Neler Yeni

Coinler Haram Mıdır?

Kripto Paralar Haramdır?

• Evet

Oylar: 38 19.5%
  • Hayır

Oylar: 104 53.3%
  • Ortası

Oylar: 53 27.2%

• Oy kullanan toplam üye
    195

NBatuhan

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
70
İsim
NBatuhan
Bence bu sorunun cevabı, kriptoya ne amaçla para yatırıldığına ve aldığın kripto parayla ne yaptığına göre değişir.
"Ameller niyetlere göredir" der Kur'an.
Kimi parasının değerini korumak için alır, kimi kumardan farksız coinlere yatırır, kaldıraçlı işlemlerle, bakiyesini teminat göstererek sahip olmadığı miktarlarda parayla işlem yapar vs..
Kripto paraları genellemenin doğru olmadığını düşünüyorum, aynı gıdalar gibi, bir kısmı haram bir kısmı helal olma ihtimali gayet olabilir. Mesela 5 yıl sonra merkez bankası çıkıp kripto TL çıkardık kTL, ve karşılık olarak rezerv altın veya TL kullanacaz dese, şimdi kripto para zinhar haramdır diye genelleyen herkes boşa çıkmış olacak. Demek ki incelenmesi gereken paranın kripto/dijital olup olmaması değil, niteliği, karşılığı olup olmaması, sahibi veya merkezi var midir, sahip olduğu değer ne kadar gerçekçi ve ne kadar sürdürülebilir bir değeri olduğu, alınan o kripto para ile ne yapıldığı gibi kıstaslar olmalı. ( Yahu sosyal yardım toplama vb. iyilik amaçlı çıkarılan coinden tut, kumar jetonu olarak kullanılan coine kadar her türlü amaca yönelik farkli farklı coinler var)

Yazının geri kalan kısmını özet geçiyorum: Bitcoin dijital altın olmaya aday bir varlıktır. Fiziksel karşılığı olmadığı için altına göre daha risklidir, fakat doların da 1973'ten beri fiziksel bir karşılığı yoktur. 1973'te de Dolar, karşılıksız olduğu için zinhar haramdır diyen oldu mu? Olduysa da neredeler şimdi? Bitcoin ile altın birçok anlamda benzerdir, Bitcoinin tek ve en büyük avantaji mevcut parasal sistemin adaletsizliği ve yaşadığımız dünyanın hızla dijitalleşiyor olmasıdır.

Bir arkadaş kriptoyla kara para aklandığını söylemiş ama bilmiyor ki asıl kara paranın çoğu dolar üzerinden aklanıyor, kripto ile aklanan kısım % olarak çok komik kalır. O zaman dolar da haramdır mı diyebilecek miyiz?

Başka bir arkadaş araştırıp dolara para yatırıldığında, ve sadece ihtiyacımız olduğunda geri çekmemiz halinde dinen sakınca olmadığı sonucuna varmış, evet mantıklı geldi bana da fakat burada yanlış kısım "dolar" dır. Lafın gelişi dolar demiş olabilir arkadaş, fakat şunu bilmenizi isterim ki, yatırım yapmanın mantıken hedefi, o günkü emeğinizin karşılığı her ne ise (mesela maaşınız) onun alım gücünü korumak. Malesef dolar hem kısa hem uzun vadede bu hedefi ıskalıyor. Dolar size para kazandirmaz aslında, sizin paranızın değeri dolara göre düşer, siz de göreceli olarak para kazandığınızı zannedersiniz. 2.si, arzı sınırsız olan bir para birimi asla sizin cebinizdeki paranın alım gücünü tam anlamıyla koruyamaz. Belki dolar sizi milli enflasyonunuzdan koruyabilir ama küresel enflasyondan koruyamaz, asla koruyamaz.
Amerikan merkez bankasının kafasına göre bastığı, ve arkasında bir karşılık (altın vs.) bile olmaksızın (bakınız ingiltere 1930larda, abd 1973 te altın rezervi ile dolar basımı arasindaki ilişkiyi tamamen kaldırmıştır) bastığı bu paranın bir karşılığı olduğunu idda etmek ne kadar mantıklı sizce?
(fiziksel banknotlarin da bir karşılık sayılması mümkün değildir, ona kalırsa ben de kripto cüzdan adresimi printerdan basıp al sana karşılık diyebilirim)

