Apu sistem siyah ekranda kalıyor

Wardom

80+ Bronze
Reaksiyon skoru
200
Merhaba bu sorunu yaklaşık 1 senedir çözemedim.

Sorunun videosu bu. (video sonuna doğru monitörde uyarı var oraya da bakın.)

PC'yi açıyorum klavye mouse a güç gelmiyor ve siyah ekranda kalıyordu.
Bazen de böyle açıp kapanıyor. (her zaman videodaki gibi açılıp kapanmıyor bazen direkt kasa ışığı fan açık şekilde siyah ekranda kalıyor.)

Bugün PC'yi yeniden başlattığımda ise gene oldu ve düzeltemedim. Bir ara düzeldi ama kasanın kapağı falan oturtmadım diye kapattım. Kabloları taktım, kapağı taktım açınca gene gitti.
Bugün değişik olan ise normalde klavye mouse a güç gelmezdi bu sefer geldiği halde açılmıyor.

Sistem APU.
Anakart: ASUS Prime A320M-K
İşlemci: AMD Ryzen 5 2400G.
RAM: Team T Force X2 8 GB (eskiden Kingston X1 8 GB)
Depolama: Hi-Level M.2 SSD.

Denediğim yöntemler:
Temiz kurulum belki yazılımsaldır diye.
RAM değişikliği yeni RAM'lere Memtest yaptım problem yok.
Statik elektriği attım başlattım olmadı.
BIOS pilini değiştirdim.
BIOS son sürüme güncelledim.
BIOS ayarlarını sıfırladım XMP modlarını falan kapattım açtım.
SSD sağlığı 93 ondan kaynaklı olduğunu sanmıyorum bozuk sektörde yok.
Boot option seçeneğinde Windows'un kurulu olduğu diski elle seçtim. Zaten bazen görüntü hiç olmayınca BIOS'a da giremiyorum.
Farklı monitör (belki görüntü kaynaklıdır diye düşündüm. Fakat ofis PC'si olduğu için klasör paylaşımı açık PC kapalıyken ona giremiyoruz. Görüntü yokken de giremedik monitörden kaynaklı değil yani.)

Merhaba bu sorunu yaklaşık 1 senedir çözemedim.

Sorunun videosu bu. (video sonuna doğru monitörde uyarı var oraya da bakın.)

PC'yi açıyorum klavye mouse a güç gelmiyor ve siyah ekranda kalıyordu.
Bazen de böyle açıp kapanıyor. (her zaman videodaki gibi açılıp kapanmıyor bazen direkt kasa ışığı fan açık şekilde siyah ekranda kalıyor.)

Bugün PC'yi yeniden başlattığımda ise gene oldu ve düzeltemedim. Bir ara düzeldi ama kasanın kapağı falan oturtmadım diye kapattım. Kabloları taktım, kapağı taktım açınca gene gitti.
Bugün değişik olan ise normalde klavye mouse a güç gelmezdi bu sefer geldiği halde açılmıyor.

Sistem APU.
Anakart: ASUS Prime A320M-K
İşlemci: AMD Ryzen 5 2400G.
RAM: Team T Force X2 8 GB (eskiden Kingston X1 8 GB)
Depolama: Hi-Level M.2 SSD.

Denediğim yöntemler:
Temiz kurulum belki yazılımsaldır diye.
RAM değişikliği yeni RAM'lere Memtest yaptım problem yok.
Statik elektriği attım başlattım olmadı.
BIOS pilini değiştirdim.
BIOS son sürüme güncelledim.
BIOS ayarlarını sıfırladım XMP modlarını falan kapattım açtım.
SSD sağlığı 93 ondan kaynaklı olduğunu sanmıyorum bozuk sektörde yok.
Boot option seçeneğinde Windows'un kurulu olduğu diski elle seçtim. Zaten bazen görüntü hiç olmayınca BIOS'a da giremiyorum.
Farklı monitör (belki görüntü kaynaklıdır diye düşündüm. Fakat ofis PC'si olduğu için klasör paylaşımı açık PC kapalıyken ona giremiyoruz. Görüntü yokken de giremedik monitörden kaynaklı değil yani.)
RAM kaynaklı bir durum olabilir. RAM'leri değiştikten sonra BIOS'u sıfırladın mı? Bu dediğim şekilde BIOS'u sıfırla tekrardan bakalım. Sıfırladıktan sonra BIOS'ta hiçbir ayarı açıp kapamadan (DOCP'yi falan da açma) aynı sorunun devam edip etmeyeceğine bakabilir misin?
Bilgisayarı kapat. PSU kablosunu çıkar. Kasanın üstünde USB bellek vb. hiçbir şey takılı olmasın. Ondan sonra RAM'leri çıkar. Çıkardıktan sonra CLRTC yazan 2 pinli yere tornavida yardımıyla 2 pine aynı anda 5-10 saniye değdir. Ondan sonra RAM'leri geri takıp sistemi çalıştır bakalım.
Ekran görüntüsü 2024-04-28 194219.png

Ramlere memtest yapmıştım bir problemleri yok. Anakarttakı ram soketinde bir problem olabilir mi ?
Biosu da sıfırlamıştım yeni ramde de. ve güncellemesi var diye güncellemesini de yapmıştım hazır elim değmişken. zaten gene açılmayınca bir kez daha sıfırladım pili çıkartıp.
Bir süre xmp mod tarzı şeyleri hiç açmadan kullandım xmp 1 ve xmp 2 açık şekilde de kullandım. Bir süre sonra gene olmaya başlıyor. Docp dediğiniz xmp mod değil mi ?

