Dil bilgisinden anlayan biri yardımcı olabilir mi ?

Reaksiyon skoru
0
Öncelikle iyi günler az önce dinlediğim hoca fiilimsi gelen sözcükler yapım eki almıştır fiilden isim yapar diyordu .
Ancak a önce soru çözümünü izledim '' Aşk acısını çekerler '' sözcüğüne basittir yani yapım eki almamıştır diyor

bu tür sorular için konu açmaya gerek yok . chatgpt anında cevap veriyor zaten. cevaplamakta sıkıntı yok soruyu soran kişi beklemesin diye.
“Fiilimsi” ile “basit/ türemiş sözcük” ayrımını aynı anda düşününce kafaların karışması çok normal 🙂. Senin örneklerine bakalım:

1. Fiilimsi meselesi

Fiilimsi dediğimiz şey, fiil kök/gövdesine gelip onu isim, sıfat veya zarf görevine sokan eklerdir:

• gelmek (isim-fiil)
  • okurken (zarf-fiil)
  • gelen (sıfat-fiil)

Burada ekler aslında yapım eki gibi çalışır çünkü kelimenin türünü değiştirir. Bu yüzden hocalar genelde “fiilimsiler yapım ekiyle yapılır” der.

2. “Aşk acısını çekerler” örneği

Buradaki “çekerler” fiil:

• Kök: çek- (fiil)
  • Ekler: -er (geniş zaman), -ler (çoğul kişi eki).

Burada hiç yapım eki yok, yalnızca çekim ekleri var. O yüzden sözcük basit kabul edilir.

3. Karışıklığın nedeni

• Fiilimsi ekleri → hem yapım eki sayılır, hem de özel bir adla (isim-fiil, sıfat-fiil, zarf-fiil ekleri) anılır.
  • Ama “çekerler” örneğinde hiç fiilimsi yok, sadece çekim ekleri var.

Kısaca:

• “Çekerler” → basit fiil (yapım eki yok).
  • “Çekmek”, “çeken”, “çekince” gibi örnekler → fiilimsi, yani yapım eki almış sayılır.

Peki sana şöyle sorayım: fiilimsilerde kullanılan eklerin hem “yapım eki” hem de “fiilimsi eki” diye iki farklı adlandırılması biraz kafa karıştırıyor mu, yoksa oturuyor mu?

Konuyla Alakasız Mesaj / Spam
Öncelikle iyi günler az önce dinlediğim hoca fiilimsi gelen sözcükler yapım eki almıştır fiilden isim yapar diyordu .
Ancak a önce soru çözümünü izledim '' Aşk acısını çekerler '' sözcüğüne basittir yani yapım eki almamıştır diyor
-r eki burada geniş zaman eki olarak kullanılmış dolayısıyla sözcük basit sözcük.

geniş zaman eki yani çekim eki gibi geldi bana
Şimdi yapım eki olması için ya fiil -> isim ya da anlam değişecek ama eş anlamlı sözcük , o yüzden anlam değişmesi yok ondan yapım eki değil

Geri