Neler Yeni

🔥İndirim Honeywell PTM7950 vergi dahil 232 TL

MamiKK

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,595
İsim
Muhammed
İlgilendiği Kategoriler
Ekran Kartı, AnaKart, İşlemci
Söylediğinizden bu işte yeni olduğunuzu anlıyorum. Şu an ne kadar bildiğinizi kestirmediğimden hepsini yazıyorum. Sonra bu kadar da değil demeyesiniz diye bu açıklamayı yapıyorum.

- GPU: ekran(grafik) kartı
- CPU: işlemci
- RTX 3080: ekran kartı modeli.
- GPU die: Bu resimdeki (Link). Yani ekran kartının kendisi.
- GPU Die sıcaklığı: Resimdeki parçanın sıcaklığı. Ekran kartı sıcaklığı yazan budur.
- Direct die soğutma: bu resimdeki gibi die parçalarına doğrudan temas ederek soğutma işlevini yapan soğutma sistemleri. Örneğin masaüstü bilgisayarlarda işlemciler direct die değildir çünkü işlemci die'sinin değil onun üzerindeki ekstra metal parçasına soğutmayı temas ettirirsiniz.
- GPU hotspot sıcaklığı: ekran kartındaki en sıcak noktanın sıcaklığı.
- Throttle: Çeşitli sebeplerden parçanın performansını kısması. Örneğin ekran kartı çok ısındığında throttle yapar yani performansı kısar. Böylece daha fazla ısınıp zarar görecek sıcaklığa gelemez.
- Pump-out: Macunun akarak die üzerinde (yani sürdüğünüz yerde) kalmaması. Macun kalmadığı için de sıcaklıklar artar.
GPU die, GPU Die sıcaklığı, Direct die soğutma, GPU hotspot sıcaklığı, Throttle ve Pump-out u bilmiyordum hocam teşekkür ediyorum

Moonlighter

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
742
İsim
Ahmet
Rakip bile değiller. Biri standart termal macun öbürü faz değiştiren macun.

RTX 3080'imde MX6 kullandım. Kullanmadan önce die 78 hotspot 105 derece throttle yiyordum. Sonra 65 ile 78-80'e düştü. Ama 6 ay sonra die-hotspot farkı 20-25 derecelere çıktı yine. Açtım baktım pump out olmuş.

Bunda da aynı sıcaklıkları alıyorum belki biraz daha iyi. Ama pump out olmuyor.

Almışken 80x40 alın. Alması uzun sürüyor ve normalde normal macunun 3-4 katı fiyatı. Ayrıca sürmesi zor. Tek seferde yapamayabilirsiniz.

80x40'ı muhtemelen 2-3 sefer komple CPU-GPU bakımında kullanırsınız. Laptoplarda CPU GPU boyutu küçük oluyor genelde.

Benim RTX 3080'e 80x40 düzgün kesilirse 3 sefer gidiyor.

İşlemciye de kullanılır da gerek yok. Pek bir fark görmezsiniz. Pump out riski olan yerlere harcamak daha mantıklı.
Şefim benim de rtx 3080 kartım var ve 80-85 derecelerede dolanıyor ağır oyunlarda ve şuana kadar hiç içini açmadım bunu alsam kaç dereceye kadar düşer tahmininizce ?

Fantastiktürk

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
Şefim benim de rtx 3080 kartım var ve 80-85 derecelerede dolanıyor ağır oyunlarda ve şuana kadar hiç içini açmadım bunu alsam kaç dereceye kadar düşer tahmininizce ?
Modele, ortam sıcaklığına ve kartın ne durumda olduğuna bağlı. Bunları belirtir misiniz?

Moonlighter

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
742
İsim
Ahmet
Modele, ortam sıcaklığına ve kartın ne durumda olduğuna bağlı. Bunları belirtir misiniz?
Evga ftw3 ultra, ortam genel itibari ile sıcak tişört, şort ile duruyorum ama net bir sayı veremem gibi 25-30 arasıdır, kart 3. senesi dolacak bu yıl sonunda, hiç açılmadı.

Son düzenleme:

Fantastiktürk

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
Evga ftw3 ultra, ortam genel itibari ile sıcak tişört, şort ile duruyorum ama net bir sayı veremem gibi 25-30 arasıdır, kart 3. senesi dolacak bu yıl sonunda, hiç açılmadı.
Garanti yok o zaman? Garanti varsa yollayın muhtemelen ücretsiz bakım yaparlar.

Evet bi bakım gerektiriyor. Muhtemelen kartın orijinal sıcaklıklarına ya da birkaç derece altına düşürür. Çünkü fabrikalar da genellikle bu veya bunun türevlerini kullanıyor zaten. Bakımdan sonra yoğun kullanırsanız 1 yıl sıcaklıklar artmadan gider muhtemelen. 1.5 yıl idare eder diye düşünüyorum.

Moonlighter

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
742
İsim
Ahmet
Garanti yok o zaman? Garanti varsa yollayın muhtemelen ücretsiz bakım yaparlar.

