Neler Yeni

Ezan ve Saygı İlişkisi

Furkyyy

80+ Platinum
En İyi Cevap
9
Buradan hangi inanca mensup olduğunu çıkarmalıyım?
Ezan okunması oldukça doğal. Çünkü İslami bir ülkede yaşıyoruz. Eğer rahatsız oluyorsan ülkeni değiştirebilirsin?
Ayrıca hayatımda ezan sesinden rahatsız olan şu ana kadar kimseyi görmedim. Yüce Allah (c.c.) seni ibadet etmeye çağırıyor, çağrısından mı rahatsız olacaksın? Ha kılarsın kılmazsın orası seninle Allah'ın (c.c.) arasında. Ama söylediklerin gerçekten saçma. Ban yemen de iyi olmuş, keşke perma yeseydin.

-Akın Taşkan-

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
3,859
İsim
Akın Taşkan
Genel kültür bilgisi olarak aklında kalsın, ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk Laik Türkiye Cumhuriyeti olarak kurmuştur ve hala Anayasa'da Laik bir devlet olarak biliniriz. Ayrıca Mustafa Kemal Atatürk müslüman değildi.
İlk olarak bu ülkeyi tek başına Atatürk kurmadı, eğer bu Atatürk müslüman olmasaydı bile bir şey değiştirmezdi anlayacağın. İkinci olarak Atatürk bal gibi müslümandı. Çok merak ediyorsan Türk Genci'nin El Kitabı'ndaki Din ve Lakiklik ile Vatan Savunması kısımlarına bakabilirsin.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Ben islamdan nefret etmiyorum kötülemeye çalışmıyorum sadece islam dinine mensup bir insan değilim. Mensup olmadığım için de günde 5 kere her biri 5 er dakika olan söylediklerini bilmediğim anadilimle alakası olmayan bir dilde birşeyler okunuyor. Uyurken-telefonla konuşurken-kitap okurken de haliyle rahatsız oluyorum.
Ben bu ülkenin sizin gibi bir vatandaşıyım. Dedeleri kurtuluş savaşında savaşmış biri olarak en azından "fikrimi belirtmek" benim en doğal hakkım.
Ama ben bunu yazınca bazı "insanlar" kendi doğrularını yaratıp maabatından uydurma şeylerle bana gelip bağırmaya başlamaları hoş değil.
Neyi mabadımızdan uyduruyoruz?

Faristod

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,088
İsim
Arda Aydın
Dostum ben de ilk defa duyuyorum. Çok nadir olaylardan. Haberin kaynağı var mı?
Habertürkün de haberi var daha güvenilir oalrak buluyorsan "ezan sesi mahkeme" diye google a yazarsan karşına çıkıyor daha bilinen sitelerde

amdsaolsun

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,931
İsim
Efe GÖKKURT
İlgilendiği Kategoriler
BIOS, yazılım ve kapanma sorunları
Instagram
gokkurtefe
Ki bu bir Allah'ın emri müslümanlar için, gelenek değil bence. Ezan ztn insanları namaza, Allah'ın huzuruna çağırmak için okunur. Sırf rahatsız olanlar var diye bu çağrı neden yapılmasın ki ? Rahatsız olan da illaki bir çağresini bulur. Bı mahallede atıyorum 300 kişi varsa ve 270'den fazla kişi bunun okunmasını istiyorsa konu kilit bence.
Ezanın sesi kısılabilir rahatsız olan varsa tek bir ses çıkış yeri yerine (yüksek sesli ve tek bir yerden yani cami) yerine hapörlerlerle daha kısık sesle hem herkes duyar hemde cami yanındaki kişiler rahatsız olmaz

Son düzenleme:

Berat Özdemir

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
548
İsim
Berat Özdemir
Discord
RevelioLivento#9596
İlk olarak bu ülkeyi tek başına Atatürk kurmadı, eğer bu Atatürk müslüman olmasaydı bile bir şey değiştirmezdi anlayacağın. İkinci olarak Atatürk bal gibi müslümandı. Çok merak ediyorsan Türk Genci'nin El Kitabı'ndaki Din ve Lakiklik ile Vatan Savunması kısımlarına bakabilirsin.
Dediğim gibi, iki taraf var ve farklı kanıtlar sunuyorlar. Atatürk'ün müslüman olup olmaması hakkında şahsıma ait bir fikrim veya teorim bulunmamakta, kimseye de destek vermiyorum. Fakat 1973'te MEB tarafından yayımlanan bir kitap da 2. derece bir kanıttır, yani diğerleri gibi bu da kesin bir bilgi değildir.

-Akın Taşkan-

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
3,859
İsim
Akın Taşkan
Habertürkün de haberi var daha güvenilir oalrak buluyorsan "ezan sesi mahkeme" diye google a yazarsan karşına çıkıyor daha bilinen sitelerde
"AYM’nin görüşünü sorduğu Adalet Bakanlığı yanıtında, ülkenin çoğunluğunun Müslüman olduğunu, ezanın, İslam’ın tüm mezheplerinde kabul edildiğini, ayrımcı bir yönünün olmadığını, toplumun birçok kesimi tarafından içselleştirilmiş ve kültürünün parçası haline gelmiş bir uygulama olduğunu bildirdi. Yazıda, gelinen tarihsel süreç içinde ezan okunması konusunda devletin negatif yükümlülüğünün bulunduğu bahsedildi.

