Fantastiktürk
80+ Bronze
- En İyi Cevap
- 1
Saçmalık. FHD+ 6.5 inç telefonlar 395 PPI, QHD+ olanlar 500 PPI'a kadar çıkıyor. Günümüzde bulabileceğin en keskin görüntülü monitörler olan 27 inç 4K monitörler bile ancak 163 PPI'dır. Senin bakış açına göre 4K monitörler de net değil çünkü telefonların yarısı bile piksel yoğunluğuna sahip değil. Bu örnekten anlayacağın üzere elma ile armutu kıyaslıyorsun. Telefona, tablete bakıp FHD 24 inç keskin değil demek saçmalıktan ibarettir.1 - 23,8 - 24,5" Full HD yetersiz ( Telfonda HD çözünürlük veya Dizüstünde HD çözünürlük kabak gibi belli ediyor)
Bit'in ne olduğu hakkında en ufak bilgin yok. Bit=renk değildir. Bit=renk tonudur. Arada devasa bir fark var. Bir cetvel gibi düşün. Cetvelin uzunluğu, yani monitörün gösterebileceği renklerin aralığı, yani monitörün renklerinin canlılığı ve doygunluğu monitörün renk gamına bağlıdır. %95 DCI-P3, %75 Rec.2020 VB. bunu ifade eder.2 - 6Bit -----> 2^3.6Bit = 262.144 Renk
2Bit -----> 2^3.2Bit = 64 = FRC (bazıları bu değeri çarpıyor 262.144 .64= 16777216 böyle bir şey yok)
6Bit + FRC -----> 2^3.6Bit + 64 = 262.208 Renk
8Bit -----> 2^3.8Bit = 16.777.216 Renk
Bit ise bu cetveldeki işaretlerin sıklığını yani görüntülenebilen renklerin ne kadar fazla tonunu görüntülenebileceğini ifade eder:
Örneğin 6 veya 8 bit bir videoyu 8 bit bir ekranda, 8 bit bir videoyu 8-10 bit bir ekranda izlediğinizde her iki ekran da lazım olan bütün renk tonlarını kapsadığı için görüntüyü olması gerektiği gibi görürsünüz. Dolayısıyla daha yüksek bitin bu senaryoda neredeyse hiçbir faydası olmaz. Yani 10bit 1 milyar, 8 bit 16 milyon=yüksek bit daha çok renk=daha canlı renk mantığı tamamen yanlıştır. Ancak örneğin 10 bit görüntüyü 8 bit ekranda izlerseniz ya da 8 bit videoyu 6 bit ekranda izlerseniz istenen renk tonu sizde olmadığı için görüntüde karelenmeler olur:
Peki FRC nedir? FRC, yazılımla yakın tonların karıştırılarak görüntülenemeyen tonun elde edilmesini sağlar. İyi bir FRC ile doğal bitin farkını anlayamazsınız. Hatta ve hatta iyi bir FRC, ucuz bir doğal bitli monitörden daha iyi gradient performansı verebilir. İnanmakta güçlük çekebilirsiniz ama gerçekler yaygın kanaatin tam tersi. Bana inanmıyorsanız en büyük ve güvenilir monitör inceleme sitelerinden RTINGS'in monitör incelemesini yapan kişinin bu konudaki açıklamasını bırakayım:
"Gerçek senaryoda, 8+FRC bir panel ucuz bir 10 bitten daha iyi performans sergileyebilir."
"Sık sık 8+FRC bir panelin ucuz doğal 10 bit panellerden daha iyi performans gösterdiğine tanık oluyoruz."
"Doğal 10 bit paneller hala çok nadir." (1 yıl önce söylenmiş.)
"Bizim testimiz monitörün desteklediği biti gösterir, doğal biti değil. Çünkü doğal biti tespit etmek çok zordur."
Kaynak:
Peki neden "En az FRC dahil 8 bit yani 6+2'den fazla olduğu sürece bit çoğunlukla önemli değil." dedim? Çünkü kullanıcıların çok büyük çoğunluğu hala 8 bit SDR içerik izliyor + HDR içerikler hala çok az + bu monitörler HDR için uygun değil. Dolayısıyla 10 bitin gerekli olduğu yer sayısı çok sınırlı. Bu yüzden 8 bit neredeyse her zaman gerekli bütün renk tonlarını sağlıyor.
Diyorum ki ben de büyük ekranda rahat ediyorum, okumuyor musunuz? Ama büyük ekranda rahat etmeyen insanlar, büyük ekranın uygun olmadığı kullanım senaryoları var ile bütçe denen bir şey var. Diyorsunuz ki 23,8-24,5 FHD artık işe yaramaz. Millete ekran kartının, işlemcinin, monitörün parasını siz veriyorsunuz herhalde ki daha büyük boyut ve çözünürlük alacaklar? Ya da FPS oyunlarında büyük ekranın dezavantaj olduğunu bilmiyor musunuz?Kendimde 24,5" kullanıyorum boyut konforu %100 yetersiz
Ne sRGB ne DCI-P3 ne Adobe RGB çakma falan değildir. Bir şeyler uydurmayı bırakın. Bunların hepsi farklı gamutlardır ve farklı kullanım yerleri vardır. Ve hayır renk kalitesi Rec.2020 ile belirlenmez (Kalite kelimesi de yanlış aslında. Kaliteyi etkileyen birden fazla etken var.). Monitörlerde, hele de QD veya OLED olmayan monitörlerde, hele de böyle giriş seviyesi ürünlerde Rec.2020'ye bakmanın bir anlamı yok. %90 üzeri DCI-P3 gayet yeterli bir değer bu kullanıcılar için. Ha daha yüksekse daha iyi tabii. Ama 24G4X ya da belki 1-2 model dışında %70 üzeri Rec.2020 bulamazsınız bu bütçede zaten.5 - Rec.2020 gerçek değerler aralığıdır (Firma veya panel firmalarının çakma değerleri değildir)
Bir panelin renk kalitesi rec.2020 ile belirlenir çünkü 3 nüde (sRGB DCI P3 Adobe RGB) kapsıyor
Mabat.6 bit ile 6 bit frc arasında 64 renklik fark nereden geliyor?
Son düzenleme: