyen insanlara eğer amaçları üst düzey rekabetçi değilse ya da ağırlıklı rekabetçi oynamıyorlarsa öneriyoruz. Siz en kalitelisi ve sorunsuzunu istediğiniz için size önermiyorum. Aslında özellik olarak size hitap eden bir monitör yoksa...
Yine daha detaylı merak ederseniz şu konuma ve altındaki mesajlara bknz.:

İncelememe gerek dahi olmayan, direk uzak durmanız gereken modeller listesi:
- LG 27GR75Q-B

- MSI MAG 275QF

- Dell G2724D:
Artık çok geri kaldı + çok daha kötü panele sahip bir varyantının satılmaya başlandığı söyleniyor.)
- Viewsonic VX2780 (Yukarıda inceledim sayılır ama neyse.)

- Asus VG27AQ3A:
Yine başka birine yazdığım cevabı kopyala yapıştır yapıyorum:
Yine kesinlikle uzak durulması gereken bir model. Nedeni fazla ve çok ciddi: 1) 220 nit gibi aşırı düşük bir parlaklığının olması. Muadili monitörler 400+ nitleri rahatlıkla görebiliyor. 220 nit ise az biraz düzgün güneş alan odada ekranı görememek demek. 2) 700:1-850:1 şaka gibi kontrast oranları. Bu fiyat bandında yukarıda rehberde önerdiğim modeller 1450:1'i bile görebiliyor. Tam "2 katı" fark var. Karanlık herhangi bir rengin olduğu herhangi bir içerikte önerdiklerim ile bu Asus'u yan yana koyduğunuzda Asus'un siyahları tamamen gri kalacaktır. Bu kadar düşük kontrastı yıllar önce Nano panellerde görüyorduk. Nano olmamasına rağmen yeni bir monitörde görmek çok şaşırttı. 3) Yavaş bir monitör. Dert edilecek kadar yavaş değil çoğu kişi bir şey fark etmeyecektir. Ama önerdiğim 4'lünün en yavaşı kadar yavaş.

- Bu fiyat aralığinda birkaç istisna dışinda ve birkaç spesifik kullanım amacı dışında tüm VA'lar.

Sonuç ve benim önerim:
XG27ACS diye bir model var ancak fiyatına değmiyor. Konuştuğumuz modellere kıyasla + ve - 'leri var ve +'ları genellikle oyun konusunda olduğundan size hitap etmiyor. Dolayısıyla 10K'ya çıkmayacaksanız 8K'dan fazlasını harcamanız gereksiz oluyor. Ben ilk sırada Philips 27M2N5500 öneriyorum. Ancak satıcısı Amazon olduğu için G274QPF E2 de alınabilir. Zira panel hataları (ışık sızması, glow, ölü piksel) yukarıda saydığım çoğu şeyden çok daha önemli. Ve Amazon bir sorun olduğunda daha kolay iade/değişim imkanı sunuyor malumunuz.
Sonradan ek: MSI G274QPF E2 hakkında yazdıklarım QOC Q27G4X için de geçerli. Ben yazdığım vakit Philips az farkla daha ucuz, az farkla daha iyi ve aynı satıcı olduğu için AOC üzerinde durmamıştım pek. Bu durum sonradan değişirse fiyat ve satıcıya bağlı AOC da tercih edilebilir.

Eğer 10K'ya çıkacaksanız şu model her anlamda tartışmasız hepsinden daha iyi, yazmama bile gerek yok özelliklerini:
Ama bunda da 3 sıkıntı var:
1) Satıcı Ebrar Bilgisayar. Nasıldır bilmiyorum.
2) Fiyat yüksek. Arada 3K var.
3) Bu fiyata çikmışken 1K daha verip 240Hz G274QPX almak daha mantıklı geliyor. Bu da 4K ediyor.

Tercih sizin. Şimdiden hayırlı olsun.