Mahkeme, ret gerekçelerini açıklarken başvurucunun, sabah namazı için ibadethanelere giden cemaatin azlığını belirterek ezan okunma ihtiyacını sorgularken yüksek ses ölçümdeğerleri, konuta mesafesi ve ses cihaz açıları gibi somut verileri başvurusuna eklemediğini bildirdi. Sabah saatlerinde yüksek sesle ezan okunmasından rahatsız olan bireyin maddi ve manevi varlığını koruma hakkı ile çoğunluğun inancının gereği olan, ezanın sesinin kamusal alana verilmesi konusunda toplumun menfaatinin dengelenmesi gerektiği de belirtildi."

Faristod

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,088
İsim
Arda Aydın
Mesaj otomatik birleştirildi:

Neyi mabadımızdan uyduruyoruz?
Müslüman ülkesi olduğumuzu uyduruyorsunuz.
Ayrıca atatürk tek başına kurmadı ama bu laik olması kararını diğer meclis üyeleriyle beraber verdi.
Ordaki çoğu kişinin müslüman oldukları bir gerçek onlar müslüman ve "milletvekili" olduğu halde bu ülkenin dini yoktur demelerine rağmen sen kim oluyorsun da burası müslüman ülkesi diyebiliyorsun onu anlamadım da neyse

-Akın Taşkan-

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
3,859
İsim
Akın Taşkan
Müslüman ülkesi olduğumuzu.
Ayrıca atatürk tek başına kurmadı ama bu laik olması kararını diğer meclis üyeleriyle beraber verdi.
Ordaki çoğu kişinin müslüman oldukları bir gerçek onlar müslüman ve "milletvekili" olduğu halde bu ülkenin dini yoktur demelerine rağmen sen kim oluyorsun da burası müslüman ülkesi diyebiliyorsun onu anlamadım da neyse
Laiklik, müslüman ülkesi, şeriat kavramlarını bilmiyorsun.

Faristod

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,088
İsim
Arda Aydın

Margot Robbie

80+ Titanium
En İyi Cevap
2
Dahası  
Reaksiyon skoru
61,471
İsim
Margot Robbie
İlgilendiği Kategoriler
YKS, İskandinav mitolojisi
Çözüm bulamayan da görmüş oldum artık. Teşekkür ederim.

radasamara

80+ Gold
Dahası  
Reaksiyon skoru
5,714
İsim
rada
Eğer ezan sesi çok fazla ise diyanete dilekçe gönderilir ve durumdan rahatsız olunduğu belirtilir, şikayet gerekli makama ulaştıktan sonra müfettiş görevlendirilir ve camii denetlenir. Gerekiyorsa ezan sesi azaltılır.

Enver Paşa

80+ Gold
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
13,222
İsim
Stanker
İlgilendiği Kategoriler
Tarih, Siyaset
Müslüman ülkesi olduğumuzu uyduruyorsunuz.
Laiklik ne alaka ya. Öğrenin artık şu kavramları LAİKLİK DİN VE DEVLET İŞLERİNİN AYRILMASI demek.

kaplanharun

80+ Platinum
En İyi Cevap
4
Öncelikle bu bir din konusu değildir yani en azından dine saldırmak ve gereksiz seninki benimki doğru kavgası değildir.
Her dine ve inanışa saygım vardır.
Ama Kafama takılan bir şey var ;
Şimdi Ezan Akşam, Sabah, yatsı vs. Baya okunuyor ve evi camiye yakın olanlar gerçekten sıkıntı yaşar üstelik Müslüman vs. Değilse Eee İnsanlar Dinlere saygı duyuyor ama Dinciler ve Dinler neden insanlara saygı duymuyor? (Bakın lütfen yanlış anlamayın kavga çıkarma niyetim yok çözüm odaklıyım)
Adam mesela Ateist, spritüel, Apateist, Agnostik,Deist,budist vs.... Şimdi neden ezan sesi dinlemek zorunda olsun ki? Tamam onuda geçtim en azından Akşam ve Sabah gibi genelde insanların istirahat ettikleri zaman dilimleride ezan okunmaması gerekmez mi?
Hadi onuda geçtim Adam belki müslüman değil yahudi, Hıristiyan vs.
Zorunda mı ezan sesi dinlemek? Bu saygısızlık değil mi? Tamam dediğim gibi yine okunsun ama adam belki uyuyacak,vs. Ama ezan sesi ile adam rahatsız ediliyor.
Bu saatlerde Camiye gidende yok genel olarak.
(Çözümün her hafta kritik zamanlardaki namaz vakitlerinde camiye gelen insan sayısına göre ezan okunmalı. Mesela camiye akşam namazı için koskoca mahallede 30 kişi gidiyorsa doğru olmaz.)
(Ha zaten namaz kılacak adam takip ediyordur ama neyse.)
Belki diyeceksiniz ülkenin %90 + üstü müslüman vs. Kimlikte olan değil Camide olan değer önemlidir bence ,kaç kişi düzenli camiye gidiyor desek bu oran yarıya düşer.

Edit:evet evde kılanlarda var ama sorduğum sorunun amacı belli.

Neyse okuyan, okumayan herkese teşekkür ederim.
İyi günler.
Bunlar insanların inançlarının gereklilikleri.
Kısacası sen ayak uydurmak zorundasın.
Tıpkı benim başka ülkede anlayışla karşılamam gerekecek olan çan sesi gibi.

Top Bottom