Evet Kripto paraların da fiziksel bir karşılığı yok, bir arkadaş minerlarda veya validator nodlardaki blokzincir verilerini karşılık olarak göstermiş ama ben şahsen katılmıyorum buna. Blok çöktüğünde veya proje terk edildiğinde o verilerin bir değeri kalmıyor. Malesef bu merkeziyetsiz tüm coinler için geçerli ( çok düşük ihtimal de olsa )

Paranızın degerini korumak istiyorsanız, ve aynı zamanda degerinin artmasını da istiyorsanız, arzı sınırlı değerli madenler en mantikli seceneklerden biridir. Altın ile ilgili çok çarpıcı bir örnek vardır, 1930'da 1 takım elbisenin altın olarak karşılığı ne ise, şu an da aynıdır. Yani altın alım gücünü korumuştur. Fiziksel bir karşılığı vardır ve kimse kafasına göre, sınır tanımaksızın üretemez, üretmek ciddi maliyet ister + birgün üretimin durup arzın tükenme ihtimali de söz konusudur.
Tam da bu noktada Bitcoin, altın ile çok fazla ortak özellik gösteriyor. Tıpkı altın gibi bir milliyeti, bir merkeziyeti yok, arzı sınırlı, tahmini 2140 dan sonra üretilemeyecek, her 4 senede bir üretim hızı yarıya düşüyor (block reward halving), paranızın değerini koruyor + kâr bırakıyor ( doğru fiyattan alırsanız ). Doğru fiyat nedir derseniz, 1 bitcoinin üretim maliyetini araştırıp öğrenin, işte o fiyat doğru fiyattır. Ve çok nadiren bu fiyata iner. Batanlar bu kısmı atladiklari için batıyorlar. Yazdıklarımın hiçbiri yatırım tavsiyesi değildir.

Kısaca ben bitcoinin altından tek farkının birinin fiziki, diğerinin dijital olmasi olarak görüyorum. Diğer shitcoinler hakkında bir yorum yapmayacağım çünkü %99u dolandiriciliktan ibaret altı boş projeler.(eth hariç)

Başka bir arkadaş arkasında devlet veya bir kurum olması gerekiyor demiş, evet diyanetin de buna benzer bir açıklamasını ben de okumuştum ama bir devlet kurumundan başka türde bir açıklama zaten beklenemez

Şimdi başlıktaki soruya tekrar gelecek olursak, hepimiz akıl sahibi insanlarız, herkes kendi araştırmasını yapmakla yükümlü, ben kimseye helaldir haramdır demeyeceğim fakat kendi bilgilerimi memnuniyetle paylaşırım, en nihayetinde herkes kendi kararını verir.

Neye göre artıp neye göre azaldığını bilmediğiniz bir şeye para yatırmakla kumar oynamak arasında çok fazla fark görmüyorum ben. Zır cahil bir şekilde kriptoya para yatıran adam bana kalırsa net kumar oynuyordur. Fakat bu işten anlayan ekonomistlerin, belli kurallar çerçevesinde, belli başlı göstergelere dayanarak para yatirmasinin da kumar olduğunu düşünmüyorum (borsanın haram veya helal olmasından farklı bir şey bu. Belki haram olabilir ama kumar değildir bence). Ve kriptoya ellerindeki paranin degerini korumak için yatirim yapanlarin da kumar oynadığını düşünmüyorum. Zaten iyi araştırma yapmış ve neyin ne olduğunu anlamış, ve parasinin alim gücünü korumak isteyen bir kişi asla değerinin üstünde bir rakamla kripto para almaz (sonra da batmaz). En başta yaptığım alıntıyı tekrarlamak istiyorum, "Ameller niyetlere göredir"

Yazdıklarımın hiçbiri yatırım tavsiyesi değildir, dini tavsiye hiç değildir, şahsi fikirlerimdir.

Chrollo04

80+ Bronze
Ucuzdan al pahalıdan sat ticaretin temeli işte devletler düzgünce el atarsa kara para, vergi olayı hallolur zaten hiçbir coin projesi okumadan da bir zahmet şuraya yorum yazmayın ya

Alfa

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
23
İsim
Recep ÖZ
Kesinlikle haram bence çünkü güvenilirliği yok birde haksız kazanç oluyor senin paran sayesinde başkası para kazanıyor

okankygsz

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
343
İsim
Okan kaygısız
Haram mı değil mi ben orasını bilemem o kısımlarla aram yok beni parası ilgilendirir ama şu yorumlara gülüyorum gülme sebebim de şimdi vereceğim örneğe haram diyenler olduğu için.''Analiz yapıyorsun video izliyorsun kafa patlatıyorsun'' diyenlere.O zaman benim oynadığım iddaa da haram değil analiz yapıyorum maç izliyorum kafa patlatıyorum :D

SaygıZorDeğildir

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,227
İsim
Göksel Sert
😃😃😃 airdrop a sözde bedava demen komik. 😃😃😃😃
Yüzlerce airdrop çekersin hesaba ama yüzlerce dolar da ödersin işlem ücreti olarak. Hiçbiri tutmazsa yatırdığın paradan olursun. Sana ciddi geliyorsa sen al. Bana komik geliyor dönüp bakmam ve asıl anafikri atlamışsın "kumar ile ayni pozisyonda". Bu açıdan tekrar bak.

