Google Flutter vs Kotlin?

Zehli

80+
Reaksiyon skoru
92
Merhabalar mobil uygulama kodlamak için ikisinden birine başlamayı düşünüyorum. Aklımdan Google Flutter geçiyor gibi ama Kotlin daha popüler sanırım, kararsız kaldım. Sizce hangisine başlamalıyım artıları ve eksileriyle değerlendirirseniz veya ben olsaydım buna başlardım gibi fikirlerinizi belirtirseniz sevinirim.

Kotlin ile android platformuna geliştirme yapabilirsiniz. Flutter ile hem Android hem iOS.

Gerçi Kotlin Multiplatform ile şimdi hem android hem iOS için geliştirme yapılabiliyor.

Yani esasında çok fazla fark yok. Önemli olan birine başlayıp disiplinle ilerleyip sonuca varmak.

Merhabalar mobil uygulama kodlamak için ikisinden birine başlamayı düşünüyorum. Aklımdan Google Flutter geçiyor gibi ama Kotlin daha popüler sanırım, kararsız kaldım. Sizce hangisine başlamalıyım artıları ve eksileriyle değerlendirirseniz veya ben olsaydım buna başlardım gibi fikirlerinizi belirtirseniz sevinirim.
Flutter gittikçe popülerleşiyor ama amacın iş bulmaksa şuanda Kotlin sektörde daha sık kullanılıyor (iş ilanlarını takip ettiğimde öyle gözüküyordu). Fakat Flutter ve React Native şuanda yurtdışında çok popülerleşti ve Türkiye'de de kısa sürede popülerleşeceğini düşünüyorum. Çünkü Android ve IOS için iki farklı kişi çalıştırmaktansa Flutter ya da React Native bilen tek bir kişiyi çalıştırmak kesinlikle şirketlerin daha çok işine geliyor.

Öncelikle bu dillerin/teknolojilerin farklarını iyi bilmelisin. Kotlin ile Android için performanslı uygulamalar yapabilirken IOS için geliştirme yapamazsın. Fakat Flutter veya React Native kullandığında yazdığın uygulamanın başka platformlarda çalışabilmesi için yapman gereken şey sadece kodu o platform için derlemek.

Ben şuanda Flutter biliyorum ve sıfırdan mobil uygulama sektörüne girecek olsam ya Flutter ya da React Native öğrenirdim. Javascript dilini çok sevmediğim için muhtemelen yine Fluttera yönelirdim.

Kotlin Fluttera göre daha performanslı ama bu performans farkını ancak mobil oyunlarda ya da telefonlar için ağır olan uygulamalarda farkedebilirsin. Bunun dışında Instagram Youtube tarzı bir uygulama yapmak istediğinde bu performans farkını hiçbir şekilde hissetmezsin. Yani aman aman bir fark yok.

Son olarak Flutterda tasarımı kodun içinde yaparken Kotlinde farklı bir dosyada tıpkı html yazar gibi farklı bir dil ile yapılıyor .
Ben o şekilde tasarım yapmayı da çok sevmediğim için Flutter kullanıyorum.
Kotlin de son zamanlarda buna benzer bir tasarım için yeni bir teknoloji çıkardı. Kotlin Jetpack Compose ismi. Yine normal Kotlin yazıyorsun tek farkı tasarımı tıpkı Flutterda olduğu gibi kodun içinde yapıyorsun. Yani Kotlin de bu konuda geri kalmış değil.

Native olarak geliştirme hem daha hızlı hem de geliştiriciye sistem kaynaklarını doğrudan erişme imkanı sağladığı için ben kotlin derdim.
https://devnot.com/2016/mobil-uygulama-gelistiricinin-ilk-sorusu-native-mi-hybrid-mi/ buradan aklındaki soruların yanıtını bulabilirsin umarım. Başarılar.

Aslında sizin de yetkinliklerinizle alakalı bir durum. Bana göre ikisi de şu an için yurtdışında popülerliği artıyor ülkemizde ise daha bi 3-5 senesi var diye düşünüyorum.

Kotlin multiplatform desteğiyle alakalı derin bilgim yok fakat Java 17 den sonra java projelerinde de kullanılmaya başlanması ülkemizde android dısında artık yaygınlasmaya basladıgını gösterıyor gibi. Kotlin syntax olarak çok daha efficient javaya mukayese edersek ve her ne kadar java record gelmiş olsada entity & pojo classlar için kotlin zamanla kullanımını iyice yaygınlastıracak, yurtdısı gibi web tabanlı projelerdede fazlasıyla görecegiz diye düşünüyorum.

Flutter için ise ülkemizde sektör bazlı düşündüğümde ise, multiplatform mobil geliştiren ekipler için; küçük ekibi olan takımlar flutter, büyük ekibi olan takımlar ise web developerları aktif kullanmak için biraz daha react-native tercih edebiliyor. multiplatform konusundaki performans iyileştirmeleri son dönemde şirketleri sadece native olarak ekip kurmaya artık zorlamıyor diye düşünüyorum. Geleceğinin açık olduğu aşikar.

İkisiyle alakalı olarak, hem mobile hem web tabanlı projeler geliştirebilecek altyapın olacagını düşünüyorum.

Ama sonuç olarak, hayalinde bir şirket/şirketler var ise, ilanlarına bakarak, onların eğiliminde de gidebilirsin. En azından bulunduğun ortam seni hem manevi hem maddi açıdan besler ve sende yaptığın işten keyif alırsın diye düşünüyorum. Rotasız gitmeksense, bir çerçeve belirleyip kendine o yönde gidebilirsin.

Bi süredir kendime vakit ayırdığım için başlamaya fırsatım olmamıştı. Dün an itibarı ile başlamış bulunmaktayım, şuanlık dart dilini öğrenme aşamasındayım fakat hiç zorlanmadan adapte oldum dile daha önceden c# biliyordum onun avantajını burada bayağı gördüm dil konusunda. Dart dilini çözdükten sonra Flutter'a focuslanacağım bakalım.

Geri