-
Güncelleme: VX2758A-2K-PRO 3 240Hz hakkında:

Monitör güzel fiyatından dolayı. Hız iyi, renk gamutu iyi. Kontrast maalesef rakipleri olan Asus VG27AQML1A, MSI G274QPX, Gigabyte M27Q X, LG 27GR83Q-B'ye kıyasla çok düşük (920 vs 1250-1500). Asus ve MSI ile Viewsonic'in arasındaki %50 kontrast farkı göz ile direk fark edilecek seviyede. Keza parlaklık da aynı şekilde (380 vs 470-490). Ancak bu modellere kıyasla gördüğüm tek eksi bu ikisi ve ergonomi ayarları olmaması oldu. Fiyatının bu modellerden en az 2000 daha uygun olduğunu düşünürsek bütçesi bu modellere kavuşmayan ama sistemi 2K 240Hz destekleyen arkadaşlar pek ala düşünebilir. Paranız varsa diğer saydığim 4 model tercih edilebilir satıcısına ve fiyatına göre (Şu an satıcısina ve fiyatına göre MSI ve LG daha mantıklı. Biraz ghosting dert edilmeyecekse [Çoğu kişinin anlamayacağı ve dert etmeyeceği seviyede] MSI, en hızlisı lazımsa LG tercih edilebilir.). 2K 240Hz'e sistemi yetmeyen ya da görüntü kalitesine daha çok önem veren arkadaşlar Viewsonic yerine MSI MAG274QRF-QD E2 tercih edip tepe model 2K 180Hz alabilir ya da Viewsonic'ten 2000-3000 eksik verip AOC Q27G4X, Philips 27M2N5500, MSI G274QPF E2 ya da Lenovo R27QE tercih edip yine daha iyi görüntü kalitesi ama 180Hz elde edebilirler.
(Düzeltme: VRR (G-sync, Free-sync) performansı hakkında bilgi yok. Bunu da bir eksi olarak kabul etmeliyiz zira diğerleri bu alanda iyi ve bu günümüzde önemli bir kriter. Çoğu zaman daha akıcı bir deneyim için VRR kullanmanız gerekir artık. Eskisi gibi değil çok gelişti bu teknolojiler. Rehberini izleyin nasıl yapıldığına dair mutlaka.)
Adam monitör god olmuş, eline sağlık hocam

Fantastiktürk

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
Adam monitör god olmuş, eline sağlık hocam
Eksik olduğum hala çok alan var. Ben çok iyi değilim TR monitör incelemeleri çok kötü. Başından beri bunu anlatmaya çalışıyorum zaten. Monitorlerin gözle "incelendiği", basit testlerin bile yanlış yapıldığı ve her 10 saniyede bir yanlış bilgilendirme yapılan sponsorlu içerik dolu etraf. Büyük kanallar buna dahil, en başta.

B1L0

Hayırlı forumlar
Moderatör
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
9,913
İsim
bilo
İlgilendiği Kategoriler
Her şeyden ufak ufak
Hocam rehbere bir veya iki tane de kocaman ekran isteyen ve haliyle curved olsa iyi olur diyenler için bir iki monitör bulabilir misiniz?
gibi monitörlerden bahsediyorum, kalitesi nasıldır bilmiyorum.

Samsung Odyssey G65B​

iyi bir monitör aslında dediğinize göre, 32liği de fiyatına göre iyi mi?

waleur5

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
27
İsim
Berkay
Elinize sağlık çok güzel rehber, lg ultragear monitörler önerilmiyor o zaman , 180hz 2k windows yeterli ekstradan mac kullanımı için de philips monitör uygun mudur

Fantastiktürk

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
Elinize sağlık çok güzel rehber, lg ultragear monitörler önerilmiyor o zaman , 180hz 2k windows yeterli ekstradan mac kullanımı için de philips monitör uygun mudur
Öneriliyor. Her monitör bir degil hocam. Monitör aleminde "MAALESEF" tek harf=bambaşka monitör, bambaşka özellikler anlamina gelebiliyor. O kadar saçma örnekler verebilirim ki aklınız durur.

