Sana birazdan anlatacağım ancak önce ilk rehberimi oku. Orada başlangıç hakkında bahsettim.Ben bu oyunda bir türlü ilerleyemiyorum. Ne yapsam ya para bitiyor batıyorum ya da şehri terkediyorlar , anlamadım gitti.
O çubuklar iki tane olmasının sebebi gece ve gündüz üretim miktarıdır. Mesela gündüz gece çubuğunu hareket ettir bütçe ve üretim artmaz ancak gündüz gündüz çubuğunu hareket ettirirsen üretim artar. Sana tavsiyem sıkıntı olduğunda ikisini de aynı anda arttır. Hepsini en sağa çekme. Paran hemen biter. %5 çek kontrol et sol üst menüden şehre yetiyor mu diye. Yoksa gereksiz masrafBirazcık daha ayıntıya iner misin okların ikisini de sağa mı çekelim? ben hepsini en sağa çekiyorum analamadığımdan.
deme bu yüzden batıyordum bir süre sonra Batınca da vergilere abanıyordum kurtarıyordu beniSana birazdan anlatacağım ancak önce ilk rehberimi oku. Orada başlangıç hakkında bahsettim.
Mesaj otomatik birleştirildi:
O çubuklar iki tane olmasının sebebi gece ve gündüz üretim miktarıdır. Mesela gündüz gece çubuğunu hareket ettir bütçe ve üretim artmaz ancak gündüz gündüz çubuğunu hareket ettirirsen üretim artar. Sana tavsiyem sıkıntı olduğunda ikisini de aynı anda arttır. Hepsini en sağa çekme. Paran hemen biter. %5 çek kontrol et sol üst menüden şehre yetiyor mu diye. Yoksa gereksiz masraf
Sorun bu yüzden olabilirdeme bu yüzden batıyordum bir süre sonra Batınca da vergilere abanıyordum kurtarıyordu beni
Dostum öncelikle şehir altyapını baştan düzgün kurman gerekiyordu. Ancak sana bir kaç yöntem söyleyeyim. Bu altta gördüğün yollar var. Bunlar gidiş gelir yollar değildir. Sadece gidiş yollardır. Yani normal 3 şerit olan yollar 6 şeride çıkıyor ve daha hızlı işliyor. Bu yolların bir kurma mantığı var şu anda yazarak anlatması çok zor ancak kısaca okların birbirini takip etmesi gerekiyor.Hocam trafik kaldırma rehberi yapın trafik yüzünden şehirde kaos çıkıyor ne ürettiklerim mağazalara gidiyor ne mağazaya işçiler gidebiliyor ne insanlar eğitime gidebiliyor bi stadyuma gidiyolar maç izlemeye oda işlerine geliyor ya ondan.
Saolun hocamHerkese Selamlar Hayırlı Günler...
Bugün Cities Skylines Rehberimizin 2. bölümünü yayınladım. Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Cities Skylines Başlangıç Rehberi #1 : https://forum.donanimarsivi.com/kon...hberi-1-ana-rehber.250622/page-3#post-2484629
Cities Skylines Başlangıç Rehberi #2 - Panel Sistemi [ANA REHBER]
Bu Cities Skylines rehberimde sizlere panellerde nelerin hangi işe yaradıklarını anlatacağım.
1. 420 nüfusa ulaşınca açılan pencere ve detayları
Bir önceki rehberimde anlattığım gibi şehrinizi biraz büyütüyoruz. Şehrimiz 420 nüfusa geldiğinde karşımıza aşağıda gördüğünüz pencere çıkacaktır. Bu pencerede gördüğünüz gibi vergiler, borçlar, çöp hizmeti, sağlık hizmeti, eğitim hizmeti ve bunlar için çeşitli yapılar çıkıyor karşımıza. Sizlere bu pencerenin ve açılan yapıların detaylarını ve önemli noktalarını madde madde anlatacağım.
Alıntıyı görüntüle
2. Vergi Sistemi
İstenen nüfusa düzeyine geldiğimizde alt tarafta gördüğünüz bir panel açılıyor. Bu panelde 6 adet sembol görüyoruz.
