Neler Yeni

Ekranım gidiyor ve resetlemeden geri gelmiyor

Jaess

80+ Gold
En İyi Cevap
4
Öncelikle iyi forumlar herkese. Olayı daha detaylıca anlatmam gerekirse eğer nadiren olsa da bazı zamanlar ekranım gidiyor, klavye ve fare ışıklarım sönüyor, ardından ekran kartı fanları tam yükte dönmeye başlıyor. Ve bu olay ben bilgisayarı düğmesinden kapatıp açmadığım sürece düzelmiyor. Ben sorunun ekran kartında olduğunu düşünüp WHQL sürümü yüklemiştim. Sorun düzelmişti gibi. En azından aylardır karşılaşmamıştım öyle duruyordu. Şimdi az önce tekrardan yaşadım. Valoranttan çıktım. Video izlerken fare ve görüntü takılmaya başladı. Ardından dediğim olay yaşandı. Sizce neyden kaynaklı olabilir?

Sistem özelliklerim:

Sapphire Nitro+ RX 590 8 GB
Ryzen 5 1600 AF
Gigabyte B450M S2H
PNY XLR 8 EPIC-X RGB 16 GB (2x8) 3200 Mhz CL 16
Samsung 970 EVO 500 GB
Adata SU630 500 GB
Güç kaynağım sanırım Powerboost 600W olması lazım. Modelini bilgisayarı açmadan öğrenme imkanım var mıdır? Ama iyi bir şey olmadığını biliyorum.

Jaess

80+ Gold
En İyi Cevap
4
Birden fazla değer olmasının sebebi her frekansta sabit Voltaj vermemesidir.

Mesela kafadan sallıyorum:

300Mhz'de 0.7V ile çalışabilen bir kartı neden 1.150 ile çalıştırasın ki? Farklı Clock hızlarında farklı Voltaj ayarlamaları yapma imkanı sağlıyor.

Hayır, performansta kayıptan ziyade artıları var.

Kartın daha soğuk çalışmasını sağlıyor.
Anladım hocam. Şimdilik bir şey değiştirmedim. Eğer hata alırsam biraz daha çıkarım. Birde daha da düşmek mümkün müdür? Yaptığımız UV iyi denilebilecek kadar mıdır yoksa eh işte falan mı?

İsimyok08

80+ Bronze
Anladım hocam. Şimdilik bir şey değiştirmedim. Eğer hata alırsam biraz daha çıkarım. Birde daha da düşmek mümkün müdür? Yaptığımız UV iyi denilebilecek kadar mıdır yoksa eh işte falan mı?
tabii ki mümkün. OCCT'de hata alana kadar düşürebilirsin :)

Yaptığımız UV eh işte denecek kadar bir UV.

Jaess

80+ Gold
En İyi Cevap
4
tabii ki mümkün. OCCT'de hata alana kadar düşürebilirsin :)

Yaptığımız UV eh işte denecek kadar bir UV.
Anladım. OCCT kartı gereksiz yoran bir program olarak yazmışlar. 3D Markı öneriyorlardı. Birde mesela düşmeye başladık diyelim kaçar kaçar düşmem lazım?

İsimyok08

80+ Bronze
Anladım. OCCT kartı gereksiz yoran bir program olarak yazmışlar. 3D Markı öneriyorlardı. Birde mesela düşmeye başladık diyelim kaçar kaçar düşmem lazım?
Şimdi verdiğim değerler RX590 için limite yakın değerler diyebilirim. -10'ar, 10'ar düşürebilirsin.

Furmark ile test edebilirsin :) 5DK Furmark testi yeterli olacaktır.

Jaess

80+ Gold
En İyi Cevap
4
Şimdi verdiğim değerler RX590 için limite yakın değerler diyebilirim. -10'ar, 10'ar düşürebilirsin.

Furmark ile test edebilirsin :) 5DK Furmark testi yeterli olacaktır.
Hepsinden -10 ar değil mi? Furmark ile 3D Mark aynı şeyler sanırım. Birde üst üste çok voltaj değiştirip teste sokmam karta zarar verir mi?

İsimyok08

80+ Bronze
Hepsinden -10 ar değil mi? Furmark ile 3D Mark aynı şeyler sanırım. Birde üst üste çok voltaj değiştirip teste sokmam karta zarar verir mi?
Hayır, ilk 3'lüyü elleme. Son 5'liye örnek verecek olursam. (Uyduruyorum.)

1060-1070-1080-1080-1080 böyle olabilir. Yani ilk ikili son üçten düşük olacak.

İlk üçlüyü elleme.

Jaess

80+ Gold
En İyi Cevap
4
Hayır, ilk 3'lüyü elleme. Son 5'liye örnek verecek olursam. (Uyduruyorum.)

1050-1070-1080-1080-1080 böyle olabilir. Yani ilk ikili son üçten düşük olacak.

İlk üçlüyü elleme.
Anladım. Elleyemediğim ilk baştaki bu dediğiniz ilk 3 lüye dahil mi değil mi? Birde neden ilk 3 lüyü ellememem gerekiyor.

İsimyok08

80+ Bronze
Anladım. Elleyemediğim ilk baştaki bu dediğiniz ilk 3 lüye dahil mi değil mi? Birde neden ilk 3 lüyü ellememem gerekiyor.
İlk üçlü düşük clock hızlarını ilgilendirdiği için ellememelisin. Onlar zaten düşükte, bizi alakadar eden kısım yük altına giren bölüm.

Jaess

80+ Gold
En İyi Cevap
4
İlk üçlü düşük clock hızlarını ilgilendirdiği için ellememelisin. Onlar zaten düşükte, bizi alakadar eden kısım yük altına giren bölüm.
Anladım. Şeyide merak ediyorum bilmiyorum bilginiz var mı ama üst üste çok voltaj değiştirip teste sokmam karta zarar verir mi?

İsimyok08

80+ Bronze

Jaess

80+ Gold
En İyi Cevap
4
Hayır, bir zararı yok.
Anladım. Dediğiniz gibi -10'ar düşürüp teste sokacağım. Bakalım ne olucak. Birde iyi bir UV yaptık diyebilmek için ortalama UV değerleri nasıl olmalı?

İsimyok08

80+ Bronze
Anladım. Dediğiniz gibi -10'ar düşürüp teste sokacağım. Bakalım ne olucak. Birde iyi bir UV yaptık diyebilmek için ortalama UV değerleri nasıl olmalı?
Karttan karta değişiyor. Şuan senin kartın için makul olan değerlerdeyiz diyebilirim. Mesela benim kartım RX570) 980MV'ye kadar düşürülüyor :) (Stock hali 1150MV)

Jaess

80+ Gold
En İyi Cevap
4
Karttan karta değişiyor. Şuan senin kartın için makul olan değerlerdeyiz diyebilirim. Mesela benim kartım RX570) 980MV'ye kadar düşürülüyor :) (Stock hali 1150MV)
Bu değeri ölçerken hangisini baz alıyoruz. En sağdakini mi?

Top Bottom