Neler Yeni

IPS monitörde film izlemek çok keyifsiz değil mi?

𝐊𝐞𝐫𝐞𝐦

vagabond enjoyer
Moderatör
En İyi Cevap
26
ghosting diyip duruyor herkes ama 60 hz 8 yıllık monitör kullanıyorum VA panel ghostingin ne olduğunu bile bilmiyorum...
60 Hz olduğu için ghosting hissetmemeniz normal. 144 Hz+ aldığınız an monitörün yenileme hızına yetişemediğini hissedeceksiniz tepki süresinin. Black smearing yaşayacaksınız. Detaylar için:

Sorunuza gelecek olursak: Evet, keyifsiz. Lakin yapacak bir şey yok. Bu bütçedeki yüksek yenileme hızlı VA panellerin hepsi black smearing sorunundan muzdarip. Bu da inan edin deneyime çok daha fazla zarar veriyor. Samsung G7 gibi üst seviye modeller almadığınız sürece yaşayacaksınız bu sorunu. Ondan ötürü insanlar bir tercih yapıyor. IPS alıp iyi bir tepki süresi ve kötü siyahlar mı edineceğim? Yoksa VA alıp iyi siyahlar ve berbat bir tepki süresi/black smearing sorunu mu edineceğim? Genellikle IPS'ten yana tercihte bulunuyor insanlar. Kötü siyahlara da bir noktadan sonra alışıyor. Zaten çoğu oyunda ve filmde simsiyah sahneler az. Normal akışta seni rahatsız eden bir şey yok.

Enivici Vokke

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
3,159
İsim
Abdullah Aydoğdu
60 Hz olduğu için ghosting hissetmemeniz normal. 144 Hz+ aldığınız an monitörün yenileme hızına yetişemediğini hissedeceksiniz tepki süresinin. Black smearing yaşayacaksınız. Detaylar için:

Sorunuza gelecek olursak: Evet, keyifsiz. Lakin yapacak bir şey yok. Bu bütçedeki yüksek yenileme hızlı VA panellerin hepsi black smearing sorunundan muzdarip. Bu da inan edin deneyime çok daha fazla zarar veriyor. Samsung G7 gibi üst seviye modeller almadığınız sürece yaşayacaksınız bu sorunu. Ondan ötürü insanlar bir tercih yapıyor. IPS alıp iyi bir tepki süresi ve kötü siyahlar mı edineceğim? Yoksa VA alıp iyi siyahlar ve berbat bir tepkime süresi/black smearing sorunu mu edineceğim? Genellikle IPS'ten yana tercihte bulunuyor insanlar. Kötü siyahlara da bir noktadan sonra alışıyor. Zaten çoğu filmde simsiyah sahneler az. Normal akışta seni rahatsız eden bir şey yok.
Hocam siyah kalitesinin yetersiz olması aslında çok büyük bir dert değil. Ekranın köşelerden koca koca bembeyaz parlaması çok rahatsız edici duruyor fotoğraflarda.

Enivici Vokke

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
3,159
İsim
Abdullah Aydoğdu
Oyun oynayacaksan Va model ağlatır
Hocam ben VA panel kullanıyorum ve böyle şeyler yaşadığımı hatırlamıyorum. Belki de gözüm alışmıştır bilemiyorum.
Oyunlarla alakalı olmalarının ihtimali var mıdır peki?

𝐊𝐞𝐫𝐞𝐦

vagabond enjoyer
Moderatör
En İyi Cevap
26
Hocam siyah kalitesinin yetersiz olması aslında çok büyük bir dert değil. Ekranın köşelerden koca koca bembeyaz parlaması çok rahatsız edici duruyor fotoğraflarda.
Siyah kalitesi derken ışık sızmasını da işin içine katıyorum. Çünkü sadece siyah renkte iken belli oluyor. Zaten kontrast düşük olduğu için siyahlar tam siyah değil, laciverte çalıyor. Bir de ışık sızması işin içine girince siyah kalitesi düşüyor ciddi anlamda. Parlama mevzuuna gelecek olursak diyeceğim şu, gözünüzde büyütmeyin. Gerçek hayatta öyle abartılı bir durum yok. Çoğu kişi fotoğraf çekmeyi bilmiyor, gözümün gördüğü gibi ayarlayayım derdi yok millette. Ne parlaklık ne pozlama, hiçbir şeye dikkat etmiyorlar çekerken. Deklanşöre tıklıyor, o kadar. Ondan ötürü abartılı gözüküyor. Abartılı gözükmeyen, düzgün bir fotoğrafla somutlaştırayım:
1718608038668.png

Işık sızmasının sayısı ve yeri monitörden monitöre değişebilir. Yukarıdaki örnekte dört tane var, hepsi köşelerden. Benim monitörümde ise üç tane var örneğin. Birisi sağ üstte, birisi üst çerçevenin ortasında, birisi sağ çerçevenin ortasında. Lakin sızan ışığın yoğunluğu ve büyüklüğü hemen hemen attığım fotoğraftaki gibi olur, belki daha az. Bu ışık sızmasına da alışıyorsun bir noktadan sonra, zaten sadece böyle simsiyah ekranda fark ediliyor. Kaç kere böyle simsiyah ekran çıkıyor karşımıza gündelik kullanımda? Dert etmeyin yani. Sizin ilk sayfada attığınız fotoğraftaki gibi olmaz asla. Resmen monitörün yarısı sarı orada. Kamera işi abartmış.

