HAZIR SİSTEM GÖRÜNTÜ GELMİYOR

Reaksiyon skoru
10
Arkadaşlar donanım arşivi sistem tavsiyesi üzerine gamegaraj isimli siteden gravix5a isimli sistemi aldım bugün elime ulaştı.
Kasayı açtım herşeyi taktım güç kabloları ekran kartının güç kablosu vb. Ancak 3 farklı monitörle denememe rağmen görüntü alamıyorum.
Çok zeki arkadaşlar söylemeden söyliyim bilgisayar FREEDOS bios ekranı bile gelmiyor bunu nasıl çözebilirim herşeyi denedim.
Ramleri sök tak yaptım, bios pilini sök tak yaptım ancak hiçbir türlü görüntü gelmiyor.
Eğer bugün çözemezsem direkt olarak iade başlatacağım.
(Gamegaraj teknik servisteki çok zeki arkadaş cpu fanını anakarta bağlamamış onu bile ben bağladım)

kasa çalışıyor mu ? yoksa sadece görüntü mü yok ?

kasa çalışıyor mu ? yoksa sadece görüntü mü yok ?
her şey çalışıyor hocam sadece görüntü yok gamegarajı aradığımda ramleri sök tak yap dediler dalga geçer gibi ben öbür bilgisayarımdan çalışırken sistemi açık bıraktım bi baktım ekran gelmiş bilgisayarı 10 dakika açık bıraktım şuanda sorunum çözüldü muhtemelen bios tanıma yaptı ve düzeldi
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Güncelleme: windowsu kurmayı denerken res atınca gitti yine görüntü alamıyorum

her şey çalışıyor hocam sadece görüntü yok gamegarajı aradığımda ramleri sök tak yap dediler dalga geçer gibi ben öbür bilgisayarımdan çalışırken sistemi açık bıraktım bi baktım ekran gelmiş bilgisayarı 10 dakika açık bıraktım şuanda sorunum çözüldü muhtemelen bios tanıma yaptı ve düzeldi
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Güncelleme: windowsu kurmayı denerken res atınca gitti yine görüntü alamıyorum
hocam o işlerden çok anlamam ama chatgpt'nin önerilerine bakabilirsin. görüntü gelmiyorsa gpu da sıkıntı olabilir. tam oturmamış olabilir mi acaba .

Bu tür sorun, donanım uyumsuzluğundan çok BIOS/anakart-RAM-GPU arasındaki bir “ilk başlatma” uyumsuzluğuna benziyor. Windows kurulumu sırasında sistemin reset atmasıyla birlikte BIOS yeniden RAM/GPU’yu tanımaya çalışıyor olabilir. Sana adım adım sorunu çözmen için birkaç kesin çözüm yolu vereyim:

🔧

✅ 1.

• Sistemi tamamen kapat.
  • Güç kablosunu çıkar.
  • RAM’leri teker teker takarak dene.
  • GPU’yu çıkar, tekrar yerine iyice oturt. PCIe yuvası tam oturmalı.
  • Eğer varsa anakart üzerinde HDMI çıkışını da test et (APU varsa).

✅ 2.

Bu en kritik adım:

CMOS Sıfırlama nasıl yapılır:

• Güç tamamen kesik olmalı.
  • Anakart üzerindeki küçük yuvarlak pili (CR2032) 5-10 dakika çıkar.
  • Bazı anakartlarda “Clear CMOS” jumper pinleri vardır. Onları da kısa devre edebilirsin (anakart kitapçığında yazıyor).
  • Pili tekrar tak ve sistemi başlat.

Bu adım, BIOS’u fabrika ayarına döndürerek RAM ve GPU’yu yeniden tanımasını sağlar.

✅ 3.

• Monitöründe DisplayPort – HDMI gibi alternatif giriş varsa onları da sırayla dene.
  • Bazı anakartlar ilk etapta sadece onboard görüntü verir, GPU'dan görüntü almak için BIOS ayarı gerekir.

✅ 4.

• Güç tuşuna bastığında:
    • Fanlar dönüyor mu?
    • RGB’ler yanıyor mu?
    • Klavye ışığı yanıyor mu?

Bunlar çalışıyorsa, ekran kartı veya RAM tanıma problemi olabilir.

🧠 Büyük İhtimalle Ne Oluyor?

Senin tarifine göre büyük ihtimalle şu oluyor:

• BIOS, RAM frekansı veya konfigürasyonu ile uğraşıyor (özellikle XMP aktifse)
  • Reset sonrası tekrar tanıma başlıyor ve bu bazen görüntü vermeden uzun sürebiliyor
  • Bazen birkaç dakika beklemek, ekranın gelmesini sağlar

🆘 Hâlâ Olmuyorsa:

Sistemin bileşenlerini paylaşırsan (örneğin):

• Anakart markası ve modeli
  • RAM marka/model (kaç MHz)
  • İşlemci
  • Ekran kartı

Sana özel olarak ne yapman gerektiğini doğrudan söyleyebilirim. Ama genel olarak yukarıdaki CMOS sıfırlama ve tek RAM ile başlatma çoğu zaman çözüm olur.

İstersen şimdi seninle birlikte canlı adım adım da ilerleyebiliriz.

Hocam çok saçma bi şekilde tek slot ram takılıyken ve monitör hdmi ı ANAKARTA bağlıyken görüntü alabiliyorum bios ekranınada erişebiliyorum şuanda Ekran kartına taktığımda görüntü gelmiyor

Sorunu kesin ve kalıcı olarak çözdüm arkadaşlar aynı sorunu yaşayan arkadaşlara yardımcı olabilmek adına anlatıyorum.
Tek slot ram taktım ve hdmi anakarta bağlayarak görüntü almayı başardım. Biosa girdiğimde çok eski bir sürümdeydi sonra farklı bir bilgisayar üzerinden biosun güncellemesini indirip flash diske aktardıktan sonra son sürüme güncelledim ve sorun kalıcı olarak düzeldi.

Sorunu kesin ve kalıcı olarak çözdüm arkadaşlar aynı sorunu yaşayan arkadaşlara yardımcı olabilmek adına anlatıyorum.
Tek slot ram taktım ve hdmi anakarta bağlayarak görüntü almayı başardım. Biosa girdiğimde çok eski bir sürümdeydi sonra farklı bir bilgisayar üzerinden biosun güncellemesini indirip flash diske aktardıktan sonra son sürüme güncelledim ve sorun kalıcı olarak düzeldi.
Hayırlı Olsun hocam. Display de hiçbir sıkıntı olmuyor şuan değil mi?

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,151,103
Üyeler
183,061
Son üye
jamalshengor
Geri