Neler Yeni

Dolar 18'de sabitlendiğinde enflasyon %80 ise ülke batmış olmaz mı?

Dolar geçen sene 18 tlde uzun süre sabitlenmişti. Dolar sabitken enflasyon ise sanki develüasyon olmuş gibi astronomik boyutlara ulaştı. Dünya tarihinde görülmüş bir olay olduğunu sanmıyorum. Bu ülkenin battığının bir gösteregesi olabilir mi?

K1NGO82

80+ Gold
En İyi Cevap
1
Batsa yerinde duramazsın

KAANT10X

80+ Bronze
Dolar 18 iken enflasyon sanırım TÜİK verilerine göre %65 civarında idi. Ben iktisatçı değilim muhtemelen buradaki çoğu kişi bu konulardan anlamaz. Tahmin yürütsem muhtemelen yanlış bilgi veririm.
Tam bu örnekle ilgili değil ama ülke enflasyon konusuda çok çekti ama döviz önceki dönemlerde serbest bırakıldı mı bilmiyorum.
Ama normal olan döviz-enflasyon arasında birlikte bir artış görmektir diye tahmin ediyorum. Para politikaları sanırım biraz matematik istiyor. Maliye politikaları ile dövizi burada zaten tutamazsınız.

• Konu Sahibi Konu Sahibi
Dolar 18 iken enflasyon sanırım TÜİK verilerine göre %65 civarında idi. Ben iktisatçı değilim muhtemelen buradaki çoğu kişi bu konulardan anlamaz. Tahmin yürütsem muhtemelen yanlış bilgi veririm.
Tam bu örnekle ilgili değil ama ülke enflasyon konusuda çok çekti ama döviz önceki dönemlerde serbest bırakıldı mı bilmiyorum.
Ama normal olan döviz-enflasyon arasında birlikte bir artış görmektir diye tahmin ediyorum. Para politikaları sanırım biraz matematik istiyor. Maliye politikaları ile dövizi burada zaten tutamazsınız.
doğalgazı bedava yaparak oradan , farklı alakasız şeyleride hesaba katarak başka yerlerden enflasyonu kısmaya çalıştıkları doğru ama özellikle gıda enflasyonu olsun halkın yaşamını devam ettirebilmek için zorunlu olarak almakta olduğu şeylerin enflasyonu %80den çok daha fazlaydı onları algı yapanlar bile milleti kandıramadı. Yakıt fiyatı bile bir günde 25tl den 40a çekilmişti en basit örneği
tabii ki dövizin tutulması imkansız zaten ekonomistler her seçimden sonra olduğu gibi bu seçimden sonra da dövizde astronomik yükselişler bekliyorlar malesef

BGSGP

80+ Bronze
Ülke battı zaten boşver. Daha fazla vergi vermemek için gaç gurtar gendini burdan :D

Aybars Han

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,586
İsim
İsmi ismi.
Dünya tarihinde görülmüş bir olay olduğunu sanmıyorum
Almanyadaki ww1 sonrası enflasyonu araştırabilirsin. Bir ürünü alma sürende bile ürünün fiyatı yükseliyormuş. Ve şu an ekonomi olarak bizden daha kötü bir çok ülke var zaten.

Bu ülkenin battığının bir gösteregesi olabilir mi?
Battığınından kastın ne ona göre daha sağlıklı cevap verebiliriz. Bir şeyde başarısız olunduğunda battık falan dersin ama bu ölmek demek değil. Gayet kötü bir durumdayız ama fakirlikten yıprandığımız bir dönem değil hem halk refahı hem devletin ekonomik gücü olarak.

Emsal

80+ Silver
Almanyadaki ww1 sonrası enflasyonu araştırabilirsin. Bir ürünü alma sürende bile ürünün fiyatı yükseliyormuş. Ve şu an ekonomi olarak bizden daha kötü bir çok ülke var zaten.

Battığınından kastın ne ona göre daha sağlıklı cevap verebiliriz. Bir şeyde başarısız olunduğunda battık falan dersin ama bu ölmek demek değil. Gayet kötü bir durumdayız ama fakirlikten yıprandığımız bir dönem değil hem halk refahı hem devletin ekonomik gücü olarak.

Son cümle o kadar haklısın ki hocam şu an dünyadaki para sistemi kalksın ve mantığı olmayan sadece itibari ve kıyasi olan para (yani aslında para diye bir şey yok faiz vs değerlerle oynayıp arttırıp azaltılan hayali rakamlar var ) kalksın insanlar gerçek fakir olmadığını anlayacak

Hayali rakamlarla insanlar gerçeklik algısını kaybediyor , 200 TL nedir yani kağıt parçası hiçbir değeri yok gerçekliği de yok kendi kendimizi kandırıyoruz

Yemeğin var mı evin var mı tarlan var mı değerli madenin var mı vasıtan var mı gerçekliği olan şeyler bunlar

FurkanIIy

80+ Bronze
Son cümle o kadar haklısın ki hocam şu an dünyadaki para sistemi kalksın ve mantığı olmayan sadece itibari ve kıyasi olan para (yani aslında para diye bir şey yok faiz vs değerlerle oynayıp arttırıp azaltılan hayali rakamlar var ) kalksın insanlar gerçek fakir olmadığını anlayacak

Hayali rakamlarla insanlar gerçeklik algısını kaybediyor , 200 TL nedir yani kağıt parçası hiçbir değeri yok gerçekliği de yok kendi kendimizi kandırıyoruz

Yemeğin var mı evin var mı tarlan var mı değerli madenin var mı vasıtan var mı gerçekliği olan şeyler bunlar
Emsal Allah aşkına bari sen yapma ya
Hocam en son ne zaman et yemeği yedin merak ediyorum

Emsal

80+ Silver
Emsal Allah aşkına bari sen yapma ya
Hocam en son ne zaman et yemeği yedin merak ediyorum

Hocam benim yaşım az sayılmaz 2000 başlarını net hatırlıyorum

Et 10TL minibüs 25-50 krş lokanta yemekleri 2-3 TL idi ama emin ol şu an yediğimin çok daha azını yiyordum ve insanların çoğu da öyle olmasına rağmen fakirim demiyordu

Şimdi ise tersi bir durum var , her gün et yiyebilecek durumda olan ablam bile fakirlikten dem vuruyor ki arabası evi dâhi var

Bence burda gerçeklik algısının bozulmasının çok daha büyük etkisi var

ww1 de almanyanın durmunu Tüik ölçmediğine göre ya da o dönemde bu tarz ekonomi verisi alabileceğin teknolojiler bulunmadığına göre ww1 almanyasıyla kıyaslama yapmak yanlış . Ama tabi savaş ortamını örnek göstermen iyi oldu. Bizde savaşan herşeyin durduğu ülkelerden daha kötü durumda olabiliriz hem savaşmıyoruz buna rağmen borç batağına girmeye devam ediyoruz

Top Bottom