Hocam ben VA panel kullanıyorum ve böyle şeyler yaşadığımı hatırlamıyorum. Belki de gözüm alışmıştır bilemiyorum.
Oyunlarla alakalı olmalarının ihtimali var mıdır peki?
Hayır mantıken her oyunda olur grafikler en düşükteyse belli olmaz sadece ben Acer 100 hz Va almıştım bununla ne yapacağız diye kara kara düşündüm bir haftada satıp TM 100 hz ips aldım çok memnun kaldım aradaki fark mükemmel umarım ben dedim diye gözünüz takılmaz sizin va monitörde de yoktur ama black smearing maalesef çok kötü. Bu ips panel olan, gözün sadece sarı olan kısımları görecek sarı olanlar da ışık sızması

Ekler

• IMG_9518.jpeg
    IMG_9518.jpeg
    2.7 MB · Hit: 44
  • IMG_9519.jpeg
    IMG_9519.jpeg
    3.2 MB · Hit: 50

Enivici Vokke

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
3,159
İsim
Abdullah Aydoğdu

Necromancerr

80+ Platinum
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
5,513
İsim
Emre
Discord
necromancerr
Siyah kalitesi derken ışık sızmasını da işin içine katıyorum. Çünkü sadece siyah renkte iken belli oluyor. Zaten kontrast düşük olduğu için siyahlar tam siyah değil, laciverte çalıyor. Bir de ışık sızması işin içine girince siyah kalitesi düşüyor ciddi anlamda. Parlama mevzuuna gelecek olursak diyeceğim şu, gözünüzde büyütmeyin. Gerçek hayatta öyle abartılı bir durum yok. Çoğu kişi fotoğraf çekmeyi bilmiyor, gözümün gördüğü gibi ayarlayayım derdi yok millette. Ne parlaklık ne pozlama, hiçbir şeye dikkat etmiyorlar çekerken. Deklanşöre tıklıyor, o kadar. Ondan ötürü abartılı gözüküyor. Abartılı gözükmeyen, düzgün bir fotoğrafla somutlaştırayım:
Alıntıyı görüntüle

Işık sızmasının sayısı ve yeri monitörden monitöre değişebilir. Yukarıdaki örnekte dört tane var, hepsi köşelerden. Benim monitörümde ise üç tane var örneğin. Birisi sağ üstte, birisi üst çerçevenin ortasında, birisi sağ çerçevenin ortasında. Lakin sızan ışığın yoğunluğu hemen hemen attığım fotoğraftaki gibi olur, belki daha az. Bu ışık sızmasına da alışıyorsun bir noktadan sonra, zaten sadece böyle simsiyah ekranda fark ediliyor. Kaç kere böyle simsiyah ekran çıkıyor karşımıza gündelik kullanımda? Dert etmeyin yani. Sizin ilk sayfada attığınız fotoğraftaki gibi olmaz asla. Resmen monitörün yarısı sarı orada. Kamera işi abartmış.
Benimkinde de aşırı derecede gözüküyordu ki bunun uyarısını yapmıştım bu yüzden gerçekte böyle gözükmüyor diye kamera ayarı ile oynamayı bilmiyorum :D

Dahası  
Reaksiyon skoru
44
İsim
MamiTheHL1
Tüplü televizyonun 20 bin liralık monitörden sadece karanlık alanlarda da olsa daha iyi gözükmesi gerçekten büyük ironi bence.
Maalesef öyle monitörlerin üstün teknolojisi tüplü monitörlerdi onlarda lcd geldiği zaman üretimini bitirdiler 2005 2006 yıllarında çıkan lcd ler çok düşük çözünürlükte çok kötü renkler ve 30ms gibi giriş gecikmesine sahipti fakat tüplü ekranlar 0ms gecikme oled kadar kontrasta sahip olup 2304x1440 gibi çözünürlüklere ulaşabiliyordu günümüzde va tn ips gibi panellerin bütün avantajlarını tüplü monitörler sunuyor hız renk kontrast geniş görüş açısı vs ve her çözünürlük yerel çalışıyor sen çözünürlüğü düşürdüğünde kalite düşmüyor eski oyunlar çok daha net gözükebiliyor bu yüzden. Ghosting gibi şeyler CRT lerde olmaz FPS oyunlarında rakipleri hala yok. Bu yüzden 20 bin liralık 4k monitörüm yerine hala tüplü monitörümle devam etmekteyim..

Nospanti

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
13
İsim
Hasan Emir Suiçmez
Samsung Odyssey G5 flat, böyle gözüküyor.
Güneş alan bir yerde çekilmiştir.

Ekler

• IMG_20231004_103817.jpg
    IMG_20231004_103817.jpg
    3.8 MB · Hit: 35
Son düzenleme:
Dahası  
Reaksiyon skoru
84
İsim
umut başaran
Alıntıyı görüntüle

Şöyle bir ekrana bakıp ohh iyi ki IPS almışım dedirtecek mi bilmiyorum. Bu tarz ekranlar küçük bir dert değiller bence. İnsanlar şuna bakıp nasıl rahatsız olmuyorlar anlamıyorum.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Bu monitördeki şey 1000:1 değil de 700:1 miş sanırım daha da mı çok bu şekilde beyaz beyaz parlayacak yani?

Black Stabilizer diye bir ayar varmış monitörde acaba onunla düzelir mi biraz?
https://app.hb.biz/yCwsufgXPMR1 bende bu monitör var. Monitör fişten çekildiğinden nasıl siyah ise o kadar siyah bir şey izlerkende altta üstte kalan siyahlıklar asla rahatsız etmiyor. Ki ıps monitörler en iyi monitördür çok kalitelidir ne derlerse desinler azıcık kalitelisini alınca her şey anlaşılıyor.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,035,439
Üyeler
164,147
Son üye
mnbcxd
Top Bottom