En sol üst taraftaki yeşil sembol olan konut vergileridir. Bu vergileri eğer ki gereğinden fazla arttırırsanız vatandaşlar şehir kaçarlar ve şehriniz batmaya başlar. İlk başlarda buy vergi düzeyini hızlı para kazanmamız için %10 düzeyine çekebiliriz. Eğer ki şikayet gelirse bu vergi düzeyini %8'e çekelim.
Önceki bahsettiğimizin bir altında duran açık mavi ticari bölgeler ve ticari binaları ifade eder. Bu ticari vergiyi sizlere tavsiyem ellemeyin. Çünkü şehirde olan esnaflar ve satıcılar mutlu olur. Bu sayede bir süre %9 seviyesinde tuttuktan sonra yine %10 seviyesine çekebilirsiniz.
Yine önceki bahsettiğimiz konunun altında olan sarı işaret sanayi bölgeler ve sanayi binalarını ifade eder. Yine bu vergiyi Ticari binalar gibi uygulayabilirsiniz. Şehriniz geliştikçe bu vergi oranını yine %10 çekebiliriz.
Son olarak sağ tarafta gördüğünüz daha açık olmayan 3 adet sembol var. Bunlar sırayla şunlardır. Yüksek yoğunluklu konut bölgesi, yüksek yoğunluklu ticari bölge ve işyeri bölmesi olarak adlandırılır. Buralar belirli bir nüfusa geldiğinde açılacak o yüzden bu konuda bahsetmeyeceğim.
Alıntıyı görüntüle
3. Bütçe Panel
Bu bölümü uzun uzun anlatmayacağım. Size temelini verdiğimde zaten kendiniz hemen anlayacaksınızdır. Örnek vermek gerekirse şehrinizde elektrik üretim tesisleri yetmiyor ve yenisini kuracak paranız yok. Bu yüzden bütçe paneline girip elektrik sistemine verdiğiniz bütçe desteğini arttırarak bir süre elektrik sorununuzu çözebilirsiniz. Bu yine bütçe panelinde olan su, çöp ve sağlık için de geçerlidir. Diğer paneller belli bir nüfustan sonra açılacağı için bu konuda bahsetmeyeceğim.
Alıntıyı görüntüle
4. Kredi Paneli
Arkadaşlar bu menü de yine basit bir menüdür. Bu menüden kredi çekebiliyorsunuz. Ancak sizlere önerim başlarda yüklü kredi çekmeyin. Hatta elinizden geldiğince hiç kredi çekmemeye çalışın. Çünkü kredi çektiğinizde hem faiz alıyorlar hem de anlık geliriniz azalıyor. Gördüğünüz gibi 3 adet kredi çekilebiliyor. Al tuşuna basarak kredi alabilirsiniz. Tabii isteğe bağlı.
Alıntıyı görüntüle
5. Gelir Menüsü
Gördüğünüz gibi panelimizin alt tarafında bir Gelir bölümü var. Sizlere bu kısmı tek tek ve ne olduğunu anlatacağım. Bu panel iki tarafa ayrılıyor. Bir tarafta Gelir kısmı bir tarafta ise Gider kısmı var. Aslında bu panel bana göre sadece bilgilendirme paneli. O yüzden aşırı bir önemi yok. Tabii arada sırada kontrolünüzü yapın. Bazen kâr durumunuz azaldığında hangi sektörde sıkıntı olduğunu anlarsınız.
Gelir kısmından başlamak gerekirse gördüğünüz gibi bizi 6 adet sembol karşılıyor. Bunlar hangi yapılardan ve hangi sektörden para kazandığımızı anlatıyor. Sırasıyla bu menüde konut bölgeleri, ticari bölgeler, sanayi bölgeleri, toplu taşıma bölgeleri, işyeri bölgeleri ve son olarak gişe bölgeleri olarak üçe ayrılır. Bunlar hangi alandan ne kadar kâr kazandığınızı ifade eder. 3 menü şu anlık kapalı. Bunlar belirli nüfustan sonra açılacaktır.