Evet bi bakım gerektiriyor. Muhtemelen kartın orijinal sıcaklıklarına ya da birkaç derece altına düşürür. Çünkü fabrikalar da genellikle bu veya bunun türevlerini kullanıyor zaten. Bakımdan sonra yoğun kullanırsanız 1 yıl sıcaklıklar artmadan gider muhtemelen. 1.5 yıl idare eder diye düşünüyorum.
Garantisi için son 1.5 ay kaldı lakin kartsız kalmak istemiyorum :D teşekkürler bilgilendirme için.

Fantastiktürk

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
Garantisi için son 1.5 ay kaldı lakin kartsız kalmak istemiyorum :D teşekkürler bilgilendirme için.
Yollasanız daha iyi olur. Belki padleri falan da değişirler. O baya pahalı macuna göre ve zor yapması.

Fanzi

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
175
İsim
Enis
Pump out olayı her şekilde olacak diye bir şey yok 10 larca kart bakımı yaptım. Çok akışkan macun lar ile ekran kartı bakımı yaparsanız pump out yaşamanız muhtemel. Ancak mx 6 tarzı macun ları düzgün uygularsanız bu alacağınız termal ped den farkı olmayacak

Fantastiktürk

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
Pump out olayı her şekilde olacak diye bir şey yok 10 larca kart bakımı yaptım. Çok akışkan macun lar ile ekran kartı bakımı yaparsanız pump out yaşamanız muhtemel. Ancak mx 6 tarzı macun ları düzgün uygularsanız bu alacağınız termal ped den farkı olmayacak
İnterneti araştır bakayım on binlerce pump out konusu bulursun tek tıkla. Onu da geçtim bunları üreten firmalar da mı bilmiyor? Çoğu fabrika bu tarz macunları kullanıyor laptop, ekran kartı VB. ürünlere.

MX6 ile gayet düzgün bir şekilde yaptım. 6 ayda +12 derece. Bununla ilk günkü gibi.

Fanzi

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
175
İsim
Enis
Demek ki uygulamayı yanlış yapmışsın. Uygulama sadece karta macunu düzgün şekilde sürüp kartı kapatmakla bitmiyor. Her ekran kartının arka yüzeyindeki vidaların belirli bir tork ile sıkılması gerekiyor. Sen vidaları sonuna kadar veya bir tanesini fazla sıkarsan macunun pump out olmasına sebebiyet veriyorsun. Her modelin bağlantı kuvveti değeri yani sıkma torku farklı
Mesaj otomatik birleştirildi:

İnterneti araştır bakayım on binlerce pump out konusu bulursun tek tıkla. Onu da geçtim bunları üreten firmalar da mı bilmiyor? Çoğu fabrika bu tarz macunları kullanıyor laptop, ekran kartı VB. ürünlere.

MX6 ile gayet düzgün bir şekilde yaptım. 6 ayda +12 derece. Bununla ilk günkü gibi.

Fantastiktürk

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
Demek ki uygulamayı yanlış yapmışsın. Uygulama sadece karta macunu düzgün şekilde sürüp kartı kapatmakla bitmiyor. Her ekran kartının arka yüzeyindeki vidaların belirli bir tork ile sıkılması gerekiyor. Sen vidaları sonuna kadar veya bir tanesini fazla sıkarsan macunun pump out olmasına sebebiyet veriyorsun. Her modelin bağlantı kuvveti değeri yani sıkma torku farklı
Mesaj otomatik birleştirildi:
Vay vay vay tork falan. Torkun ne olduğunu bilmiyorsun yalnız :ROFLMAO: Ve hayır kartı kapatmayı biliyorum. Ekran kartını açacak insan arka vidaların tek seferde sıkılmayacağını da bilecektir zaten. Kaldı ki Asus'un yaylı orta vidalarını tek seferde sıkamazsın bile.

Sen şuna niye cevap vermiyorsun:
Onu da geçtim bunları üreten firmalar da mı bilmiyor? Çoğu fabrika bu tarz macunları kullanıyor laptop, ekran kartı VB. ürünlere.

Fanzi

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
175
İsim
Enis
"Sıkma torku, pratik açıdan normalde vidadaki ön gerilimi belirtmek için kullanılan kıstastır. Tork veya kuvvet momenti, vida sıkılırken dinamik olarak ya da sıktıktan sonra tork anahtarı ile kontrol ederek statik olarak ölçülebilir."

Üretim otomasyon olduğu için macunu adamlar sürüp kartı kapatmıyor. 4090 da bile pad yerine macun var. Eğer macun her şekilde pump out olsaydı tüm kartlarda pad kullanılırdı. Tüm işlemler fabrikada otomasyon olduğu için sen sıfır bir ekran kartı aldığında sürülmüş olan macun eüretim hatası yok ise ısı artışı olmadan uzun süre götürüyor. Yani fabrikadan sıfır üretim olmuş kartın pump out yaşaması çok zor. Ayrıca bilgisiz olduğun için kartına pump out yaşatmışsın 7 yıl ekran kartı onarımı yaptım tavsiyem kartını daha fazla söküp mefta etmemen 😂

Top Bottom