Neler Yeni

I5 10400f msı z490 a pro 2x8 , 4x8 ram ?

emre351

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
8
İsim
Emre Atak
Mevcut kulandığım sistem özelikleri
i5 10400F
MSI Z490-A Pro
2x8 = 16 GB RAM XPG D30 3200MHz
Arc A750 ekran kartı
Ben bu sisteme 4x8 RAM takmayı düşünüyorum şu an da mevcut olarak 2x8 RAM kullanıyorum ama 4x8 de Quad channel denilen bir şey varmış benim sistemde böyle bir şey mevcut mu bilmiyorum bana ne gibi farkı olur 2x8'den 4x8 RAM'e geçmeme
Kullanayım amacım: Oyun oynamak, Unreal Engine 4, Unreal Engine 5 oyun tasarımı, Python, C++ bu yazılımları kullanıyorum
Ve sistemi satmayacağımı belirtmek istiyorum ilk ve son kulanıcı olacağım bu sebepten dolayı bu sistemi tahminimce 2027 2028 yıllarına kadar kulanabileceğimi düşünüyorum o yıllarda da 16 GB yine yetersiz kalacak bu yuzden 4x8 RAM taktığımda herhangi bir sorun oluşur mu performans ile ilgili avantajlarını ve dezavantajlarını da eklerseniz sevinirim şimdiden teşekkürlerimi cevap yazanlara iletiyorum

M1K1

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
14
İsim
Mustafa Sertkaya
2x16 Şeklinde değiştirmeniz daha mantılı olacaktır ileriye dönük aynı sistemi kullanmaya devam ederseniz eğer en azından şuan kullandığınız ramleri söküp yerine 16*2 olarak güncelleme de yapabilirsiniz.

emre351

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
8
İsim
Emre Atak
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
2x16 Şeklinde değiştirmeniz daha mantılı olacaktır ileriye dönük aynı sistemi kullanmaya devam ederseniz eğer en azından şuan kullandığınız ramleri söküp yerine 16*2 olarak güncelleme de yapabilirsiniz.
pekı 2x16 ile 4x8 arasında ne fark var ram i satıp değiştirmek biraz sorun onunla uğraşmak istemiyorum bu sebepten dolayı 4x8 in avantajları ve dezavantajları nedir ? (sistemime göre)

Dahası  
Reaksiyon skoru
73
İsim
Tuncay Kantarcı
İlgilendiği Kategoriler
Taşımacılık
pekı 2x16 ile 4x8 arasında ne fark var ram i satıp değiştirmek biraz sorun onunla uğraşmak istemiyorum bu sebepten dolayı 4x8 in avantajları ve dezavantajları nedir ? (sistemime göre)
Çok kanallı olur güzel olur ama anakartta 4 slot var diyelim

4 ünede 8GB takarsan 32GB ile tüm slotlar dolar ileride yeni ramler takviye etmek istediğin zaman sorun yaşarsın

ama 2x16B takarsan 32GB yine elde edersin daha sonra ram takviyesi yapacak olursan yapman gereken sadece 2X16GB olan aynı belleklerden satın almaktır yani toplam 64GB ram takmış olursun

Kolay gelsin.

M1K1

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
14
İsim
Mustafa Sertkaya

4 ünede 8GB takarsan 32GB ile tüm slotlar dolar ileride yeni ramler takviye etmek istediğin zaman sorun yaşarsın

ama 2x16B takarsan 32GB yine elde edersin daha sonra ram takviyesi yapacak olursan yapman gereken sadece 2X16GB olan aynı belleklerden satın almaktır yani toplam 64GB ram takmış olursun

Kolay gelsin.
Bende aynı şeyi anlatmaya çalıştım ama sen daha açıklayıcı bir yazı paylaşmışsın ellerine sağlık :D

Dahası  
Reaksiyon skoru
73
İsim
Tuncay Kantarcı
İlgilendiği Kategoriler
Taşımacılık

emre351

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
8
İsim
Emre Atak

Kolay gelsin.
peki quad channel olayı nasıl oluyor benim işlemcim sadece 2 kanal destekliyormuş ama z490 anakartım da var 4 kanal olursa 4 ram te solo olarak çalışır mı quad channel ın olmaması bir sorun yaratır mı ne gibi sorunlar oluşturur dezavantajı nedir ?

Dahası  
Reaksiyon skoru
73
İsim
Tuncay Kantarcı
İlgilendiği Kategoriler
Taşımacılık
peki quad channel olayı nasıl oluyor benim işlemcim sadece 2 kanal destekliyormuş ama z490 anakartım da var 4 kanal olursa 4 ram te solo olarak çalışır mı quad channel ın olmaması bir sorun yaratır mı ne gibi sorunlar oluşturur dezavantajı nedir ?