Gider kısmında ise bizi 13 adet sembol karşılıyor bunlar sırasıyla Yol hizmeti, elektrik hizmeti, su ve atık su hizmeti, çöp hizmeti, özel bina hizmeti, sağlık hizmeti, eğitim hizmeti, polis hizmeti, itfaiye hizmeti, park hizmeti, toplu taşıma hizmeti, kredi hizmeti ve son olarak politika hizmeti. Bunlar sizin giderlerinizdir. Hangi sektöre aslında ne kadar yatırım yaptığınızı da gösterir bir yandan. Burada yine bazı menülerde yine gider gözükmeyecektir belirli bir nüfustan sonra bu binaları kurduktan sonra açılır.
Alıntıyı görüntüle
6. Bilgi Ekranı Menüsü
Burada bizi bir sürü sembol karşılıyor bunları da sizlere tek tek tanıtmak gerekirse sırayla Elektrik, su , çöp, eğitim, mutluluk, sağlık, rüzgar, trafik yoğunluğu, ses kirliği bizleri karşılıyor. Bu panel aslında oyunun temelini oluşturuyor diyebiliriz.
Elektrik kısmında halkın tüketimini ve sizin üretiminizi kontrol edebilirsiniz. Eğer ki üretiminiz tüketimden düşükse ilk fırsatta direkt bir elektrik santrali kurun. Aksi halde gelir ve mutluluk oranınız düşer.
Su kısmında ise yine halkın tüketimini ve sizin üretiminizi kontrol edebilirsiniz. Eğer ki üretiminiz tüketimden düşükse ilk fırsatta direkt bir su pompası yerleştirin. Tabii temiz bir suya.
Çöp hizmeti bölümünde ise yakma durumunuzu ve çöp kapasitenizi görürsünüz. Bunlar çok önemlidir. Özellikle ileride yakma tesisi açıldığında sizlere çok güzel bir ayrıntı vereceğim. Şu anlık bu durumda sadece bir adet çöp toplama yeri kurarsanız yeterli olacaktır.
Eğitim hizmeti yine halkın ne kadarı okula gidebilir ve okula gidebilmeleri için gerekli kapasitenizi görürsünüz. Tabii okul bazı binalardan uzaksa onlarda gidemeyebilir. Ama ileride otobüs hattı çektiğinizde sorun ortadan kalkacaktır.
Vatandaş mutluluk panelinden yine hangi bölgede insanların ne kadar mutlu olduğunu görebilirsiniz. Eğer bir bölgede mutsuzluk var ise o bölgeye ağaç ekebilir, park ve bahçe gibi sosyal etkinlik alanları koyabilirsiniz.
Sağlık hizmeti çok önemlidir. Bu paneli devamlı kontrol edin. Eğer hastalıklarda anormal bir artış ver ise gerkeli kontrollerinizi yapın. Eğer geç ilgilenirseniz şehriniz batacaktır. Bu sağlık konusunda daha detaylı ileride bahsedeceğim.
Rüzgar bölümü ise hangi bölgede rüzgar gülü koyup ne kadar üretebileceğinizi gösterir.
Kirlilik ise şehirde ne kadar hava kirliği olduğunu gösterir. Bu kısımda sanayi bölgeniz hep kirli olacaktır endişe etmeyin. Önemli olan şehirde hava kirliliği olmaması. Aksi halde şehirde hastalıklar çıkar. Sizlere tavsiyem tüm şehrinize açıldığında ağaçlı yollar koyun. Özellikle park bahçe koymayı unutmayın.
Ses kirliliği ise şehirde olmaması gereken bir bölüm. Şehir içine gürültü yapacak özel binalar tarzı şeyler kurmayın. Şehirde hastalıklar çıkabilir.
Alıntıyı görüntüle
Evet rehberimiz burada sona geldi. Bu bölümde sizlere Panellerden bahsettim. Bir sonraki bölüm 2 gün sonra gelecektir. 2. bölümde 420 nüfusta açılan sağlık, itfaiye, çöp, polis gibi hizmetleri anlatacağım.
Sorularınızı sorabilirsiniz...
Kendilerini konudan haberdar olması için etiketliyorum:
@ismailtraslan @Mertarı @oguzkagan08 @Doğukan Fidan @LordHasan
Ne demekSaolun hocam
Teşekkürler SiriSiri tebrik ediyor
Güzel rehber olmuş sana ve G213'üne sağlık. Yakında yeniden başlamayı düşünüyorum Cities: Skylines'e...
APK Cospilav mı yapacaksın ?Hocam sürekli yol yabsam nolur