LG Ultragear'in de iyi/kötü modelleri var. Örneğin 24GS60F-B (65F-B), LG 27GR83Q-B gibi modeller iyi iken tonla kötü model de var. Fiyatına göre, rakiplerine göre değerlendiriyoruz. Bu fiyat bandındaki LG 27GR75Q-B rakiplerin çok gerisinde olduğu için kesinlikle önermiyorum
Ama 240Hz olan 27GR83Q-B gayet iyi bir model.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Hocam rehbere bir veya iki tane de kocaman ekran isteyen ve haliyle curved olsa iyi olur diyenler için bir iki monitör bulabilir misiniz?
gibi monitörlerden bahsediyorum, kalitesi nasıldır bilmiyorum.

Samsung Odyssey G65B​

iyi bir monitör aslında dediğinize göre, 32liği de fiyatına göre iyi mi?
Hocam curved'lerin hepsi VA (Uçuk fiyatta bazı IPS'ler hariç). 18-20.000'e kadar da VA'ların büyük çoğunluğu alınamaz durumda. Dolayısıyla öneremiyorum. Ha "Ghosting cart curt umrumda değil büyük curved deneyimi istiyorum" diyen de pek ala olabilir, gayet normal. Ama bu kadar spesifik bir istek için gidip bütün VA'ları tek tek incelemesini bulmakla, incelemekle, yazmakla uğraşamam maalesef. Vaktim çok yok. Normalde bunların da hiçbirini yazmayacaktım da özelden falan çok sıkıştırıyorlar 🫠

Ha bir gün bakarsam yazarım tabii.

Samsung konusuna gelirsek. 27 için yazdığim ona da geçerli. Alınabilecek iyi VA'lardan biri gerçekten. Ancak kronik bir sorunu var. Konuya yazmış olmam lazım. Daha detaylı istiyorsanız şu rehberime bakabilirsiniz:
Mesaj otomatik birleştirildi:

-
@B1L0 Hocam şu konuya bir bakmanızı öneririm:

Son düzenleme:
  • Beğen
Reaksiyonlar: B1L0

_Emir

80+ Gold
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,832
İsim
Emir
Anlık olarak monitör piyasası baya kötü olmuş.Lenovoda aocta f/p özelliğini kaybetmiş.4.5k veya 5k bandında kaliteli ıps önerir msniz ?

Fantastiktürk

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
Anlık olarak monitör piyasası baya kötü olmuş.Lenovoda aocta f/p özelliğini kaybetmiş.4.5k veya 5k bandında kaliteli ıps önerir msniz ?
Aynen öyle ya hah şöyle. Ben de çok şaşırdım buna. 2K 180 ve 240 segmenti altın çağını yaşıyor. 1080p 180Hz tepe model seymentinin (4500-5500) ise kökü kurudu resmen. AOC kronik sorun verdi, Lenovo fiyatı uçtu 2K monitör fiyatına satıyorlar, öbürünün stok bitti bilmem ne...

Başka konudaki mesajımın kopyala yapıştırıdir:
"Philips 24M2N3200A ya da 27M2N3200A önerebilirim ama şu anlik net bu daha iyidir dediğim bir model yok. İyi modellerin hepsi alinamaz durumda şu an. Ya kronik arıza verdi ya fiyatı uçtu ya stok yok vs."

_Emir

80+ Gold
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,832
İsim
Emir
Aynen öyle ya hah şöyle. Ben de çok şaşırdım buna. 2K 180 ve 240 segmenti altın çağını yaşıyor. 1080p 180Hz tepe model seymentinin (4500-5500) ise kökü kurudu resmen. AOC kronik sorun verdi, Lenovo fiyatı uçtu 2K monitör fiyatına satıyorlar, öbürünün stok bitti bilmem ne...

Başka konudaki mesajımın kopyala yapıştırıdir:
"Philips 24M2N3200A ya da 27M2N3200A önerebilirim ama şu anlik net bu daha iyidir dediğim bir model yok. İyi modellerin hepsi alinamaz durumda şu an. Ya kronik arıza verdi ya fiyatı uçtu ya stok yok vs."
Ggıbayte 24f alınır mı? 5k

B1L0

Hayırlı forumlar
Moderatör
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
9,913
İsim
bilo
İlgilendiği Kategoriler