Vouxy
80+
Dahası
- Reaksiyon skoru
- 155
- İsim
- Burak Çetin
FreeDOS PC'ye Windows 11 Kurulum Rehberi
Günümüzde birçok bilgisayar FreeDOS yani işletim sistemi olmadan geliyor veya zamanla performans sorunları nedeniyle format atılması gerekebiliyor. Windows 11'i sıfırdan yüklemek isteyenler için bu rehberde, FreeDOS sistemlere Windows 11 kurulumunun yanı sıra, mevcut bir sistemin formatlanıp Windows 11'in yeniden yüklenmesini de ele alacağız. Hem Windows'a geçiş yapmak isteyenler hem de bilgisayarını sıfırdan kurmak isteyenler için eksiksiz bir rehber olmasını diliyorum.Gereksinimler
- En az 8 GB boş alanı olan bir USB bellek (Windows 11 ISO dosyasını yazdırmak için)
- Windows 11 ISO dosyası (Microsoft'un resmi web sitesinden indirin: https://www.microsoft.com/tr-tr/software-download/windows11)
- Rufus veya Media Creation Tool (USB'yi önyüklenebilir hale getirmek için)
- İnternet bağlantısı (Sürücüleri ve güncellemeleri indirmek için)
Adım 1: Windows 11 Kurulum USB’si Hazırlama
Yöntem 1: Media Creation Tool ile USB Hazırlama
- Microsoft’un Media Creation Tool yazılımını indirin.
- Aracı çalıştırın ve “Başka bir bilgisayar için yükleme medyası oluştur” seçeneğini seçin.
- Dil, sürüm ve mimariyi belirleyin (varsayılan olarak sisteminize uygun önerilir).
- "USB Flash Sürücü" seçeneğini seçin ve USB belleğinizi bağlayın.
- Windows 11 yükleme dosyaları USB belleğinize yazdırılacaktır.
Yöntem 2: Rufus ile USB Hazırlama
- Rufus programını indirin ve çalıştırın.
- USB belleğinizi bağlayın ve Rufus içinde “Cihaz” kısmından seçin.
- "Boot seçimi" kısmında "ISO görüntüsü"nü seçin ve indirdiğiniz Windows 11 ISO dosyasını gösterin.
- "Bölüm düzeni" bölümünü GPT (UEFI sistemler için) veya MBR (Eski BIOS için) olarak ayarlayın.
- "Hızlı biçimlendir" ve "Önyüklenebilir disk oluştur" seçeneklerini işaretleyin.
- "Başlat" butonuna basarak işlemi tamamlayın.
Adım 2: BIOS/UEFI Ayarlarını Yapılandırma
- Bilgisayarı yeniden başlatın ve BIOS/UEFI ekranına girmek için F2, F10, DEL veya ESC tuşlarından birine basın (Bilgisayar modeline göre değişebilir).
- Boot (Önyükleme) menüsüne gidin ve Secure Boot seçeneğini Devre Dışı (Disabled) yapın.
- "Boot Mode" veya "Boot Priority" ayarlarını UEFI olarak ayarlayın.
- "Boot Order" kısmında USB belleği birinci sıraya alın.
- Ayarları kaydedin ve çıkış yapın (F10 tuşu ile kaydedebilirsiniz).
Adım 3: Windows 11 Kurulumunu Başlatma
- Bilgisayarı yeniden başlatın ve USB belleği seçerek önyüklemeyi başlatın.
- Windows 11 yükleme ekranı açıldığında, dil ve klavye seçeneklerini seçin ve "İleri" tuşuna basın.
- "Şimdi Yükle" butonuna tıklayın.
- Ürün anahtarı sorulursa, "Sahip değilim" seçeneğini tıklayarak geçebilirsiniz.
- Windows 11 sürümünü seçin (Home, Pro, vs.) ve "İleri" butonuna basın.
- "Lisans Koşullarını Kabul Ediyorum" seçeneğini işaretleyin ve "İleri" tuşuna basın.
- "Özel: Yalnızca Windows'u yükle (Gelişmiş)" seçeneğini seçin.
- Disk bölümlerini görüntüleyin, tüm bölümleri silin ve Yeni butonuyla birincil bir bölüm oluşturun.
- "İleri" butonuna basarak Windows kurulumunu başlatın.
Adım 4: Windows 11 İlk Kurulum Ayarları
- Kurulum tamamlandıktan sonra bilgisayar otomatik olarak yeniden başlayacaktır.
- Bölge ve klavye düzenini seçin.
- Bir Microsoft hesabı ile giriş yapın veya Yerel Hesapoluşturun.
- (Yerel hesapla devam etmek için internet bağlantınızı kesin ve bir sonraki adıma atlayın.)
- Gizlilik ayarlarını yapılandırın ve "İleri" butonuna basarak devam edin.
- Windows masaüstü ekranına ulaştığınızda temel kurulum tamamlanmış olacaktır.
Adım 5: Bypass NRO ile İnternetsiz Kurulum Yapma (Opsiyonel-Masaüstü Ekranına Ulaştıysanız Adım-6'ya Atlayın.)
Eğer Windows 11'i internet bağlantısı olmadan ve yerel bir hesapla kullanmak istiyorsanız, aşağıdaki adımları takip edin:- Windows 11 kurulumunda internet bağlantısı istenen ekrana gelin.
- Shift + F10 tuş kombinasyonunu kullanarak Komut İstemi'ni açın.
- Aşağıdaki komutu girin ve Enter'a basın:
[B][SIZE=4]OOBE\BYPASSNRO[/SIZE][/B]
- Bilgisayar yeniden başlayacak ve tekrar kurulum ekranına dönecektir.
- Şimdi "İleri" seçeneğine tıkladığınızda internet bağlantısı olmadan devam edebilirsiniz.
- "Yerel Hesap Oluştur" seçeneğini seçerek bir hesap oluşturun.
- Windows 11'inizi internetsiz olarak kullanabilirsiniz.
Adım 6: Sürücüleri ve Güncellemeleri Yükleme
- Başlat menüsünden "Windows Update" ayarlarını açın ve güncellemeleri kontrol edin.
- Bilgisayar veya Anakart modelinizin web sitesinden çipset, ekran kartı ve ses sürücülerini indirip yükleyin.
- "C:" sürücüsündeki gereksiz kurulum dosyalarını silerek disk temizliği yapabilirsiniz.