Borsa Kaplanı

80+ Gold
En İyi Cevap
2
Yüzlerce airdrop çekersin hesaba ama yüzlerce dolar da ödersin işlem ücreti olarak. Hiçbiri tutmazsa yatırdığın paradan olursun. Sana ciddi geliyorsa sen al. Bana komik geliyor dönüp bakmam ve asıl anafikri atlamışsın "kumar ile ayni pozisyonda". Bu açıdan tekrar bak.
:D bsc ağı komisyonlarından haberin var mı? Sadece 1 tane transfer yaklaşık 20 cent.

SaygıZorDeğildir

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,227
İsim
Göksel Sert
:D bsc ağı komisyonlarından haberin var mı? Sadece 1 tane transfer yaklaşık 20 cent.
Geçerli olmayan para için yatırım yapıp geçerli olmasını bekleyecek değilim. Çoğu oradaki ağın kullanımını artırmak için kasıtlı çıkarılan tokenler. Tabii o ücretleri kesen de doğal olarak ağı sağlayan taraf. Sana bana az gibi görünen 20 cent veya 1 dolar birikiyor birikiyor başka rakamlara ulaşıyor. Çok teknik detaya girmeye gerek yok. Anafikir belli, olur da coin veya token bir gün borsada listelenirse diye alınıyor (ya tutarsa). Loto ve at yarışı da aynı mantıkla kazandırıyor. Benim burada anlatmaya çalıştığım asıl mevzudan sürekli sapmayı başarıyorsun, anafikir kumar.

ulaasbcc

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
132
İsim
Ulaş Biçici
Instagram
https://www.instagram.com/ulaasbcc/?hl=tr
Steam
https://steamcommunity.com/id/lquad/
Twitter
ulaasbcc
Facebook
uls.lqd
Discord
LquadD | Ulaş#2183
Bu nasıl bir çelişki? Madem müslüman değilsin o zaman senin için haram ya da değil gibi bir kavramın önemi yokken niye yargıda bulunuyorsun?

Komik olmuş.
ben de bi zamanlar müslümandım :=)

Basrii

80+ Bronze
Arkadaşlar iyi günler. İnternette pek net bir şey bulamadım ama galiba doğru değilmiş. Sizin de fikirlerinizi merak ettim. Bende girişmek istiyorum ama tereddüt ediyorum. Nihat Hatipoğlu doğru olmadığını ama kötü de olmadığını söylüyor. Pek net bilgi bulamadım dediğim gibi. Hani şu konuda kavga etmeden değil de, birbirimizle tartışarak yardımcı olalım. Cevabını gerçekten merak ediyorum. Anketi de oylarsanız sevinirim :)
Şahsen sermayesi olan bir insana kolay yoldan para kazandırıyor. Kazan arkadaşlar helal diyecektir haliyle ama ben ortasında olduğunu düşünüyorum.

-Akın Taşkan-

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
3,857
İsim
Akın Taşkan
Mining bilmem ama para ile alım satım haram. Şu videoya bakabilirsiniz.

Kısaca dinlemek istemeyenler teferruatsız hâliyle güvenilirliği olmadığı için, arkasında bir desteği olmadığı için haramdır.

Dahası  
Reaksiyon skoru
89
İsim
Kerim
Haram değildir başkan ama şu koşulla enflasyon oranını aşmamak şartıyla.Enflasyon oranını aşmazsanız borsa kripto para faiz gibi şeyler haram değildir.

BIGGZ

80+ Bronze
Mantığına bakarsak, başkasının kaybettiğini sen kazanıyorsun.

Kumardan farksız oluyor o zaman, kumar haram olduğuna göre bu da haram olabilir.

bir şey üzerine emek verip kazanmak onu helal kılmaz.

Kumar da; şu kartı mı atsam, şunu mu yapsam diye kafa patlatınca, kumarın helal olmadığı gibi.

Top Bottom