Bu clrtc ye değdirmeden önce bios pilini de çıkartmam gerekiyor mu o takılımı kalsın?

Bu ofis pc si olduğu için şuan izindeyim döndüğümde dediklerinizi yapacağım konuyu güncellerim.

Farklı forumda şöyle bir çözüm sundular.

İşlemciyi çıkarıp anakarttaki işlemci slotunu kuru bir diş fırçası ya da herhangi bir kuru fırçayla temizleyin.
İşlemci tırnakları kırık mı veya bir yamukluk var mı kontrol edin.
Geri takınca yine olmuyorsa büyük ihtimalle bios bozuktur.

RAM kaynaklı bir durum olabilir. RAM'leri değiştikten sonra BIOS'u sıfırladın mı? Bu dediğim şekilde BIOS'u sıfırla tekrardan bakalım. Sıfırladıktan sonra BIOS'ta hiçbir ayarı açıp kapamadan (DOCP'yi falan da açma) aynı sorunun devam edip etmeyeceğine bakabilir misin?
Bilgisayarı kapat. PSU kablosunu çıkar. Kasanın üstünde USB bellek vb. hiçbir şey takılı olmasın. Ondan sonra RAM'leri çıkar. Çıkardıktan sonra CLRTC yazan 2 pinli yere tornavida yardımıyla 2 pine aynı anda 5-10 saniye değdir. Ondan sonra RAM'leri geri takıp sistemi çalıştır bakalım.
Alıntıyı görüntüle
Merhaba clrtc diye ayrı 2 li pin yok attığınız görselde com ile clrtc arasında tpm ve phd6000 üstü çizgili 0 ların pin var nereye değdirmem gerekli
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

@Emre Zengin

Bu işlemi yaparken bios pili takılı mı olması lazım çıkartayım mı

Ekler

• IMG_7789.jpeg
    IMG_7789.jpeg
    1.1 MB · Hit: 56
Merhaba clrtc diye ayrı 2 li pin yok attığınız görselde com ile clrtc arasında tpm ve phd6000 üstü çizgili 0 ların pin var nereye değdirmem gerekli

@Emre Zengin

Bu işlemi yaparken bios pili takılı mı olması lazım çıkartayım mı
BIOS pili takılı kalabilir. Bu işaretlemii olduğum pin CLRTC.
IMG_7789.jpeg

Bu işlemden sonra bios güncellemesi yapayım mı pc açılırsa?
En son 1 güncelleme gelmişti.
Güncelleme kaynaklı değil tabi bu zamana kadar güncelleme geldikçe yapmıştım tekrarladı sürekli.
Gerek yok güncellemene.

Merhaba şimdi ne yapayım görüntü geldi.
@Emre Zengin
F1 ile BIOS'a gir hocam. Girdikten sonra F7 tuşu ile Advanced Mod'a geçip Advanced sekmesine tıklayıp oradan Sata Configuration yazan yere girip fotoğraf atar mısın?

F1 ile BIOS'a gir hocam. Girdikten sonra F7 tuşu ile Advanced Mod'a geçip Advanced sekmesine tıklayıp oradan Sata Configuration yazan yere girip fotoğraf atar mısın?
Yapacağımız ayar her neyse kasada ekstradan harddisk vardı wifi den bir klasör kullanıyoruz onu farklı kasaya taktım pc açılmıyor diye pc yi düzeltirsek geri alıcam onu bozmasın da hocam.

Ekler

• IMG_7801.jpeg
    IMG_7801.jpeg
    792.3 KB · Hit: 52
  • IMG_7802.jpeg
    IMG_7802.jpeg
    767.1 KB · Hit: 48
Yapacağımız ayar her neyse kasada ekstradan harddisk vardı wifi den bir klasör kullanıyoruz onu farklı kasaya taktım pc açılmıyor diye pc yi düzeltirsek geri alıcam onu bozmasın da hocam.
Bir şeye dokunmadan kaydedip çık bakalım hocam. Windows gelecek mi bir bakalım.

Masaüstüne geldi.
Fakat pc açılışı değişmiş.

Bir de kasayı toplarken speaker takmamıştık şimdi elim değmişken takayım dedim.
Açılırken 1 kısa bip sesi çıkartıp açılıyor

bu geçici açılma da olabilir bir süre bir ayarı ellemeyip kullanayım bir şey değiştirmem gerekirse konuya yazarım yapayım mı diye.

Onun dışında bazen 2 3 ay hiç problemsiz gittiği oluyor sonra durduk yere gene oluyordu bakalım.
Bir şey olursa konuyu güncellerim teşekkürler.

Masaüstüne geldi.
Fakat pc açılışı değişmiş.

Bir de kasayı toplarken speaker takmamıştık şimdi elim değmişken takayım dedim.
Açılırken 1 kısa bip sesi çıkartıp açılıyor

bu geçici açılma da olabilir bir süre bir ayarı ellemeyip kullanayım bir şey değiştirmem gerekirse konuya yazarım yapayım mı diye.

Onun dışında bazen 2 3 ay hiç problemsiz gittiği oluyor sonra durduk yere gene oluyordu bakalım.
Bir şey olursa konuyu güncellerim teşekkürler.
1-2 gün bak bakalım bir problem olacak mı diye. Eğer olmazsa BIOS'tan DOCP'yi Profile 1 olarak kaydedip çık bakalım. Ondan sonra birazda öyle bak bakalım. PC açılışı değişmiş derken neyden bahsettin anlayamadım hocam?

Geri