Zaten 2 kanallidir

İlk Slot mesela slot_A
İkinci Slot slot_B
Üçüncü Slot slot_A
Dördüncü Slot slot_B

Şeklinde 4 slotlu 2 kanallı olur yani merak etme oradaki ram slotlarina takacağın ramler çalışır

Avantajı daha fazla ram takmak

emre351

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
8
İsim
Emre Atak

Kolay gelsin.
şuan zaten 16 gb sınır da 32 gb beni 2027 2028 yılına kadar götürse yeterli 64gb ram için benim fikrimce daha çok yıllar var ona geçmek için zaten o zamana kadar benim sistemim aşırı eskiyecek güncelleme sorunları olucak sistem güncelleme almayacak ve o yıllardakı programlar yazılımlar için yetersiz kalıcak bu sebepten dolayı zaten 64 gb ye geçmem imkansız gibi bir şey bu sebepten dolayı 32 gb ram e geçmeyi düşünüyorum sonuçta sistem aşırı eskiyecek

Dahası  
Reaksiyon skoru
73
İsim
Tuncay Kantarcı
İlgilendiği Kategoriler
Taşımacılık
şuan zaten 16 gb sınır da 32 gb beni 2027 2028 yılına kadar götürse yeterli 64gb ram için benim fikrimce daha çok yıllar var ona geçmek için zaten o zamana kadar benim sistemim aşırı eskiyecek güncelleme sorunları olucak sistem güncelleme almayacak ve o yıllardakı programlar yazılımlar için yetersiz kalıcak bu sebepten dolayı zaten 64 gb ye geçmem imkansız gibi bir şey bu sebepten dolayı 32 gb ram e geçmeyi düşünüyorum sonuçta sistem aşırı eskiyecek
O halde 4x8 GB yapman çoklu kanal desteği ile beraber daha yüksek performans elde edeceksindir ama uzun yıllar bu sistemi kullanmak istersen ilk dediğim şey daha uygun olacaktır seçim senindir

emre351

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
8
İsim
Emre Atak
O halde 4x8 GB yapman çoklu kanal desteği ile beraber daha yüksek performans elde edeceksindir ama uzun yıllar bu sistemi kullanmak istersen ilk dediğim şey daha uygun olacaktır seçim senindir
yardımın için çok teşekkür ederim :)

Nssng

80+
2x16 şeklinde yükseltme yapman daha mantıklı olur. Kendi tecrübelerime dayanarak söylüyorum. Bende 2x8 3600MHz Corsair ramler vardı. 11400F Z590 anakart kullanıuyorum. Bende aynı seri numarasında ramleri buldum 2x8 olarak ekleme yaptım. Aynısı olsun sorun olmasın diye hatta fazladan 300lira gibi meblağ ödedim. Ramler geldiğinde taktım xmp açtığımda 3600 olarak çalışmıyorlardı. Manuel olarak 3600e çekiyordum ama sürekli sorun çıkıyordu. Pc kapanmıyor bazen boot etmiyor. Araştırmalarım sonucu işlemci 4 slot ramde 3600MHz çalıştıramadığına kanaat getirdim. Şuanda 3466MHz olarak kullanıyorum. Ama biraz uğraşıp CL18 değerimi CL16ya çekmeyi başardım ve stabil çalışıyor. 2x16 3600MHz ram alsaydım hiç bunlarla uğraşmayıp direk takıp XMP açıp kullanacaktım. Yani şöyle söyleyeyim senin işlemcin 2666MHz ram destekliyor. Üzerindeki MHzlere anakart ile çıkıyorsun. Sen aynı 3200MHz ramlerden 2 tane daha eklediğin zaman onları 3200MHz olarak kullanamayabilirsin.
Mesaj otomatik birleştirildi:

yardımın için çok teşekkür ederim :)
Bu arada 2 slotda taksan 4 slotda taksan dual olarak çalışacak. Quad olayı farklı. Anakartın dual destekli.

emre351

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
8
İsim
Emre Atak
2x16 şeklinde yükseltme yapman daha mantıklı olur. Kendi tecrübelerime dayanarak söylüyorum. Bende 2x8 3600MHz Corsair ramler vardı. 11400F Z590 anakart kullanıuyorum. Bende aynı seri numarasında ramleri buldum 2x8 olarak ekleme yaptım. Aynısı olsun sorun olmasın diye hatta fazladan 300lira gibi meblağ ödedim. Ramler geldiğinde taktım xmp açtığımda 3600 olarak çalışmıyorlardı. Manuel olarak 3600e çekiyordum ama sürekli sorun çıkıyordu. Pc kapanmıyor bazen boot etmiyor. Araştırmalarım sonucu işlemci 4 slot ramde 3600MHz çalıştıramadığına kanaat getirdim. Şuanda 3466MHz olarak kullanıyorum. Ama biraz uğraşıp CL18 değerimi CL16ya çekmeyi başardım ve stabil çalışıyor. 2x16 3600MHz ram alsaydım hiç bunlarla uğraşmayıp direk takıp XMP açıp kullanacaktım. Yani şöyle söyleyeyim senin işlemcin 2666MHz ram destekliyor. Üzerindeki MHzlere anakart ile çıkıyorsun. Sen aynı 3200MHz ramlerden 2 tane daha eklediğin zaman onları 3200MHz olarak kullanamayabilirsin.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Bu arada 2 slotda taksan 4 slotda taksan dual olarak çalışacak. Quad olayı farklı. Anakartın dual destekli.
o zmn çok saçma neden anakart a 4 slot koyarsın kı ? 2 slot koyması daha mantıklı açıkçası int de özelikler de 4800mhz gösteriyor en yüksek ama ben bios tan baktığımda 8400mhz en yüksek gösteriyor yanı düşse düşse kendi fikrim tabikide siz daha tecrübelisiniz deneyimlisiniz ama çok garip bir şey mantıksal olarak o zaman 4 slot yerine 2 slot koyması daha mantıklı zaten 10.nesil ve11. nesil işlemcilerin hiçbirinde 4 kanal desteği yok hepsi 2 kanal desteği mevcut bir de sizin kulandığınız anakart modelinin tam ismi nedir ?

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,015,913
Üyeler
160,902
Son üye
mehmetkarabey
Top Bottom